Freelance Çalışanların En Çok Kullandığı Online Araçlar

Freelance Çalışanların En Çok Kullandığı Online Araçlar

Ah biz freelance çalışanlar! Gün içerisinde adeta 10 parçaya bölünüyoruz. Bir yanda hesabımızı kitabımızı iyi yapmak, bir yanda zamanı etkin ve üretken kullanmak bir yanda da projelerimizde kullanacağımız fikirlerin uçup gitmemesini sağlamak durumundayız.

Bütün iyi fikirler ihtiyaçtan doğuyor. Artık günümüzde her ihtiyacımıza cevap veren bir araç mutlaka var. Ama en önemlisi, bunlar arasında gerçekten işimize yarayanları tespit edip, bir an önce günlük hayatımıza dahil edebilmek.

Freelance çalışanların en çok kullandığı, yani etkin oldukları bir anlamda artık kanıtlanmış olan araçlara isterseniz bir göz atalım.

Proje Yönetim Araçları

1-RsSms5PKiIfIdEqiiaTDgg

Evernote: Elbette listenin en başına Evernote’u koymamak haksızlık olurdu. Evernote; yazı, fotoğraf, ses dosyası gibi bütün notlarınızı online olarak tutmanızı ve bunlara hem bilgisayar hem cep telefonu hem de tablet gibi platformlardan kolayca ulaşabilmenizi sağlıyor. Dolayısıyla, “aaa o not bilgisayarımda kaldı” derdinden sizi kurtararak, önemli notlarınıza, o an ulaşmanız gereken belgelere hemen erişiminizi mümkün kılıyor.

Evernote’da ayrıca kendinize hatırlatıcılar koyabilir, beğendiğiniz yazıları daha sonra okumak üzere kaydedebilirsiniz.

Programı ücretsiz kullanabileceğiniz gibi, plus veya premium versiyonuna geçerek daha yüksek kapasiteden ve ücretsiz versiyon içerisinde sunulmayan özelliklerden de yararlanabilirsiniz. Evernote ile neler yapabileceğinizi anlatan yazılar da http://blog.evernote.com/ adresinde yer alıyor.

MindMeister: Geleneksel kalem — kağıt metodunu bırakarak, beyin fırtınalarınızı bundan böyle elektronik cihazınız üzerinde yapmak için oldukça işlevsel. Taslağınızı dilediğiniz süre saklayabiliyor, istediğinizde değişiklik yapabiliyor ve dilediğiniz kişilerle de online olarak paylaşabiliyorsunuz.
MindMeister, “zihin haritası araçları” içerisinde freelancerlar tarafından en çok rağbet gören uygulamaların başında yer alıyor. Ücretsiz ve premium versiyonları var. Sizin için işlevsel olup olmayacağını görmek için uygulamayı yükleyip, kaydolmadan deneme kullanımı yapabilirsiniz.

Helium: Helium’u iş veya özel e-posta hesaplarınıza bağlayabildiğiniz gibi Evernote hesabınıza da bağlayabiliyorsunuz. Helium; iş dağılımı yapmanızı, kendi işleriniz arasında öncelik sıralaması gerçekleştirmenizi mümkün kılıyor. İş dağılımı yaparken, iş atadığınız kişinin Helium hesabı olması da şart değil. Bu da önemli bir avantaj sağlıyor. Öte yandan, sade ve pratik bir ara yüze sahip olması kulllanıcıya kolaylık sağlıyor.

Depolama ve Yedekleme İçin Araçlar

freelance-araclar

Dropbox: Freelance çalışıyorsanız mutlaka bir online depolama ve yedekleme aracına ihtiyacınız var demektir. Dropbox da en çok kullanılan paylaşım ağı programları arasında yerini alıyor. Ücretsiz 2 GB’a kadar veri saklama hizmeti sunar. Kapasiteyi artırmak için aylık veya yıllık ücretli programa da geçebilirsiniz.

CX: Freelancerlar tarafından en çok kullanılan Dropbox’a en iyi alternatiflerden biri CX Cloud / Bulut Depolama Programı. Dropbox’a göre en büyük avantajı, kapasitesinin 2 GB ile sınırlı olmaması. CX; 10 GB’a kadar ücretsiz depolama hizmeti sağlıyor.

Mozy: Bir freelancer’ın öncelik vermesi gereken ve asla ihmal etmemesi gereken işlemlerden biri de dosyalarını yedeklemek olmalıdır. Mozy en ideal Cloud yedekleme araçlarından biri. Kişiler, küçük işletmeler hatta büyük şirketler tarafından çok kullanılan programlardan biri. Mozy’e bir kez kaydoldunuz mu, program her şeyi kendisi otomatik yapıyor: Verilerinizi yedekliyor, dosyalarınıza web ve mobil uygulamalar üzerinden erişiminizi sağlıyor.

Zaman Yönetimi Araçları

zaman-yonetimi

Zaman yönetimin etkin şekilde sağlanması verimliliğe ve üretkenliğe katkıda bulunuyor. Kendinizi disiplin altına almanın en ideal yolu bu araçlardan birini veya birkaçını telefonunuza ya da bilgisayarınıza yüklemek. Eğer çalışmalarınızı saat bazında ücretlendiriyorsanız bu uygulamalar tam size göre.

Focus Booster:
Pomodoro Tekniği’ni duymuş muydunuz? 1980lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bu zaman yönetimi metodu, çalışma saatlerini 25 dakikalık dilimlere bölüyor. Bu dilimleri de 5 dakikalık kısa molalar takip ediyor. Metot, sık çalışma molalarının zihni canlandırdığı fikri üzerine kurulu. Focus Booster uygulaması da Pomodoro tekniğinin kolay uygulanabilmesi için oluşturulmuş.

Toggl: Toggl’I yükledikten sonra tek tıkla zamanı başlatmanız ve işinizi tamamladığınızda durdurmanız yeterli. Gerisini Toggl hallediyor. Hazırlamakta olduğunuz yazı, rapor için ne kadar zaman harcadığınızı kaydediyor. Bilgisayarınıza Chrome eklentisini de yükleyebilirsiniz.

Teux Deux: Eğer bir freelancer olarak listeler hazırlamak, “to-do” listesi yapmak öncelikleriniz arasında yer alıyorsa Teux Deux uygulaması tam size göre. Bu uygulamanın benzer diğer uygulamalara göre özelliği ise minimalist, etkileyici bir dizaynı ve kullanımı kolay olması. Uygulamayı ilk 30 gün ücretsiz kullanabiliyor, eğer memnun kalırsanız ayda 3 dolar veya yılda 24 dolar ödeyerek uzun dönemli kullanıma geçebiliyorsunuz.

Görseller ve İnfografikler İçin Ücretsiz Araçlar

Bir yazıya, bir rapora, bir sunuma eklenen görseller veya infografikler, o içeriğin etkisini artırıyor. Görsellerin hem kalitesi yüksek olsun, hem ücretsiz olsun hem de izinli görsel olsun diyorsanız aşağıdaki tavsiyelere kulak verebilirsiniz.

Google Görseller: En fazla görsel seçeneğini Google sunuyor. Google görseller arasından “izinli” görselleri kullanırsanız telif hakkı bakımından sıkıntı yaşamazsınız. Bunun için aramanıza ilişkin görseller listelendikten sonra “arama araçları”na ve oradan da “kullanım hakları”na tıklamanız yeterli.

Flickr: Flickr’ın yüksek çözünürlüklü, geniş görsel arşivinden yasal şekilde yararlanabilmek için de şu adımları takip edebilirsiniz: Anahtar kelimenizi girin, sonuçlar listelenince sağ üstte çıkan “advanced”i tıklayın. Sol üstteki “any license”a tıkladığınızda size seçenekler sunacaktır.

Pixabay.com: Görsel kalitesinin oldukça yüksek olduğu ücretsiz bir site.

Morguefile.com: Kaliteli, yüksek çözünürlüklü görsellere yine ücretsiz ulaşabiliyorsunuz.

Easel.ly: Sunumlarına infografik eklemek isteyenler için ideal bir adres. Ücretsiz şekilde kaydolup, birbirinden farklı seçeneklerden yararlanarak infografiğinizi bir an önce oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Infogr.am: İnfografik hazırlamak için ücretsiz ve kullanımı kolay sitelerden biri de infogr.am.

Freelance Yazma Araçları

yazma-araclari

Zen Writer: Zen Writer programı basit bir yazma aracından öte, yazınıza daha iyi konsantre olabilmenizi sağlamak için estetiği ön plana alan tam ekranlı bir yazma aracı. Programı ücretsiz olarak indirip kullanabiliyor, bütün özelliklerini kullanmak için ise 9 dolar ödüyorsunuz.

OpenOffice: Microsoft Office’e iyi bir alternatif oluşturan ofis programı. Yazım ve format için ihtiyaç duyacağınız hemen her şeyi içerir. Dosyalarınızı PDF’e, el kılavuzuna veya e-kitaba dönüştürüp, paylaşabilirsiniz.

WriteRoom (Mac) / DarkRoom (PC):
Artık günümüzde en çok zorlandığımız şey “konsantre olmak”. Çalışırken ve yazarken başta sosyal medya olmak üzere dikkatimizi dağıtan öyle çok unsur var ki! O yüzden yazma programlarının temel hedefi de yazarken daha iyi fokuslanabilmenizi sağlamak. WriteRoom’un siyah renkteki tam ekranı sizi araç çubuğu ve hatta başlat menüsünden uzak tutarak boş sayfayla düşünceleriniz arasına başka bir unsurun girmemesini sağlıyor. WriteRoom programı Mac’ler için, DarkRoom ise PC’ler için dizayn edilmiş.

freelancelerin-en-cok-kullandigi-online-araclar

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat