ürün açıklamaları

Ürün Açıklaması Nedir? Nasıl Yazılır?

Bir fikirle başladı her şey! “Çok güzel olacak!” dediniz ve yola koyuldunuz. Güzel bir tasarım, altyapı çalışmaları ve ürünler de tamam… E-ticaret siteniz hazır, satışlar ufak ufak da olsa hareketlendi. Sonra ne olduysa arama motorları sizi sevmemeye, satışlarınız istediğiniz gibi gitmemeye başladı. Üzüldünüz ve bir arkadaşınıza içinizi döktünüz. O da şu sihirli cümleyi kurdu: “Derdini çok iyi anlattın, seni anlıyorum. Peki, ürünlerin de kendilerini iyi anlatıyor mu?”

E-ticaret sitenizin arama motorlarında görünür olmasını sağlamak ve ürünlerinizi hedef kitlenize anlatabilmek için ürün açıklamalarına ihtiyacınız var. Yüzlerce ürününüz varsa bu içerikleri üretmek tek başınıza altından kalkabileceğiniz bir iş değil haliyle… Bu konuda profesyonel destek alabilirsiniz. Peki, ürün açıklaması yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Ürün Açıklaması Nedir?

Ürün açıklaması, e-ticaret sitelerinin ürün sayfalarında yer alan; ürünün özelliklerini ve ne işe yaradığını müşterilere açıklamaya yarayan içeriktir. Ürün açıklamasının amacı, ürünü detaylı şekilde tanıtmak ve potansiyel müşterileri ürünü satın alma konusunda teşvik etmektir.

Satın almaya yönlendiren bir ürün açıklaması, ürününüzün hangi sorunları çözdüğünü, müşterilerinizin o ürünü kullanarak ne kazanacaklarını, ürünlerinizi pazardaki diğer ürünlerden ayıran özellikleri gibi detayları içermelidir.

Ürün açıklamaları, internet üzerinden alışveriş yapmak isteyen kullanıcılara yol gösterici içeriklerdir. Dijital ortamdan ürün seçmeye çalışan müşterilerinizi o ürünü satın almaya ikna etmeniz için birçok faktörü düşünmelisiniz. Ürün açıklaması bu noktada ürünle ilgili varsa teknik bilgileri ve kullanımıyla ilgili özellikleri içererek potansiyel müşterilerinizi bilgilendirirken o ürünü satın almaya yönlendirici detayları da içermelidir.

Bu anlamda, hem bilgilendirici hem de ziyaretçileri harekete geçirici bir içerik olması gereken ürün açıklaması, e-ticaret sitelerinin önemli unsurlarından birisi. Özellikle online alışverişin revaçta olduğu bir dönemde sektördeki rekabetin artması, ürün açıklamasının önemini bir kez daha gösteriyor. Kullanıcıların ürünlerinizi daha iyi anlayabilmesini sağlamak için sitenizde etkili ürün açıklamaları bulundurmak rakipleriniz arasından sıyrılarak satışlarınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Ürün Açıklaması Yazmalı mıyım?

Peki, siteniz için ürün açıklamasına ihtiyaç duyup duymadığınızı nasıl anlayacaksınız? Elbette, e-ticaret sitenizin diğer tüm bileşenleri gibi, ürün açıklamaları da gerekli veya gereksiz olabilir. Bunu anlamak içinse A/B testi yapılması gerekir. Her web sitesi, farklı bir ürün açıklaması şablonu gerektirebilecek farklı bir düzen ve tarza sahiptir. Bazı e-ticaret siteleri maddeleme işaretleriyle yapılan açıklamalarla ziyaretçileri müşterilere dönüştürebilir. Diğerleri uzun bir paragrafa veya maddeleme işaretleri ve paragraf karışımı açıklamalara ihtiyaç duyabilirler. Bazı web siteleri ise ürün açıklamaları olmadan dönüşüm elde edebilir. Sizin için en iyi olan biçimi belirlemek için A/B test araçlarını kullanabilirsiniz.

Şimdi, e-ticaret sitenizde neden ürün açıklamaları bulundurmanız gerektiğine detaylıca bakalım:

Öncelikle optimize edilmiş ürün açıklamalarına sahip olmak, arama motoru optimizasyonunuzu (SEO) geliştirmenize yardımcı olabilir. Ürün açıklamalarınızı doğru anahtar kelimeler içerecek şekilde optimize ederek Google’da en üst sıralara çıkma şansınızı artırabilirsiniz. Ürün açıklamaları olmadan resimlerinizi anahtar kelimeler için optimize edebilirsiniz. Ancak içerik eksikliği nedeniyle ürün sayfanız arama sonuçlarında üst sıralarda görünmeyebilir. Böylece sattığınız ürünü alma potansiyeline sahip hedef kitlenizin arattığı anahtar kelimeleri içeriğinizde bulundurarak hem bu kişileri doğru sayfalara yönlendirmiş olur hem de SEO’nuz için artı puan kazanmış olursunuz. Dahası, rekabet oranı yüksek ürünleri satabilmek için de SEO uyumlu içeriklere sahip olmanız gerektiği için üst sıralarda yer alan sitenize daha çok kullanıcı çekmeniz de böylelikle mümkün hale gelir.

Ürün açıklaması, ürün görselinin tek başına yapamayacağı ek bilgileri sunar. Örneğin, muhtemelen sadece görsele bakarak dizüstü bilgisayar almazsınız. Dizüstü bilgisayarın teknik özelliklerini öğrenmek istersiniz. Bu aynı zamanda kıyafetler için de geçerlidir. Bazı insanlar belirli kumaşları tercih etmez ve e-ticaret mağazanızda sattığınız giysilerin etiket bilgilerini incelemek isteyebilirler. Müşterilerin belirli bir ürünün kendileri için uygun olup olmadığını bilmeleri,  iade oranlarını düşürmenize de yardımcı olur. Ayrıca müşterilere temel ürün bilgilerini sağlayarak müşteri hizmetleri ile ilgili soruların artmasını da önlersiniz.

Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır?

Etkili bir ürün açıklaması için arama motoru optimizasyonu yapmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Bu da, genellikle alıcıların aradıkları ürünü bulmak için kullandıkları terimleri içeren anahtar kelimelerle başlar. Anahtar kelime araştırması ile ürün açıklamalarınızda hangi anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiğini tespit edebilirsiniz.

Kadın blazer ceket sattığınızı varsayalım.

ürün açıklaması optimizasyonu

“kadın blazer ceket” aramasında, en iyi sonuçların “kadın blazer ceket modelleri”  anahtar kelimesinin bazı varyasyonlarını içerdiğini göreceksiniz. Google’ın şu anda neleri tercih ettiği hakkında bir fikir edinmek için meta açıklamalardaki koyu renkli kelimeleri bulun. Daha sonra ilk sayfadaki sitelerden birine tıklayarak arama sonuçlarında görünmek için bu anahtar kelimeyi nasıl kullandıklarını görebilirsiniz.

Ürün Açıklaması Nedir? Nasıl Yazılır?

Semantik Anahtar Kelimeler Kullanın

E-ticaret siteleri ilgili anahtar kelimeyi veya bunun bir varyasyonunu hem ürün sayfasının üstünde hem de ürün başlığında kullanırlar.

Ürün açıklaması için hangi anahtar kelimeleri kullanabileceğinize dair daha iyi bir fikir edinmek için, ilgili anahtar kelimelerin bir listesini oluşturmak üzere anahtar kelimenizi LSIGraph üzerinden çalıştırın. Bu araç, seçtiğiniz anahtar kelime için arama motorlarında hangi sayfaların en üst sıralarda yer aldığını bulmak için interneti tarar. Sonra bu sayfalarda en sık kullanılan anahtar kelimeleri listeler.

Böylece bu araçla, ürün başlıklarında veya ürün açıklamalarında kullanabileceğiniz anahtar kelimeler hakkında fikir edinirsiniz.

semantik anahtar kelime

Bu ilgili anahtar kelimeler listesiyle “uzun ceket” anahtar kelimesinin popüler bir arama terimi olduğunu ve bu anahtar kelimenin ürününüzün başlığında veya açıklamasında kolayca kullanılabileceğini görebilirsiniz.

Arama motorlarında en fazla ağırlığa sahip olması nedeniyle ana anahtar kelimenin ürün başlığınızda bulunmasının en iyisi olduğunu unutmayın.

Anahtar kelimeleri ürün başlıklarınıza ve açıklamalarınıza eklemek, arama sonuçları sayfasında size bir numaralı sıralama kazandırır mı? Muhtemelen kazandırmaz. Ancak, aktif olarak ürününüzü arayanlar için ürününüzü bulmalarını kolaylaştırır.

Kısa ve Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Birlikte Kullanın

Bir e-ticaret sitesi için ürün açıklaması içeriği yazarken akıllıca anahtar kelime araştırması yapmak çok önemlidir. Bir e-ticaret sitesi olarak aynı anahtar kelimeleri hedefleyen ve birinci sırada yer almayı uman milyonlarca diğer çevrimiçi mağazayla yarışıyorsunuz. Bu nedenle kendinizi eşsiz kılmak ve kalabalıktan sıyrılmak zorundasınız.

Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin (üç veya daha fazla kelime içeren) e-ticaret sitelerinde işe yaradığı kanıtlandı. Örnek olarak Amazon’u ele alalım. Dünyadaki bir numaralı alışveriş sitesi  satışlarının % 57’sini uzun kuyruklu anahtar kelime aramalarından elde ediyor. 

Sonuç olarak, doğru müşterileri ilgili arama hedefiyle çekebilmek için doğru anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir. E-ticaret anahtar kelime araştırması yaparken kullanıcının amacını hatırlamak önemlidir, kendinizi müşterinin yerine koyun. Anahtar kelimeyi Google’a yazdığınızda ne tür sonuçlar görmek istersiniz? Kullanıcı niyetini de göze alarak bir ürün sayfasının bilgilendirme amaçlı anahtar kelimeler için sıralanmasının şart olmadığını unutmayın.

Yinelenen İçerik Kullanmayın

Web sitelerinin -özellikle de e-ticaret sitelerinin- internette başka bir yerdeki içeriği kopyalayarak ürün sayfalarında yayınlamaları yaygın bir durumdur. Bu nedenle, Matt Cutts’a göre internetteki içeriklerin  %25 ila %30’unun kopya içerik olması şaşırtıcı değildir.

Üreticinin web sitesinden ürün veya kategori açıklamalarını çektiğinizde yinelenen içerik kullanmış olursunuz. Bunun nedeni, nişinizdeki hemen hemen tüm diğer e-ticaret sitelerinin aynı şeyi yapmasıdır. 

Kopya içerik web sayfalarının cezalandırılmasına neden olmaz, ancak sıralama üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Onun yerine içeriği yeniden yazın. Bu Google’a müşterileriniz için daha fazlasını önerdiğiniz mesajını verir. Karşılığını da daha iyi bir arama sıralamasıyla alırsınız. Bunun yanında, web sitenizi ziyarete gelen ve kopya içerik değil de tamamıyla size özgün bir içerik gören kullanıcıların da güvenini kazanmış olursunuz.

Sorunun kendi web sitenizde olması durumunda, iç kopyalanma olarak adlandırılan, yinelenen içeriğe sahip birden fazla sayfanın ana site URL’nizde bulunduğu yerlerde, hangi URL’nin sıralanacağını belirtmek için Google’a sinyal verebilirsiniz. Bu canonical URL uygulaması olarak bilinir.

Peki, rakiplerinizden farklı içerikler yazarken nelere dikkat etmelisiniz? İçeriklerinizi yazarken aşağıdaki ipuçları işinize yarayabilir.

Doldurma kelimeleri kullanmaktan kaçının.

Ürününüzü “sınıfının en iyisi” veya “en gelişmiş” olduğunu iddia etmek müşterilere  gerçekten değerli bir şey söylemez. Bunun yerine istatistikler, veriler ve sosyal kanıtlar kullanın. Örneğin;

  • “pazarın en gelişmiş duman alarm sistemi” yerine “diğer lider markalardan % 50 daha etkili olduğu kanıtlandı.” diyebilirsiniz.

Ürününüz gerçekten en iyi ise sadece söylemek yerine kanıtlarla destekleyebilmelisiniz.

Sık Sorulan Sorular’ı Düşünün

Müşterilerinizin en sık sorduğu sorular nelerdir?

  • Bu ürün bulaşık makinesinde yıkanabilir mi?
  • Bu ürün annem için iyi bir hediye mi?

Sık sorulan soruların bir listesini yapmak ve ürün açıklamalarınıza bu soruların cevaplarını dahil etmek müşterilerinize fayda sağlar. Doğru ürün açıklamaları ile müşteri destek taleplerinin azalmasını sağlayabilirsiniz.  

Bir Hikaye Anlatın

Bir hikaye anlatmak için ürün açıklamanızı kullanın. Müşterinizin sorunlarını çözmek için neden bu ürüne ihtiyaç duyduğunun hikayesini anlatabilirsiniz. Ürünlerin faydaları hakkında bir hikaye ya da sadece ürünle ilgili eğlenceli bir hikaye de müşterilerinizin ilgisini çekebilir.

Test Edin

Ürün açıklamalarınızı test etmeyi unutmayın. Farklı biçimleri, uzunlukları, kelimeleri ve daha fazlasını test edin. Ürün açıklamalarınızı test etmek dönüşüm oranınızı artırmak için ürün sayfanızı nasıl optimize etmeniz gerektiğini bulmanıza yardımcı olabilir.

Özgünlük ve İmla Kontrolü Yapın

Ürün açıklamalarınızın özgün olduğundan ve imla hataları barındırmadığından emin olun ya da bu işi İçerik Bulutu’na bırakın: https://icerikbulutu.com/icerik-uretimi

İçerik Bulutu editörleri, uzman içerik üreticilerinin ürettiği içerikleri akıllı editör ekranları aracılığıyla denetler. Akıllı editör ekranları, özgünlük kontrolü teknolojisiyle içeriklerin özgünlüğünün otomatik olarak denetlenmesini sağlar.

İçeriklerin markaların beklentilerine uygun hale gelmesi editörün görevidir. Profesyonel editörler, imla kuralları ile etkili anlatımı da göz önünde bulundurarak içeriğin talebe uygunluğunu inceler.

İçerik üreticisini revizyonlarla yönlendirir, içeriğe son halini verir. Sadece editör onayından geçebilen içerikler markaların onayına sunulur. Profesyonel editörler, tüm içeriklerin İçerik Bulutu’nun içerik kalite kriterlerine ve markanın beklentilerine uygun olmasını sağlamakla sorumludur.

Ürün Açıklaması Örnekleri

Ürün açıklaması örnekleri için bu içerikleri kullanan markalara ve e-ticaret sitelerinden bazılarına değinebiliriz.

İlk olarak Samsung’un web sitesinde satışa sunduğu bir mikrodalga fırın ürünü için oluşturduğu içeriğe bakalım.

Ürünleri için oldukça detaylı; görsel ve içerik dili açısından zengin ürün açıklamaları bulunduran Samsung markası, ürün açıklaması için iyi örnekler taşıyor. Aşağıya eklediğimiz görseller bu ürünün sayfasında yer alan detaylardan yalnızca ikisi.

ürün açıklaması örneği

Dikkat çekici bir başlık altında ürünün özelliklerinden birine değinen içerik, bu özellikle ürünün kullanıcılarına ne vadettiğini aktarıyor. Aynı zamanda teknik özellikleriyle ilgili detayları da vererek kullanıcıların bu ürünle ilgili merak edebileceği soruları yanıtlıyor.

ürün açıklaması örneği 2

Ürünün bir başka özelliğini yine görsel içerikler ve net ifadelerle yukarıdaki kısımda aktaran bu ürün açıklaması, ürünün sayfasının neredeyse tamamına yayılmış durumda. Bu da ürün açıklamasının ne derece önemli olduğunu gösteren örneklerden birisi oluyor.

Kaynak: https://www.samsung.com/tr/microwave-ovens/grill/mq7000a-ms23a7013at-tr/

Bir diğer ürün açıklaması örneğiyse Turkcell Pasaj’da bulunan binlerce ürün açıklamalarından birisi. Turkcell Pasaj, satışa sunulan ürünlere ait ürün açıklamalarını kısa ve öz bir şekilde aktarmayı tercih ediyor:

ürün açıklaması örneği 3

Bir televizyon modeline ait bu içerik, ürünün en çok dikkat çeken özelliklerini kısa başlıklar ve açıklamalarla anlatıyor. Böylece, okuyucuyu sıkmadan istedikleri bilgiye ulaşmalarını sağlıyor.

Kaynak: https://www.turkcell.com.tr/pasaj/televizyon-muzik/televizyonlar/sony-xr-75x90j-75-inc-190-ekran-uydu-alicili-4k-ultra-hd-smart-led-tv-xr-55x90j?&color=1003597

Görüldüğü gibi, ürün açıklamaları markanın tercih edeceği yöntemlere bağlı olarak format açısından farklılık gösterebiliyor. Markanın kimliği, sitenin tasarımı gibi etkenlerin devreye girdiği bu noktada, hangi stratejiler doğrultusunda bir yol izleneceği de ihtiyaçlarınızın tespitiyle gerçekleşebilir.

ürün açıklaması içeriği

Türkiye’nin en büyük e-ticaret siteleri; ürün açıklamaları için İçerik Bulutu’ndan destek alıyor. Siz de profesyonel ve SEO uyumlu ürün açıklaması içeriği üretimine bizimle başlayın.

https://icerikbulutu.com/musterilerimiz/eticaret

Ürün açıklaması örnekleri ve teklif almak için tek yapmanız gereken bize ulaşmak: teklif@icerikbulutu.com

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

2 yorum var

İlk Yorumu Başlat