5 Adımda Markanızın İçerik İhtiyacını Analiz Edin

5 Adımda Markanızın İçerik İhtiyacını Analiz Edin

“Markanızın içeriğe ihtiyacı olduğunu bilmek, yeni ve tamamen boş bir eve girip mobilyaya gereksinim duyduğunuzu bilmek gibidir. Elbette, boş bir evde eşyaya ihtiyaç duyarsınız. Ancak bu eşyalar ne tarzda, ne renkte, ne çeşitte olmalıdır? Hangi odalar için hangi parçalar gerekir?, esas önemli olan bunu belirlemektir” der Rebecca Lieb “İçerik Pazarlaması” adlı kitabında.

Her markanın, her işletmenin içerik ihtiyacı aynı değildir. İçerik ihtiyacını belirleyen hedef kitlenizdir. Hedef kitlenize efektif şekilde ulaşabilmek için tıpkı evinize eşya alır gibi ne tür içerik yayınlayacağınızı, bunu hangi sıklıkta yapacağınızı analiz etmeniz gerekir.

Markanızın içerik ihtiyacını belirlerken aşağıda listeleyeceğimiz 5 ana adımdan hareket edebilirsiniz.

icerik-analiz-hedef-kitle

1. Hedef Kitlenizin Nabzını Tutun

Öncelikle hedef kitlenize ulaşın ve onların nabzını tutun. Anketler yoluyla bunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. SurveyMonkey ve ClickTools’dan online araştırma ve anketlerinizi gerçekleştirirken faydalanabilirsiniz.

Araştırmalarınızla şu gibi sorulara cevap bulmanız mümkün olacaktır:

-Hedef kitleniz sektörünüzdeki marka/işletmelerin web sitelerini ziyaret ediyor mu? Blog okuyor mu?

-Arama motorlarını araştırma yapmak veya ürün/hizmet satın almak için kullanıyor mu veya ne sıklıkta kullanıyor?

-En çok hangi sosyal medya araçlarını kullanıyor?

Bu sorulara aldığınız cevaplar hangi içeriklere ağırlık vermeniz, içerik yayınınızı ve promosyonunu hangi kanallar üzerinden yapmanız gerektiğini belirlemeye yardımcı olur.

icerik-anahtar-kelime

2. Sektörünüzdeki Trendleri / Anahtar Kelimeleri Analiz Edin

İçerik Pazarlamasında Sık Düşülen Hatalar yazımızda da belirttiğimiz üzere, sektörünüzdeki eğilimleri takip etmek, içerik üretim süreciniz açısından doğrudan bir öneme sahiptir. Bunun için Google Trends’i kullanabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması ise içerik stratejisinin belirlenmesinde başlangıç noktasıdır. Düzenli şekilde anahtar kelime araştırmaları yapmanız önemlidir. Hedef kitlenizin kelimelerin eş anlamlıları ile de aramalarını gerçekleştirilebileceğini unutmamalısınız.

Google Keyword Tool ve KeywordTool size hedef kitlenizin arama trendlerinin belirlenmesinde yardımcı olacaktır.

 

3. Rakiplerinizin Neler Yaptığına Bakın

Aynı hedef kitleye sahip olduğunuz için rakiplerinizin neler yaptığını bilmek ve onları takip etmek kendi içerikleriniz için ipucu verecektir.

Hedef kitleniz ne tür içerikler istiyor, içerik paylaşımı için en uygun zaman ne zaman ve paylaşımda hangi kanallar daha etkili gibi sorularınızın cevabını rakiplerinizin neler yaptığını inceleyerek bulabilirsiniz.

“Rakiplerinizin hangi içerikleri en çok yorum almış? Hangi sosyal medya paylaşımları ilgi görmüş?” gibi konulara da dikkat edin. Bu içeriklerde ilgiyi ve paylaşımı artıran unsur nedir, onu anlamaya çalışın. Konu mu? Başlığın çarpıcı şekilde atılması mı? Ya da içeriğin paylaşıldığı zaman dilimi mi?

Eğer rakibiniz aynı içeriği birkaç kanaldan paylaşıyorsa hangi kanaldan hedef kitleye en fazla ulaşabildiği hakkında da fikir edinebilirsiniz.

icerik-takvimi

4. Ne Sıklıkta Yayın Yapacağınızı Belirleyin

Çok sık içerik yayınlamak ile çok az içerik yayınlamak arasında ince bir çizgi vardır. Profesyonel destek alarak bunu belirleyebileceğiniz gibi kendi sağ duyunuzu ve deneyimlerinizi temele alarak da ne sıklıkta yayın yapacağınıza karar verebilirsiniz. Örneğin, bazen hoşunuza giden bir blogun haber bültenine kaydolursunuz. Haftada 1 kez elektronik posta kutunuza düşen bülten içeriklerini ilginç bulurken, bülten sayısının bir anda haftada 2 veya 3’e çıkması ilginizi azaltır ve içerikleri “spam” gibi görmeye başlarsınız.

Öte yandan, düzensiz ve uzun aralıklarla içerik yayını yapmanın da sadık bir okuyucu kitlesi oluşturmayı engellediğini unutmamak gerekir.

5. İçerik Yayın Zamanlamasını Belirleyin

Her markanın hedef kitlesi ve bu kitlenin tüketim alışkanlıkları farklıdır. Örneğin, bir restaurant işletmecisi iseniz veya seyahat blogunuz varsa içerik yayınlarınızın hafta sonuna yakın günlerde veya hafta sonları olması daha akıllıcadır. Ya da pazarlama konularında içerik yayınlıyorsanız, profesyonellerin bu tür bilgiler aradığı hafta içi mesai saatleri yayın için daha uygun olacaktır.

Google Analytics’i kullanarak hedef kitle analizi yapabilirsiniz. Ziyaretçilerinizin içeriklerinize en çok hangi günlerde ve hangi zaman dilimlerinde ulaştığını, sitenize üye olup olmadığını, ürün / hizmet satın alıp almadığını bu şekilde takip edebilirsiniz.

Değerlendirme

Deneme yanılma metoduyla hangi tür ve ne zaman yayınlanan içeriklerin hedef kitlenize daha çok ulaştığını öğrenebilirsiniz. Bunun için, İçerik Bulutu olarak içeriklerinizin türü, uzunluğu-kısalığı, yayın zamanı konusunda denemeler yapmaktan kaçınmamanızı öneririz.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat