Kategori Açıklaması Nedir? Nasıl Yazılır?

Kategori Açıklaması Nedir? Nasıl Yazılır?

E-ticaret sitelerinin yapısal anlamda ne kadar geniş kapsamlı oldukları bilinen bir gerçek. Yoğun içeriğe ve çok katmanlı hiyerarşik yapılara sahip olan e-ticaret sitelerindeki kategori sayfalarınaysa hepimiz aşinayız. Sitede satılan ürünlerin türüne göre farklı kategorilere ayrılmaları bu sayfalara olan ihtiyacın en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Kullanıcıların aradıkları ürünleri kolayca bulmalarına yardımcı olan kategori sayfaları, e-ticaret siteleri için temel yapılardan birisi görevinde. Dolayısıyla kategori sayfalarının kullanıcı odaklı olması ve SEO açısından güçlü olması organik trafik açısından da oldukça önemli.

Kategori sayfalarının önemli yapı taşlarından birini de kategori açıklaması olarak bilinen, yer aldıkları sayfadaki ürünler hakkında ziyaretçilere bilgi vermek için yazılan içerikler oluşturuyor. Kategori açıklamaları sayesinde arama motoru sıralamalarında üstte çıkarak trafik kazanmak ve etkileşim almak mümkün. Peki, kategori açıklamalarını nasıl SEO uyumlu hale getirebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz?

Bu içeriğimizde kategori açıklaması nedir, önemi nedir ve dönüşüm yaratan kategori açıklaması nasıl yazılır sorularına yanıt verdik. 

Kategori Açıklaması Nedir?

Kategori açıklaması, siteyi ziyaret eden kullanıcıların bulundukları kategori sayfasında yer alan ürün grubu hakkında bilgi edinebilecekleri açıklama yazılarıdır. Sattığınız ürünlere ait kategoriler hakkındaki bu içerikler, kategori sayfalarının olmazsa olmazları arasında yer alır.

Genellikle sayfanın sonunda bulunan kategori açıklamaları, doğru bir stratejiyle oluşturuldukları takdirde rekabet oranı yüksek bir sektörde bile ön plana çıkmanızı sağlayabilir.

Decathlon’un web sitesinde bulunan kategori açıklamaları, sayfanın sonunda yer almalarıyla bu içeriklerin web sitelerinde nasıl kullanılabileceğine dair güzel bir örnek sunuyor:

kategori açıklaması örneği

Kategori Açıklamalarının Önemi

“Kategori yazısı nasıl yazılır?” sorusunu yanıtlamadan önce kategori içeriklerinin önemine değinerek neden önceliklendirilmeleri gerektiğini açıklayalım.

Her yıl internete erişimimiz ve kullanım sıklığımız arttıkça online alışveriş platformlarını kullanma oranımız da artıyor. Online alışverişin en büyük avantajlarından birisi zamandan tasarruf etmemizi sağlaması. Evlerimizde, otobüste giderken, cafede otururken veya akla gelebilecek her yerden ulaşabileceğimiz online alışveriş sitelerinden hızlı bir şekilde ürün satın almak artık temel davranışlarımızdan biri haline geldi.

Durum bu olunca kullanıcıların e-ticaret sitelerinden beklentisi de aynı doğrultuya çevriliyor. Kolay arayüzler, rahat ödeme seçenekleri ve her bilgiyi tek bir ekrandan görebilme gibi seçenekler e-ticaret sektörü için artı puan niteliğinde. Rekabet oranı yüksek olan bu sektörde e-ticaret sitelerinin bütün yapısına özen göstermek oldukça önemli hale geldi. Ziyaretçilerin ürünlere olduğu kadar kategorilere de baktığını, aradıkları markanın kategorilerinde bulunan ürün çeşitliliğinin nasıl olduğunu görebilmeyi istediklerini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla kategori sayfalarının özensiz hazırlanması, kullanıcıların sitede geçirdikleri zamanı azaltarak arama motorlarının hanenize olumsuz puan düşürmesine yol açabiliyor.

Bu durumu engellemek kategori sayfasının optimizasyonunun doğru bir şekilde planlanmasıyla mümkün. Bu noktada, kategori açıklamaları devreye giriyor. Hem ziyaretçilerin bulundukları kategori hakkında doğrudan bilgi almasını sağlayan hem de arama motorları için görünürlük yaratan bir kategori açıklamasının varlığı özenli bir kategori sayfası için ilk adımlardan birisi.

SEO açısından kategori açıklamalarını optimize etmek bazı temel aşamaları gerektiriyor. Arama motorlarının web sitenizi üst sıralarda göstermesi ve trafiğinizi sürdürülebilir kılmanız SEO uyumlu bir yapı kurmanızda yatıyor. Elbette yazacağınız içerik de bu aşamada SEO açısından iyi puan almalı. Okur hedefli, anlamlı ve nokta atışı yapan kategori içerikleri arama motoru botlarının değerlendirmesinde bir adım öne geçiyor. Doğru oluşturulmuş kategori açıklamaları sayesinde ziyaretçileri potansiyel müşterilere dönüştürmek, web sitesinde daha uzun süre kalmalarını sağlamak ve satış yapmak mümkün olabiliyor.

Kategori Açıklaması Nasıl Yazılır?

“Kategori açıklaması nasıl yazılır?” sorusunun cevabı öncelikle hedef kitleyi anlamaktan geçiyor. Okuyucunun anlayabileceği, açık ve okunabilir yazılmış açıklama metinleri bu anlamda her zaman için değerini koruyan içerikler olmakta. Aynı zamanda özgünlüğe dikkat edilmesi gereken içeriklerin kalite açısından geçer not alması gerekiyor.

İçeriğin okur hedefli olmasının yanında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Marka Kimliğinin Yansıtılması:

Web sitenizin kategori ağacı, sattığınız ürünler ve diğer detaylar markanız hakkında bilgi verse de kategori açıklamalarının da bunu yansıtması oldukça önemli. Markanızın hikâyesi, amacı ve hizmetleri gibi yalnızca markaya özgü olan özellikler, kategori yapınızı yansıtan içeriklerde içinde de bahsedilmeli. Böylece okurları bilgilendiren, özgün ve ilgi çekici kategori açıklamaları üretebilirsiniz.

Ayrıca, marka kimliğini içerikte vererek kullandığınız dilin de nasıl şekilleneceğini belirleyebilir, okurlarla bir bağ kurarak ikna edici içerikler oluşturabilirsiniz. Bu güveni oluşturma aşaması rekabet oranı yüksek olan bir sektörde ön plana çıkmanın koşullarından birisi.

  • Satışı Yapılan Ürünleri Kapsaması:

Kategori açıklamaları yalnızca sayfayı doldurma amaçlı yazılmış, yanlış bilgi içeren ve sitenizle alakası olmayan bilgileri barındıran içerikler olmamalıdır. Bu durumun yaşanmaması için en basit önlem olarak içeriğin bulunacağı web sitesinde, o kategoriye ait hangi ürünler ve markalar satıştaysa onları kapsayan içerikleri üretmek doğru olacaktır. Bu sayede ziyaretçileri yanlış yönlendirmeyerek sitenizde daha uzun süre kalmalarını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda, ziyaretçilerin doğru sitede olduklarını düşünmeleri de gerektiği için ancak bu sayede dönüşüm yakalayabileceğinizi görebilirsiniz.

  • Doğru Anahtar Kelimelerin Kullanılması:

SEO ile ilgili detaylara değinmeden önce anahtar kelime seçimi ve kullanımının kategori açıklaması yazarken özen gösterilmesi gereken bir faktör olduğunu söylemeden olmaz. SEO uyumlu bir içeriği en rahat ve etkili şekilde oluşturabileceğiniz kategori yazıları, anahtar kelime açısından zenginleştirilebilecek içerikler arasında. Özellikle spesifik bir ürünü aramayan, karşılaştırma yapıp farklı alternatifleri görmek isteyen insanların kategori özelinde yaptıkları aramalar doğrudan kategori sayfalarını hedeflemeye yarayan anahtar kelimeleri oluşturmakta.

  • SEO Uyumlu Olması:

Anahtar kelimeler dışında SEO uyumlu kategori içerikleri üretmek birkaç yöntem daha gerektiriyor. Bunlardan en önemlisi ise site içi linkler. Bu linkler sayesinde ziyaretçilerin sayfalar arası geçiş yapmalarını sağlayabilir yani web sitenizde geçirdikleri zamanı uzatabilirsiniz. Kategori açıklamaları da, site içi linklemeyi uygulayabileceğiniz içeriklerden birisi. Yapısı gereği de bunu oldukça kolay, akışı ve anlamı bozmadan yapabilme imkânı tanıyor. Böylece içeriğinizle alakalı bir başka kategoriyi linkleyerek insanları o kategoriye yönlendirebiliyor ve arama motorları tarafından artı puan alabiliyorsunuz. 
Site içi linklemeyi kategori açıklamalarında Akakçe örneğindeki gibi kullanabilirsiniz:

site içi linkleme
  • Call to Action İçermesi: 

İçerik tamamlandı ve her şey son haline getirildi. Yazınızın sonuna ekleyeceğiniz bir CTA mesajıyla içeriği tamamlayabilir ve ziyaretçilerinizi harekete geçirerek satış oranlarınızı artırma imkânı bulabilirsiniz. Call to Action mesajınızla birlikte kullanıcılara şimdi ne yapmaları gerektiği konusunda yönlendirmede bulunabilir, aradıkları ürünü web sitenizde bulabileceklerini söyleyebilirsiniz. Ayrıca markanızla ilgili iyi izlenim uyandırabilecek özelliklere de burada değinebilirsiniz. İndirimler, ücretsiz kargo fırsatı veya kapıda ödeme seçeneği gibi sunduğunuz ayrıcalıklar varsa CTA mesajınızda bunlara da yer vererek olumlu bir algı yaratabilirsiniz.

Kategori Açıklaması Örnekleri

Kategori açıklamalarının mantığını daha iyi aktarabilmek için farklı markaların web sitelerinden örnekleri derledik.

Çiçek Sepeti:

İlk olarak ÇiçekSepeti’nin “Pantolon Askısı” kategori sayfasında yer alan bu içerik klasik bir özellik olarak sayfanın en altında yer alıyor:

kategori açıklaması örneği 2

Ziyaretçilere kategori hakkında bilgi veren yazıda, ürünün nasıl kullanılacağı, farklı türleri ve kombin önerileri gibi açıklamalar yer alıyor. Tüm bu bilgileri kısa ve öz bir şekilde aktaran Çiçek Sepeti, yazının sonunda Call to Action mesajı da kullanarak ziyaretçilerini harekete geçmeye davet ediyor.

Watsons:

Watsons, kategori ağacı oldukça geniş olan markalardan biri. Bu örnekte Watsons’ın, Çiçek Sepeti’ne göre daha uzun bir kategori yazısı tercih ettiğini görüyoruz. Ancak açıklama metni uzun olmasına rağmen okunabilirliğini kaybetmiyor. Bunun sebebi de içerikte bullet list ve ilgi çekici başlık kullanımı gibi yapısal özelliklerin kullanılması.  Bunlar sayesinde okunabilirliği yüksek bir içerik sağlayan Watsons, Çiçek Sepeti’nde gördüğümüz gibi CTA mesajıyla açıklamayı destekliyor:

kategori açıklaması örneği 3

Örneklerle de görüleceği gibi kategori açıklamaları, hem ziyaretçileri hem de arama motorlarını göz önünde bulundurarak üretilmesi gereken içeriklerdir. Bu iki faktörü birbirinden bağımsız değil de birbirlerinin tamamlayıcıları olarak düşünüp yazılan kategori açıklamaları, sitenizde bulunan kaliteli içeriklerden biri olacaktır.

Siz de yapısal içerik üretimi konusunda İçerik Bulutu’nun imkanlarından faydalanabilir, SEO uyumlu ve özgün kategori açıklaması içerikleriyle sitenizi geliştirebilirsiniz.

İçerik Bulutu tarafından Türkiye’nin en büyük e-ticaret siteleri için üretilen kategori açıklaması içeriği örnekleri için bize yazın: teklif@icerikbulutu.com

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat