akademisyen içerik üreticisi

Akademisyen Teknik(GURU™) İçerik Üreticimiz ile Tanışın!

İçerik Bulutu’nun uzmanlık alanlarında kariyer edinmiş içerik üreticileri GURU içerik üreticilerini tanıttığımız Kim Bu GURU İçerik Üreticileri? serisinin 9. röportajını Akademisyen GURU içerik üreticimiz ile gerçekleştirdik.

Keyifli okumalar!

1. Röportaja başlamadan önce bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

Tabii, İzmir doğumluyum ve şu anda İzmir’de yaşıyorum. Kurucu ortak olduğum küçük çapta bir giyim markam var, aynı zamanda bir dönem misafir akademisyen olarak görev yaptım. Doktoramı geçen sene tamamladım ve çalıştığım alan ile ilgili yayımlanmış bir kitabım mevcut. Doktora sonrası akademik yayın yapmaya da eş zamanlı olarak devam ediyorum. 

2. Eğitiminizi nerede ve hangi uzmanlık alanında tamamladınız?

Tüm eğitim hayatımı İzmir’de geçirdikten sonra Celâl Bayar Üniversitesi’nde İktisat okumaya başladım. Aynı zamanda İşletme lisansım da bulunuyor. Hiç ara vermeden Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Yönetim ve Organizasyon alanında yüksek lisans ve ardından onu takip eden bir İşletme doktorası serüvenim oldu ve geçen sene doktoramı tamamladım. Akademide olmak benim için süregelen bir yaşam tarzı diyebilirim. 

3. icerikbulutu.com ile tanışmanız ve içerik üretimine başlama sürecinizden bahseder misiniz? Hikâyenizi dinlemek isteriz. 

İçerik üreticiliği aslında benim blog açmamla başlayan maceramdan alışık olduğum, ancak elbette ilk zamanlarda daha amatör ruhla deneyimlediğim bir serüvendi. Çeşitli moda dergileri için içerik oluşturmak ve markalara özel projelerde katkı sağlamak gibi pek çok yazarlık macerasına da bu sayede dahil oldum aslında.

icerikbulutu.com ile doktora sürecimde tamamen tesadüfen tanıştım. Daha önce katkı sunduğum ve Türkiye’nin önde gelen çok daha farklı markaları için GURU içerikler hazırlama fikri oldukça sıcak geldi. İçerik oluşturmaya alışkın olduğum için böylesi sistemli bir platformun parçası olma fikri de beni cezbetti açıkçası. icerikbulutu.com’un bir parçası olduktan sonra ise sıcaklığı, samimiyeti ve profesyonelliği sayesinde her zaman keyifle içerik ürettim ve üretmeye de devam ediyorum.  

4. İçerik üreticisi olarak uzman olduğunuz ve profesyonel olarak içerik ürettiğiniz alanlar nelerdir?

Genel olarak Moda, Aktüel Yaşam, Kozmetik ve akademik altyapım dolayısıyla Pazarlama, Yönetim ve İnsan Kaynakları alanlarında katkı sunuyorum.  

5. Uzmanlık alanınıza uygun içerikler üretiyorsunuz. Sizce bunun içeriğin kalitesine nasıl bir etkisi oluyor?

Uzmanlık alanınızda içerik oluşturunca doğal olarak uzun yıllar eğitim aldığınız, sahada tecrübe etme imkânınız olan ve hatta üzerinde araştırma yaptığınız konularda içerik üretme fırsatınız doğuyor. Dolayısıyla, konuya hem çok daha bütüncül bakış açısıyla katkı sağlama hem de bilgiyi doğru şekilde filtreleyerek özgün bir üslupla kaynağına aktarabilme şansınız oluyor. 

6. Bir içeriği kaliteli yapan unsurlar nelerdir sizce? İyi içerik nasıl yazılır?

Şöyle ki, bence bir içeriğin kalitesini belirleyen en temel unsurlardan biri elbette brief çerçevesinde açık ve özgün bir üslup kullanmak. Bu nedenle içerik oluştururken; “bir şeyi özetleyemiyorsanız, anlamamışsınız demektir” mottosu ile hareket ediyorum.

Dolayısıyla kaliteli bir içerik için araştırmak ve brief’i anlamak kadar bilgi yığınlarını doğru şekilde özetleyerek kümeleştirmek oldukça önemli. Bu hedefle içeriği kurgulamaya başladığınızda zaten doğru veri kaynaklarına ulaşma, veri toplama, yorumlama ve brief doğrultusunda bir bağlam oluşturma süreci akışta birbirini takip ediyor. Kaliteli içerik oluşturma sürecini bir ev olarak düşünürseniz bu saydıklarım kolon ve kirişler, yazarlık yeteneği ise temel diyebilirim.  

7. İçerik yazarken en çok nelere dikkat ediyorsunuz?

İçeriği incelerken ilk olarak brief’te markanın ne istediğine, kırmızı çizgilerine ve hedef kitlesine dikkat ediyorum. Daha önce deneyimlemediğim bir markaysa kendi web siteleri, sosyal medya hesapları ya da kullanıcı yorumları gibi çeşitli kaynaklar sayesinde kafamda marka imajına yönelik bir çerçeve çiziyorum.

Ardından içerik için mümkünse yabancı ve güvenilir kaynaklardan veri elde etmeye önem veriyorum. Kaynak okumamı tamamladıktan sonra aklımda alt başlıklar oluşturuyorum ya da marka tarafından belirlenen başlık şablonuna bilgileri yerleştiriyorum. Tüm içerik tamamlandıktan sonra en az iki kez okumaya da dikkat ederim. Çünkü ister istemez içeriğe sürekli bakarken göz alışkanlığı ile bazı şeyleri atlayabiliyorsunuz.

8. Daha çok hangi konularda içerik üretmeyi seviyorsunuz?

Pazarlama ya da güncel işletme konuları hakkında GURU içerik üretmek akademik uzmanlığıma dayandığı için çok keyifli oluyor. Bunun dışında modaya olan ilgim ve tecrübem dolayısıyla moda sektöründeki GURU içeriklerini de gerçekten severek üretiyorum. 

9. Ürettiğiniz içeriklerin sizi hangi yönlerde geliştirdiğini düşünüyorsunuz?

Aslında bu çoğu zaman kendi içimde de değerlendirdiğim bir konu. Çünkü ben bir alanda uzmanlaşmanın ya da herhangi bir konuyu daha derinlemesine öğrenmenin ilk şartının dışarıya aktarmak olduğunu düşünüyorum. GURU olarak içerik ürettikçe de tecrübe ve bilgi sahibi olduğum konuları pekiştirme, aynı zamanda sahada değerlendirme şansım oluyor. 

10. Yazma becerilerinizi geliştirmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Yazma yeteneğine sahip olmak GURU içerik üreticisi olmanın ilk şartlarından olsa da, becerileri geliştirebilmek için üzerinde mesai harcamanız şart. Yazma becerilerinizin güçlenmesini bir kası çalıştırmak gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar çok yazarsanız o kadar kolay kendi nişinizi bulur ve o niş alanda doğal olarak daha kaliteli içerikler oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Ben akademik alanda da makale, tez, kitap veya bildiri gibi bilimsel yayınlar oluşturduğum için yazma konusunda antrenmanlıyım diyebilirim. Blog ya da dergi çalışmaları gibi geçmiş deneyimlerim de elbette yazarlığıma çok fazla katkı sağladı. Bir de GURU içerik üreticisi olarak sürekli farklı alanlarda yazmak da kesinlikle bu kası geliştiriyor. Elbette iyi yazabilmek için iyi de okumak gerektiğinden ilgimi çeken ya da çekmeyen her konuda okumaya gayret ederim. 

11. İçerik üreticisi olarak kullandığınız araçlar nelerdir?

İçerik Bulutu, bir içeriği üretime sunmadan önce yazarların işini kolaylaştırabilecek tüm verileri oldukça açık ve net bir şekilde aktarıyor zaten. Ancak “keyword” bulunmayan ya da az verilmiş olan brieflerde SEO dostu içerik için Semrush’tan yararlanıyorum. Bir de her içeriği elbette ki kendi dilimde %100 özgün şekilde oluşturmama rağmen doğrulamak için Quetext ya da Plagiarism Checker ile son olarak kontrol ederim. 

12. Size göre bir içerik üreticisinin sahip olması gereken en önemli özellikler ve beceriler nelerdir? Herkes içerik üreticisi olabilir mi?

Önceki soruları yanıtlarken aslında iyi bir içerik üreticisinde bulunması gereken yazarlık becerisi, araştırma yeteneği, açık ve öz üslup gibi en önemli özelliklerden bahsetmiştim. Elbette, bunlar her içerik üreticisinde bulunması gereken temel nitelikler. Bunun dışında bir içerik üreticisinin kesinlikle fayda yaratması gerekir. Hedef kitle ile empati yaparak içeriğin gerçekten faydalı olmasını ve değer yaratmasını sağlamalısınız. Bu şartlar altında elbette, okumayı, araştırmayı ve değer yaratmayı seven herkes içerik üretebilir. 

13. İçerik Bulutu’na içerik üreticiliği başvurusu yapmak isteyen içerik üreticisi adaylara ne tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Günümüzde iş yapma şekilleri, ünvanlar ve meslek içerikleri çok değişti. İçerik üreticiliği de yeni düzende iş gücüne dijital anlamda katkı yaratmak isteyenlere sunulan profesyonel kariyer fırsatlarından biri. İçerik üreticiliği başvurusu yapmak istiyorsanız öncelikle freelance çalışan olarak öz disiplininizin çok yüksek olması gerekir. Görev bilincinin ve sorumluluk duygusunun gelişmiş olması da bu kariyeri sürdürebilmek için son derece önemli. İçerik üreticiliğinin profesyonel bir kariyer olduğunu gerçekten içselleştirerek her projeyi en kaliteli şekilde teslim etmeye odaklamalısınız.

Son olarak ve en önemlisi İçerik Bulutu’nun yüksek değer bilincine ve güvenilirlik anlayışına dayalı ekip kültürünün bir parçası olmayı hedeflemelisiniz. 

İlk Yorumu Başlat