Freelancerlar için Para Yönetimine Dair 8 İpucu
Freelancer olmaya karar verdiniz…
Ancak iyi bir freelancer olmanın en önemli parçası kimsenin size öğretmediği bir şeyden geçiyor: Para yönetimi
Freelance çalışmanın belki de en az konuşulan tarafı para yönetimi. Birçok insan kendi alanında en iyisi olmanın yeterli olduğunu düşünür ama aslında öyle değil. En yetenekli tasarımcı, yazar ya da web developer siz olabilirsiniz ama eğer işinizi doğru yönetemezseniz uzun vadede başarılı olamazsınız.
Peki bir freelancer olarak paranızı nasıl yönetmelisiniz? İşte, sizi yeniden havasız ofislere geri dönmek zorunda kalmaktan kurtaracak 8 öneri:
1.Tüm gelir ve giderlerinizi yazdığınız bir excel dosyası tutun
Bunu yapmak sinir bozucu gibi görünebilir ama en önemli maddelerden biri olduğu kesin.
Şansınızı deneyip freelancer olarak çalışmaya başladığınız anda gelir ve giderlerinizin ne kadar olduğunu merak edeceksiniz. Başlangıç olarak mevcut finansal durumunuzu değerlendirmelisiniz. Bu sayede aylık ortalama giderlerinizi görebilir ve gelir gider karşılaştırmanızı daha iyi yapabilirsiniz.
2.Excel dosyanızda gelecekte planladığınız gelir için kolonlar oluşturun
Sırada ufukta sizi nelerin beklediğine bakmak var.
Birçok şirket bunu gelecek aylarda (hatta yıllarda) ne kadar kazanç sağlayabileceklerini planlamak için “ön tahmin” olarak tanımlar.
Siz de aynısını yapmalısınız. Freelance olarak çalışırken bazı ayların yoğun bazı ayların ise durgun geçeceğini bilmelisiniz. Bu yüzden durgun ayları önceden planlamış olmak her zaman işinize yarar.
3.10/40/50 yöntemini uygulamaya başlayın
Pek çoğunuz bu yöntemi uygun bulmayabilir ama birçok freelancerın uyguladığı bir yöntem diyebiliriz. Yöntem kısaca şöyle:
Kazancınızın %10’una hiç dokunmadan biriktirmelisiniz.
%40’ını başka bir banka hesabına koymalı ve ihtiyacınız olduğunda kullanmalısınız.
%50’sini ise harcamalarınıza kullanmalısınız. Kira, spor salonu üyeliği, yemek, seyahat vb.
4.Kahve giderlerinizi iyi hesaplayın
Bu madde çok saçma görünebilir ancak bir freelancer olarak mekandan bağımsız çalışmanın da bir bedeli var.
Nerede çalıştığınıza bağlı olarak günlük çay ve kahve masraflarınız tahmininizden fazla olabilir. Bu arada dışarıda yapacağınız kahvaltı ya da diğer öğünleri hesaba katmıyoruz bile. Özellikle freelance çalışmaya adımınızı attığınız ilk zamanlarda bu gibi giderleri minimumda tutmak isteyebilirsiniz.
Önünüzdeki birkaç ay paranızı doğru yönetirseniz sonra istediğiniz mochayı ya da frappuccinoyu alabilirsiniz.
5.Bireysel Emeklilik Hesabı Açın
Birçok freelancer maaşlı olarak çalışmadığı için emekli de olamayacağını düşünür. Bu aslında çok yanlış.
Freelancer olarak bireysel emeklilik hesabınızı ne kadar erken açarsanız sizin için o kadar iyi. Bunu yapmanın en iyi yolu ise hesabı atıktan sonra otomatik ödemeye bağlamak. Bu sayede siz de dilediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.
6.Gelirinizin bir kısmını iş geliştirme için ayırın
Birçok freelancer, yanlış alanlarda cimrilik yapar.
Ancak kendi işinizin patronu olmanın bir bedeli olduğunu unutmayın. Çünkü en çok harcama yapacağınız alan müşteri ilişkileri olacak. Bu da potansiyel müşteriler ile düzenleyeceğiniz toplantılar anlamına geliyor. Ve tabii bu toplantılarda ödeyeceğiniz hesaplar…
Bu harcamalar size gereksiz gelebilir ancak potansiyel müşterilerinize jestler yapmak kendi işinizi yapabilmek için önemli.
7.Ne karda ne de zarardaysanız bir problem var demektir
Genellikle insanlar gelir ve gider dengesinin sürdürebilir olmadığını unutur.
Her şeyden önce çalışmanın asıl amacı nakit biriktirmek ve sonrasında bu nakdi kendinizi daha iyi bir noktaya getirmek için bir araç olarak kullanmak. Bunu farklı gelir kaynaklarına yatırım yaparak da yetenek setlerinizi geliştirerek de yapabilirsiniz.
Bunun yanı sıra gelir ve giderleriniz bazı aylarda eşit bile değilse kendinize şunu sormalısınız. “Bir ay harcamalarım artarsa ya da hiç iş alamazsam ne yapacağım?”
Bu nedenle elinizde en azından 3 aylık geçiminizi sağlayacak para bulunmalı.
8.Her zaman “Kendime nasıl yatırım yapabilirim?” sorusunu sorun
Freelance dünyasında kalabilmek için her zaman güncel olmalı ve ait olduğunuz sektörü takip etmelisiniz.
Üniversiteden sonra ne kadar insanın kendine yatırım yapmayı bıraktığını bilseniz çok şaşırırdınız: Birçoğu okumayı, yeni kurslara gitmeyi, öğrenmek için yeni yollar araştırmayı bırakır.
Ama bir freelancer olarak yaptığınız işte ön planda kalmak sizin sorumluluğunuz haline gelir.
Kısacası spor ayakkabı almak konusunda cimri davranabilirsiniz ama kendinizi geliştireceğini düşündüğünüz bir kurs konusunda cimri davranmamalısınız.
Kaynak: https://hackernoon.com/starting-out-as-a-freelancer-here-are-9-important-tips-for-managing-your-money-82e900b20b22