Z Kuşağına Pazarlama Nasıl Yapılır?

Z Kuşağına Pazarlama Nasıl Yapılır?

Hani daha mama sandalyesinde otururken telefon ekranındaki oku sağa kaydırmayı öğrenmiş kuşak var ya… İşte, o kuşaktan bahsediyoruz; İnternet’in tam içinde doğan Z kuşağı çocuklarından.

Pazarlama sektöründe “Genç pazar” şu an en dinamik alanlardan biri olarak kabul ediliyor. Pazarlama stratejinizde genç pazarı yani Z kuşağını özellikle hedeflemeniz önemli. Çünkü:

1996–2010 yılları arasında doğan bu tüketici grubu 2020 yılı itibariyle bütün tüketicilerin %40’ını oluşturacak.
Z kuşağında çocuğu olan ebeveynlerin %93’ü ailenin harcama ve satın alma kararlarında çocuklarının çok etkili olduğunu belirtiyorlar.

z-kuagi-genc

Z Kuşağının Eğilimleri Neler?

Bu grup diğer kuşaklara kıyasla daha kendinden emin, teknolojiye daha yatkın ve harcamalarında ise daha temkinli. “Ayak uydurmak” değil, “farklı olmak” onların öncelikleri arasında yer alıyor.

-Z kuşağı reel deneyimlere, gerçekçi hikayelere önem veriyor.

Örneğin, Z kuşağının %63’ü reklamlarda sıradan/doğal kişileri görmek istiyor. Bu kuşağın %70’i gerçeğe uygun bir hikayeyi kurgulanmış bir hikayeye tercih ediyor.

-Facebook, bu kuşak için en revaçtaki sosyal ağ.

eMarketer tahminlerine göre, 12–17 yaş aralığındaki sosyal medya kullanıcısı 17.5 milyon kişi. Bu rakamın 2020’de 18.2 milyon kişiye çıkması bekleniyor. %51’inin sosyal medya hesabı var. Sosyal medya araçları içerisinde Facebook, Z kuşağı için en çok kullanılan sosyal ağlardan biri. Facebook’un, hem markaları hem tanıdıkları/arkadaşları bir araya getirebilen pratik bir ağ olması hem de sürekli kendini yenileyen bir yapıya sahip olması bu iletişim aracını popüler kılıyor. Z kuşağının %48’i Facebook’a gün içinde defalarca bağlanıyor.

z-kusagi-instagram

-Dijital videolar Z kuşağının öncelikleri arasında.

Z kuşağı artık televizyondan çok, İnternet üzerinden video izliyor. Video içerik için %80’i YouTube’u, %79’u da Facebook’u tercih ediyor. %32’si günde en az 1 saat, %30’u en az 2 saat, %21’i de en az 3 saat video izlediğini belirtiyor.

-Z kuşağı interaktif ve paylaşıma açık bir kuşak.

Z kuşağı marka deneyimine katılmaktan hoşlanıyor. Ancak bunu her marka için değil, sadece güvendiği ve beğendiği markalar için yapacağını belirtiyor.

-Teknolojiye yatkınlıkları onları daha öz güvenli yapıyor.

Z kuşağının %66’sı teknolojinin hedeflerine ulaşmasını mümkün hâle getirdiğini, %66’sı teknolojinin “her şeyin mümkün olduğu” hissini verdiğini belirtiyor. %70’i fotoğraf, kısa mesaj ve elektronik posta göndermek için akıllı telefonunu kullanıyor.

-Z kuşağı, tercihlerinde daha seçici bir kuşak. Bu yaş grubu, kıyafet/aksesuar satın alırken en çok estetiğe dikkat ediyor. Modaya uygun tasarım %67’si ise bir öncelik. Gıda ürünlerinde tercih söz konusu olduğunda, %73’ü fiyatlara ve promosyonlara önem verdiğini belirtiyor. %67’si ise besin içeriğine dikkat ediyor.

z-kusagi-pazarlama

Z Kuşağını Pazarlama Stratejinize Nasıl Dahil Edebilirsiniz?

1. Akıllı içerikler ile bu kuşağı hedefleyin.

Akıllı içerikten geçen haftaki 2018 Dijital Pazarlama Trendleri konulu yazımızda da bahsetmiştik. Akıllı içerikler yani kişiselleştirilmiş içerikler, tüketicilerin markalara yönelik daha fazla sadakat geliştirmesini sağlıyor. Z kuşağını hedeflerken bu kuşağa laptop ve cep telefonu gibi mobil cihazlarından ulaşmanızın daha etkili olduğunu hatırlatalım.

2. Onların olduğu sosyal medya araçlarında siz de mutlaka olun.

Evet, tahmin edeceğiniz üzere, YouTube, Instagram, Snapchat ve Facebook bu kuşağın en çok kullandığı sosyal medya araçları arasında. YouTube starlarına geleneksel ünlülere kıyasla daha fazla yakınlık duyduklarını; Instagram’ın yaratıcılıklarını desteklediğini düşündüklerini bilmenizde fayda olacaktır.

3. Z kuşağının ilgisini eğlenceli ve ilham verici reklamlarla çekin.

Bu kuşağın özelliği, reklam görmeye ve izlemeye daha hevesli olması. %55’i reklam eğer eğlenceli ise izleyeceğini belirtiyor. %45’i eğer reklama güzel müzik daha edilmişse ilgisini daha çok çekeceğini, %33’ü ilham verici bir reklamın gözündeki değerinin artacağını vurguluyor.

4. İhtiyaçlarına kalite ve fayda ile cevap verin.

Araştırmaya katılan her 10 kişiden 8’i favori markalarının kendi gelişimlerine destek sağlamasını istediğini belirtiyor. (Örneğin, kız çocuklar müzik yapmayı, erkek çocuklar ise grafik tasarım öğrenmeyi istediklerini belirtmişler.) Z kuşağının özelliği hem faydayı hem de kaliteyi eş zamanlı arıyor olması.

5. Influencer pazarlamadan yararlanın.

Influencer ya da fenomen pazarlaması, özellikle sosyal medya araçlarında büyük bir takipçi kitlesine sahip “fenomen” ile ürün/hizmetlerinizin tanıtımı için yaptığınız iş birliğini ifade ediyor. Z kuşağının dikkatinin özellikle Youtube’da olduğunu göz önüne alarak, fenomen pazarlaması için bu kanalı kullanarak onlara ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Instagram, Facebook, Snapchat de diğer etkili ulaşım kanalları arasında.

6. Fiyat ve kalite konusunda daha duyarlı bir tüketici kitlesi ise karşı karşıya olduğunuzu bilin.

Z kuşağı diğer kuşaklara kıyasla paraya daha çok değer veriyor ve parasını daha dikkatli harcıyor. O nedenle, bu kuşağa hitap ettiğiniz ürünlerin fiyat-kalite dengesini en iyi şekilde gözetiyor olması gerek. Bu noktada, hatırlatmak istediğimiz bir diğer husus, müşteri yorumlarına son derece dikkat etmeniz. Ürün/hizmetleriniz hakkında müşterilerinizin daima pozitif yorumlara sahip olmasını veya “fenomen pazarlaması”nı kullanarak, onlara ürün/hizmet seçimlerinin son derece kaliteli olduğuna yönelik güvenin verilmesini sağlamalısınız.

İçeriğin başında da dediğimiz gibi, 2020’de Z kuşağı tüm tüketicilerin %40’ını oluşturuyor olacak. Bunu farkında olarak, pazarlama stratejinize yön vermek şüphesiz size daha fazla kazandıracaktır.

İçerikte yararlanılan araştırma istatistikleri; AdWeek, Deep Focus ve eMarketer’dan alınmıştır.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat