sesli aramalar için optimizasyon

Merhaba Google, Diyaloğa Dayalı Arama için Optimizasyon Mümkün mü?

İçindekiler

Aleyda Solis

Aleyda’nın talihsizliği İlk gün aynı konu üzerinde sunum yapan Jason Miller ile Diyaloğa Dayalı Arama (Voice Search) konusunu benzer bir şekilde ele almasıydı. Bu nedenle yazının bu kısmında Aleyda’nın sunumunu aktarırken, Jason’ın sunumundan farklı bizlerle paylaştığı bilgileri sizlere aktarıyor olacağım. 

Bu soruyu duymaktan sıkıldığınızı biliyorum. Aleyda da hepimizin kafasında dönüp dolaşan o lanetli soruyla başladı sunumuna; “Sesli aramalar sonunda SEO’yu öldürecek mi?”. Herkesin bu soruyu kendisine sormasının en büyük nedeni, arama sonuç tiplerinin devamlı değişerek sonuç sayfalarının oldukça dinamik olduğu günümüzde, çoğunlukla tek bir sonuç ile karşılaştığımız sesli aramaların da oyuna dahil olması. 

“Peki sesli aramalarla lanetlendik mi?”

Sesli Aramalar SEO'yu öldürecek mi?

“Hayır, henüz değil!”

Aleyda, Google ve çeşitli kaynaklardan verdiği güncel trend verileriyle Diyaloğa Dayalı Aramaların SEO için bir son olmadığını kanıtlıyor. Sizler de bu çalışmaları altlarında paylaştığım bağlantılara tıklayarak inceleyebilirsiniz. 

Diyaloğa Dayalı (Sesli) Arama Trendleri

  • Takipçilerinin büyük bir çoğunluğunu Dijital Pazarlama profesyonellerinin oluşturduğu kendi twitter hesabından yaptığı ankette, katılımcıların %58’i Google’da sesli arama yapmadıklarını belirtmişler. Devamlı arama yapan kullanıcıların oranı ise yalnızca %9.  
Diyaloğa Dayalı (Sesli) Arama Trendleri

Kaynak:https://twitter.com/aleyda/status/1129321327293292544

Diyaloğa Dayalı (Sesli) Arama Trendleri 2

Cevap, oldukça net. “Sesli aramalar SEO’yu öldürmeyecek, aksine yeni fırsat alanları yaratacak.” 

Sesli aramalar SEO’yu öldürmeyecek, aksine yeni fırsat alanları yaratacak

Voice ile aslında sesli arama ve sonuçları değil, karşılıklı olarak iletişim dönemine giriyoruz. Yapılan sesli aramaların büyük bir çoğunluğu doğal dil yapısına uygun şekilde gerçekleştiği için Aleyda da diğer birçok SEO uzmanı gibi “Sesli Arama” tabiri yerine “Diyaloğa Dayalı Arama” (Conversational Search) terimini kullanmayı tercih ediyor. 

Diyaloğa Dayalı Arama

Sesli aramalar için optimizasyon yapmak istiyorsanız, kullanıcıların ne tip aramalar yaptığını  ve Asistanların ne tip sesli aramalara cevap verdiğini anlamak önemli. Türkçe dil desteği olan Google Asistan ana sayfasını ziyaret ederek kullanıcıların arama yaparken kullandıkları cümlelerin sentaktik yapılarını analiz edebilir, bu aramaları ayrıştırdığınız takdirde  hedefleyebilirsiniz. 

Google Asistan

Google Home Command Listesi (İngilizce); https://www.cnet.com/how-to/google-home-complete-list-of-commands-so-far/ 

Kullanıcıların Türkçe ne tip sorgular yaptığını anlamak için de Google Asistan ana sayfasından inceleyebilirsiniz. https://assistant.google.com/explore?hl=tr_tr

Google Asistan Sorguları

Diyaloğa Dayalı Aramalar için Anahtar Kelime Araştırması;

  • Ne, Neden, Ne Zaman, Nasıl, Kim, Hangi… vb soru kelimesi içeren sorguları Search Console’da filtreleyerek tespit edebilirsiniz. Belirli bir sesli arama anahtar kelime örneği bulduğunuzda bu veriyi Ahrefs, Semrush, Sistrix gibi araçlarla zenginleştirebilirsiniz.
  • Ahrefs Keyword Explorer aracı ile belirli bir konu ile ilgil soruları çekebilirsiniz. 
  • Chrome ve Firefox tarayıcılarında kullanabileceğiniz Keywords Everywhere uzantısı ile Google ile yaptığınız aramalarda girdiğiniz sorgu ile ilgili anahtar kelimeleri ve önerileri alabilirsiniz.

Peki, hedeflediğiniz sesli sorgular için içeriğinizi optimize etmeniz mümkün mü?

Aleyda, belirli bir sayfa/içerik ile featured snippet olarak görünürlük alıyorsan, %47 gibi bir oranla Google asistan ile yapılan arama sonuçlarında da doğru cevap olarak kazanan olacağımızı belirtiyor.

  • Soru sorma, bilgi alma, nasıl vb. featured snippet sonuçların çoğunlukla görünürlük aldığı sorguları hedefleyerek, optimize içerikler oluşturmak ve doğru yapılandırılmış veri implementasyonu uygulamak sesli aramalarda görünürlük almak için ilk adım.
  • Ahrefs, Semrush, Sistrix, SEOMonitor benzer araçlarla kendi markanızın ve rakiplerinizin featured snippetlar olarak görünürlük aldığı sorguları tespit edebilirsiniz.
  • Mevcut görünürlük alınan içeriklerde ve yeni üretilecek içeriklerde, alakalı kısımlarda tablo ve liste kullanmalısınız.
  •  Google I/O 2019’da duyurulan How-To? Yapılandırılmış veri şemasını alakalı içerikler de belirtmeyi de unutmayın. Speakable şema rehber dökümanını inceleyin ve yeni teknolojileri takip edin.
  • Son olarak, Sesli arama sonuçları yalnızca klasik arama sonuçlarından değil, Google Actions verilerinden de tetikleniyor. Google Asistan aracılığı ile yapılan diyaloğa dayalı aramalarda kullanıcıların markalarınızla devamlı olarak etkileşime girmelerini sağlayabilirsiniz. Google Actions ile içeriğinizi sesli aramalar için optimize ederek sesli yetenek/aksiyon geliştirebilirsiniz. .  

2 güne sığmayan SMX London 2019 etkinliğinde, paylaşmaya değer bulduğum sunumları yorumlarımla birlikte sizlerle paylaştım. Etkinliğin tüm sunumlarına Google Drive klasörü bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.Kendi işinizde uygulamak ve öğrenmenizi ilerletmek için değerli bilgiler edindiğinizi umuyorum, notlarımı okuduğunuz için teşekkür ederim,

İlk Yorumu Başlat