oyunlaştırma nedir

Oyunlaştırma(Gamification) Nedir?

Oyunlaştırma(Gamification) Nedir?

Oyunlaştırma (gamification), şirketiniz için belirlediğiniz hedeflere ulaşmanızda yol gösterici yepyeni bir iş aracı. Ancak küçük işletmeler, daha çok bu teknolojiyi kullanan büyük, küresel işletmelerin üzerinde durulduğu için oyunlaştırmadan uzun süredir çekiniyorlar. Halbuki oyunlaştırma, küçük işletmelerin büyük markalarla rekabet etmelerine izin veren yenilikçi programlar oluşturmak için kolayca uygulayabilecekleri bir araç.

Nedir Bu Oyunlaştırma?

Oyunlaştırma en basit tanımıyla oyun mekaniğini katılım ve sadakati motive etmek için halihazırda var olan bir şeye entegre etme süreci. Bu aslında web sitesi ya da sosyal medya varlığınızdan günlük operasyonlarınıza ya da müşteri ilişkilerinize kadar aklınıza gelebilecek hemen hemen her şey olabilir.

Oyunlaştırma, oyun tasarım öğelerini daha eğlenceli ve çekici kılmak için oyun dışı uygulamalara sunar. Olumlu geribildirim yoluyla aktiviteye teşvik etmek için rekabet, puan, başarı, oyun kuralları, statü ve kendini ifade etmeyi kullanır.

Oyun Mekaniği Nedir?

Bir oyunun bileşenleri oyun mekaniği olarak adlandırılır ve oyunlaştırmada da olduğu gibi oyun mekaniği seti, kullanıcıyı etkileşime sokmak veya motive etmek için kullanılır. Aşağıda verilen 10 oyun mekaniği, istenen hedefi gerçekleştirmek için oyunlaştırmada farklı kombinasyonlarda kullanılıyor. Bunlar:

  • Hızlı geribildirim
  • Şeffaflık
  • Hedefler
  • Rozetler
  • Seviye Atlama
  • Gözlemleme
  • Yarış
  • İşbirliği
  • Topluluk
  • Puanlama

Oyunlaştırma Ne Değildir?

Oyunlaştırma, işiniz için bir mobil uygulama çıkarmaya benzemez. Oyunlaştırma çözümlerinde lider olan Bunchball’a göre; oyunlaştırmada kullanılan oyunların bu kadar ilgi çekici olmasını sağlayan şey motivasyon tekniklerini uygulayarak mevcut tecrübenin etkisini artırmakla ilgili.

Oyunlaştırma Örnekleri

Samsung Nation, en büyük oyunlaştırma örneklerinden biri. Şirket, kullanıcılarını farklı başarı seviyelerinde seviye atladıkça rozetlerle ödüllendiriyor. Rozetler ve seviyeler, kullanıcılar içerik hazırladığında, videoları izlediğinde, ürünleri gözden geçirdiğinde, toplulukla ve diğer etkinliklerle etkileşime girdiğinde veriliyor.

Oyunlaştırma(Gamification) Nedir?

Evet, Samsung büyük bir girişim ancak bu çözümlerin büyük çoğunluğunun küçük bir işletme tarafından uygulanabileceğini de belirtmek gerek. Bunun nedeni kullanıcıların akıllı cihaz, tablet ya da PC gibi aşina oldukları bir teknolojiyle etkileşime girebiliyor olmaları. Yani bu noktada şirketinizin büyüklüğü de önemli olmaktan çıkıyor. Kısacası oyunlaştırma, hem ekibinizi geliştirmenin hem de potansiyel müşterilerle etkileşime girmenin bir yolu olarak kullanılabiliyor.

Dahası, birçok küçük şirket farkında bile olmadan oyunlaştırmanın farklı versiyonlarını kullanıyor. Örneğin; e-mail adresleri karşılığında indirim kuponları veriyorsanız ya da şirketinize özel sadakat kartlarınız varsa bunlar da oyunlaştırmaya girer diyebiliriz.

Oyunlaştırma Küçük Girişimlerin Büyümesine Nasıl Yardımcı Olur?

Gamification, çoğu firma tarafından sağlanan analitik araçlar ile ölçülebilen elle tutulur gözle görülür sonuçlar veriyor. Aşağıdaki örnek de Bunchball’dan:

Oyunlaştırma(Gamification) Nedir?İşletmeler son yıllarda hem sektör içinde hem sektör dışında sosyal medya katılımlarını artırdı. Buna daha fazla web sitesi trafiği, ücretsiz deneme sürümünden satın almaya dönüşümlerde artış ve kampanya süresinin kısaltılması gibi şeyler dahil. Ancak, oyunlaştırma doğru yönetilmediğinde dezavantaj haline gelebilir ve yanlış anlaşılmaya meydan vererek yüksek düzeyde beklenti yaratabilir. Buna ek olarak oyunlaştırmanın var olan sistemin yerine geçmesi değil o sistemi iyileştirmesi gerekir yani oyunlaştırmanın getireceği motivasyon, paradan fazlası olmalıdır. Bu en çok, özellikle önceki kuşaklara göre farklı motivasyonlara sahip y kuşağı için geçerli.

Sonuç

Oyunlaştırmanın başarılı olabilmesi için iyi tasarlanmış, yönetilmiş ve uygulanmış olması gerekli. Yöntemler çeşitlendirilmeli ve oyunlaştırmanın sağladığı veriler yalnızca işletmenizi geliştirmek için değil, uygulamayı geliştirmek için de kullanılmalıdır. Yani aslında oyunlaştırma her şeyi mükemmelleştirecek sihirli bir asa değil ama çalışanların veya müşterilerin katılım seviyelerini yükseltmek için kullanılan araçların eğlenceli ve ilgi çekici olabileceğinin büyük bir kanıtı.

Kaynak: https://smallbiztrends.com/2017/07/what-is-gamification.html

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat