featured snippets

Featured Snippet’a Yönelik İçerik Yazmak için 4 Strateji

Featured Snippet (Öne Çıkan Snippet), çevrim içi görünürlüğü artırmak için en büyük fırsatlardan birini teşkil eder. Her şeyden önce, içeriğinizin arama sonuçlarında daha fazla göze çarpmasını sağlar. Sonuçta, sayfada öne çıkan snippet (özet) kutucuklarını fark etmemek zor.

Featured Snippet içinde gösterilmeniz, SERP’lerin (Arama Motorları Sonuç Sayfaları) zirvesindeki daha rekabetçi web sitelerini geçmenize de olanak tanır.

google arama sonuç sayfası

Featured Snippet sayfadaki 4. sonuçtan içeriği öne çıkarır, böylece Hubspot veya Yoast gibi büyük alan adlarının yukarısında görünürsünüz. İnanılmaz, değil mi? Son olarak, Featured Snippet, içeriği arama sonuçları sayfasının ötesine, örneğin sesli arama kullanıcılarına da iletir. O yüzden,
Featured Snippet’ın SEO’da sıcak bir gündem maddesi olmasına şaşmamak lazım.

Bu içerikte ise sizi Google’da öne çıkan snippet’lara taşıyacak içeriği nasıl yazacağınız işleyeceğiz.

Featured Snippet Yapısı

SERP’lerin arama sonuçlarının bir listesi olduğunu düşünürseniz (evrensel derecelendirme türleri onu ciddi anlamda yeniden şekillendirmiş olsa da) Featured Snippet açıkça birinci sonuçtur veya sıfır sırasıdır.

Google, onu genelde Adwords haricinde bütün derecelendirme türlerinin üstüne yerleştirir; Adwords hâlâ Featured Snippet’ın yukarısında görünebilir.

google cevap kutusu
google cevap kutusu üstünde reklam

Sonuç olarak, öne çıkan snippet, birçok tıklamayı diğer organik sonuçlardan kendine çeker.

Bir Featured Snippet ’ı tetikleyen arama sayısını ele alın; 40 milyon anahtar kelimeden yaptığımız en son araştırmaya göre bu sayı neredeyse %20. Öne çıkan snippet’lardan kaynaklanan fırsat ve görünürlük artık daha net. Featured Snippet için içerik yazma stratejilerine geçmeden önce, öne çıkan snippet’ın yapısına göz atalım.

Featured Snippet Çeşitleri

Featured Snippet hakkında anlaşılması gereken en önemli şeylerden biri şu; Google, kişinin aradığı bilgi türünün yanı sıra içeriğin formatına göre de farklı öne çıkan snippet çeşitleri gösterecektir.

Birincisi, daha uzun bir yanıt gerektiren aramalar Paragraf Featured Snippet edinir. Çeşitli veri kümelerini gerektiren bir bilgi, örneğin karşılaştırma veya çizelgeler arıyorsanız arama motoru bir Tablo Featured Snippet’ını tetikler. Bunlarla beraber, birçok arama Liste Featured Snippet alır. Bu listelerin, arandıkları bilgi türüne bağlı olarak ya numaralandırılmış ya da madde işaretli formatta olduğunu not etmekte fayda var.

Önemli olan husus, plan yaparken ve ardından içeriğinizi yazarken farklı içerik yapısı türlerini kendi yararınıza kullanabilmenizdir. İşte, bunu başarmanıza yardımcı olabilecek bazı stratejiler…

#1. Featured Snippet’ı Tetikleyen Fırsatları Araştırın

Featured Snippet’ı tetikleyen aramalar genelde dolaylı yolla bir soru sorar. Örneğin bu, özel bir tavsiye talebi olabilir: “kapı menteşesi takmak”. Ama belirli bir bilgi arandığını gösteren daha da kısa bir ifade de öne çıkan snippet’ta yanıtlanabilir. Örneğin:

answer boxı tetikleyen aramalar

O yüzden, başlangıçta Featured Snippet’ı tetikleyen aramaları tespit edin. Bunu yapmanın birkaç yolu var:

  • Halihazırda Bir Featured Snippet’ı Tetikleyen Anahtar Kelimeleri Tespit Edin

Başka bir strateji, alan adınız için halihazırda öne çıkan snippet’ı sergileyen anahtar kelimelerin hangileri olduğunu analiz etmektir. Featured Snippet için zaten göründüğünüz yerleri ve onu kazanabileceğiniz anahtar kelime fırsatlarını anlayın. seoClarity’nin Answer Box Opportunity (Yanıt Kutusu Fırsatı), alan adı (veya adları) başına anahtar kelime araştırması yaparak öne çıkan snippet’ı gösteren kelime gruplarını keşfetmenize olanak tanır. (Ayrıca, Answer Box’ta kimin olduğunu da size gösterir.)

answer boxta çıktığınız keywordler

SEMrush’ta ise Organic Research bölümünde alan adınız için sıralanan keywordlere bakarken Include > SERP Features > Featured Snippet filtresini kullanarak öne çıkan snippet’ı gösteren keywordleri keşfedebilirsiniz.

featured snippetta çıkan keywordler
  • Endüstriniz veya Rakipleriniz Dahilindeki Fırsatları Açığa Çıkarın

Kendi alan adınız dahilindeki fırsatları keşfetmenize benzer şekilde, tüm endüstriniz için öne çıkan snippet fırsatlarını araştırın. seoClarity’nin Answer Box Fırsatı, bir Answer Box’ını nelerin tetiklediğini ve rakiplerinizin onun için nerelerde derecelendirildiğini anlamanızı sağlar. Rakipleriniz halihazırda o öne çıkan snippet’ta gösteriliyorsa daha iyi biçimlendirilmiş, daha doğru, daha eksiksiz ve daha yüksek sırada çıkan bir yanıt vererek genelde onları geçebilirsiniz.

  • Long Tail Fırsatlarını Keşfedin

“sahip olmak” istediğiniz ana bir konu veya anahtar kelime etrafındaki fırsatları keşfetmek için Answer Box Opportunity aracını kullanarak belirli bir anahtar kelimeyle ilişkili fırsatları aratabilirsiniz. Bu, etrafında içeriğinizi odaklayabileceğiniz ve öne çıkan bir snippet’ı tetikleyen başka long tail anahtar kelimelere dair içgörüler de sağlar.

answer box keywords
  • Yanıt Almak İçin Arama Motorlarına Erişmeyi Düşünün

Featured Snippet için anahtar kelimeleri araştırırken aklınızda tutmanız gereken önemli bir etmen de şu; bu anahtar kelimeler, Google’ın bilgi grafiğinde yanıt veremediği daha geniş bir bilgiyle ilişkili olmalı. Örneğin, “Chicago nüfusu” araması ilk bakışta öne çıkan bir snippet’ı tetikleyecek kriterleri karşılar. Fakat arama motoru başka evrensel derecelendirme türlerini kullanarak da bu bilgiyi sağlayabilir:

answer box uygunluğu

Ama “Chicago tarihi” ifadesinde bunu yapamaz ve istenen bilgiyi araştıran kişiye sunmak için
Featured Snippet’ı kullanmaya başvurur:

answer box uygun keyword tespiti
  • Hedef kitlenizin ürününüzün veya hizmetinizin etrafında sorduğu soruları araştırın

Kitlenizin, ürününüzün veya hizmetimizin hafifletmeye yardım ettiği sorunlarla veya zorluklarla karşılaştığında hangi bilgiyi aradığını anlayın. seoClarity’nin Content Ideas (İçerik Fikirleri) aracı, Yahoo Answers, Quora, vb. sitelerde sorulan gerçek kullanıcı sorularına göz gezdirmenizi sağlar.

hedef kitlenin sorduğu sorular

#2. İçerik Formatları

Doğru anahtar kelimeleri hedeflemek, Google’ın sizin içeriğinizi Featured Snippet için düşüneceğini garantilemeye yardımcı olur. Fakat onun içeriğinizi nasıl sergileyeceği büyük ölçüde içeriğinizin formatına bağlıdır. Öne çıkan bu örnek snippet, bir kişinin bir kapı menteşesini monte etmek için gereken adımların bir listesini içerir.

answer box içerik formatları

Ne var ki, fark ettiyseniz Google bunu bir liste olarak göstermez; çünkü özgün makale bu adımları paragraf formatında sunar.

answer box seçimi

Uygun format kullanmanın başka bir yönü daha var. Eğer Google’a iki içerik varlığı arasından bilgi çekme seçeneği sunulursa Google muhtemelen arama sorgusuyla yakından eşleşen bir formata sahip olanını seçecektir. Başka bir deyişle, arama yapan biri belirli bir sonucu elde etmek için bir dizi adım arıyorsa arama motoru ona tam da bunu sunacaktır.

Ama arama yapanlar bir açıklama istiyorlarsa Google bunu sağlayan içeriği seçecektir.

O yüzden, içeriğinizin Featured Snippet’ta görünme ihtimalini artırmak için onun formatını arama sorgusuyla eşleştirmelisiniz. Uygulama seviyesinde bu demek oluyor ki bir kişinin belirli bir soruyu kullanırken ne tür bir bilgi (bir açıklama, bir liste veya tablo mu?) aradığını her zaman değerlendirmeli ve içeriğinizi buna göre biçimlendirmelisiniz.

#3. Bağıntılılık

Başka önemli bir etmen de bağıntılılık. Featured Snippet’ta çıkmak için içeriğinizde hedeflenen arama ifadesini kullanın ve ideal olarak onu arama sorgusuna benzetin. Böyle yaparak içeriği soruyla bağıntılı hale getirirsiniz, bu da onun Featured Snippet’ta öne çıkma ihtimalini artırır.

Bunu yapmanın bir dizi yolu var:

  • Soruyu web sayfasının başlığına dahil edin.
  • Görsel yazısında geçirin.
  • Tablo başlığında atıfta bulunun.
  • Alt başlık olarak kullanın, vb.

#4. Kelime Sayısı

Bunun hakkında dürüst olalım: Öne çıkan snippet’lar ekranda fazla yer kaplamaz. Diyelim ki bir kullanıcının onları fark edecekleri kadar büyükler. Ama diğer evrensel derecelendirme türlerine kıyasla nispeten küçükler. Snippet’ın boyutunu lehinize kullanın. 

Google, kullanıcılara her zaman olabildiğince fazla bilgi sunmaya çabalar. O yüzden daha kısa, daha özlü bir yanıtı daha ayrıntılı bir açıklamaya tercih etme ihtimalinin daha yüksek olacağını varsayıyorum. Öne çıkan snippet kısmını 50 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazın.

(Elbette tüm sayfanız çok daha uzun olabilir. Ama Featured Snippet’a geçirmek istediğiniz kısım söylenen kelime sayısından daha uzun olmamalıdır.)

Örneğin, şu öne çıkan snippet sadece 30 kelime uzunluğunda:

featured snippet kelime uzunluğu

Ne var ki, bu sayfadaki özgün içeriğin uzunluğu 2500 kelimeyi geçiyor.

featured snippetta çıkan içerik uzunluğu

Son Bir Not

Featured Snippet için içerik yazarken hatırlamanızı istediğim bir şey daha var. Bu stratejilerin her biri tek başına içeriğinizi öne çıkan snippet’a taşımak için muhtemelen yeterli değil. Ama doğru kelimeleri hedeflemekten ve içeriği biçimlendirmekten bilgi türüne, sorguyla bağıntılılığı vurgulamadan doğru  kelime uzunluğunu kullanmaya kadar hepsini birleştirdiğinizde içeriğinizin
Featured Snippet’ta çıkma ihtimali artar.

İyi şanslar!

Kaynak: https://www.seoclarity.net/blog/content-answer-box-16939/

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat