Bulunduğunuz Online Pazara Göre Sıralama Faktörleri
Google sıralama faktörleri, her geçen gün bir arama sorgusunun arkasındaki kullanıcının amacına bağlı olarak daha da ayırt edici hale geldiği için Searchmetrics, dört sektörden seçilmiş sekiz niş ayrıntılı arama sonucunu analiz etti. Bulunduğunuz online pazara göre sıralama faktörlerini inceleyen bu analiz, trendlerin Google arama sonuçlarında görülebildiğini gösteriyor. Çalışma, verilerin nasıl yorumlanacağı ve farklı nişlerdeki web sitelerinin nasıl optimize edileceği ve tüm sıralama faktörleri hakkında da ipucu veriyor.
Farklı Kullanıcı Amaçlarına Farklı Sıralama Faktörleri
Çalışma, farklı arama sorgularının nasıl farklı arama sonuçlarına yol açabileceğini göstermek için sayısız örnek kullanıyor.
Google sıralama algoritmasının ana ölçütü, kullanıcının amacına ulaşabilmesidir ve bu amaç her arama sorgusuna göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle, web sitelerini optimize ederken bulunduğunuz online pazara uygun sıralama faktörlerini yakından takip etmeniz hayati önem taşıyor çünkü bu faktörler sürekli olarak değişiyor. Arama sonuçlarının daha iyi analiz edilmesine yönelik bu çalışma; e-ticaret, finans, sağlık, seyahat ve medya siteleri için belirli sıralama faktörlerinin analiz edildiği sektörü geliştiren sıralama faktörleri geliştirilerek 2017 yılında başladı.
Niş hedef kitle için sıralama faktörlerini inceleyen bu son çalışma aslında sektörün daha duyarlı olmak konusundaki yaklaşımını da gösteriyor. Web yöneticileri, çevrimiçi pazarlamacılar ve SEO uzmanlarının, granüler kullanıcı ihtiyaçları ve çok spesifik arama sonuçları tarafından şekillendirilmiş bir arama yapısını anlamaları gerektiğinde ihtiyaç duydukları şey aslında bu yaklaşım. Özellikle niş hedef kitle ve ilgili sıralama faktörleri gibi arama sonuçlarına odaklanmak, belirli konularda istediğiniz veriye ve hedeflenen optimizasyon önerilerine ulaşmanızı sağlıyor.
Bu, Searchmetrics’ nin niş sıralama faktörlerini inceleyen ilk çalışma. Sonuçlar, sıralamada yer alan anahtar kelimelerin belirli topikal nişlerine bağlı olarak ilk 10 arama sonucu arasında yer alan web siteleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları gösteriyor. Analiz, dört sektörden seçilen aşağıdaki sekiz nişi inceliyor:
Niş Sıralama Faktörleri: Tek Seferde Çözüm
Analiz için 10 sıralama faktörü 3 gruba bölünüyor: içerik faktörleri, teknik faktörler ve kullanıcı deneyimi faktörleri. Sonuçlar, Google’ın web sayfalarının ilişkilendirme düzeyini nasıl değerlendirdiğini ve arama sonuçlarının en üst sıralarda olması için neyin gerekli olduğunu belirlemede bireysel arama sorgularının büyük rol oynadığının altını çizerek nişler arasında önemli farklılıklar olduğunu söylüyor.
Aşağıdaki tablo, niş sıralama faktörlerinin Searchmetrics çalışmasının sonuçlarına genel bir bakış açısı sunuyor:
Özellikle Finans Siteleri İçin Bir Sıralama Faktörü Olarak “İçerik”
Kelime sayısı, iyi bir sıralama elde edebilmek için ana faktörlerden biri olarak kabul edilir ama tüm nişlerin ortalaması; 1.692 kelime uzunluğundaki içeriklerle, bir anahtar kelime için optimize edilmiş maksimum 300 kelimelik SEO landing page döneminin kesinlikle geride kaldığını açıkça gösteriyor.
Ancak kelime sayısının nişten nişe değiştiğini de unutmamak gerek. Tabloda da görüldüğü gibi finans planlaması niş kitlesi, daha detaylı bilginin peşinde. Ortalama 2581 kelimeyle bu niş, analiz edilen 8 nişin en uzun kelime sayısı ortalamasına sahip. Finansal planlama, Google’ın hangi web sitelerinin üst sıralarda olduğuna özellikle dikkat ettiği YMYL (Paran ya da hayatın) kategorisine giriyor. Diğer yandan analiz edilen iki seyahat endüstrisi nişinde arama sonuçlarında üst sıralara yakın olan sayfaların ortalamadan daha kısa içerikleri olduğu görülüyor. Bu da seyahat alanındaki niş kitlenin sorgularında bütünsel ve kapsamlı cevaplar aramadığını gösteriyor.
Özellikle Zayıflama Siteleri İçin Bir Sıralama Faktörü Olarak “Video İçerik”
Tablo, zayıflamak isteyen kullanıcıların daha çok how-to (nasıl yapılır) videolarını tercih ettiğini gösteriyor. Kısacası, bu alanda aktif olan ve üst sıraları hedefleyen web siteleri kesinlikle video içerikleri kullanmalı.
Özellikle Tarif Sayfaları İçin Bir Sıralama Faktörü Olarak “Mikrodata”
Sıralama, tarif ya da fiyat fark etmez: Bulunduğu niş kategoriye bağlı olarak zengin snippetlerin oluşturulması iyi bir sıralama için belirleyici olabilir. Bu ek bilgiler, arama sonuçlarında karşımıza çıkan snippetlerin daha görünür olmasına yardımcı olacaktır. Bu da sadece sıralamaların değil tıklama oranlarının da artmasına da yardımcı olacağını gösteriyor.
Bonus niş : En iyi 10 arama sonucu arasında yer alan tarif URL’leri özellikle mikro veri entegrasyonlarına odaklanmıştır – başarılı tarif sayfaları, yemek pişirme süreleri, kalori sayıları, içerikler ve sıralamalar gibi veriler için arama motorlarına ve kullanıcılara ek bilgi sağlar.
Kendi kategorinizde daha fazla niş faktör görmek için tıklayın.
Kaynak: https://www.searchmetrics.com/knowledge-base/ranking-factors-niches/