Markanızın Sosyal Medya Etkileşimini Arttırmak İçin İpuçları

Markanızın Sosyal Medya Etkileşimini Arttırmak İçin İpuçları

Bugün dünyada yaklaşık 2.7 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Toplam dünya nüfusunun 7.4 milyar civarında olduğu göz önüne alınırsa sosyal medyanın pazarlamadaki önemini göz ardı etmek hemen hemen imkansız. Blog yazılarımızda sık sık tekrarladığımız üzere, içeriklerinizin sadece kaliteli ve amaca uygun şekilde üretilmiş olması yetmez. Bu içeriklerin hedef kitlenizle sosyal medya platformlarında buluşturulabilmesi de son derece önemlidir.

Sosyal medya araçlarını yeterince etkin kullanabiliyor musunuz? “Beğeni” sayısı, takipçi sayısı sosyal medya etkileşiminizi ölçmek açısından iyi bir ölçüt müdür veya ölçüt ne olmalıdır? Markanızın sosyal medya platformlarından hangisi veya hangilerinde mutlaka var olması gerekir? Sosyal medya hesaplarınızı interaktif kılabilmek için neler yapabilirsiniz?

Bu haftaki yazımızda bu sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. Başlayalım…

sosyal-medya-icin-ipuclari

1. Sosyal Medyayı Reklam İçin Değil; Hedef Kitlenizle Sadakat İlişkisi Oluşturmak İçin Kullanın

Sosyal medyanın geleneksel reklam platformlarından farklı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sosyal medya ürün ve hizmetlerinizi pazarladığınız bir platform değil, hedef kitlenizle güven/sadakat ilişkisi kurduğunuz bir alandır. Reklam tek yönlü bir iletişim aracıdır. Oysa sosyal medya, interaktif ilişki sağlayabildiği için hedef kitlenizle ilişki kurabilen bir platformdur. Bunun için içeriklerinizin reklam gibi durmasını engelleyin. Etkileşim yaratın. Tek yönlü reklamlarla veya markanızı/firmanızı öven içeriklerle okuyucunuzun zamanından “çalmayın”.

2. Faydalı İçerik Paylaşın

Faydalı içerikten ne anlamak gerekir? Okuyucunuza bir şey katan, onları bilgilendiren veya eğlendiren, onlara fayda sunan her içerik faydalı içeriktir. Inbound pazarlamanın en tanınan firmalarından biri olan HubSpot’a göre, faydalı içerik paylaşımı konusunda tereddüte düştüğünüzde 80/20 kuralını uygulamak en doğrusudur. Buna göre, sosyal medya paylaşımlarınızın %80’i hedef kitlenizle faydalı, yardımcı olabilecek içerikten; %20’si markanızın promosyonunu yapan içerikten oluşmalıdır.

sosyal-medya-ipuclari

3. Başlıca Sosyal Medya Platformlarında Mutlaka Yer Alın

Günümüzde, markanızın sosyal medyada yer almasının artık bir zorunluluk hâline geldiği söylenebilir. Çünkü sosyal medya hedef kitlenizin sizinle iletişime geçmesine olanak sağlar. Eğer Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin gibi kişilerin sizinle doğrudan temasa geçebilecekleri bir platformda yer almazsanız; bu kullanıcılarınızla aranıza mesafe koyduğunuz şeklinde algılanır. Bu arada, “Hangi sosyal medya platformlarında mutlaka bulunmanız gerektiği” sorusu aklınıza gelebilir. Günümüzde sırasıyla Facebook, Instagram, Linkedin ve Twitter en çok kullanılan sosyal medya araçlarıdır. Dolayısıyla bu platformlarda mutlaka yer almanız, markanızın tanınırlığını sağlamak ve hedef kitlenize ulaşmak açısından önemlidir. Tercihinize ve faaliyet alanınıza bağlı olarak Pinterest, Snapchat’i de kullanabilirsiniz.

4. Bulunduğunuz Sosyal Medya Platformuna Uygun İçerik Paylaşın

Kullandığınız sosyal medya aracına uygun nitelikte içerik paylaşımı yapmak markanıza daha çok fayda sağlar. Facebook’ta okuyucunuzu bilgilendirmeye veya eğlendirmeye yönelik yayınladığınız bir içerik Linkedin için uygun olmayabilir. Ayrıca her platformda farklı içerik paylaşmak hedef kitlenizin ilgisini ayakta tutar. Öte yandan, içeriklerde görsel paylaşımı; özellikle de Facebook’taki içerik paylaşımlarında çok önemlidir. Görsel içeren bir içerik okuyucuların tıklama oranını %44 artırır. Yine Facebook kullanıcılarının izlediği videolar günde 100 milyon saate ulaşmaktadır. Twitter kullanıcılarının ise %82’si video izlemektedir. Bu nedenle, içerik paylaşımlarınızı yaparken hedef kitlenizin eğilimlerini ve ilgi alanlarını takip etmeniz; içerikleri görsel, video ve infografiklerle desteklemeniz faydalı olur. İçerik paylaşım sıklığı da önemlidir. Facebook’ta günde 2 içerik paylaşımı ideal kabul edilirken, Twitter’da bu sayı 10 ilâ 15 aralığındadır. Instagram’da da günde en az 2 içerik paylaşımı yapılması idealdir.

5. Kullandığınız Bütün Sosyal Medya Araçlarında Marka İmajınızın Tutarlı Olmasını Sağlayın

Her sosyal medya aracındaki profil fotoğrafı kısmına şirket logonuzu yerleştirebilirsiniz. Logo dışında bir profil fotoğrafı kullanacaksanız da bu fotoğrafın bütün hesaplarınızda aynı olmasını sağlamalısınız. Markanız böylelikle daha kolay tanınır. Profil açıklamasında iş alanınızı kısa ve net şekilde belirtmeli ve web sitenizin linkini eklemelisiniz. Aynı şekilde, web sitenizin ana sayfasına da mutlaka bulunduğunuz sosyal medya araçlarının butonlarını eklemeyi ihmal etmeyin. İçeriklerinizin sonunda sosyal medya hesaplarınızın linklerini vermek de takipçi sayınızı artıracaktır.

sosyal-medya-etkilesim

Sosyal Medyada Nasıl Etkileşim Nasıl Yaratırsınız?

Markaların endişe duyduğu konulardan biri sosyal medyada paylaştıkları içeriklerinin yeterince etkileşim doğurmamasıdır. Sosyal medyadaki etkileşimi artırmanın öncelikli yolu tabii ki takipçi sayınızı artırmaktan geçer. Takipçi satın almak sıklıkla başvurulan bir yol olsa da, bu takipçiler aslında “sahte” takipçi olduğu ve markanızla arzuladığınız bağı kurmayacağı için size bir fayda sağlamaz. Kaliteli ve istikrarlı şekilde içerik paylaşımı yaparak, markanıza ilgi duyan bir takipçi kitlesi oluşturabilirsiniz.

Takipçi sayısından çok; içeriklerinizin paylaşım oranı, aldığı yorum/soru sayısı etkileşimi ölçmekte temel kriterlerdir. Eğer, bu rakamlar takipçi sayınızla orantılı olarak artıyorsa, yeterli etkileşim sağladığınız sonucunu çıkarabilirsiniz.

Sosyal medyada etkileşim yaratmak için:

Sorular Sorun: Tek cümlelik, etkileşim yaratacak sorular idealdir. Takipçilerinizin düşüncelerini de merak ettiğinizi gösterin. Aynı şekilde, onların size yönelttiği sorulara da mutlaka yanıt verin.

Daha Çok Görsel, Video ve İnfografik Kullanın: Görseller, videolar ve infografikler içeriklerin etkileşim yaratma gücünü artırır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere özellikle Facebook’ta görsel kullanılması son derece önemlidir.
Kullandığınız görsel kalitesinin yüksek olmasına özen gösterin. Özellikle Instagram gibi temeli görsele dayanan sosyal medya araçlarında kaliteli görsel kullanımı önemlidir.

Katılıma Davet Edin: “Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?”, “Yorumlarınızı aşağıda paylaşın” gibi okuyucunuzu katılıma teşvik eden ifadeler basit veya önemsiz gibi dursa da, bu ifadelerin aslında hedef kitlenizi harekete geçirme kabiliyetleri yüksektir.

Anketler Düzenleyin: Okuyucunuzun görüş ve önerilerine değer verdiğinizi göstermenin bir yolu anketlerle onlara ulaşmaktır. Yarışmalar da interaksiyonu artırır. Özellikle Instagram, yarışma düzenlemek için ideal platformlardan biridir.

Ya siz markanızın sosyal medya etkileşimini artırmak için hangi yolları kullanıyorsunuz? Deneyimlerinizi merak ediyoruz…

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat