İçerik Stratejinizi Geliştirmek İçin Google Analytics Kullanımı

İçerik Stratejinizi Geliştirmek İçin Google Analytics Kullanımı

İçerik pazarlaması konusunda daha iyiye gitmek için birçok yol mevcut. Rekabet içinde olduğunuz tüm platformlardan daha çok içerik yayınlayabilir, her bir yeni içeriğinizi başka formatlarda yeniden oluşturabilir yahut kimsenin yapmadığı türde içerikler üretebilirsiniz. Yine de hiçbir yöntem, veri bazlı yaklaşımdan daha iyi sonuç getirmeyecektir.

Önseziden ziyade veriye dayalı bir içerik stratejisi geliştirmek, hedef kitleniz hakkında daha çok şey öğrenmenize; bu kitlenin sizden ne duymak istediğini, sizinle hedef kitlenizin daha iyi iletişim kurmasını sağlayacak şeyin ne olduğunu ve her şeyden önce bu kitlenin işletmenizi fark etmesini nasıl sağlayacağınızı belirlemenize yardımcı oluyor.

Google Analytics’te veri belirlemek size şu konularda yardımcı olabiliyor:

·Daha çok katılım sağlayacak içerik üretmek,
·En çok hangi başlıklara ve formatlara odaklanacağınızı tespit etmek,
·Stratejinizin değiştirmeniz yahut topyekun vazgeçmeniz gereken öğelerini tanımlamak,
·Daha bilinçli stratejik kararlar almak.

Bu içerikte; içerik stratejinizi destekleyip daha ileri götürmek adına ihtiyaç duyduğunuz veriyi bulmak için Google Analytics’i nasıl kullanmanız gerektiği gösterilecek. İçerikte yer alan tavsiyelerin çoğu Semrush’ın Benjamin Mangold ile birlikte organize ettiği faydalı webinar’e dayanıyor. Aşağıdaki videodan tüm webinar’i izleyebilirsiniz.

En Popüler İçeriğinizi Tespit Edin – İçerik Stratejinizi Geliştirmek

Content Marketing Institute’e göre, site trafiğinizin çoğunu içeriğinizin yalnızca %20’si çekiyor.

Bu içerikleri genellikle; arama motorlarında daha yüksek sıralarda bulunan, daha çok paylaşılan, diğer yazarlar tarafından daha çok referans gösterilen ve izleyici/okuyucunuz tarafından daha çok tavsiye edilen içerikler oluşturuyor.

Google Analytics’in Davranış raporları, bahsi geçen içerikleri sitenizde tespit etmenize yardımcı oluyor.

Gönderinizin popülerliğini belirlemek için:

1. Davranış (Behaviour)’a gidin > Site içeriği > Tüm sayfalar sekmesi
2. Eğer mümkünse, sonuçları yalnızca blog paylaşımlarını gösterecek şekilde filtreleyin. Örneğin; şayet siteniz blog/URL öneki kullanıyorsa; yalnızca /blog/ ile başlayan URL’leri gösterin.
3. Ziyaretleri tekil sayfa görüntülemesi olarak sınıflandırın.

Google Analytics sayesinde trafik hacmine göre sıralanmış blog paylaşımlarınızı görebilir, sitenizdeki en popüler içeriği öğrenebilirsiniz. Dahası, karşılaştırma simgesine tıklayarak her bir sayfanın performansını sitenin ortalama performansına göre kıyaslayabilirsiniz.

Bu veri ile ne yapabilirsiniz:

· İzleyici / okuyucunuzu en çok katılıma iten başlıkların tespitini yapmak
· En iyi performans gösteren paylaşımları belirlemek ve izleyici/okuyucunuza daha cazip gelmesi için bu paylaşımları güncelleyip güncelleyemeyeceğinizi görmek (örn; daha fazla görsel, istatistik, grafik, video, alıntı eklemek yahut formatı daha yalın ve anlaşılır bir hale getirmek)
· Sitenizdeki en popüler paylaşımların içinden, alakalı fakat daha az popüler olan içeriklere dahili link verme sürecini geliştirmek
· En az popüler olan içeriği tespit etmek ve bahsi geçen içeriğin neden başarısız olduğunu belirlemeye çalışmak (Kim bilir, belki de bu içeriği izleyici/okuyucu için daha ilginç hale getirmenin başka yollarını bulabilirsiniz.)

En Popüler İçerik Türlerini Ortaya Çıkarmak – İçerik Stratejinizi Geliştirmek 

En popüler paylaşımlarınızı analiz etmek, izleyici / okuyucu katılımını artırmanın bir başka yolu olarak dikkat çekiyor.

Duruma daha geniş bir pencereden bakmak ve hangi içerik kategorilerinin, türlerinin ve etiketlerinin daha çok katılım sağladığını belirlemek ise bu konudaki bir diğer yöntem olarak öne çıkıyor.

Google Analytics İçerik Gruplaması adını verdiği seçeneği sayesinde alakalı içerikleri format, kategori, hatta içinde yer aldığı kampanyaya göre gruplamanızı mümkün kılarak tüm grup için kümelenmiş olan veriyi ve bu verilerin içerdiği bireysel URL’leri görmenize yardımcı oluyor.

Bu sayede; izleyici/okuyucunuzun daha çok katılıma yönelik bulduğu genel başlık alanlarını tespit etmek için içerikleri kategori ya da etiketlere göre gruplayabilir; yahut kolektif performanslarını ve bu performansın stratejiniz üzerindeki etkisini ölçmek için spesifik içerik türleri hakkında veri toplayabilirsiniz.

Bu veri ile ne yapabilirsiniz:

En ilginç kategoriler ve içerik türleri konusunda detaylı bilgi alabilir ve bu bilgiyi stratejinizin gidişatı hakkında gelecek kararları almak için kullanabilirsiniz. Bu içerikte, farklı iş türleri için içerik gruplaması kullanımının en pratik ve en iyi örneklerini bulabilirsiniz.

Hangi Paylaşımların En İyi Şekilde Dönüştürülebileceğini Bulun – İçerik Stratejinizi Geliştirmek

İçeriğinizin amacının yalnızca izleyici / okuyucuyu eğitmek olmadığını kabul etmeniz gerekiyor. Büyük ihtimalle müşterinin dikkatini markaya yöneltmek, işletmenizi belli bir alanda uzman olarak konumlandırmak, potansiyel müşterinin güvenini kazanmak ve insanları sizinle birlikte iş yapmaya ikna etmek istiyorsunuz. Google Analytics de hangi içeriğin bu amaçlarınızı gerçekleştirmede size yardımcı olabileceğini görmenizi sağlanması açısından büyük önem taşıyor.

Bahsi geçen veriyi elde etmek için öncelikle Google Analytics’te spesifik amaçlar belirlemeniz gerekiyor.

İyi içerik pazarlaması hedeflerine örnek olarak şunlar verilebilir:

· Belirli bir sayfaya yapılan ziyaretler,
· Kayıt olmak / Konversiyon,
· Bir sayfada belirli bir süre geçirmek,
· Bir materyali yüklemek ya da herhangi spesifik bir eylem sergilemek,
· Bir video oynatmak vs.

Amaçlarınızın sitenize gelen ziyaretçilerin bir sayfada tamamlamasını istediğiniz aktiviteler ve hedeflerle doğru orantılı olması önem taşıyor. Örneğin; eğer ziyaretçilerinizin bir banner’e tıklamasını ve ürün hakkında daha çok bilgi almasını istiyorsanız, hedefinizi bunun üzerine kurmalısınız. Şayet ziyaretçilerinizin bir haber bültenine kayıt olmasını istiyorsanız, ziyaretçilerinizi kayıt sayfasına yönlendirecek taktikler uygulamalısınız. Eğer amacınız katılımı / etkileşimi artırmak ise, katılımcılarınızın sayfada yeterince uzun kalıp kalmadığını ölçmek için hedefler koymalısınız.

Google Analytics her bir paylaşım için bazı verileri biriktirdiğinde ise Konversiyonlar /Conversiond > Amaçlar (Goals)’e gidip her bir sayfanın performansını kontrol etmelisiniz.

Bu veri ile ne yapabilirsiniz:

Hedefleri analiz etmek, hangi içeriğin website hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacağını görmenizi sağlıyor.

Bu bilgi ile birlikte yapabilecekleriniz:

· Benzer daha çok içerik üretmeye karar vermek
· Kötü performans gösteren içerik üzerindeki konversiyonu artıracak farklı metotları test etmek
· Bu veriyi stratejiyi daha ileri götürmek için kullanmak

Eyleme Çağrı Aktiviteleriniz İçin Hedefler Koyun – İçerik Stratejinizi Geliştirmek

Ziyaretçilerin içeriğinizle gerçekleştirebileceği her etkileşim için belirli amaçlar koyduğunuza emin olmanız önem arz ediyor. Benjamin Mangold, içeriğinize uygun hedefleri nasıl tanımlayacağınızı göstermek adına Buffer blog’ta şu örneği veriyor:

“En üstte, Buffer’da yapacağınız ilk paylaşımınızı programlamak için geliştirilen oldukça açık bir eyleme çağrı bulunuyor. Şayet bu sizin bloğunuz olsaydı, bahsi geçen eyleme çağrıyı kesinlikle Google Analytics’te amaç olarak ölçümlemenizi isterdik.

Sol tarafta, sosyal medya gereçleri yer alıyor. Katılımı anlamak istediğimizden bunları da sosyal raporlarımızda ölçtüğümüzden emin olmamız önem taşıyor.

Bu paylaşımda daha aşağıya indiğimizde karşımıza bir video çıkıyor. Bu da, sayfamıza gömdüğümüz bu videoyu insanların izleyip izlemediğini ölçmemiz gerektiği anlamına geliyor.

Şu ana kadar, insanların içeriğimize olan katılımını anlamak için ölçmemiz şart olan üç anahtar alanı tespit etmiş bulunuyoruz.

Eğer daha aşağıya doğru gidersek şunları görüyoruz:

· Yorum bölümü
· E-posta bülteni kayıt formu
· Gönderiyi planlamak için eyleme çağrı

Bunun yanında; meydana gelen her tür etkileşimin raporumuzda açıkça belirtildiğinden emin olmak isteyeceğiz. Bu sebeple sizi sayfalarınız arasında gezinmek için yüreklendirip bahsi geçen farklı noktaların her biri ile ilgili not almanız konusunda sizi yüreklendireceğim. Böylelikle siz de bunları Google Analytics’te ölçtüğünüze emin olmak isteyeceksiniz.”

İçeriğinizin Mobil Kullanıcılar İçin Uygun Olup Olmadığını Öğrenin – İçerik Stratejinizi Geliştirmek

Birçok kişinin içeriği desktop bilgisayarlarda değil, mobil cihazlarda tükettiği artık bir sır değil. Örneğin; Smart Insights’a göre, mobilde geçirilen medya tüketim süresi, çoktan desktop ve diğer araçlarda geçirilen zamanı geçmiş durumda.

Fakat bu noktada bir bityeniği bulunuyor: Mobil izleyici/okuyucular (seyirciler) içeriğe desktop kullanan kişilerle aynı şekilde katılım göstermiyor. Bu sebeple; bu noktadaki göreviniz, mobil kullanıcılarınızın desktoptaki kullanıcılarınız kadar içeriğinize dahil olup olmadığını gözlemek.

Mobil katılımı kontrol etmek için Seyirci (Audience) > Mobil (Mobile) > Genel Bakış (Overview)’a gidiniz. Böylelikle, performans görüntüsü (performance view)’ı seçmek suretiyle arzu ettiğiniz tüm ilgili metrik verilerine ulaşabilirsiniz; yeni kullanıcıların sayısı, hemen çıkma oranı, oturum süresi ve hedef tamamlamasını vb.

Bu veri ile ne yapabilirsiniz:

İzleyici / okuyucu bağlılığını analiz ederek, daha mobile uygun (mobil-friendly) bir içerik üretmeniz gerekip gerekmediğini belirleyebilirsiniz.

Sonuç

İçerikte üstün hale gelmeyi sağlayan birçok yol mevcut. Fakat Semrush’a göre; hiçbir yol, kullanıcınızın tercihleri ve beklentilerini aktaran sağlam veriler üzerine kurulan bir stratejiden daha başarılı sonuç veremiyor.

Şayet bu verileri nereden edineceğinizi merak ediyorsanız, Google Analiytics raporlarına göz atabilirsiniz. Bahsi geçen platform size stratejinizi destekleyecek birçok bilgi sağlayacaktır.

Kaynak: https://www.semrush.com/blog/how-to-use-google-analytics-to-improve-your-content-strategy/

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat