hemen çıkma oranı

Hemen Çıkma Oranı Rehberi: Nedir, Kaç Olmalı ve Nasıl Düşürülür?

  1. Hemen Çıkma Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
  2. Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalı?
  3. Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
  4. E-Ticaret’te Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
  5. Bir E-Ticaret Mağazasında Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalı?

Okuma Önerisi: Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Artırılır?

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Web sitesi ziyaretçilerinizin tek sayfalık oturumlarına “hemen çıkma” adı verilir. Hemen çıkma oranı ise tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesi ile çıkan yüzdelik orandır.

Hemen çıkma oranının önemini ise SEMRush’ın yaptığı bu araştırma ortaya koyuyor. SEMrush, hemen çıkma oranının arama motoru sıralamalarına karar vermede dördüncü en önemli faktör olduğunu söylüyor.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Belirli bir zaman diliminde X kişi web sitenizi ziyaret ediyor ve bu kişiler arasında Y, başka bir bağlantıyı kontrol etmeden web sitenizi terk ediyor. Y’nin X’e bölümünün 100 ile çarpılması hemen çıkma oranını verir.

Bounce Rate Nasıl Hesaplanır

Hemen Çıkma Oranı ile Çıkış Oranı Arasındaki Fark Nedir?

Çıkış Oranı, kullanıcıların birden fazla sayfa açtıktan sonra siteden ayrıldığı sayfaların görüntülemelerinin yüzdesidir.
Bir sayfa için çıkış oranları ve hemen çıkma oranlarının aynı anda artması, ziyaretçilerin o sayfadan memnun olmadığını gösterir.
Çıkış oranı ve hemen çıkma oranını örneklerle karşılaştıran bu içeriğe göz atabilirsiniz

Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalı?

Hemen çıkma oranı sektörden sektöre farklılılar gösterir. Bunu gösteren farklı araştırmalara hemen göz atalım:

İşte 2017 yılının ilk ayında en büyük e-ticaret markalarının hemen çıkma oranları

Büyük E-Ticaret Markalarının Hemen Çıkma Oranları

E-ticarette hemen çıkma oranını sıfıra düşürmek mümkün değil. Her zaman satın almaya hazır olmayan yeni bir müşteriler vardır. Hatta araştırmalar müşterilerin % 99’unun ilk ziyaretlerinde bir satın alma işlemi gerçekleştirmediğini gösteriyor.

Bir web sayfasının amacı, hemen çıkma oranını etkileyen tek şey değildir. Faaliyette bulunduğunuz sektörü de hesaba katmanız gerekir.

Sektörlere Göre Hemen Çıkma Oranları


Kissmetrics de, sektöre ve site türüne göre hemen çıkma oranları için benzer bir infografik çalışması yapmış.

Sektörlere Göre Hemen Çıkma Oranları 2

Ek olarak hemen çıkma oranı cihaz türüne göre de değişiklik gösterebilir. Masaüstünde görünmeyen hafif gezinme sorunları mobilde önemli bir sürtünmeye neden olabilir

Cihaz Türlerine Göre Hemen Çıkma Oranları

Genellikle mobil cihazların masaüstlerinden %10-20 daha yüksek hemen çıkma oranı vardır. Ancak, bundan daha yüksekse, mobil web sitenizdeki teknik veya kullanılabilirlik sorunları olabilir. Kaynak.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Hemen çıkma oranınızı azaltmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır:

1- Kaliteli İçerikler Yazın

İnsanların web sitenizi terk etmelerinin iki nedeni vardır:

  1. İçeriğinizden etkilenmediler ve bu nedenle web sitenizde daha fazla bir şey bulmayı beklemediler.
  2. Memnun olmalarına rağmen, web sitenizdeki diğer bağlantıları kontrol etmeleri için onlara bir teşvik vermediniz.

İkinci nokta sadece bir kullanılabilirlik sorunudur. Belki de web sayfasında veya blog içeriğinde başka bir bağlantı yoktur.
İlk nokta sizin için tehlikeye işaret eder. İnsanlar içeriğinizden etkilenmezse, web sitenizde kalmazlar. Web sitenizde kalmazlarsa dönüştüremesiniz.

Kaliteli içerik yazımı öncelikle alaka düzeyi ile alakalıdır. Blog içeriğiniz veya web sayfanız bu özel bağlantıya yeni giren kişiyle alakalı mı? Yani arama motorunda aradığı sorguya cevap veriyor mu?

Alaka düzeyinden sonra, kaliteli içerik yazımına katkıda bulunan bir başka faktör içeriğinizi biçimlendirme biçiminizdir. İçeriklerinizi doğru biçimlendirmek için; bir önceki cümleyi bir sonraki cümleyi birbirine bağlayacak ve ortak bir anlatı oluşturacak şekilde bir akış sürdürün. Bu, insanların yazdıklarınızı okumasını sağlamak için çok önemlidir. İçerik yazarken bu özelliklere dikkat etmeniz hemen çıkma oranınızı azaltır.

2- Site Gezinmenizi Kolaylaştırın

Yeni bir kullanıcı sitenize girdiğinde, aradıkları bilgiye nasıl gidebilecekleri hemen anlaşılmalıdır. Net ve iyi organize edilmiş bir menüler/kategoriler iyi bir site gezinme sisteminin bel kemiğidir. Ayrıca arama işlevi eklemek, kullanıcıların hızlı bir şekilde gitmek istedikleri sayfayı bulmalarına yardımcı olur.

3- Sitenizi Hızlandırın

Sayfa yüklenmesi için uzun süre bekleyen bir kullanıcının sinirlenip geri düğmesine basması muhtemeldir. Bir sayfanın yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürerse, özellikle mobil kullanıcıların yarısından fazlası ayrılıyor.
Buradan sayfanızın hız testini yapıp, verilen önerileri uygulayıp sitenizi hızlandırabilirsiniz.

4- Mobile Özel Tasarım Yapın

Bulunduğunuz sektörde farklılık gösterebileceği gibi ortalama olarak web ziyaretçilerinizin yarısından fazlası sitenize bir mobil cihazda ulaşacaktır. Web sitenizi mobil bir ekranda okumak ve gezinmek zorsa, muhtemelen ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak başka bir site bulacaklardır. Web sitenizin mobil kullanıcılar için duyarlı olduğundan emin olun.

5- İç Bağlantılar Oluşturun

İnsanları sitenizde daha uzun süre tutmanın en kolay yollarından biri, kendileri için yararlı veya ilginç olabilecek diğer bilgilere yönlendirmektir. Bunu, içeriğinizde diğer sayfalara bağlamsal bağlantılar ekleyerek ve her blog gönderisinin sonunda ilgili diğer içerikleri listeleyerek yapabilirsiniz. WordPress’te bunu sizin için otomatik olarak yapabilen eklentiler var.
İç bağlantılar, kullanıcı deneyimini geliştirir ve sitenizde daha uzun süre kalmasına yardımcı olur; bu nedenle, iç bağlantı fırsatları arayın.

Okuma Önerisi: İçerik Pazarlamacılar İçin 9 WordPress Eklentisi

6-Dış Bağlantılarınızı Yeni Sekmede Açılacak Şekilde Ayarlayın

Blog içeriği yazarken, güvenilir kaynaklara bağlantılar eklemek, okuyucuların teknik terimleri anlamalarına yardımcı olmak için harika bir yoldur. Ancak bu dış bağlantıların yeni bir sekmede açıldıklarından emin olun. Bu, HTML kodunuza target = ”_ blank” niteliğini ekleyerek yapılabilir.

E-Ticaret’te Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Optimizasyonun nerede yapılması gerektiğini görmek için ürün ve açılış sayfalarındaki verileri analiz edebilirsiniz. Çabalarınızı önceliklendirmek burada önemlidir. En yüksek hemen çıkma oranlarını kullanan sayfalarla başlamayın. Düşük hemen çıkma oranlarına sahip sayfaları görmezden gelmemelisiniz.

Bunun yerine, bu hemen çıkma oranlarının gelirinizi nasıl etkilediğine göre öncelik verin.
Örneğin; Diyelim ki sitenizde iki ürün sayfası var. Kolaylık olması açısından ikisi de aynı fiyatta olsun.
1. Ürün Sayfası A, % 39’luk hemen çıkma oranıyla 8,000 aylık ortalama ziyarete sahip ve dönüşüm oranı %6
2. Ürün Sayfası B, % 76’lık hemen çıkma oranıyla 1.000 aylık ortalama ziyarete sahip ve dönüşüm oranı %4,8
Önce B sayfasını optimize etmek için çaba harcarsanız ve hemen çıkma oranınızı % 10 azaltırsanız, sitenize yalnızca 76 ziyaretçi daha çekerken 4 müşteri daha kazanırsınız.
Ancak, A sayfasının hemen çıkma oranındaki % 10’luk düşüş, ek 312 ziyaretçiyi ve 19 ek müşteriyi elde etmenize yardımcı olur.
Hemen çıkma oranlarını iyileştirmek için hangi sayfaların hedefleneceğine karar verirken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun:

  • Hangi ürün veya açılış sayfaları en fazla geliri sağlar
  • Düşük bir hemen çıkma oranının gelirdeki en önemli artışı nereden alacağı
  • Hangi sayfa daha alakalı trafik oluşturuyor (“Girişler” e bakın)
  • Hangi düzeltmeler kolaydır ve hangisinin çıkma nedenini bulmak için önemli testler yapılması gerekir

Optimizasyonunuzu önceliklendirmenize yardımcı olacak harika bir yöntem de (özellikle e-ticaret siteleri için), içerik gruplandırmadır.

İçerik Gruplandırması

En fazla dikkat gerektiren sayfa şablonlarını görmek için içeriğinizi gruplandırın. Hemen çıkma oranını analiz ederken, önemini ölçmek için dikkat etmeniz gereken ikinci ölçümün giriş sayısı olduğunu unutmayın. Yukarıdaki örnekte Ödeme, Kategori Sayfaları ve (not set) en az giriş sayısına sahip gruplardır, hemen çıkma oranlarını optimize etmede bu sayfalara öncelik vermeyin.

Bir E-Ticaret Mağazasında Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalı?

Hemen çıkma oranları trafik kaynağına, süreye, ürün kategorilerine ve daha fazlasına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Örneğin Google Adwords’teki marka farkındalığı reklamınızdan edindiğiniz ziyaretçiler, ticari amaçlı aramalarla(satın al, fiyat) arama motorlarından gelen ziyaretçilerden çok daha yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olabilir. Bu nedenle daima kendi verilerinizdeki farklılıkları aklınızda bulundurun.
Genel bir prensip olarak, hedeflenen ve beklenen hemen çıkma oranınız sayfanın amacını yansıtmalıdır.
ConversionXL’e göre , aşağıdaki sayfalar genellikle daha yüksek hemen çıkma oranlarına sahiptir.

  • SSS sayfaları
  • İletişim sayfaları
  • Blog gönderileri
  • Fatura ve onay sayfaları

Optimizasyon çabalarınızı önceliklendirmenin bir sonraki adımı, “ortalama” hemen çıkma oranlarını bilmek. Peki, ortalama hemen çıkma oranı nedir?

Hemen Çıkma Ortalaması

% 30-45 oranında hemen çıkma oranları, siteler arasında en yaygın olanıdır ve iyi bir başlangıç ​​kriteridir. Kaynak.

ConversionXL’in hemen çıkma oranı karşılaştırma ölçütleri kılavuzu , “ideal” ortalamanızı belirlerken web sitesi türlerine göre ölçüt önerir.

Website Türlerine Göre Hemen Çıkma Oranları

E-ticaret mağazanızın hemen çıkma oranını blog gibi içerik ağırlıklı sitelerle değil diğer e-ticaret mağazalarıyla karşılaştırmalısınız.

Ayrıca pazarlama kampanyalarınızın ve oluşturdukları trafik türlerinin, hemen çıkma oranınızı nasıl etkilediğini incelemek için hemen çıkma oranınızı kanallara ayırmalısınız.
İş modelinize ve pazarlama çalışmalarınıza bağlı olarak hemen çıkma oranınızı aşağıdaki segmentlere göre de analiz etmeniz gerekir.

  • Yeni ve Geri Gelen kullanıcılar (yeni elde edilen müşteriler ve eski müşteriler arasındaki hemen çıkma oranları farklılığına bakın)
  • Kitle demografisi (yaş, cinsiyet)
  • Tarayıcı ve işletim sistemi türü
  • Açılış sayfaları

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat