search console

Organik Trafiği Artırmak İçin Search Console’u Kullanmanın 5 Yolu

Google’ın amacı, arama motoru kullanıcılarına her sorgu için en alakalı içeriği vermektir. Mümkün olduğunca, en yararlı içeriğin ilk sonuç olarak görünmesini sağlamaya çalışır.

Arama motoruna uyum sağlamak için, içeriklerinizi düzenli olarak optimize etmeleri gerekir.

Search Console bu optimizeyi yapmamızı sağlayan araçlardan biridir. Search Console, kullanıcıların içeriğinizi hangi anahtar kelimeleri aratarak bulduğunu ve ne sıklıkta tıkladıklarını gösterebilir, kullanıcı deneyimini zedeleyen kopuk bağlantıları ortaya çıkarabilir ve sayfalarınızın mobil ekranlar için uyumlu olup olmadığını bile söyleyebilir.

Biz de bu içeriğimizde Search Console’u, web sitenizin hak ettiği trafik miktarını neden almadığını anlamak ve kolayca düzeltmek için nasıl kullanacağınızı ele aldık.

Buradaki önerileri uygulayın ve size sunulan en güçlü SEO araçlarından birini nasıl kullanacağınız konusunda daha iyi bir fikre sahip olun.

1-Eski İçeriği Yeni Bilgilerle Güncelleyin

Search Console hesabınıza giriş yapın ve Performans bölümüne gidin. Ardından, “Sayfa Sayısı”nı seçin. Burada listelenen herhangi bir sayfaya tıklayın. Sonraki sayfada önce “Sorgular”ı sonra da “Pozisyon”u seçin.

Bu, farklı anahtar kelimeler için bu sayfanın ortalama sıralamasını gösterir.

search console

Hedef anahtar kelimeleriniz için sayfa 2 ve 3’de sıralanan ve bir yıl içinde güncellenmeyen sayfaları bulun. Bu sayfaları bulduktan sonra, bunları ek içeriklerle güncelleyin.

Not: Google’da ilk sayfada organik olarak 8-10 sonuç çıkar. Bu yüzden, 2. ve 3.sayfada çıkan içeriklerinize ulaşmak için pozisyon filtreleme alanına 10-30 arası bir sayı yazın.

2-Daha İyi Sıralama İçin İçeriğinizi Optimize Edin

Gösterimleri yüksek, ancak birinci sayfanın en altında olan anahtar kelimeler, özellikle de odaklanılacak en önemli anahtar kelimelerdir.

Search Console’daki “Sorgular” bölümüne gidin ve son 90 gün içinde 100+ gösterime ve 5-15 arasında bir pozisyona sahip tüm anahtar kelimelerinizi bulun. Bunlar, konumunuzu 1-3’e almak için optimize edebileceğiniz anahtar kelimelerdir, böylece daha hızlı bir şekilde daha fazla trafik alabilirsiniz.

3-Google Ads ve Search Console Bağlantınızı Kurun

Google Ads’te, sağ üst köşedeki “Araçlar”a tıklayın ve ardından “Bağlı Hesaplar”a gidin. Search Console’un altında “Ayrıntılar”ı tıklayın. Bu noktada, hesabınızın her iki ürüne de tam erişimi varsa, doğrudan bağlantı kurabilirsiniz. Eğer bağlantı başarılı olursa “Tebrikler” mesajı alacaksınız.

Veri akışı başladıktan sonra, Google Ads>Raporlar> Ücretli ve Organik’in altındaki raporu inceleyebilirsiniz. Bu rapor, şu iki bakış açısını sağlar:

– Organik olarak sıralama yaptığınız ama reklam vermediğiniz sorgular: Bunları ücretli anahtar kelimeler olarak eklemeyi düşünmelisiniz.

– Organik olarak sıralanmadığınız ama yüksek hacimli ödeme yaptığınız sorgular: Bu durumda, bu terimler için organik sıralamanızı iyileştirmek üzere SEO stratejinizi ayarlamayı düşünmelisiniz.

SERP’deki konumunuzu nerede ve nasıl iyileştirme yapmanız gerektiğiyle ilgili kararları almak için kullanmak için Google Ads ve Search Console’u bağlayın ve bu verileri bugün kullanmaya başlayın.

4-Düşük Performans Gösteren Sayfalarınıza İç Geri Bağlantılar Alın

Bir sitenin trafiğinin ve potansiyel müşterilerinin büyük bir bölümü, sitenin toplam içeriğinin küçük bir yüzdesinden gelir. Bu sayfalardan daha az popüler içeriğinize geri bağlantılar oluşturabilirsiniz. 2. ve 3. sayfalarda sıralanan içerikleriniz varsa, popüler içeriklerinizden dahili bağlantılar ekleyerek destek sağlayabilirsiniz.

Bunu yapmak için, Search Console’u açın ve Performans bölümüne gidin. “Sorgular” ve “Pozisyon”u seçin. 

google-search-console

Sorgulardan birine tıklayın ve bir sonraki ekranda “Sayfa Sayısı”nı seçin. Bu sorgu için hangi sayfaların sıralandığını bu şekilde görebilirsiniz. Ardından, sitenizdeki bu düşük performans gösteren sayfalara anahtar kelime odaklı dahili bağlantılar ekleyebileceğiniz popüler sayfaları bulun.

Ahrefs gibi bir bağlantı analiz aracına erişiminiz varsa, alan adınızı yazabilir ve sayfalarınızdan hangilerinin en fazla bağlantıya sahip olduğunu göstermek için “best by links” özelliğini kullanabilirsiniz. Bu listeyi, popüler yayınlar listenizi daha iyi önceliklendirmek için “DoFollow” bağlantılarının sayısına göre sıralayabilirsiniz.

Alternatif olarak, bir bağlantı analiz aracına erişiminiz yoksa, Google Analytics’i kullanın. Sitenizde en çok trafiğe sahip yayınlar, en fazla bağlantıya sahip olanlar olabilir.

Ardından, popüler sayfalarınızdan düşük performans gösteren sayfalarınıza işaret eden iç bağlantıları ekleyin. Eklediğiniz bağlantıların içerikle alakalı olduğundan emin olun.

5-Sıralandığınız Anahtar Kelimeler İçin Tıklama Oranınızı Artırın

Tıklama oranı (TO) önemli bir sıralama faktörü haline geldi.

Sonuçlarınız çok az veya hiç tıklama almazsa, sıralamalarınız düşecektir. Google, sonucunuzu daha az alakalı olarak yorumlayacaktır. Ancak, sonucunuz ne kadar fazla tıklama alırsa sıralamanız o kadar artar.

Hangi anahtar kelimeler için sıralandığınızı, ancak tıklama alamadığınızı Search Console’da Performans > Sorgular adımını takip ettikten sonra çıkan sonuçları “Tıklamalar” a göre sıralayarak kolaylıkla bulabilirsiniz.

Web sitenizin sıralandığı anahtar kelimelerin bir listesini göreceksiniz. Çok fazla gösterim aldığınız, ancak çok fazla tıklama alamadığınız anahtar kelimelere göre sayfa başlıklarınızı ve meta açıklamalarınızı düzenleyin.

Burada bazı metin yazarlığı becerilerine ihtiyacınız olacak.

Okuma Önerisi: Organik Trafiğiniz Aniden Düştüğünde Kontrol Etmeniz Gereken 6 Şey

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat