İçerik Yazarının 10 Hali

İçerik Yazarının 10 Hali

Ne tür içerik yazarlarına ihtiyacınız var? Bu sorunun cevabı içerik üretmek istediğiniz sektörün türünde yatar. Bu yüzden bir freelancer ile çalışmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan içeriğin uzmanıyla çalışacağınızdan emin olmalısınız.

İçeriğe ihtiyacınızın olması, iyi bir içerik yazarına ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. O halde harekete geçmek için beklemeyin.

Ne tür bir içerik yazarına ihtiyacınız var? Bu noktada aklınızdaki içerik projesi için doğru profili bulmanız çok önemli. Farklı içerik yazarlarının farklı yetenekleri olduğunu unutmayın.

Tıpkı basketbolda olduğu gibi. Uzman olmayan biri için tüm oyuncular aşağı yukarı aynı şeyi yapar: top sür, paslaş, topu potaya at. Ama aslında her oyuncunun farklı bir rolü vardır. Bazısı doğru paslar vererek oyun kuruculuğunu üstlenirken bazıları bu pasları doğru değerlendirip potaya ulaştırır.

Her içerik yazarının da basketbol oyuncuları gibi farklı yetenekleri ve görevleri vardır. Bu içerik, hangi yazar türünün hangi projelerde kullanılması gerektiğiyle ilgili size fikir verecek.

İçerik pazarlaması ve medya sektörünün önde gelen 10 yazar türü

Marka Gazetecisi

Marka için bir gazeteci dilinde içerik yazan yazarlar, uzun süreli projelerde yeteneklidir. Bir dergide ya da gazetede gördüğünüz içerikleri düşünün. Bu içerikleri üretenler (markanızın vizyon ve misyonuna uyacak) bir hikaye oluşturup bunu kurgulamakta çok iyidir. Ele aldıkları konuyu farklı açılardan değerlendirir ve insanların ilgisini çekecek noktayı bulmayı başarırlar.
Online gazetecilik tıklanma odaklı başlık bulmaya bağlı olduğu için bir gazeteci gibi içerik üreten marka elçileri, sizin için doğru başlığı bulmakta zorlanmayacaktır. Hikayeleştirmeye daha yatkın oldukları için bir ürünü anlatmak ya da agresif satış içerikleri yazmak yerine içerik pazarlaması stratejilerinize uygun içerik üretirler. Son olarak bu hikayeleri, marka kişiliğinize uygun hale getirirler.

SEO yazarı

SEO yazarlarının on parmağında on marifet vardır diyebiliriz çünkü ciddi bir uzmanlık gerektirmeyen hemen her içerik türünde çok başarılı yazarlardır. Bu beceri seti daha yaygın olarak bulunabildiği için belli bir konunun uzmanlarından alacağınız yardımın çok daha fazlasını bu yazarlardan alabilirsiniz.

SEO yazarlarının bir diğer özelliği ise organik trafiği artırmak ve Google cezalarına yakalanmamak için verilen anahtar kelimeleri içeriğe nasıl yedirmeleri gerektiğini iyi bilmeleridir. Bazıları anahtar kelime araştırmasını kendi yapabilir. Eğer daha fazla trafik almak için içeriğe ihtiyacınız varsa SEO yazarlarıyla çalışabilirsiniz.

Diijtal/UX içerik üreticileri


Web siteleri ve uygulamalar interaktif alanlardır. Çıktısı alınmış reklamlar ya da billboardlar gibi değildir. Birçok sayfa, link ve kullanıcıların amacına ulaşması için kullanabileceği daha birçok aksiyon butonuna sahiptirler. İşte bu noktada devreye UX içerik üreticileri girer.  

Dijital/UX içerik üreticileri, kullanıcıların dijital yolculuklarını çok iyi anlar ve bu yolculukta markanın onları istediği gibi yönlendirmesi için stratejiler geliştirir.

Dijital/UX içerik üreticileri analitik düşünür. Bu yüzden içeriklerinde sayısal verilerden yararlanmak ister ve içeriğini üretirken şu soruları sorar:

-Bu link kullanıcının istediği yönlendirmeyi yapıyor mu?
-Bu içerik kullanıcının aradığı bilgiyi içeriyor mu?

Dijital/UX içerik üreticileri, web sitelerinin temel sayfalarının içeriklerini yazmak konusunda oldukça yeteneklidir. Hatta sitenin hata ve geçiş mesajlarını da yazabilirler.  

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu yazarı

Bu yazar türünün dijital/UX içerik üreticisiyle arasındaki fark şatış odaklı içerik üretimi yapmasıdır.

Dönüşüm oranı optimizasyonu yazarlarının veri toplama yeteneği çok güçlüdür. Genellikle satış yöntemlerini çok iyi bilir ve bu sayede potansiyel müşteriyi içerikle dönüştürebilir.

Dönüşüm oranı optimizasyonu yazarları şu görevlerde iyidir:

-Tıklama başına reklam içerikleri
-Web banner reklam içerikleri
-İniş sayfaları (Landing page)
-Call to Action içerikleri
-Satış mektupları

Uzman yazar

Uzman yazarlar, adı üzerinde belli bir konuda uzman olan, o alanda içerik üretmek konusunda yetkin kişilerdir.

Eğer tüm çerçevesi belirlenmiş bir projeniz varsa uzman bir yazarla çalışmanız en doğrusu olacaktır.
Uzman bir yazar brief sürecinde size zaman kazandırır, özellikle niş projelerde. İçerik üreteceği konuda derin araştırma yapabilir.

“Yazarın alanındaki yetkinliği, markayı da alanında yetkin gösterir.”

Uzman yazarlarla şu alanlarda çalışabilirsiniz:

-Blog içerikleri
-İçerik serileri
-Detaylı nasıl yapılır içerikleri
-E-kitaplar
-Tanıtım içerikleri
-Yönetici brifingi
-Link-generating içerikleri

Influencer

Bir influencer ile çalışmanın en iyi yanı onların kitleleridir. Yayınlanan içerik onların amacına ya da sizin amacınıza hizmet ediyor olabilir. Önemli olan içeriğin influencer sayesinde daha fazla ve daha farklı bir kitleye sunulmasıdır.  

Bir influencer’a içerik ürettirmek içeriğinize kredibilite kazandırır. Çünkü bazı influencerlar, belli bir sektör için içerik üretirken uzman yazar rolü de üstlenir.

Bu yüzden belli bir hedef kitleye ulaşmak istediğinizde bir influencer ile çalışabilirsiniz.

Sosyal Medya Yazarı

Sosyal medya kavramının anahtar kelimesi için “sosyal” diyebiliriz. Sosyal medya yazarları, iletişim ve etkileşimi tetikleyecek içerikleri nasıl yazacaklarını iyi bilir. Ayrıca, farklı sosyal ağların gereksinimlerine ve öz niteliklerine göre uyarlanmış içerik oluşturma konusunda da ustadırlar.

Sosyal medya yazarları; hashtagleri, bağlantıları, soruları, anketleri, harekete geçiren ifadeleri ve hatta daha fazlasını nasıl ve ne zaman kullanacaklarını bilir. Ayrıca çoklu tıklama yolculuğu için gerekli içerikleri hazırlayabilirler çünkü sosyal medya içerikleri; web sitesi, forumlar ya da yarışma sayfalarına yönlendiren sosyal içeriklerdir.  

İyi sosyal medya yazarları aynı zamanda içeriği ne sıklıkta yayınlayacaklarını bilir ve içeriğin etkileşimini en üst düzeye çıkarmak için farklı sosyal ağlarda ne zaman ve nasıl yayınlayacağını planlar.

Sosyal medya yazarları, çabuk tüketilen bir içerik ile kısa sürede çok yol almanıza yardımcı olur. Sosyal medyayı markanız için dış kaynak olarak kullanmak akıllıca bir hareket olabilir ama bu alanda uzmanlığı olmayan biriyle çalışmanız doğru olmayacaktır.

Reklam Yazarı

Reklam yazarları, zaman ve mekanın önemli olduğu alanlarda çalışır. Fikirleri bir araya getirip güçlü bir mesaj haline getirmekte ustadırlar. Düşündükleri her şeyi bir kelime oyunu haline getirir, içeriklerini kısa ve öz tutarlar.

Ayrıca reklam yazarları herkesin aşina olduğu konulara farklı bakış açıları getirmekte de ustadır. Bu durum, özellikle rekabete doymuş bir sektördeyseniz kullanışlı olabilir.

Marka sesinizi oluşturmak istiyorsanız bir reklam yazarı bu iş için biçilmiş kaftan diyebiliriz.

Geleneksel medyanın yanı sıra (basılı, TV, radyo, reklam panoları, vb.), reklam yazarlarını, online reklamcılık, açılış sayfaları hatta ana sayfalar gibi mesajınızı güçlü vermek istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz.

Teknik Yazar

Tahmin edebileceğiniz gibi teknik yazarlar, oldukça teorik içerikler üretmeye odaklanır. Uzmanlık alanları, başkaları için çok karmaşık görünen bir konuyu onların anlayabileceği dilde anlatmaktır.

Ardışık düşünebildikleri için bir ürünü anlatırken bu ürünün kullanımı hakkında doğru yönlendirmeler yapabilirler. İyi teknik yazarlar kapsamlı düşünür; ayrıntı odaklı, metodik ve verimlidir ancak çoğu zaman bu özelliklerini bu kadar teknik düşünmeyen kitlenin ihtiyaçları ile dengeler.

Teknik yazarlar şu içeriklerde iyidir:

-Rehberler
-Nasıl yapılır içerikleri
-Sık Sorulan Sorular
-Talimatlar
-El kılavuzları

Yatırım Yazarı

Yatırım yazarlığı, belirli gereksinimleri olan oldukça özel bir iştir. Yatırım yazarları, sadece hikayelerle hedef kitleyi ikna etmez, mantık ve duyguları belli bir mantıkla bir araya getirir.

İyi bir yatırım yazarı, düzenli ve ayrıntı odaklıdır çünkü yazacağı içerikteki bir kelime bile sizin yatırım almanızı engelleyebilir.  Bunun yanı sıra bir yatırım yazarı hızlı olmalıdır çünkü yatırım başvuruları genellikle kısa sürer.

Şirketiniz için bir başvuru yaparken misyonunuzu, vizyonunuzu ve hikayenizi doğru anlatmak için bir yatırım yazarıyla çalışmanız sizin için en iyisi olacaktır.

İçerik Bulutu Çözümü: Yazar Eşleştirme Teknolojisi

Hangi yazar türünü hangi projelerde kullanmanız gerektiğini düşünmenize gerek yok. Farklı konu ve kategorilerdeki içeriklerin, her biri kendi dalında uzman yazarlar tarafından üretilmesi için kullanılan yazar eşleştirme teknolojisi, talep ettiğiniz içeriklerin ilgili yazarlara atanmasını ve binlerce yazarın profesyonel olduğu konularda içerik üretmesine imkan tanır.

Youtube kanalımızdaki bu video da ilginizi çekebilir.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat