Kategori ve Ürün Açıklamalarının E-Ticaret'e Katkıları

Kategori ve Ürün Açıklamalarının E-Ticaret’e Katkıları

Digital Case Media’da Head of Performance Marketing olarak çalışan Arda Mendeş, e-ticaret içeriklerinin üretimi ve yönetimi konusundaki deneyimlerini icerikbulutu.com blogu için anlattı. Arda Bey’in açık ve kolay uygulanabilir yöntemleri ile e-ticaret sitenizi bir adım öne çıkarmak için içeriği mutlaka okuyun.

arda-mendes

E-ticaret siteleri, amaçları ve işlevleri bakımından içerik açısından en fakir yapılardır. Çok uzağa gitmeden, iki-üç sene öncesi düşünüldüğünde e-ticaret siteleri için blog fikri bile kabul edilemez durumdaydı. Böylesine kapalı bir yapı söz konusuyken, kategori ve ürün detay sayfalarının içerik açısından çok da şansı olmuyordu.

Günümüzde şartlar değişiyor olsa da ürün listeleme ve detay sayfalarındaki farklı dinamikler, bu alanları yeniden yaratmaya ve tasarlamaya olanak sağlamıyor. Ancak anı yakalayabilmek adına minik özelleştirmeler ile bu alanları içerik anlamında güçlendirmek mümkün olabiliyor. İçerik ile zenginleştirilmiş ürün listeleme (kategori) ve ürün detay sayfalarının yardımıyla hem SEO temelleri güçlendirilebiliyor hem de kullanıcının satın alma aksiyonunu hızlandırmak mümkün olabiliyor.

Kategori ve Ürün Detay Sayfaları Neden Esnek Yapılar Değil?

E-ticaretin temel mantıklarından biri, kullanıcıyı en hızlı sürede sepete götürebilmek ve satın almayı tamamlatmaktır. Bu yüzden, kullanıcıyı yönlendirirken onun dikkatini dağıtmamak, odağını değiştirmemek en basit prensiptir.

Gerek özel gerekse de hazır e-ticaret sistemleri bu basit prensip üzerine kurulduğu için, sonradan yapılacak tüm özelleştirme istekleri sekteye uğrayabilmektedir. Çok basit bir şekilde örneklemek gerekirse; kategori sayfasının gereksiz uzaması ve/veya ürün detay sayfasında odağın kaybolmasına sebep olabilecek bir değişiklik, dönüşümleri düşürme potansiyeline sahiptir.

Böylesine riskli bir durum söz konusu iken, içeriği zenginleştirmek düşünüldüğünden biraz daha zor olabilir. Ancak günümüz şartları düşünüldüğü zaman içeriğin bir gereklilik olduğu gerçeği gün yüzündedir.

E-ticaretin en basit prensibi göz önünde tutulduğu zaman, içeriğin kalitesi ve yapısı da çok kritik bir öneme sahiptir.

İçeriklerin Kalitesini Belirleyen Faktörler Nelerdir?

İçerik kalitesiyle ilgili beylik cümleler kurmak ve maddelerle içeriği tanımlamak yerine “ürünü tanımayı”, “tüketiciyi anlamayı” ve “ihtiyaca yönelik içerik üretmeyi” daha önemli buluyorum.

Hizmet verdiğiniz kitleyi ve ihtiyaçları tanımayan, ürünü iyice öğrenmeden içeriği kaliteli kılmak mümkün olmuyor. Ezbere atılan adımlar ise günün sonunda “Duşakabin, duş almaya yarayan bir araçtır.” gibi cümlelerin hayatınızı karartmasına sebep oluyor. Ezbere adım atmak yerine “anlamak” ve “amaca” yönelik hizmet etmek mantıklı bir çözümü getirecektir.

Ürünü öğrendikten sonra, ihtiyaca yönelik ve soruları cevaplayan içeriklerin üretilmesi, hem SEO tarafında hem de kullanıcının satın alma kararı aşamasında e-ticaret sitelerine yardımcı olmaktadır.

E-ticaret Sitelerinde İçerik SEO için Ne Derece Önemli?

SEO ve içerik başlıklı yazılmış -abartısız- yüzlerce metin varken, bu konu hakkında tekrardan başka bir şey olmayacak onlarca satırı yazmamın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Teknik tarafa daha fazla önem veren biri olarak, e-ticaret sitelerinin içerik açısından çok zayıf olduğunu ve “kopya sayfalara” sebebiyet verdiğini söyledikten sonra çözümün “özgün” ve “soruları yanıtlayan” içerikler olduğunu belirtmek yeterli olacaktır.

E-ticaret siteleri için içerik oluştururken, adını ezbere bildiğimi onlarca “anahtar kelime aracından” ilham almak yerine kullanıcıların sorularını cevaplamanın daha efektif olacağını ve beklenenden daha fazla olumlu sonuç vereceğini savunuyorum. Anahtar kelime analizlerinden sonra, kullanıcıya hizmet etmeyen, anahtar kelimelerden geçilmeyen içerikler yerine soruları cevaplamak çok ama çok daha kritiktir!

Kullanıcılarının Sorularını Cevaplamak da Nereden Çıktı?

İnternet kullanıcıları, bir alışverişi tamamlamadan önce, ilgi duydukları hizmet ve ürün ile ilgili sayısız araştırmak yapmakta ve aklındaki sorulara yanıt aramaktadır. Hemen her e-ticaret sitesinin bir canlı destek ekibi olsa da kullanıcılar etkileşime geçmeden önce, objektif olarak yazılmış yorumlara ve görüşlere değer vermektedir. Bu yüzden kullanıcıların kafalarındaki soruları yanıtlamak kritik önem taşır.

Tam bu noktada işler biraz karışıyor gibi gözükse de çözüm çok basit! Herhangi bir kategori & ürün detay sayfası için içerik üretmeye karar verdiğiniz zaman, müşteri hizmetlerinden, sosyal medya ekibinden ve internetteki benzer sorgularda karşınıza çıkan sonuçlardan yararlanmak ve destek almak size oldukça yardımcı olacaktır.

Alacağınız bu destek ile kullanıcılara hizmet eden, katma değer sağlayan bir içerik üretmek hiç de zor olmayacaktır. Bununla beraber, yaratılacak bu katma değer, satın alma aksiyonunu hızlandıracak ve aynı zamanda SEO çalışmalarına da hizmet edecektir.

Kullanıcıların Sorularını ve Sorunlarını Tespit Ettik, İçerikleri Oluşturduk: Nerede ve Nasıl Kullanacağız?

Üretilen içerikleri, eski yöntemlerden olan, footer bölgesine ya da kategori sayfalarında en az görünen alanlara yerleştirmek yerine, ürün yöneticisi ve site sahibine danışmak, bu amaca hizmet edecek özel alanlar yaratmak optimum çözüm olacaktır.

Sorunları çözme odaklı adımlar atıldıktan sonra, içerikleri eski yöntemlere göre kullanmak tüm emeğin çöpe atılmasından başka bir şeye yaramayacaktır. Bu yüzden içeriklerin en optimum alanlara yerleştirilmesi de son derece önemlidir.

Kullanıcıların, rahatça erişebileceği, zorluk yaşamadan okuyabileceği alanlar yaratmak sonuca giden bir adım olacaktır.

“Faydalı” İçeriğin SEO Çalışmalarına Etkisi Nasıl Olacak?

Anahtar kelime analizlerini bir kenara bırakıp, kullanıcı sorularına yönelik bir çalışma yaptıktan sonra, üretilen “faydalı” içeriğin SEO çalışmalarına nasıl katkı sağlayacağı kafalarda karışıklığa yol açmamalıdır. Zira, günümüzde Google’ın en önemli felsefesinin “kullanıcı odağı” olduğu bir gerçektir. Kullanıcıya hizmet eden, kullanıcının yanında olan e-ticaret siteleri her zaman kazanır.

Üretilen içerikler, farkında olunmasa da kullanıcıların aslında yaptıkları aramalardan birer parça içeriyor olacak ve ön görülen & ön görülemeyen bir çok aramadan ziyaretçiyi size getirecektir. Sorun çözme odaklı olan bu içerikler, ziyaretçi getireceği gibi satın alma aksiyonlarını da hızlandıracak ve ciroya direkt katkı yapacaktır.

Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Her proje kendine özeldir ve kendine ait dinamikleri vardır. İşe koyulmadan önce, ürün öğrenilmeli, ihtiyaçlar ve kullanıcı sorunları tespit edilmelidir. Sonrasında izlenecek yol kendiliğinden belirecektir. Projelerin kendine özel olduğu unutulur ve ezbere adımlar atılırsa, verilen emeklerin boşa gitme ve bir çuval incirin berbat olma olasılığı daha yüksek olacaktır.

Doğru analiz ve sorun çözme adımlarıyla, e-ticaret siteleri harika içerik stratejilerine ulaşacak ve içeriğin de desteğiyle birlikte, SEO ciroya direkt katkıda bulunacaktır.

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret markaları, hedef kitlelerine İçerik Bulutu’nun özgün, kaliteli ve profesyonel içerikleriyle ulaşıyor.

Kategori ve Ürün Açıklamalarının E-Ticaret'e Katkıları

Siz de SEO uyumlu e-ticaret içerikleriyle trafiğinizi ve satışlarınızı artırmak isterseniz hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz : https://icerikbulutu.com/musterilerimiz/eticaret

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat