2019’da Dijital Pazarlama Dünyası Neleri Konuşacak?
Güncelleme: 2020 Dijital Pazarlama Trendleri ilgili uzman görüşlerine buradan göz atabilirsiniz: https://akademi.icerikbulutu.com/e-kitap/dijital-pazarlama-trendleri/
Herkese Merhaba,
Senenin yorgunluğunu en güçlü hissettiğimiz, yıl muhasebesini en hararetli yaptığımız aralık ayına girdik. 2019 için geri sayım başladı. Yeni yıl, yeni umutlar, yeni işler, yeni heyecanlar ve tabii yeni bütçeler 🙂
Bu sene markalara ürettiğimiz işlerin dışında sektör paydaşlarımız için 50’dan fazla blog içeriği, 10 Webinar, 1 fiziki eğitim, ve tabii her hafta 1200 kişiye ulaşan bir e-posta kursu içeriği ürettik. Ürettiğimiz ve faydalı olmasını umduğumuz bu içerikler on binlerce kişiye dokundu. 2019’da bu sayıları en az 3’le çarpma niyetimiz var. Hatta ilk e-kitabımız yakında geliyor, takipte kalın.
Sene sonuna yaklaştığımız bu günlerde ise 2019 planlarımız için bize ilham verecek bir içerik paylaşmak amacıyla 1 aydır çalışıyoruz. Bu motivasyonla dünyanın farklı yerlerinde yaşayan birbirinden değerli 32 iş ve akademi insanını bir araya getirip 2019 için bizlere ilham ve fikir vermesi için ikna ettik.
Hepsine bu içeriğe değer kattıkları için tek tek teşekkür ediyorum. Ama izninizle özellikle iki kişiye ayrıca teşekkür etmem gerekiyor.
Değerli Hocam; Türkiye’de hem sektörü hem akademiyi bilen nadir akademisyenlerden, Bilgi Üniversitesi Marka Okulu kurucusu Prof. Dr. Kaan Varnalı ve yıllardır muhteşem bloguyla bize “bedava eğitim” veren Dr. Uğur Özmen.
Lafı çok uzatmadan sizi içeriğimizle baş başa bırakıyorum.
Ahmet Durmuşoğlu
Not: İsimler alfabetik sıralanmıştır.
AKAN ABDULA | ALPER CENGİZ | ARDA MENDEŞ | ARMAN ACAR | AYKUT ALÇELİK |
AYKUT ASLANTAŞ | BATUHAN APAYDIN | BERKAN BAĞCI | CAN MENTEŞ | EMRE GÜNEY |
Akan Abdula Founder & Managing Partner FutureBright Group of Companies |
Son beş yıldır fütüristler bizi robotlarla korkutuyordu, 2019’da Blockchain ile de korkutabileceklerini keşfedecekler. Markalar bugüne kadar kripto para olarak anladıkları Blockchain teknolojisinin aslında bir devrim olduğunu anlamaya başlayacak. 2019 yılında pazarlama dünyası Blockchain teknolojisine merak saracak.
Teknolojinin kendisinin yanı sıra, markalar bunun ürünleştirme tarafını merak etmeye başlayacaklar. Pazarlama dünyamız Büyük Veri ve Blockchain ilişkisini sorgulamaya başlayacak. Büyük Veri 1 milyon kişi ise, Blockchain 1 milyon tane 1 kişi anlamına geleceği için, bunun Büyük Veri anlayışında da devrim yaratabileceğini görecekler. Blockchain’in, bireylere kendi verilerini kontrol etme ve satma yeteneği kazandıracağını de anlayacaklar. Merkezden yönetmeye alışık olan pazarlamanın biraz gözü korkacak. Bu devrim algoritmaların doğasını da değiştirecek. Bugüne kadar tüm kontrol algoritmada iken, kontrol yavaş yavaş yeniden insanın eline geçmeye başlayacak. Özetle 2019 yılında marka dünyası Blockchain, Büyük Veri, IOT ve Anti-Merkezileşme akımlarını konuşacak.
Alper Cengiz Deputy General Manager SEM |
Günümüzde en köklü şirketler bile veri ile hareket etmeyi öğrenmeye çalışıyorlar. Artık reklam kanallarının birbirinden bağımsız değerlendirilmesi devri tamamen bitti. Bu sebeple şirketler, kullandıkları reklam kanallarının toplam ve birbirine olan faydasını anlamak, bu kanalları daha iyi yönetebilmek için teknolojiye yatırım yapmak zorundalar. İnsanların dillerine pelesenk olan ”Dijital Dönüşüm” söylemi uygulamada çok kolay değil. 2019 yılı ve sonrası bu dönüşümü gerçekleştirmek için kullanılacak teknolojilerin tartışıldığı bir dönem olacak.
Arda Mendeş Head of Performance Marketing Digital Case Media |
Dakikalar içinde binlerce kelimenin tüketildiği diyarda nefes alıyoruz. Önemli olan binlerce kelimenin tüketilmesi mi, yoksa tüketici sorularının cevaplanması mı henüz araftayız. Zaman zaman karşılaştığımız içeriklerde, sorumuz başlıkta olsa dahi yanıt bulamadığımıza şahit olup, hayal kırıklığıyla içeriği terk etme yoluna gidiyoruz.
Nitelik değil de niceliğin göz önünde olduğu bir diyardayız. Set set anahtar kelimeler hazır, daha fazla yazılıyor, daha fazla üretiliyor. Sözüm ona, içerik havuzu yaratılıyor. Alışılagelmiş düzen belki bir sene içinde değil ama kısa vadede değişecektir. Her tüketicinin aynı zamanda üretici olduğu bir dünyada, o kadar fazla alternatif kanal oluşmaya başladı ki, nitelik gündem maddesi haline geldi.
Artık çok yazmak ve çok üretmek değil, nitelikli yazmak, sorun çözmek ve yanıt vermek gündemde olacak. Bizler de kahvelerimizi yanımıza alıp, üretilen nitelikli içerikleri, belki de kişiselleştirilmiş deneyimle beraber, tüketiyor olacağız.
Arman Acar Co-Founder United.ad |
Yıllardır konuştuğumuz ama bir türlü tam ivme kazandıramadığımız içerik üretimi, markalı içerikler, markalı içeriklerde performans pazarlama, influencer marketing 2019’da dijital pazarlamanın vazgeçilmezleri ve en çok konuşulacak konu başlıkları olacak. Yurtdışında yapılan bir çok araştırma da markalı içeriklerin ve influencer marketing’in %200’e yakın büyüme göstereceğini öngörüyor.
Aykut Alçelik Digital Performance Marketing Manager n11.com |
İnternet dünyasında içeriğin önemi ve buna paralel olarak da video içeriklerin değeri gittikçe artıyor. 2017’de video reklam pazarının %50 büyüdüğünü biliyoruz. Bu rakam bize 2019 yılında video reklamların dijital pazarlama bütçeleri içerisinde sahip olabileceği pay hakkında da ışık tutuyor. Yoğun olarak kullandığımız dijital pazarlama kanalları da (Google, Facebook vb) video reklamcılık üzerine yeni reklam formatları geliştirmeye devam ediyor. Video reklamlar ilk etapta TV reklamlarının daha hedeflenebilir ve ölçümlenebilir versiyonları olarak konumlandırılırken geldiğimiz noktada bir performans kanalı olarak da kullanılabilecek şekilde evriliyor. Örneğin YouTube’da iPhone’un yeni bir modelinin tanıtım videosunu izleyip aynı ekranda söz konusu ürüne ve bu ürünün aksesuarlarına ulaşabileceğiniz ürün görselleri ve linkleri bulabilirsiniz.
Video içeriklerin artmasında canlı yayın videolarının da oldukça önemli bir yeri olacağını ve buna yönelik dijital pazarlama stratejilerinin de geliştirilmesi gerekeceğini unutmayalım. Özellikle sosyal medya platformlarının canlı yayın özelliklerini bünyesine katması bu alana yadsınamaz bir ivme getirdi. Eldeki bu büyüme rakamları ve yeni gelişen reklam modellerine dayanarak 2019’da dijital pazarlama stratejimizde video reklamlara geçtiğimiz yıllara göre daha fazla odaklanmamız gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yapay zeka ve makine öğreniminin korkunç hızda gelişimiyle chat bot ve sesli arama gibi özelliklerin de dijital pazarlamayı yeniden şekillendirmesi kaçınılmaz. 2019’da özellikle Amerika’da bunlar önem kazanacak olsa da ben şahsen Türkiye’de aynı hızda bir ilerleme beklemiyorum. Sanal zeka maalesef Türkçe ile şimdilik beklediğimiz kadar iyi anlaşamıyor.
2019’da önem kazanacak bir diğer konu da Influencer Marketing ve doğal reklamlar. Son birkaç yıldır reklam konusunda kullanıcılar gittikçe bilinçlenmeye ve seçici olmaya başladı. Her yerde taciz edilircesine reklama maruz kalmak istemiyorlar. Ad-blocker kullanımının artması da bunu ispatlar nitelikte. Bunun da Influencer Marketing’e olan yönelimi artıracağını düşünüyorum. Artık reklamları insanlara reklam yaptığımızı hissettirmeden, doğal bir akışın parçası olarak yansıtmamız gerekecek.
Aykut Aslantaş Data&Technology Director GroupM |
Genel pazarlama çalışmalarında “dijital strateji” her zaman olduğu gibi bir trend. Özellikle son zamanlarda konuşulan “dijital dönüşüm” ise tam bir popülist yaklaşım. Altını dolduramadıkları stratejiler, teknik yetersizlikler ve ölçümlemedeki sıkıntılar, aslında hem B2B hem de B2C pazarının önümüzdeki yıllardaki genel ihtiyaçlarını açıkça ortaya sunuyor.
Birçok örnekte gördüğümüz gibi dijital dönüşüm projelerinde entegrasyonun başarısız olmasının ana nedeni, şirketlerdeki dijital ile bağlantısı olan departmanların birlikte çalışamaması. Bu da sürecin zorluklarına bir yanıt niteliğinde. Markalar 2018 yılında daha bilinçli olarak “Agile” takımlarını kurma yolunda adım atsa da , 2019 yılında da bu süreç devam edecek.
Bununla birlikte daha spesifik trendlere baktığımızda Google tarafındaki en belirgin değişiklik olarak AdWords’ün ADS olarak yeniden adlandırılması ve Google Marketing Platform’un lansmanı dikkat çekiyor. Google Analytics, Search Console, Optimize ve Doubleclick gibi platformlardaki verilerin Data Studio aracılığıyla daha sıkı bir şekilde entegre edilmesiyle birlikte, ajansların ve markaların 2019 yılında Google Marketing Platform araçlarının sertifikasyon edinimi ve partnerliği sürecinde büyük adımlar atması bekleniyor.
Son olarak dijital pazarlama alanında akademi dünyası hala gelişememiş olsa da online eğitim platformları bu alanda uzman olmak isteyenlere büyük bir fırsat sağlıyor. Devam eden yıllarda da çevrimiçi öğrenme alanında birçok sürdürülebilir projenin gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Aslında çevrimiçi eğitim projeleri, başarılarını mobil dünyaya ve video platformlarına borçlu. Zeqr’in verilerine göre 2019 yılında görüntülü çevrimiçi eğitimin internet trafiğinin %80’i olması bekleniyor.
Batuhan Apaydın |
Bir ürün, servis, deneyim, yazılım ya da teknolojiyi “trend” olarak nitelendirmemiz için sadece yetkin kullanıcıların (power user) kullanması ve konunun manşetlerde güzel görünmesi yeterli olmuyor. Bir konunun trend olması için tabana yayılmaya başlaması gerekli olan. Kullanıcıların yani bizim yeni ürün, servis ya da deneyime adapte olma hızımız ve hemen ardından da bu ürün, servis ya da deneyime markaların yatırım yapma arzuları bir konuyu trend haline getiriyor. Bu yüzden AR, VR ve IoT ile ayrıca yurt dışı için değil ama Türkiye için sesli arama/komut (voice search/command) konularını kenara alalım. Bunların hiçbirisi 2019’da trend olmayacak, çünkü bunlara yalnızca power user’ların erişim lüksü bulunuyor.
2019’da en çok konuşacağımıza inandığım iki konu: Podcast’ler ve e-posta pazarlama. Podcast’ler, içerik üreticileri için videoya göre üretimi çok daha az maliyetli, kapsamı metin içeriğinden daha doyurucu ve henüz boş bir pazar olduğu için doğru yatırım. Kullanıcılar açısından ise metin içeriğine göre daha zengin deneyim sunduğu, videodan farklı olarak farklı şeylerle ilgilenirken (spor, trafik vb) tüketilebileceği ve Türkiye özelinde yine videoya kıyasla kota dostu olduğu için kullanımı artacak. ABD’de müthiş bir podcast rüzgarı esiyor ve sadece spor-siyaset-teknoloji eksenli sohbet podcast’leri değil, eskilerin radyo tiyatrolarını andıran hikaye anlatıcılığı trend olmuş durumda. Media-first olma merakı olan bazı markaların 2019 yılı içinde Türkiye’den bazı podcast’lere sponsor olacağına inanıyorum.
E-posta pazarlama ise sosyal medya platformlarında yaşanan içerik enflasyonu ve düşük erişimlerin yanı sıra, bir de arama ve sosyalde artan reklam maliyetleriyle birlikte markaların daha fazla odaklandığı alan olacak. Buna paralel olarak kullanıcılar da algoritmanın belirlediği bol reklamlı ana sayfa akışlarındansa (bkz: Facebook, Instagram, Twitter) faydalı, eğlenceli ve kişiselleştirilmiş e-posta pazarlama kampanyalarına daha fazla ilgi gösterecekler. E-posta ile kişilere doğrudan erişebiliyor olmanın kıymetini şu anda internet sektöründeki startup’lar ve sektörün genç profesyonelleri biliyor. Düşen erişimler ve artan maliyetlerle bu kullanımın artacağına inanıyorum.
Berkan Bağcı Head of Analytics Optdcom |
2019’un daha önceki yıllara göre daha fazla veri ve optimizasyon konuşulacağı bir yıl olacağını düşünüyorum. Bu durum Türkiye’de daha fazla etkili olacak çünkü şirketlerin içerisinde olduğu ekonomik durumlar, şirketleri aynı hatta daha düşük maliyetlerle mevcut yapılarından verim almayı istemeye zorlayacak. Profesyoneller özelinde de, girişimciler özelinde de veri odaklı pazarlama (sözde değil, eyleme geçerek) ve büyüme stratejilerinin hayata geçirilmesi, üzerine en çok mesai harcanan aksiyonlar olacak.
Can Menteş SEO Manager SEM |
Artık mobil cihaz kullanım oranının ortalama olarak %70-%75’lere geldiğini hepimiz biliyoruz. Mobil kullanımı artarken bir yandan da sesli aramaların önlenemez yükselişi devam ediyor. Özellikle Google’ın artık tıklama gerekmeksizin kullanıcılara cevap vereceğini göz önüne alırsak, bu alanlarda ve kullanıcıların kullandığı diğer platformlarda bulunmamız gerekiyor.
Ek olarak bu senenin sıcak konusu olan yapay zeka ve makine öğrenmesi hakkında 2019 yılında da birçok içerik üretilecek gibi gözüküyor. En azından bu konuya giriş yapmamış olanların 2019 yılı içerisinde tren kaçmadan aksiyon almaları gerekiyor.
Emre Güney Senior Growth Manager Skyscanner |
2019 yılında büyümenin daha çok konuşulacağını düşünüyorum. Büyüme zihniyeti pazarlamadan biraz farklı. Büyüme, yüksek tempo testlere dayalı, veri temelli bitmeyen bir optimizasyon süreci ve bakış açısı. AARRR (Acquisition-Activation-Retention-Referral-Revenue) metrikleriyle müşteri yaşam döngüsüne bütünsel bakmanız gerekiyor. Pazarlama bakış açısıyla sadece kullanıcı edinimine odaklanmamalıyız. Kullanıcıyı aktifleştirmenin, dönüşüm optimizasyonun ve hatta kullanıcı tutundurmanın önemi artık çok kritik.
Peki, büyüme neden daha da önemli hale gelecek?
1) Geleneksel pazarlama kanalları zaten pahalı ve giderek daha da pahalı oluyor. Aynı zamanda belli bir doyuma ulaştı. Dolayısıyla kullanıcı/teknoloji/platform doğru kurgulanmadan direkt pazarlama kanallarına girişirseniz faydadan çok zarar getirirsiniz.
2) Genelde işleri yaparken projeye ya da ürüne odaklanıyoruz, fakat en az ürün kadar önemli olan bir konu var ki o da dağıtım. Dolayısıyla müşteri edinim maliyetini en optimum düzeyde tutacak ve ölçeklenecek doğru kullanıcı edinim kanallarını tespit etmek çok kritik.
3) Yeni kanallar ve teknoloji katlanarak türüyor. Bu hem tehdit hem de fırsat. Bugün arama motoru optimizasyonu amacıyla oluşturulacak içerikleri yazacak bir yapay zeka aracı bile mümkün. Doğru olan bu teknolojiyi ve kanalları kutup yıldızınıza hizmet edecek şekilde kullanmak.
4) Acquisition (Kullanıcı Edinimi) önemsiz değil. Fakat Activation ve Retention (Kullanıcı Tutundurma) çok çok önemli. Şöyle bir örnek vereyim: İki şirketimiz olduğunun düşünün. A ve B şirketleri. A şirketi ayda 5 milyon yeni kullanıcı edinirken %80 retention oranına sahip. B şirketi ise ayda 2.5 milyon yeni kullanıcı edinirken %95 retention oranına sahip. Bu iki şirket hayatına başladığında, altıncı ayın sonunda A şirketinin daha iyi performans gösterdiğini ve büyüdüğünü düşünebilirsiniz. Fakat birinci yılın sonunda B şirketi, A şirketinin aylık aktif kullanıcı sayısını yakalayacak ve katlanarak büyüme sağlayıp A şirketini geçecek.
ERMAN TAYLAN | FATIH OZKOSEMEN | HALIDE EBCINOGLU | IBRAHIM OZTURKCAN | ILYAS TEKER |
KAAN VARNALI | MERT ERKAL | MUHAMMET ILDUZ | MUSTAFA DALCI | NURETTİN OZDOGAN |
Erman Taylan |
2019 mobilin yılı olacak! Buna ek olarak kişiselleştirme, büyük veri, blockhain, AR/VR ve bulut bilişim… Korkmayın, klişelere girmeyeceğim.
Profesyonel hayatta inovasyon ve dijital dönüşüm alanlarında çalışan biri olarak, 2019 yılında kurumsal dünyada öne çıkacağını düşündüğüm başlıkları kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Ülkemizin yaşadığı ekonomik durumu da göz önüne alacak olursak; herkesin “kazan-kazan” temasının öne çıktığı iş birliklerine önem vereceğini düşünüyorum. Bu noktada API kullanımının artarak devam edeceğini, firmaların faaliyet gösterdiği alanlardaki ekosistemlere dahil olmaya çalışacağını düşünüyorum.
B2B veya B2C fark etmeksizin, kullanıcılara ulaştığımız ‘şeyin’ nihayetinde dijital bir ürün olduğunu düşünecek olursak, ürün geliştirmede yalın ürün veya tasarım odaklı düşünce gibi metodolojilerin öne çıkacağını, MVP adını verdiğimiz minimum özellikli ürünlerin her zamankinden daha önemli olacağını düşünüyorum. Hem hız hem de kısıtlı üretici ekipleri (açık kaynak kod kullanımı da ayrı bir parantezi hak ediyor) doğru kullanma kaygısıyla kullanıcıları gerçekten anlayarak minimum eforla ihtiyaca yönelik ürün geliştirme devrindeyiz. Verimlilik ve otomasyon ise kişisel performansımızda olduğu kadar yazılım dünyasında da vazgeçilmez bir konuma geliyor.
Avrupa’da GDPR, ülkemizde ise KVKK 2018 yılında devreye girdi. Diğer yandan Facebook’un yaşadığı Cambridge Analytica ‘skandalı’ sonrası internet kullanıcıları mahremiyetlerine hiç olmadığı kadar önem verir oldu. Bu durum da ister istemez geliştirdiğimiz ürünlerimizi etkiliyor. Ek olarak sunduğumuz ürün ve hizmetlerin gerek kullanıcılarının mahremiyetine önem vermesi gerekse ‘duyarlı’ olması bir diğer öne çıkan konu başlığı durumunda.
Özetleyecek olursak; klişelerden uzak kalmak kaydıyla ekosistem/komünite iş birlikleri, ürün yönetimi metodolojileri ve kullanıcıların başta veri mahremiyetleri gelmek üzere çok daha duyarlı olmaları aklıma gelen ilk maddeler oldular.
Start-up dünyasına da kısaca değinmek gerekirse… 2018 yılında son yıllara göre sert bir düşüş yaşayan yatırımlar, devlet destekli 1514 programıyla ortaya çıkan yeni fonlarla beraber artacaktır (umarım 2019 yılına yetişirler). Tabii yatırımların artacak olmasına rağmen bu yatırımları hak edecek girişim sayısı da bir soru işareti olarak karşımızda duruyor. Yatırımların artması kadar girişimlerimizin yine ekonomik şartlarla beraber her zamankinden daha fazla yurt dışına odaklandıkları da bir gerçek (bundan olumsuz bir durum olarak bahsetmiyorum, sakın yanlış anlamayın). Tüm bunları göz önüne alırsak, ‘start-up’ aşamasından ‘scale-up’ aşamasına geçişin önem kazanacağını ve bu oranda artış yaşayacağımızı söyleyebilirim.
Fatih Özkösemen Search Quality Analyst Google |
Dijital pazarlama cephesinde 2019’da konuşacağımız konular şunlar: Bireysel arama terimlerinden ziyade, odak noktasının daha çok bütünsel kullanıcı deneyimine ve içerik keşfine kayması. Google Lens gibi yeni arama teknolojileri ile birlikte görsel aramanın artan yetenekleri.
Site performansının giderek artan önemi, bu noktada yazılım geliştiricilerin alet çantasına katılan yeni performans geliştirme ve ölçümleme araçları. AMP, PWA gibi görece yeni web teknolojilerinin artan kullanımı. Dijital asistanlar ve sesli arama. Doğru, güvenilir, zengin bakış açılarını yansıtan, güncel bilgiye erişimin daha da önem kazanması. Site ve kullanıcı güvenliğinin olmazsa olmaz olduğunun daha da çok hissedilmesi.
Halide Ebcinoğlu Founder Kubix Digital |
2019’da SEO’nun yeni yüzü ‘Cevap Motoru Optimizasyonu’ önem kazanacak. Hem telefondan hem evdeki akıllı cihazlardan sesli arama kullanımı hızla artıyor. Araştırmalar, 2020 yılında aramaların yüzde 30 ila 50’sinin sesli arama olacağını gösteriyor. Bu trendi baz alarak Google, sorulara net cevap vermek amaçlı 0 pozisyon sonuçlarına ağırlık vermeye başladı. Sağ tarafta çıkan bilgi paneli, herhangi bir web sitesine gitmeyen kısa cevap sonuçları, saat bilgisi veya hesaplamalar gibi sonuçlar, özellikle sesli arama için tasarlanmış sonuçlar olarak dikkat çekiyor.
Bununla birlikte ses tanıma teknolojisinin daha da gelişmesi bekleniyor. Bu gelişmenin dijital pazarlama dünyasında önemli bir değişime yol açacağını düşünüyorum. Çoğu zaman kullanıcıyı web sitesine getirmeye odaklanırken, kullanıcı sorusu ve cevap arasında ekran olmadığı zaman dijital pazarlama çalışmalarımız nasıl etkilenecek? İşletmeler bu değişimlere nasıl uyum sağlayacaklar? Bu soruların sorulduğu heyecanlı bir yıl bizi bekliyor.
İbrahim Öztürkcan Director, Performance Marketing Hepsiburada |
2019’da en çok ITP 2.0, hayatımızdan yavaşça çıkacak olan 3rd party script’ler ve yılbaşı itibariyle genişleyecek olan KVKK önlemleri konuşulacak. Özetle; kişisel veri ve güvenliği artık gündemin vazgeçilmezi olacak ve bir aşamada birleşen her iletişim kanalının merkezine oturacak.
İlyas Teker Founder Mosanta |
Web siteleri artık JS’leri daha yoğun kullanmaya başladı. Google ise JS rendering konusunda henüz istediğimiz performansı gösteremiyor. 2019’da Google JS konusunda daha ciddi adımlar atacak gibi görünüyor. Teknik SEO her zaman SEO’nun en önemli adımlarından biri olacak.
2019’da da başarılı SEO projeleri için yine olmazsa olmaz konulardan biri kaliteli içerik. Kaliteli içerik nedir, nasıl hazırlanır konusuyla ilgili daha önce hazırladığım sunuma buradan bakabilirsiniz
Kullanıcı deneyimi de 2019’da SEO dünyasında sıkça konuşulacak. Hızlı yüklenen sitelerin avantajı, kullanıcının aradığı içeriği kolayca bulabilmesi (reklam banner’larıyla kapatılmamış sayfalar), UI ve UX konularına değer vererek tasarlanan web siteleri, SEO projelerinde bir adım önde olacak gibi görünüyor.
Kaan Varnalı Professor of Marketing Bilgi University |
2018 yılı kullanıcıya bedava sunulan hizmetler üzerinden izinsiz/zoraki izinli şekilde verilerinin toplanması yoluyla uygulanan dijital hedefli reklam modelinin dünyada bolca krize sebebiyet verdiği bir yıl oldu. Özellikle Avrupa Birliği ve ABD başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde hem politikacıların ve düzenleyici örgütlerin hem de son kullanıcıların keyfi kaçtı. Avrupa Birliği Facebook’un veri toplama ve kullanma modelini neredeyse tamamen yasaklayan bir yasayı hayata geçirdi.
Geliri büyük oranda bu reklam modeli üzerine kurulu olan Facebook’un hisse senetlerinin 2018 zirvesi olan 217.50 dolardan kısa bir sürede 132 dolar seviyesine gerileyerek %40 erimesi ve hızlı düşüşün henüz önünün alınamamış olması bir dönemin sona erdiğinin göstergesi. Sosyal medya harikaydı. Bitti mi? Hayır, ama doğasının hızla değişeceği kesin. Facebook algoritmasının toplumların kutuplaşmasına katkıda bulunduğu, öteki kavramını güçlendirdiği ve mutsuzluğu artırdığını ortaya koyan birçok araştırma yayınlandı. Facebook bu iddialara bir medya şirketi olmadığını söyleyerek yanıt verirken, aslında faaliyetlerinin olumsuz sonuçlarının hep farkındaydı ve bunun bir gün başına dert olacağını bence hep biliyordu. Bu güne kendini hazırlamak için para ve kullanıcı biriktirdi. 2019’da Facebook’un gelir modelini çeşitlemek adına daha somut adımlar atacağını ve markalara müşterileri ile temas kurabilmeleri için yeni teknolojiler ve arayüzler sunmaya çalışacağını düşünüyorum. Son kullanıcılarına da ücretli bazı hizmetler sunmaya başlayabilir. Bu Facebook için bir ölüm kalım mücadelesi olacak. Bence çok heyecanlı birkaç yıl bizi bekliyor.
Facebook sadece sosyal medyayı değil, bir nesil için Google ile birlikte interneti sembolize ediyor. Geride kalan 15 yılda bu iki firmanın geliştirdiği platformlar dijital medya ve dijital pazarlama için can damarı oldular. Varlık esasları kullanıcı verisini toplayıp işlemeye dayalı olan bu iki firmanın başarılı vakaları yaratıcı endüstriyi bile veri odaklı düşünmeye zorladı. Netflix’in veri odaklı muhteşem dönüşümünü izledik. En sonunda tüm veri kaynaklarını kullanan akıllı programatik reklam altyapıları üzerinden gerçekleştirilen, editoryal içerikle uyumu bile pek önemsenmeyen kişiye özel reklamların insanlara tam da ihtiyaç anında ulaştırıldığı bir dünyaya geldik.
Programatik altyapıların gelişen yapay zekayı da kullanarak daha da etkin hale geleceği kesin. Frekans, mecra, hedef ve zamanlamayı seçen yapay zekanın iletilen yaratıcı reklam içeriğini de tasarlayabileceği günlere geldiğimizde dijital reklam pastasının tamamı altyapı sahiplerine gidecek; belki butik işler dışında ajans ve insan dokunuşuna gerek bile kalmayacak. Pazarlama iletişiminin yaratıcı yönünün insan hayatına estetik, ilham, hayal kurdurma ve sosyal birleştirme gibi birçok açıdan değer de katabileceğine dair belki de naif bir inancı olan benim gibi romantiklerin kabul etmek istemeyeceği bir geleceğin resmidir bu. Avrupa Birliği’nin kullanıcı verisinin toplanması ve işlenmesine dair hayata geçirdiği yasalar etkin şekilde uygulanır, ABD’de de benzer yasalar çıkarılır ve son kullanıcı hassasiyeti artarsa belki bu geleceğin kıyısından döneriz. Hep beraber izleyeceğiz.
Mert Erkal Founder Stradiji |
Google Web Yöneticisi Analisti Gary Illyes, dijital mecralarda bir marka adının geçmesinin, marka sitesine link verilmemiş olsa dahi, Google algoritmasını tetiklediğini belirtti. 2019’da bu trendin hız kazanmasını bekliyorum. Firmalar 2019 yılında ne yapıp edip Google’a insanların tercih ettiği bir marka olduklarını ispatlamak durumundalar. Stratejisini bunun üzerine kuran firmalar 2019 yılında daha başarılı olacaklar.
Muhammet Ilduz Performance Marketing Manager Sempeak |
Google’ın, reklamcılık arayüzü olan AdWords’den Ads’e geçiş sürecinde birçok yeni özelliği beraberinde getirmesi ve kampanya teklif stratejilerinde yapay zekayı ön plana çıkarması, reklamverenlere mevcut stratejilerini geliştirmesi konusunda geçmiş yıllara nazaran daha geniş bir bakış açısı kazandırdı.
2018’de ivme kazanan bu değişimin, 2019 yılında yapay zeka teknolojilerinde gerçekleşecek ilerlemelerle birlikte daha da hızlanacağını söyleyebiliriz.
Reklam verenler açısından rekabetin her geçen gün arttığı, markaların en küçük maliyetleri bile hesaplamaya başladığı günümüzde, operasyonel verimliliğin ve yatırım getirisinin artırılması hedeflerinde yapay zekanın büyük bir rol üstleneceğini öngörüyoruz.
Mustafa Dalcı Founder Userspots |
İnsan-makine etkileşimiyle başlayan kullanıcı deneyimi alanında 2019 yılında insan-insan etkileşimine evrilmeye çalışan kullanıcı-arayüz etkileşimini göreceğiz. Bu yeni dönemde sadece chatbot’larla alakalı değil diyalog kuran arayüzleri de bol bol göreceğiz.
Deneyim tasarımının artık birçok sektöre de nüfuz edeceğini ve her bir sürecin alış süreci tasarlar gibi tasarlanacağını öngörüyoruz. Buna da en büyük adayımız çalışan deneyimi tasarımı olacak.
2019 yılında geleneksel kullanıcı deneyimi çalışmalarının giderek yalınlaşacağını ve uzun süreli kullanıcı araştırmaları yerine MVP ürün çıkarmaya odaklı kullanıcı araştırmalarının yapılacağını belirtebiliriz.
Arayüz tasarımı özelinde de fiziki mekanları işin içine katarak artırılmış gerçeklik uygulamalarını tasarlamaya başlayacağız.
Nurettin Özdoğan Genel Müdür Gelin Pırlanta |
Ben biraz Türkiye ekonomisindeki büyüme hızı düşeceği için, şirketlerin uluslararası pazarlara odaklanacağını düşünüyorum. Mesela E-İhracatı, Amazon’da ürün satmayı daha çok konuşacağız.
Gerek hizmet gerek mal da satsanız dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artacak. Eskiden malını yurt dışı piyasalarına satmak isteyen bir üretici, fuarlara katılır ya da orada bir distrübutör bulup pazara girerdi. Tek yol buydu.
Şimdi şirketler kendi eticaret sitesini ya da kurumsal sitesini lokalize ederek, mal ve hizmetlerini tanıtmaya başladı. Biz bunu özellikle perakende sektöründe görmeye başladık. Yakın coğrafyada – Irak, Rusya, Kazakistan, Romanya gibi ülkelerde- mağazası olan Türk perakende sektörü o ülkelerde lokal eticaret siteleri kurmaya başladı.
Burada dijital pazarlama profesyonellerine çok iş düşüyor. Çünkü o ülkede kaliteli ve uygun fiyatlı trafiği sitenize getirmek, markanızı duyurmak çok daha önemli hale gelecek. Her ülkenin kullanıcı davranışları, satın alma aksiyonları çok farklı. Mecralar bile farklılaşıyor. Bazı ülkelerde Google ağırlıklı performans pazarlamasına yapacakken, bazı ülkelerde -mesela Rusya’da-Google’dan ziyade Yandex, Mail.RU, Vkontakt, Ok.Ru gibi networklerde performans pazarlaması yapacaksınız. Ortadoğu’ya odaklanıyorsanız, influencer marketing odağınızda olacak. Belki Snapchat’i bile kullanacaksınız.
ONUR OZCAN | SENCER KISA | SERBAY ARDA AYZIT | SAHIN SECIL | TUGCE DURMUSOGLU |
UGUR ESKICI | UGUR OZMEN | UMIT YILMAZ | YAPRAK RUYA BULUT | YUSUF BARUTCU |
YUSUF OZBAY | ZAFER KAVAKLI |
Onur Özcan Programmatic Solutions Manager Amnet |
2019’da dijital pazarlamanın birden fazla farklı branşında, Türkiye özelinde çeşitli radikal gelişmelerin konuşulacağını düşünüyorum.
Öncelikle programatik medya satın alımının hacmindeki artış 2018’in ikinci yarısında yaşanan ekonomik durumdan ötürü yavaşlamış olsa da büyük reklamverenlerdeki gelenekselden programatiğe geçişin hızlanmasıyla bu trendin tekrar yükseleceğini düşünüyorum.
Buna ek olarak küçük ve orta ölçekli yayıncıların çatı SSP’ler altında toplanarak envanterlerini programatiğe erişilebilir kılması ve piyasada yer edinen lokal data sağlayıcıların yayıncılardan topladığı özel segmentlerin DSP’lerce erişebilir olmasıyla yine programatik satın alma, reklamverenler için daha cazip olacaktır.
SEO’da, mobil-öncelikli indekse geçişin web sitesi sahiplerine Google tarafınca gönderilen maillerle resmileştirilmesiyle birlikte artık markaları daha ciddi bir süreç bekliyor. Öyle ki geçtiğimiz dönemlerde kullanıcı davranışı sonucu olarak zaten mobil siteler daha iyi bir deneyim sağlamak üzere optimize edilmişti. Ancak mobil öncelikli endeksle birlikte markaların mobil sitelerini sadece kullanıcı deneyimine uygun olarak değil, arama motoru botlarının da tarayıp anlamlandırabileceği şekilde düzenlemesi gerekiyor. Özellikle JavaScript ağırlıklı çalışan ve ileri web uygulamaları (PWA) ile sitesini oluşturmuş markaların bu süreçte işi nispeten daha zor olacak. Tüm bunların neticesi olarak sürekli değişen ve gelişen web uygulamalarına hakim teknik SEO’lara olan talep de artacak.
Sesli arama için optimizasyonun bu sene de çok gündemimizi meşgul edeceğini düşünmüyorum. Ancak iki elden (desktop) tek ele (mobil) evrilen dünyada, sesli asistanların son kullanıcılar tarafından daha da fazla benimsenmesiyle beraber eller serbest (hand-free) ve sesli arama yönetimi için optimizasyon yapacağımız günlerin de çok uzakta olduğunu düşünmüyorum.
Affiliate konuşacak olursak, geçtiğimiz yıllarda affiliate yayıncılarının ağırlıklı olarak ürün listeleme (aggregetor), kupon, para-iadesi (cashback) siteleri üçgeninin ötesinde geçemediğini söyleyebiliriz. Dünyaya baktığımızda özellikle Amazon’un aktif olduğu ülkelerde inceleme sitelerinin de baskın bir şekilde affiliate dünyasında aktif olduğunu görebiliriz. Bu yüzden Amazon’un sunduğu yayıncı araçlarıyla birlikte Türkiye’de ürün inceleme özelindeki sitelerin de artacağını görebiliriz. BoostROAS’ın düzenlediği webinarda da bahsettiğimiz gibi büyük yayıncılar özellikle ek gelir olarak affiliate kanalına yöneleceklerdir.
Sencer Kısa Digital Marketing Executive Mlpcare |
Ülkemizdeki sağlık regülasyonlarının sektöre getirdiği kısıtlamalar, tutundurma faaliyetlerini neredeyse tamamen yasaklamaktadır. Bu engeller sağlık sektöründe özellikle geleneksel pazarlamaya nazaran uygulama alanı ve erişilebilirlik açısından daha esnek yapıya sahip olan dijital pazarlama alanının daha da öne çıkmasını sağlamıştır. Dünyadaki teknolojik ve sosyal gelişmeler ile birlikte kullanıcı alışkanlarının mobilize olmasının da bu kazanıma katkısı büyüktür.
Davranışsal değişimler ve sektördeki kısıtlamalar sağlık sektöründe dijital pazarlamanın geleceğini öngörüsel ve kreatif düşünce yapısına zorlamaktadır. 2019 yılı dijital pazarlamada sağlık sektörü için yeni müşteri kazanımından ziyade müşteri deneyiminin ön planda tutulduğu ilişkisel pazarlama konusunda hız kazanacaktır. Sağlık sektöründe yer alan firmalar CRM, pazarlama otomasyonu ve iş zekası kaslarını kuvvetlendirmeli ve döngüsel pazarlama yapısına odaklanmalıdır. Bu odak sektörün öngörüsel pazarlama yanını kuvvetlendirirken, kreatif yanını da bu yapının en büyük silahı olan içerik pazarlaması tamamlayacaktır. Özellikle regülasyon kısıtlamaları nedeni ile kullanıcıyı bilgilendirme ve bilinçlendirme üzerine kurgulanan dijital pazarlama aksiyonları, potansiyel müşterileri yakalamanın ve döngüsel pazarlama stratejimiz içerisinde aksiyona yönlendirmenin temelini oluşturacaktır.
Serbay Arda Ayzıt Managing Partner Optdcom |
2019’da daha çok içgörü konuşacağız. Şimdiye kadar dijital pazarlama kanallarını optimize etmeyi konuştuk. Yapay zeka hayatımıza iyice entegre olmaya başladı. Google, Facebook gün geçtikçe reklam modellerine yapay zekayı daha da fazla entegre etmeye başladılar, bu da önümüzdeki yıllarda dijital reklam uzmanlarının kendilerine farklı yetenekleri katma zorunluluğunu hayatımıza sokacak. Hayatımızda artık birçok veri var. Önemli olan ise bu verilerden çıkarabileceğimiz içgörüler…
Şahin Seçil Co-Founder BoostRoas |
Şüphesiz yapay zeka bu senenin en çok tüketilen içerikleri arasındaydı. O kadar popüler oldu ve olmaya devam ediyor ki kullandığımız araçlarda ihtiyaç olsun olmasın yapay zekaya yer verildiğini, pazarlama faaliyetlerinde aktif olarak kullanıldığını görüyoruz.
2019 için de yapay zeka projeleri gündemdeki yerini korumaya devam ededursun, uygulama kısmında firmaların mevcut datalarını daha çok anlamaya odaklanacağı, ölçümlemenin ve analizin daha yoğun olacağı bir yıl olacak. Özellikle Türkiye özelinde Google Analytics 360 kullanan ve hatta Analytics harici premium ölçümleme araçları kullanan firmaların sayısında da ciddi artış görüleceğini öngörüyorum. Bu da beraberinde veriyi analiz edecek uzman gereksinimi getirecek.
Özetle 2019 yılı; pazarlama dünyasının daha çok yapay zeka konuştuğu, firmaların Analytics projelerine yaptığı yatırımları artırdığı, İK uzmanlarının bir-iki yıl tecrübeli data scientist arayışında olacağı bir sene olacağını öngörüyorum.
Tuğçe Durmuşoğlu SEO Team Leader Optdcom |
2019’da SEO için dikkat çeken ve üzerinde konuşacağımız konular bence şu şekilde olacak;
Kullanıcı deneyimi -UX- çok daha önemli bir hale gelecek ve bu nedenle SEO ve UX ekiplerinin birlikte çalışma gerekliğinin doğacağını düşünüyorum. Bununla birlikte, yine kullanıcı deneyimine hizmet eden geliştirmelerin trend olacağını; örnek olarak chatbot’ların sektörlere göre daha çok ilgi göreceğini söylemek mümkün.
Etkileşim: SEO’nun sosyal medya ile birlikte çalışması gerektiğinin anlaşılacağını, YouTube kanalları-web siteleri ve sosyal medya hesaplarının birbirinden çok ayrı görülmemesinin ve tüm mecraların birlikte düşünülmesinin öneminin 2019’da kendini göstereceğini düşünüyorum.
İçerik türleri: İçerik türlerinin görsel ve zengin içerikler düşünülerek geliştirilmesinin fayda sağlayacağını, podcast ve video gibi içerik türlerinin ön plana çıkacağını düşünüyorum. Bu sebeple, YouTube SEO tarafına verilen önemin de artması kaçınılmaz olacaktır. İçerik tarafında ise “evergreen content” denilen, kullanıcıya sürekli fayda sağlayacak, detaylı ve konuyu tümüyle ele alan kaliteli içeriklerin değerinin artmasını bekliyorum. Ayrıca, uzmanlık gerektiren konularda bilirkişiler tarafından üretilen içeriklerin ön plana çıkacağını düşünüyorum.
Web sitelerinde yer alan değeri düşük içeriklerin temizlenmesi ve revizyonu ilgili olarak çalışmaların da artacağını söyleyebilirim.
Sesli arama konusunda 2019’da Türkiye’de mevcuttakinden çok farklı bir durum olmayacağını, diğer ülkelerdeki sesli arama kullanımı düzeyine gelmemiz için zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bunun için ön hazırlık olarak “featured snippet” sonuçlarda yer alabilecek şekilde içeriğinizi geliştirmenizi tavsiye edebilirim.
Mobil geliştirme ve hız konusunda ekstra bir şey söylemeye gerek duymuyorum yıllardır SEO çerçevesinde en çok konuşulan konular zaten 🙂
Uğur Eskici Founder Kriko |
Pagespeed, UI/UX ve içerik başlıklarını parantez dışına alarak başlamak istiyorum. 2020 yılında sesli aramaların, tüm aramalar içerisindeki oranının %50 civarında olacağı öngörülüyor. 2019 yılı için trend voice-search gözükse de öncesinde structured-data implementasyonları çok daha önemli hale gelecek. Machine-learning uygulamaları yine önemli konulardan birisi. Hatırlarsanız 2015 yılında kendi kendini geliştiren bir algoritma olarak karşımıza çıkan Rankbrain, birçok anlamda ekosistemi etkilemişti. Geliştirilmesi henüz bitmemesine rağmen kompleks sorulara eskisine nazaran daha net yanıtlar verebilen Google, 2019’da insanları ve deneyimlerini daha iyi anlar hale gelecek. Bu yüzden de “experience”, “brand & reputation management” ve “content & information architecture” önemli konular içerisinde.
E-ticaret tarafında ise Amazon ve Alibaba’nın Türkiye’ye girmesinin ardından, rekabetin yükseleceği ve markaların performans kanallarına daha fazla bütçe ayıracağını düşünüyorum. Fakat diğer yandan doların durumunu göz önüne aldığımızda, genellikle önce pazarlama bütçelerinde küçülmeye gidiliyor. Böyle bir durumda ise Amazon ve Alibaba’nın daha az etkileneceğini düşünmek çok da yanlış olmaz. Ek olarak iletişim ve kriz yönetimi konularında daha hassas olunacağı aşikâr. Son olarak data-driven decision marketing ile chatbot uygulamaları da yine gündem konularından birisi olmaya devam edecek.
Uğur Özmen CRM Consultant/Lecturer Bilgi University |
Yıl sonu yaklaşıyor. Hemen her kurum ve kişi (falcı, astronom ve fütürist olmayanlar bile) önümüzdeki sene ne olacağını söylemeye başladılar. İçerik Bulutu bana “Dijital pazarlamada önümüzdeki sene neler olacak?” diye sorunca “Ben de eksik kalmayayım.” dedim.
Ne var ki yıldızların ve gezegenlerin konumundan hiç anlamıyorum, kahve veya bakla falı konusunda zerre kadar fikrim yok. Üstelik okudukça bireylerin kurumlar (özellikle de veri işleyen teknoloji şirketleri) önünde zayıfladığını düşünerek karamsarlaşıyorum.
Üstelik ta 2011’lerde “Gelecekte bizi yönetenleri Facebook, Google, Amazon seçecek. Bizim için en iyisinin onlar olduğuna inanacağız. Kendi seçimimiz sanarak…” diye ahkam kesmiştim. Cambridge Analytica’nın 2016 ABD Cumhurbaşkanı seçiminde yaptıklarını öngörmüştüm.
“2017 pazarlamada veri yılı.” dediklerinde “Yahu ben onu 16 yıldan beri söylüyor, 10 yıldan beri yazıyorum” da dedim.Bu örneklerden, geçmişteki bazı önermelerimin sonradan doğru çıkmasından cesaret alarak 2019 için kehanetlerde bulundum.
Dijital pazarlamada 2019’da Türkiye’de neler olacak?-Çoğunluk sadece SEO’yu veya anlamını bilmeden kullandığı growthhacking’i dijital pazarlama sanacak. Bunlardan biri hakkında eğitim alınırsa uzman olunacak; ikisi hakkında “bir şeyler okumuş” ise LinkedIn’de “kıdemli dijital pazarlama uzmanı” veya “son reklam bükücü” yazacak.–Dijital Pazarlama Uzmanı eğitim programları, çeşitli isimler altında devam edecek. İçinde hiç veri analizi, veri anlamlandırma, kişiselleştirme, yaşam boyu değer eğrisi… gibi kavramların geçmediği programlar gırla gidecek. Bu eğitimlere katılanlarla biraz sohbet ettiğimizde, “Bize böyle anlatmadılar” denilecek.
-Dijitalleşme, Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm’ün farklı kavramlar olduğu çoğunlukla anlaşılmayacak ama her üçü de cümle içinde daha sık kullanılacak. Dijital pazarlama sunumları da bu kavramlara bağlanacak.-Chief Digital Transformation Officier – CDTO veya Chief Digital Officier – CDO unvanlı kişilerin sayısı artacak. Kurumlar e-ticaret sitesini CDO’ya bağlayacaklar. Mağazalar ve dijital ortamlar ayrı tellerden çalmaya devam edecek ama kurumlar “Artık omni-channel bir şirket olduk” diye demeçler verecekler.-Son zamanlarda yurt dışında yazılan pazarlama makalelerinde “müşteri deneyimi” sıkça geçiyor. Buralardaki dijital pazarlamacılar eksik kalabilir mi? Elbette HAYIR. Müşteri deneyimi de haklı payını alacak. Dün nöromarketing, nesil farkları, itibar yönetimi konuşanlar artık müşteri deneyimi anlatacaklar.
– Onsekizbinyediyüzaltmışsekizinci e-ticaret sitesi açmayı “girişimci olmak” sananlar var olmaya devam edecek. Hiç ticaret bilmeden, hiç stok taşımadan, hiç üretim yapmadan, hiç risk üstlenmeden… Sadece akıllı ilişkiler kurarak girişimci olunabileceğini söyleyenler de olacak, onlara inananlar da…– “İletişim ajansı dediğin, iki yılda bir değiştireceğin tedarikçidir. Stratejik ortak gibi süslü kavramlara kanmayın” diyen Pazarlama Müdürleri ve -maalesef- onları haklı çıkarmak için çaba sarf eden dijital ajanslar var olmaya devam edecek.-Dünya dijital ajans ağları sıralamasında reklam kökenli olanların ilk sıralarda yer bulmakta zorlandığını, danışmanlık ve teknoloji kökenli dijital ajans ağlarının ilk sıraları ele geçirdiğini, dijital pazarlamacı olduğunu iddia edenlerin çoğunluğu bilmeyecek.
-Veri arttıkça müşteri deneyimini iyi anlamanın ve yaratıcılığın değerinin artacağını anlatmak daha da zorlaşacak.-Müşteri ilişkilerinde yapay zeka kullanımı sıkça konuşulmaya devam edecek. Artık başarı öykülerini kurumların birbirlerine hava atmak için değil, gerçekten müşterilerin hayatını kolaylaştırmak ve sürtünmesiz müşteri deneyimi tasarlamak için kullanacakları -neyse ki- birkaç örnek olacak. Bu örnekleri her sunumda dinlemekten bıkacağız.
Ümit Yılmaz Founder Makevisible.net |
2018’de gündemimizi en çok meşgul eden konu “Mobile First” idi. Ancak bu gündem artık geride kaldı. Google’ın CEO’su Sundar Pichai’nin de belirttiği üzere yeni gündem artık “AI First”. Makine Öğrenmesi ile 2019’da kullanıcı deneyiminin sıralamalara daha çok etki edeceğini göreceğiz.
Backlink, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi önemini yine koruyacak ancak biraz şekil değiştirecek. Web’de marka hakkındaki konuşmalar “Entity” terimi ekseni etrafında algoritmaya daha çok ağırlık kazandıracak. “Brand Mention Monitoring” araçları uzmanlar tarafından daha çok kullanılmaya başlanacak. Özetle 2019’da önceki yıllarda konuştuğumuz konulardan farklı olarak UX ve PR başlıklarının SEO ile daha çok iç içe geçeceğini göreceğiz.
Yaprak Rüya Bulut Co-Founder Contentus İçerik Ajansı |
2019’da markanın içeriğini değil, içeriğin markasını konuşacağız.
Ben içerik pazarlaması kavramının ülkemize gelişini biraz Vizontele hikayesine benzetiyorum. Nasıl çalışacağıyla ilgili elimizdeki bilgi biraz “vericiyi yüksek bir yere koymak” ile sınırlı gibiydi. Yani bizim dünyamızdaki karşılığına bakarsak her şey bir kurumsal blog açma fikri ile başladı. Bu fikir neredeyse bir dedikodu gibi doğrusuyla yanlışıyla dijital dünyanın her bir noktasına sızdı. Kim ne kadar doğru uyguladı da “Bartın’da kına gecesi”ni izleyebildi orası ayrı bir konu. Şimdi ise durduğumuz nokta ve konuştuğumuz konular bambaşka elbette.
İçerik pazarlaması dünyasında 2018’in ortalarından itibaren gözlemlediğim bir gelişmenin 2019’da çok daha yaygın bir şekilde benimseneceğini ve uygulanacağını düşünüyorum. Artık içerik, bir projenin son basamağı olarak görülüp çoktan kurgulanmış bir dünyanın üzerine yamalanmaya çalışılan yan ürün olmaktan çıkacak ve bütün bir kurguyu kendi üzerine inşa eden bir temel görevi üstlenmeye başlayacak. Yani bir proje, diğer tüm pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra ek olarak içerikle pazarlanmayacak; içerik, pazarlamanın ta kendisi olacak ve geri kalan her şey bunun üzerinde yükselecek.
Dünyadaki en başarılı içerik projelerinin zaten bu kurguyla ilerlediğini görüyoruz. Buna verebileceğimiz en lezzetli ve mükemmel örnek de elbette Redbull’un kendisini bir içecek markası değil bir içerik markası olarak konumlandırması. İşte, tam da böyle olmalı. Buradan da şunu anlıyoruz ki 2019 yılında içerik pazarlaması dünyasında en çok duyacağımız kelime “strateji” olacak. Doğru stratejiyi bulan, doğru uygulayan, doğru yöneten ve ölçümleyebilen markalar 2019’un yıldızları olacak.
Yusuf Barutçu Head of Business Development, New Markets SEOmonitor |
2019’da dijital pazarlama, çok data toplamaktan ziyade topladığı datayı daha iyi okuyabilenin daha çok kazandığı bir alan haline gelecek. Öyle ki, dönüşüme giden yol, hem artık daha fazla süre alıyor hem de kullanıcıya daha çok noktada dokunmayı zorunlu kılıyor. Bu kadar datanın biriktiği yerde kullanıcıya doğru mesajla, doğru alanda ulaşabilecek stratejiler geliştirmek daha da önem kazanacak ve büyük fark yaratacak.
Bu yaklaşımın SEO’daki yansıması ise “kullanıcıyı ikna edecek bir deneyim yaşatmak” olarak karşımıza çıkıyor. Hedef kitlenin nerelere odaklandığını bularak -yani datayı doğru okuyarak- arama niyetine (intent base keywords) göre kullanıcı deneyimi sunmak, içerik konusunda en büyük ayrıştırıcı unsur haline gelecek. 2019 datayı doğru okuyabilenlerin aradaki farkı açacağı bir yıl olacak.
Yusuf Özbay Head of SEO Etstur |
2017 yılına kadar “20## yılı mobilin yılı olacak” öngörülerini bolca yaptık. 2018 itibari ile sitelerin “mobile-first enable” olmaya başlamasıyla, araştırmalar gösteriyor ki siteler trafiğin %50’den fazlasını artık mobilden alıyor. Devir çok boyutlu öncelikleri konuşma ortamına müsait. Jumpshot araştırmasına göre “No-Click Searches” mobilde %61 ve masaüstünde %34. SEO değişiyor ve giderek trafik almak zorlaşıyor. 2019 yılında metin tabanlı içerikler yerine sesli, etkileşimli ve görsel ağırlıklı içerikler üretmek ve Google’dan bağımsız kanallarda bu içerikleri ilgili hedef kitleye ulaştırmak hayati önem taşıyacak. 5 duyu organımızın hepsi sürece dahil olacak. Sesli ve dokunmatik aramalar daha da önem kazanacak. Şimdilik “Voice Search” tarafında yalnızca belli başlı komutları kullanıyoruz, lakin ileride meşguliyetlerimize istinaden satın almaları, işlerimizi vs. sesli aramalar kullanarak yapacağız.
Bunun yanında hiçbir zaman ekranlı aramalar önemini yitirmeyecek, çünkü farklı sektörlerde hayatımızın her alanında olan cihazları farklı amaçlarla kullanacağız. Eller serbest, yapay zeka destekli sesli asistanlar “conversational search” için, ekran etkileşimli ve dokunmatik aramalar da aktiviteler ve eğlenceler için kullanılacak. Markalaşma ihtiyacı giderek artıyor ve üretilen multimedia içeriklerini marka profili ile özdeşleştirerek bilinirliği artırma daha da önem kazanacak. Günümüz dijital dünyasında tüketicinin davranışlarını derinlemesine ve çok yönlü anlayarak oluşturulacak içerikleri “life time value” için bir “journey” süreciyle sunmalıyız. “Big data” yeterince konuşuldu. Artık elimizdeki bu big datayı anlayarak içgörüler çıkarmak ve farklı malzemelerle birlikte yeni senaryolar kurgulamak ve “journey”ler sunmak zamanıdır.
Zafer Kavaklı Digital Marketing Manager ebebek |
2019’da dijital pazarlama performans alanında yapay zeka teknolojilerinin ve buna dayalı otomasyonların daha da ön planda olacağı bir yıl olmasını umuyorum. Bu alanda chatbot’ların daha da akıllı hale gelmesi bir diğer beklentim.
2020’de web aramalarının yarısının sesli komut ile yapılacağı öngörüsüne dayanarak arama motoru optimizasyonu ve içerik pazarlama uzmanlarının sesli arama trendlerine ayak uyduracağını ve bu yönde çalışmaların hız kazanacağını düşünüyorum.
Video içeriklerin daha da ön plana çıkmasını bekliyorum. Firmaların video ve metin içeriklere daha çok emek harcayacağı görüşündeyim.
Perakende sektörü adına da dijitalde yapılan yatırımların mağazada ve telefonla yapılan satışlara olan etkisini ölçme tarafında gelişmeler görmek sevindirici olur. Her yaptığımız yatırımın geri dönüşünü görmeyi seven performans pazarlamacıların bu alanda %100 sağlıklı bir ölçüm yapamadıklarını ve bu konuya yoğunlaşacaklarını tahmin ediyorum. Google ve Facebook da bu konuda çalışmalar yapıyorlar.
2019’da Türkiye’den yurt dışına satış yapacak firmaların sayısında da bir artış bekliyorum. Bu da yurt dışına yapılacak dijital pazarlama faaliyetlerinde artış sağlayacaktır.
Son olarak icerikbulutu.com ekibine ve herkese güzel bir 2019 yılı diliyorum.
Güncelleme: 32 uzman görüşü ile yayınladığımız, çok beğenilen bu blog içeriğimizi on binlerce kişi okudu.
“Bu içerikleri toplu bir şekilde nasıl saklayabiliriz?”, “Yıl boyunca bir rehber olarak nasıl kullanabiliriz?”, “Keşke ‘şu’ uzmana da sorsaydınız.” sorularıyla boğuşurken blog içeriğini genişletip, farklı uzmanlara ulaşıp onların da fikrini aldıktan sonra bu içeriği e-kitaba dönüştürme fikri ortaya çıktı.
13 uzmandan daha görüş alarak toplam 45 uzmanın 2019 için görüşlerini paylaştığı 40 sayfalık bir e-kitap hazırladık.
E-kitabı hemen buradan indirebilirsiniz.
3 yorum var
An itibari ile 6100 küsur kişi açmış sayfayı 1 tane yorum yok. Ülkemizdeki sıkıntılardan bir diğeri de bu. Böylesine başarılı bir çalışmayı takdir etmemek mümkün değil. Vaktinize ve emeğinize sağlık. Hepsini tek tek okudum ve müthiş fikirler elde ettim. Sağ olun var olun.
Faydalı olmasına sevindik Furkan Bey.
Emeğinize sağlık.