İçerik Pazarlamasında Sık Düşülen Hatalar

İçerik Pazarlamasında Sık Düşülen Hatalar

Firmanız için en isabetli kararlardan birini aldınız ve pazarlama stratejinize içerik pazarlamasını da eklediniz. Ancak, bu alandaki çalışmalarınızdan etkin derecede sonuç alamadığınızı düşünüyorsunuz. Nerede ve nasıl bir hata yapıyor olabilirsiniz, gelin olasılıkları birlikte değerlendirelim.

Bir Defalık İçerik Oluşturmak: İçerik pazarlamasının özelliği dinamik olmasıdır. Bir kez içerik oluşturup bırakmak süreçten olumlu geri dönüş almanızı engeller. İçerik pazarlamasına yaptığınız yatırımın getirisini somut şekilde görebilmek için en az 1 yıla ihtiyacınız olduğunu; bu süre zarfında içeriklerinizi daima güncel tutarak, hedef kitlenizin ilgisini ayakta tutarak amaçlarınıza ulaşabileceğinizi unutmayın.

Öneri: Markanız / firmanız için kaliteli içerik üretin. Uzmanlık desteği alın. İçerik stratejisi belirleyip, bu stratejiyi en az 1 yıl süreyle uygulayın.

***

“Zamansız İçerik”leri Göz Ardı Etmek: Zamansız içerikten kasıt, uzun süreli hatta yıllar boyunca faydasını koruyacak içeriktir. Elbette sektörünüze bağlı olarak, kısa ömürlü, sezonluk içerikler yayınlamak durumunda olabilirsiniz. Böyle bir durumda daha titiz olmalı, içeriklerinizi daima güncel tutmalı ve zamansız içeriklerle web sitenizi desteklemelisiniz.

Öneri: İçeriklerinizin “zamansız” olup olmadığını anlamak için, o içeriklerinizin 6 ay veya 1 yıl sonra da bugünkü faydasını sunup sunamayacağına bakabilirsiniz.

***

İçeriklerin Odak Noktasını Kaçırmak: İçerik pazarlamasının amacı hedef kitlenize faydalı / eğlenceli içerik sunmaktır. Dolayısıyla odak noktanız da, hedef kitlenizi tanımak ve onların beklentilerine uygun içerik sunmak olmalıdır. Firmanızın ve markanızın reklamı daima ikinci plandadır.

Öneri: Markanızın doğuş hikayesini veya firmanızı elbette anlatın. Hem de güzel bir hikayeyle anlatın. Ama içeriklerinizde sürekli firmanızı; hangi işleri başarı ile yaptığınızı, ödüllerinizi anlatarak odak noktanızı kaybetmeyin.

icerik-pazarlamasi-odak-noktasi

Aşırı Övgüyle Negatiflik Arasındaki O İnce Çizgi! Diyelim turizm sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. İçerikleriniz bir destinasyonun sadece olumlu yönlerini ön plana çıkaran bir nitelik mi taşımalı, yoksa orada karşılaşılabilecek olumsuz durumlar hakkında da bilgi vermeli mi? Eğer, içeriklerinizde destinasyonu fazlasıyla öven ifadeler yer alırsa, okuyucu dürüstlüğünüzü sorgulayacaktır. Ancak, öte yandan hedef kitlenizin planlamasını doğrudan etkileyebilecek aşırı negatif bilgiler vermekten de kaçınmanız gerekir.

Öneri: Az bilgi vermekle, fazla bilgi vermek; aşırı övgü dolu ifadelerle fazla negatiflik arasındaki ince çizgiyi kendiniz belirlemelisiniz. Bu noktada, özellikle olumsuz kişisel gözlemlerden kaçınmak doğru olacaktır.

***

İçeriklerin Promosyonunu Yapmamak: İçerik pazarlaması 2 aşamalı bir süreçtir. İlki, hedef kitlenin beklentilerine uygun, kaliteli içeriklerin üretildiği ve yayınlandığı aşama; ikincisi ise içeriklerin sosyal medya yoluyla paylaşıldığı aşamadır. Sıklıkla atlanılan ve göz ardı edilen ikinci aşama, içerik pazarlamasının olmazsa olmaz bir sürecidir.

Öneri: Yayınladığınız içeriklerden hedef kitlenizin Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, vb gibi sosyal medya araçları ile haberdar olmasını sağlayın. Çünkü, içeriklerinizin arama motorlarında çıkması ve geniş bir okuyucu tabanı elde etmesi zaman alacaktır. Yeni içeriklerinizi olduğu kadar eski içeriklerinizi de ara ara sosyal medyadan paylaşın.

***

Düzenli Bir Yayın Takvimi Takip Etmemek: İçerik stratejisi oluşturmanın en önemli avantajlarından biri, düzenli bir yayın takvimine sadık kalabilmenizi sağlamasıdır. Böylelikle, aklınıza estiğinde veya denk geldiğinde değil; düzenli aralıklarla içeriklerinizi hedef kitlenize ulaştırırsınız. İstikrarlı ve bir takvime bağlı bir yayın planı içerik pazarlamasının olmazsa olmazıdır.

Öneri: Kendinize sadık kalabileceğiniz bir yayın takvimi oluşturun. Haftada 2–3 kere içerik yayınlayıp, ardından haftalarca yayın yapmamak önemli bir hatadır. Örneğin, salı ve cumartesi günleri, haftada iki kez yayın yapmak üzere kendinize bir takvim oluşturabilirsiniz.

icerik-takvimi

Format, Format, Format: Her şeyden önce göze hitap etmelisiniz. Okumayı kolaylaştıran beyaz alanlar, alt başlıklar, kaliteli görseller, yazı fontu, kısa paragraflar önemlidir. Hedef kitlenizi öncelikle görsel olarak etkileyemezseniz, içerikleriniz ne kadar kaliteli, eğlenceli / bilgilendirici olursa olsun arzuladığınız etkiyi yaratamazsınız.

Öneri: Etkileyici bir format oluşturmak düşünüldüğü kadar zor değildir. Bu konuda işin uzmanından destek alabileceğiniz gibi, kendiniz de kolaylıkla etkili düzenleme yapmayı öğrenebilirsiniz.

***

Sektörünüze İlişkin Araştırma Yapmamak: Sektörünüze ilişkin araştırma yapmak 2 yolla olur: Birincisi, aynı sektörde faaliyet gösteren rakiplerinizin neler yaptığını araştırmak; ikincisi ise hedef kitlenizin hangi anahtar kelimeleri kullanarak arama yaptığını, sektörünüzdeki trendleri takip etmektir. Faaliyet gösterdiğiniz alandaki arama trafiği sizin içerik stratejisi planlarınızı doğrudan etkileyen bir faktördür.

Öneri: Rakipleriniz neleri iyi yapıyor, inceleyin. İyi örneklere bakarak, pazarlama stratejinizi daima güncel tutmaya çalışın. Sektörünüzdeki arama trendlerini takip etmek için de, Google Trends’i, Word Tracker’ı, YouTube Trending’i, Twitter Search’ü kulllanabilirsiniz.

***

İçerik Stratejisi Oluşturmamak: Tıpkı kişisel yaşamda olduğu gibi içerik pazarlamasında da hedefler koymak ve o hedeflere ulaşmak için strateji oluşturmak önem taşır. İçerik stratejiniz net olmalıdır: “1 yıl sonunda web sitesine X kadar kayıtlı kullanıcı almak” veya “Arama motorundan siteye gelen kişi sayısını ayda X’e ulaştırmak” gibi. Öte yandan, hedef kitlenizi net olarak tanımlamalı ve bu kitleye uygun içerik üretmelisiniz.

Öneri: Dilerseniz uzmanından yardım alarak, dilerseniz kendiniz de bir içerik stratejisi oluşturabilirsiniz. Bir stratejiniz olmadığı zaman aldığınız sonuçları görmeniz ve amaçlarınıza ulaşmanız güçleşir.

İçerik pazarlamasında sık yapılan hataları listelemeye takip eden yazılarımızda devam edeceğiz. İçerik Bulutu olarak kendi deneyimlerimizden de örnekler paylaşacağız. Bizi takipte kalın!

Her Perşembe Günü İçerik Pazarlaması ile İlgili Daha Fazla İpucu ve Uygulamaya Ulaşmak İçin Haftalık İçerik Pazarlaması Bültenimize Katılın!

Youtube kanalımızdaki bu video da ilginizi çekebilir.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat