mobil pazarlama

Dönüşümlerinizi Artıracak 7 Mobil Pazarlama Stratejisi

Mobil trafiğin masaüstü trafiği geçtiğini muhtemelen bir yerlerde okumuş veya duymuşsunuzdur. Dolayısıyla mobil pazarlama çalışmaları da önemini artırdı.

Bu neden biz de mobilde dönüşümlerinizi artıracak stratejileri bir araya getirdik. Mobilde dönüşümlerinizi artıracak stratejilere geçmeden önce mobili analiz edelim.

Satın Alma Yolculuğunun İlk Adımı: Mobil Arama

Bazı kullanıcılar mobil cihazlarında satın alma işlemini tamamlamamaktadır. Bu nedenle, mobil trafikten daha yüksek EBM veya daha düşük ROAS görebilirsiniz.

Bir tüketici telefonunda arama yaptığında, bir soruna bir cevap veya çözüm arıyor olma olasılığı yüksektir. Mobil cihazlarda reklam yayınlamıyorsanız, potansiyel olarak değerli müşterileri pazarlama hunisinin araştırma aşamasındayken yakalama şansını kaçırmış olursunuz.

Bunu bir örnek üzerinde açıklayalım: Lavabonuzu tamir ediyorsunuz ve yeni bir parçaya ihtiyacınız var. Hangi mağazada olduğunu bulmak için telefonunuzda araştırma yapıyorsunuz. Bir mağazanın reklamını gördünüz ve yol tarifi aldınız veya belli bir süre sonra masaüstü bilgisayarda iken sipariş verdiniz. Ürünü satın almak için mağazaya yol tarifi almanızı veya parçayı bir masaüstü bilgisayarda sipariş etmenizi sağlayan mobil reklam oldu. Karar verme süreciniz boyunca işletmenin tam mobil varlığı, son bir karara vardığınız sırada aradığınız ürünü almanızı sağladı.

Dolayısıyla mobil reklamlar yalnızca dönüşüm şansınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda diğer kanallarda, daha fazla alışverişle sonuçlanacak marka bilinirliği oluşturmaya yardımcı olabilir. Mobil reklamları kullanarak, potansiyel müşterilerinizle istedikleri zaman etkileşim kurun.

Mobil Trafiğin Detaylarını İnceleyin

Mobil trafik sürekli olarak önem kazanmaktadır. Ancak sadece mobil trafiği izlemek yerine yerine, mobil ziyaretçilerin katılım düzeylerini izlemek de önemlidir.

Bunu değerlendirmek için birkaç şey yapabilirsiniz.

Tek tek sayfa düzeyinde mobil dönüşümlerin sayısını görüntüleyin: Google Analytics’te bir mobil segment ekleyerek bunu yapın.

Mobil hemen çıkma oranını izleyin: Mobil olarak hemen çıkma oranının yüksek olduğu sayfalara dikkat edin. Bu, tekil bir sayfa ile ilgili olası sorunlara girmenize yardımcı olabilir.

Mobil ve masaüstü hemen çıkma oranı metriklerini karşılaştırın: Bunu aynı sayfa için yapmak, mobil deneyim ve masaüstü deneyim arasındaki farkları daha iyi kavramanızı sağlar.

Mobili nasıl yorumlamamız gerektiğini anladıysak hemen mobil pazarlama stratejilerine geçelim.

Mobil Dönüşümleri Artırmak İçin Mobil Ziyaretçilerinize Site Arama Geçmişlerine Göre Yeniden Pazarlama Yapın

Çoğu kişi Google reklamlarında temel yeniden pazarlama listelerini kullanıyor. Bunun yerine, Analytics’teki site arama terimlerinden yararlanabilir ve bunları kitlelere dönüştürebilirsiniz.

Analytics’teki site içi arama, kullanıcıların doğrudan web sitenizde aradıkları tüm anahtar kelimeleri gösterir. Kitlenizin tam olarak ne aradığını size gösterdiği için önemlidir.

Bu verileri mobil cihazlara göre sıralayın ve mobil ziyaretçilerin sitenizde aradığı belirli anahtar kelimelerinize ulaşın.

google analytics mobil trafik izleme

Bu verileri, Google Reklamları için yeni bir yeniden pazarlama listesine dönüştürmek için yalnızca birkaç farklı adım gerekir.

1. Google Analytics’in yönetici bölümünüzde “Kitle Tanımları” sekmesini bulun.
2. Buradan, tüm web sitesi trafik verilerinize dayalı yeni bir kitle oluşturun.

Ardından, iki kolay adımınız var:
– Öncelikle “Teknoloji” kısmında “Cihaz Kategorisi” olarak “Mobil”i seçin. Bu, yalnızca mobil arama yapan kullanıcıları hedeflemenizi sağlar.

google analytics mobil trafik izleme

– Sonra, “Gelişmiş”in altındaki “Koşullar” bölümüne gidin. Burada site arama kategorisine dayalı bir filtre oluşturun. Şimdi “Site Arama Kategorisi”ni seçin ve belirli bir anahtar kelime girin.

google analytics site içi arama

Bu kitleyi kaydedin ve sonraki aşamada Google Reklam hesabınıza bağlayın.

Artık bunu doğrudan Google reklamlarında, mobil arama yapanlarınızı site arama verilerine göre hedeflemek için bir yeniden pazarlama listesi olarak kullanabilirsiniz. Reklamlarınızı kitlenizin tam olarak aradıklarına göre sunun ve dönüşümlerinizi artırın.

Google Görüntülü Reklam Ağı’nda Mobil Uygulamaları Hariç Tutun

Mobil uygulamalarda çıkan reklamların tıklama oranları genellikle yüksek olur. Buna karşın dönüşüm oranı daha düşük olur. Bunun en bilinen sebeplerinden biri ebeveynlerinin akıllı telefonlarını uygulama oyunları oynamak için kullanan çocukların, bu uygulamalarda çıkan reklamlara tıklamalarıdır.

En sık görülen mobil uygulamalar da El Feneri Uygulaması, Bebekler için Flashcards, Fotoğraf Çerçevesi Editörleri, Doodling Uygulamaları vb’dir. Google görüntülü reklam ağını sık kullananlar bunu iyi bilir 😀

Mobil uygulamaları Google Ads Editör’de aşağıdaki adımları takip ederek hariç tutabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler ve Hedefleme > Mobil Uygulama Kategorileri, Negatif > Negatif Mobil Uygulama Kategorisi Ekle > Tüm Uygulamalar

Google Reklamlarınızın Mobil İçin Kalite Puanını Artırın

Google Reklamları Kalite Puanınızın cihazlar arasında aynı şekilde hesaplandığını söylese de, mobil reklamcılık söz konusu olduğunda akılda tutulması gereken birkaç şey vardır.

Google, cihaz konumu ve yer uzantıları verilerini kullanarak mobil kalite puanınızı belirlerken kullanıcılar ve işletme yerleri arasındaki mesafeyi dikkate alır.

Ayrıca, mobil kalite puanınız düşükse, mobil reklam performansınızı önemli ölçüde (özellikle alışveriş kampanyaları için) olumsuz etkileyebilir. Mobil kalite puanınızı artırmak için;

Mobil uyumlu uzantıları kullanın

Tıklama oranınızı ve mobil reklam kalite puanınızı artırmak için, reklam uzantılarını kullanın. Reklam uzantıları eklemek, kullanıcıların sizinle mobilde iletişim kurmasını kolaylaştırır. Örneğin; “Bize Bir Mesaj Gönder” veya “Bizi Ara” uzantısına tıklar ve hızlı bir şekilde bir iletişim kurabilir.

Mobil hızınızı artırın

Google, mobil yükleme hızının doğrudan kalite puanını etkilediğini söylüyor. Sitenizin mobil yükleme hızını Google’ın ücretsiz aracıyla test edebilirsiniz .

Müşterilerinizle Yakınlığa Dayalı Yeniden Etkileşim Kurun

Yakınlık pazarlaması, mobil kullanıcıların ilgisini çekmek için çok önemlidir, çünkü müşterinin fiziksel konumuna göre uyarlanmış yerel içerik sunmanızı sağlar.

Alışveriş deneyimlerini geliştirmek için mağazanızdan daha önce alışveriş yapanlara yeni gelenler ve en son indirimler hakkında güncellemeler gönderebilirsiniz. Müşterileriniz yakındaki yerleri ziyaret ediyorlarsa, varlığınızı nazikçe hatırlatmak için kısa mesajlar gönderebilir veya bildirimler iletebilirsiniz.

Kullanılmayan sadakat puanlarını veya özel sınırlı süreli teklifleri hatırlatarak, bir mağazanızın ziyaret etme şansını artırabilirsiniz. Veya yakın zamanda uğramış olan müşterileriniz varsa, deneyimleri hakkında geri bildirim toplayabilirsiniz. Bu sadece onları yeniden meşgul etmekle kalmaz aynı zamanda mağaza içi deneyimlerini nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi anlamanıza yardımcı olur.

Örneğin Hotel Chocolat, yakınlık pazarlama kampanyalarını, mağaza konumlarından birine yaklaştığında müşterilere bildirim göndererek kurguluyor.

mobil pazarlama
Kişiselleştirilmiş Teşvikler ve Ödüller Yaratın

Push bildirimleri ve kısa mesaj gönderme, mobil pazarlama kampanyanızın bir parçası olabilir, ancak müşterilerinizi yeniden aktifleştirmeye çalışıyorsanız, genel pazarlama mesajları göndermemelisiniz.

Bu genel mesajlar onları kaybetmenize yol açabilir. Zira tüketicilerin % 52’si push bildirimlerinden rahatsız olmaktadır.

Aynı zamanda, en çok tercih edilen push bildirimi türü kişiselleştirilmiş bildirimler. Bu, insanların tercihlerine, davranışlarına ve konumlarına dayalı bildirimler istedikleri anlamına gelir. Bir çalışmaya göre, kişiselleştirme push bildirimlerinin etkileşimini %800’e kadar artırabilir.

Bu kişiselleştirme, müşterinin geçmişteki satın alma davranışına, satış hunisinde bulundukları yere, hangi işlemi gerçekleştirmelerini istediğinize vb. dayandırılabilir.

Örneğin, bir müşteriyi satın alma işlemini tamamlaması veya yeni bir satın alma işlemi yapması için teşvik etmek istiyorsanız, indirim kuponu sunabilirsiniz. Veya profilini doldurmak için onları ödül puanlarıyla teşvik edebilirsin.

Mixbook, alışveriş sepetini terk eden kullanıcılara alışveriş sepetindeki öğeyi hatırlatan push bildirimleri gönderdi. Daha hızlı teslimat vaadiyle, hemen bir alım yapmaları için teşvik uygulayıp, dönüşümlerini %14 artırdı.

Facebook Hızlı Deneyimleri Kullanın

Bu yıl mobilin yılı olacaktan artık her yıl mobilin yılı olmaya geçtik. Kullanıcıların Facebook’a mobilden erişim oranları yıllardır %90’ı üzerinde seyrediyor.

Mobil Optimizasyon İçin İpuçları

Ancak mobil daha fazla trafiği elde etse de, dönüşüm oranları açısından hala masaüstünün gerisinde kalmaktadır. Bunun nedenlerinden biri de, mobil cihazlardaki daha düşük sayfa yüklenme hızlarından kaynaklanıyor .

Bu bir sorun çünkü sayfanızın yüklenmesi ne kadar uzun sürerse dönüşüm oranlarınız o kadar düşük olur :

Sayfa yükleme süresi ve dönüşüm oranı arasındaki ilişkiyi gösteren grafik

Bu veriler web sitenizin mobil olarak optimize edilmesinin ne kadar önemli olduğunu gösterse de, Facebook “Facebook Hızlı Deneyimler” ile bu sorunu çözme yolunda büyük bir adım attı.

Facebook’un Hızlı Deneyimleri aslında yeni değil, eski mobil Canvas reklamlarının yenilenmiş bir versiyonudur. Ancak Canvas reklamları istenen etkiyi göstermedi. Hızlı Deneyimler ise reklamverenler için çok daha kullanıcı dostu ve çok daha etkili olduğunu kanıtlıyor.

Hızlı Deneyimler ile, doğrudan Facebook’un içinde yüklenecek bir açılış sayfası oluşturabilirsiniz. Döngü, Tek Görsel, Video, Slayt Gösterisi, Koleksiyon. ve istediğiniz herhangi bir piksel gibi Hızlı Deneyimlere hemen hemen istediğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz. (Facebook pikseli otomatik olarak eklenir, ancak Google Analytics, Hotjar, vb. pikselleri de gömebilirsiniz.)

Hızlı Deneyimler’in nasıl gözüktüğüne dair birkaç örneğe buradan ulaşabilirsiniz.

Anında Deneyimlerin nasıl görünebileceğine dair birkaç örnek

Facebook, tüm bu kaliteli görüntü ve videoların standart bir mobil web sitesinden 15 kat daha hızlı yüklendiğini iddia ediyor .

Peki, bu ne anlama geliyor?

Tamamen Facebook platformunda yer alan daha fazla Facebook reklamı görmeye başlayacağınız anlamına geliyor. Bir reklamı tıklayıp bir web sitesine göndermek yerine Facebook’ta bir Hızlı Deneyimi tetikler.

Bu, katılan herkes için bir kazan-kazan durumudur. Beklemekten hoşlanmayan kullanıcılar için daha iyi bir deneyimdir ve reklamverenler için daha yüksek dönüşüm oranları sağlar.

Anlatılması zor olan Canvas reklamlarının aksine, Hızlı Deneyimler şablonlardan yararlanmanıza izin verir.

Hızlı Deneyimleri kullanmak da çok kolay. Önce, “Hızlı Deneyim Ekle” nin yanındaki kutuyu işaretleyin:

Ardından hedeflerinize en uygun şablonu seçin. Yeni müşteriler edinmek istiyorsanız Müşteri Kazanımı şablonu ile başlayın ve oradan özelleştirin.

Mobil Optimizasyon İçin İpuçları

Mobile Özel Facebook Teklif Reklamları

Facebook teklif reklamları ile bir satın alma işlemi yapmak için potansiyel müşterileri teşvik etmek için bir teklif sunabilirsiniz. Özelleştirilebilir ve yalnızca mobil için uygun olan bu reklamlar, e-ticaret firmaları için özel  teklifler sunma fırsatı sağlar.

Facebook teklif reklam örnekleri

Facebook Teklifli Reklam Örneği adweek 

Facebook teklif reklamları nasıl oluşturulur?

Bir teklif reklamı oluşturmak için, Reklam Yöneticisi’ne gidin ve Trafik, Dönüşüm veya Mağaza Trafiği kampanyası hedefi seçin. Çevrimiçi bir teklif talep eden kullanıcılar bir indirim kodu alacak ve daha sonra alışveriş yapmak için web sitenize gönderilecektir. Teklifiniz mağaza içi alışveriş için ise, kullanıcılar daha sonra kasada mobil cihazlarında kullanabilecekleri bir barkod veya QR kodu alacaklardır.

Mobil Optimizasyon İçin İpuçları

Ardından gelen Reklam Seti ayarlarında “Teklif” etiketli bölümü aktifleştirin.

Mobil Optimizasyon İçin İpuçları

Kampanya hedefiniz olarak “Trafik”i seçerseniz, Reklam Yayını İçin Optimizasyon seçiminiz olarak “Bağlantı Tıklamaları” nı tıklayın.

Mobil Optimizasyon İçin İpuçları

Fiziksel bir mağaza konumunuz varsa ve “Mağaza Trafiği” kampanyası hedefini seçtiyseniz ve aşağıdaki gibi hata iletisini alırsanız, öncelikle işletme konumlarınızı Facebook İşletme Sayfanızdan eklemeniz gerekir. Bunu nasıl yapacağınızla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Mobil Optimizasyon İçin İpuçları

Teklifleri etkinleştirip doğru optimizasyon özelliğini seçtikten sonra, reklam kümesi düzeyinde “Teklif Oluştur” u tıklayın. Geçerli zamanını, geçerli olduğu yerleri (çevrimiçi, mağazada veya her ikisi), promosyon kodu türünü ve kullanılabilir toplam teklif sayısını ayarlayabileceğiniz yeni bir pencere açılacaktır.

Mobil Optimizasyon İçin İpuçları

Ardından, bütçenizi, kitlenizi ve reklam yerleşimlerinizi seçin. Reklam düzeyine geçtiğinizde, hem statik görseller hem de video reklamlar, Facebook reklamları için kullanılabilir seçeneklerdir. Kampanyanızla ve hedef kitlenizle alakalı video içeriğiniz varsa, test etmenizi öneririz.

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat