web sitesi içeriği nedir

Web Sitesi İçeriği Nedir? Nasıl Yazılır?

Bir fikre inandınız ve yola çıktınız. Dijital görünürlüğünüz için bir web sitesi oluşturdunuz ve bir sonraki adımınız markanızı doğru anlatmak için sizi temsil eden bir web sitesi içeriği oluşturmak.

Peki, “işe yarar” bir web sitesi içeriği nasıl hazırlanmalı? Bu konuda bir fikriniz yoksa ya da mevcut yöntemlerinizi geliştirmek istiyorsanız içeriğimize göz atın!

Web Sitesi İçeriği Nedir?

Web sitesi içeriği, marka hakkında bilgi veren her şeydir. Sitedeki herhangi bir metin, video, görsel, infografik ya da ses, web sitesi içeriği olabilir. Müşteri, markanın web sitesine girdiğinde bu içerikler sayesinde marka hakkında bilgiye ulaşır. Marka, web sitesi metinleri sayesinde amacını net bir şekilde müşteriye açıklayabilir.

Genellikle web sitesi içerikleri dendiğinde akla sitenin içerdiği/içereceği metinler gelir. Bu metinler; ürün açıklaması, kategori açıklaması, blog yazıları ya da landing page’ler (açılış sayfaları) olabilir. 

Web Sitesi İçeriği Nasıl Olmalı?

  • İçerik net bir şekilde yazılmalı.
  • Belli bir amaca yönelik oluşturulmalı.
  • Profesyonel ve sade bir dil kullanılmalı.
  • Özgün ve güncel olmalı.
  • Dil bilgisi kurallarına uygun olmalı.
  • SEO uyumlu olmalı.
  • Görsel içerikler, marka kimliğine uygun olmalı.

Web Sitesi İçeriği Kaç Kelime Olmalı?

Web sitesi içerikleri; marka kimliğine, ihtiyaçlarına, hizmetlerine ve rakiplerin faaliyetlerine göre farklı uzunluklarda hazırlanabilir. Örneğin; uzun yıllardır var olan ve sektörde lider bir firmanın hakkımızda yazısı, bu birikimi içerebileceği için daha uzun olurken yeni faaliyet göstermeye başlamış bir firmanın hakkımızda yazısı çok daha kısa tutulabilir. Web sitesi içeriği kelime sayısı, web sitesinin hangi kısmı için yazılacağına göre de değişiklik gösterir. Örneğin bir ürün açıklaması, bir kategori açıklamasına göre daha kısa tutulabilir. 

Web sitesi içeriği hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın!

Web Sitesi İçeriği Nasıl Hazırlanır?

İşe yarar ve bilgilendirici bir web sitesi içerik hazırlama faaliyetinde bulunacaksanız öncelikle bu metinleri yazmaktaki amacınızın ne olduğunu ve hedef kitlenizin kim olduğunu iyi belirlemeniz gerekir. Hedef kitleyi ve amacı belirledikten sonraki diğer önemli nokta hitap dilidir. Doğru kitleye, uygun hitap dili ile seslenirseniz başarılı web sitesi içerikleri oluşturabilirsiniz.

Eğer siteniz tasarım aşamasındaysa web sitesi içeriklerini, tasarıma paralel şekilde ilerletmeniz faydalı olacaktır.

Web Sitesi İçeriği Oluşturmaktaki Amacınız Nedir?

Web sitesi içerikleri oluşturmadan önce cevap vermeniz gereken ilk soru budur: Web sitesi oluşturmadaki amaç nedir?

Bu sorunun cevabı sizde net ise bir sonraki adıma geçebilirsiniz. 

Amacınızı nasıl tanımlayabileceğinizden emin değilseniz şu soruların cevaplarıyla amacınızı belirleyebilirsiniz:

  • Bu içerik ile kullanıcıları bilgilendirmeye veya ikna etmeye mi çalışıyorsunuz? (Bu soruya vereceğiniz cevaba göre içeriğinizin “tonu” belirlenir.)
  • Okuyucunun bu metni okuduktan sonra hangi aksiyonu almasını istiyorsunuz? (Örn; satın alma eylemi gerçekleştirmesini istiyorsanız buna yönelik harekete geçirici bir metin yazdırabilirsiniz.)

Hedef Kitlenizi Doğru Tanıyor musunuz?

Amacınızı belirlemek ilk adımdı, bu adım tamamsa artık hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz. Doğru hedefleme için onların ne istediklerini, ne beklediklerini, ne aradıklarını ve nerede aradıklarını bilmelisiniz. Çünkü onlarla “doğru iletişimi” kurmanız kendinizi ifade etmenizi ve kitlenizi dönüştürmenizi kolaylaştırır. Çeşitli araçlar kullanarak “kitle davranışlarını” analiz edebilir ve buna göre bir yol izleyebilirsiniz.

Rakipleriniz Bu Konuda Ne Yapmış?

Web sitesi içeriği oluşturmaktaki amacınızı belirlediniz ve içeriğin kime hitap edeceğini seçtiniz. Şimdi içerik stratejinizi son haline ulaştırmak için rakiplerin ne yaptığına göz atmalı ve aksiyonlarınızı buna göre şekillendirmelisiniz. 

Rakipler, sizin düşünmediğiniz ne düşünmüş olabilir? Kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verecek hangi noktalara dokunmuş olabilirler?

Stratejinizi güçlendirecek fikirleri edinmek için harika bir yol.

Kullanıcınıza Uygun Hitap Dilini Seçin

Artık içerik stratejinizi belirlediniz ve işin mutfağında çalışarak metni üretecek kişilere vereceğiniz brief’te bir hitap dili seçmeniz gerekiyor. Tam da bu noktada, daha önce yaptığınız hedef kitle analizi kilit rol oynayacak. Uygun hitap dilini seçerek kitlenizle sağlam bağlar kurabilirsiniz. Kitlenizin tercihlerine göre; siz, biz dili ya da ben, sen dili kullanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra seçtiğiniz dil ne olursa olsun, edilgen söylemlerden kaçınmalısınız. Çünkü edilgen söylemler, kullanıcılarınıza daha pasif görünebilir. Örn; “İlgili kişiyle iletişime geçin!” cümlesi, “İlgili kişiyle iletişime geçilebilir.” cümlesinden çok daha net bir tona sahip. Kullanıcıya net bir ton ile hitap etmek, onun markaya olan güvenini artıracaktır. 

Metniniz SEO Uyumlu Olsun

Metninizin kullanıcıya hitap etmesi kadar, arama motorlarında görünür olması da önemli. Web sitesi içeriğinizin daha görünür hâle gelmesi için içeriğinizi SEO uyumlu hâle getirmeniz gerek. 

Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

    • Anahtar kelime kullanımı: Gerekli analizleri yaparak içeriğinizde, seçtiğiniz konuyla ilgili anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Seçtiğiniz anahtar kelimeleri, metnin gidişatına uygun şekilde sayfa başlığında, ana-ara başlıklarda ve metin içinde kullanın.
    • Anahtar kelimenizi meta etiketlerinde geçirin: İlgili anahtar kelimeleri, meta başlığında ve meta açıklamasında geçirin.
    • URL düzenlemesi: Web sitesi içeriği sisteme girilirken URL’yi, ilgili anahtar kelime URL’de geçecek şekilde düzenleyin.
    • Bağlantılar: İçeriğinizde gerekli yerlerde sitenizdeki diğer alakalı içeriklerle bağlantı kurun. Linklemeler yapın.
    • Görsel alt metinleri: Yazı içine eklenecek görsellerin alt metinlerinde ilgili anahtar kelimeler geçirilerek görseller de optimize edilmeli.

Etkileyici ve Özetleyici Bir Giriş Yapın

Artık herkesin odak süresi daha kısa. Bu yüzden bağlaçlarla uzayıp giden birbiri ardına sıralanan uzun kelimelerden oluşan cümleler ilgili çekici ve faydalı olmayabilir. Bu nedenle web sitesi içeriği oluştururken içeriğin etkileyici olmasına ve her şeyin özetini içermesine dikkat edin.

Okunabilirliğinizi Artırın

Bir web sitesi içeriği ne kadar açık ve net olursa, amacına o kadar hizmet eder. İçerik hazırlanırken kullanıcılarda kafa karışıklığı yaratmayacak, basit ve anlaşılır bir dil kullanılması faydalıdır. 

  • Ağdalı bir dil kullanmaktan kaçının.
  • Teknik terimlere boğucu olabilecek şekilde yer vermeyin.
  • Açık ve anlaşılır bir dil kullanın.
  • Gerekli yerlerde maddeleme yapmaktan çekinmeyin.
  • Yazı içinde boldlama, italik yapma gibi stilistik özellikleri kullanın. Metindeki önemli noktaları öne çıkarın.
  • Anlatımı görsel örneklerle destekleyin.
  • Yazı fontlarını seçerken okunabilirliği göz önünde bulundurun.
  • H1, H2, H3 gibi HTML etiketleri kullanılmalı. 

Erişilebilirlik

Görme engellilerin web sitesi içeriklerine erişimlerinin sağlanması için aria-label eklenebilir. bu etikete girilen açıklamalar görme engellilerin kullandıkları cihazlarda web sitesinin kolayca incelenebilmesini sağlar.

Yazım Hatasından ve Hatalı Bilgi Vermekten Kaçının

Web sitesi içerikleri hazırlama noktasında dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur metnin kalitesidir. Metinde yazım hataları yapmak, okuyucu deneyimini olumsuz etkileyebilir. Metnin dil bilgisi açısından ve bilgi doğruluğu açısından kusursuza yakın olduğuna emin olmanız faydalıdır. Bilgi doğruluğu, kullanıcı sadakatini de artırabilir.

İlgili Sayfalara Yönlendiren Bağlantılar Ekleyin

Web sitesi içeriği hazırlanırken iç linklemelerle kullanıcıyı alakalı olabilecek diğer içeriklere yönlendirin. 

Potansiyel Müşterilerinizi Harekete Geçirin

Web sitesi içerikleri, potansiyel müşterilerinize bilgi verirken bir yandan da onları harekete geçmeye yönlendirmelidir. Metinlerin belli kısımlarına CTA ekleyerek kullanıcılarınızı yönlendirebilirsiniz.

“Abone ol, kayıt ol, satın al, şimdi dene!” gibi CTA’ler, kullanıcılarınızı teşvik edebilir. 

Kullanıcı Referanslarını Öne Çıkarın

Kullanıcılarınıza gerçek sonuçlar ve deneyimler sunmak, satın alma oranını artırabilir. Örneğin; bir ürün için web sitesi içeriği oluşturuyorsanız metnin sonunda bu üründen daha önce satın almış birinin deneyimlerini eklemeniz faydalı olacaktır.

Güçlü Metni Doğru Görsellerle Destekleyin

İyi bir web sitesi içeriği oluşturmanın yanı sıra bu içeriği, doğru grafik ve görsellerle desteklemek akılda kalıcılığı artıracaktır. Aynı zamanda herhangi bir satın alma eyleminde karar verme aşamasında görsel, her zaman satın alımı destekleyecektir. Bu nedenle siz de iyi metni, doğru görsellerle buluşturarak etkili içerikler ortaya koyabilirsiniz.

Düzenli Olarak İçeriğinizi Güncelleyin

Her içerik güncellemeye ihtiyaç duyar! Teknik ve anlatım açısından iyi bir içerik ortaya koymuş olabilirsiniz ve bu içerik çok iyi bir performans sergileyebilir fakat bu, o içeriğin sonsuza kadar aynı performansı gösterebileceği anlamına gelmez.

İyi bir performans için bir süre sonra içeriğinizi düzenli olarak güncellemeniz gerekir. Peki, içerik hangi noktalarda güncellenebilir?

  • Bilgi kontrolü: Metin içine eklediğiniz bilgiler zamanla geçerliliğini yitirebilir. Bu noktada metninizin içerdiği bilgileri düzenli olarak kontrol etmeli, gerekirse güncellemelisiniz.
  • Yeni kısımlar ekleme: Zaman içinde ilgili konuyla ilgili trend’ler ortaya çıkmış olabilir ve içeriğe gelen kullanıcı bunu arayabilir. Bu gibi durumlarda güncel ve doğru bilgiyi/durumu içeriğe eklemelisiniz.
  • CTA kontrolü: İçeriğinize önceden eklediğiniz CTA artık iyi performans göstermiyor olabilir. Bu gibi bir durumda içeriğe, iyi performans göstereceğini düşündüğünüz yeni bir CTA ekleyebilirsiniz.
  • Görsel bozulmaları: İçeriğinde zaman içinde görsel bozulmaları da görülebilir. Görsellerdeki bozulmalar kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyeceğinden ortadan kaldırılmaları gerekir. 

Yukarıda bahsettiğimiz adımları uygulayarak bir içerik stratejisi oluşturabilir ve bu strateji sayesinde faydalı içerikler ortaya koyabilirsiniz. 

Yine de web sitesi içeriği oluşturma noktasında yönlendirmeye ihtiyacınız varsa ilgili hizmetimize ulaşmak için bizimle iletişime geçin!

“Web Sitesi Nasıl Hazırlanır?” içeriği, 1 Kasım 2015 tarihinde yazılmış, 20 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Deniz Suna

İçerik Bulutu Growth ekibinde İçerik Operasyon Uzmanı olarak çalışıyor. Bol bol seyahat etmesiyle ve dijital olan birçok işle içli dışlı olmasıyla biliniyor. 🙂

İlk Yorumu Başlat