Diyetisyen GURU İçerik Üreticimiz ile Tanışın
İçerik Bulutu’nun uzmanlık alanlarında kariyer edinmiş içerik üreticileri GURU içerik üreticilerini tanıttığımız “Kim Bu GURU İçerik Üreticileri?” serisinin 6. röportajını aktif olarak diyetisyenlik yapan Sağlık & Medikal alanında GURU içerik üreticimiz DYTPELİN ile gerçekleştirdik.
1. Röportaja başlamadan önce bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
27 yaşındayım ve yaklaşık 4 yıldır diyetisyen olarak çalışıyorum. İzmirliyim ancak görev sebebiyle bir süredir güneydoğuda ikamet ediyorum. Müzik dinlemek, kitap okumak ve dizi/film izlemek hobilerim arasında yer alıyor.
2. Eğitiminizi nerede ve hangi uzmanlık alanında aldınız?
Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik lisans programından 2016 yılında mezun oldum. 2021 yılında ise Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Biyoloji alanında yüksek lisansımı tamamladım. Mezuniyetimden sonra özel sektörde hem kendi branşımda hem de farklı birtakım işlerde bir süre çalıştıktan sonra 2017 yılında şu anki işime başladım ve hali hazırda diyetisyen olarak çalışma hayatımı sürdürüyorum.
3. icerikbulutu.com ile nasıl tanıştınız?
İçerik Bulutu ile tanışmama mezuniyet sonrasında yaptığım kısa süreli bazı işler vesile oldu. Bu alanda çalışan daha amatör bir şirkette birkaç ay çalıştım. İş arayışı sürecinde kısa süreli olarak çalıştığım bu farklı alanın bana en büyük katkısı içerik yazarlığı ile tanışmak, bu sektör hakkında bilgi edinmek oldu. Çalışma sürecimde sektörün lider markası olarak her zaman duyduğum icerikbulutu.com’a, bu işyerinde çalışmayı bıraktığım ilk gün derhal başvuru yaptım ve kabul edildim. Özellikle GURU içerik üreticisi seçeneğinin olması, profesyonel çalışma anlayışı ve içerik ücretlerinin tatmin edici olması oldukça ilgimi çekti ve bu başlangıcın ardından İçerik Bulutu, zamanla hayatımın en önemli parçalarından bir tanesi haline geldi.
4. Kendi uzmanlık alanınızda “Guru içerikler” üretiyorsunuz. Bunun ürettiğiniz içeriğin kalitesine nasıl etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?
İnternet ortamı ne yazık ki yanlış, asılsız, çarpıtılmış veya yalnızca ticari amaçla oluşturulmuş birçok içerikten oluşan bir tür bilgi çöplüğü halini almış durumda. Her ne kadar sağlık çalışanı olsam da ben de bir hastalık belirtisi yaşadığım zaman adeta bir refleks olarak Google’da arama yapıp bilgi edinme arayışına giriyorum. Ancak karşımıza çıkan bazı kalitesiz içerikler insanları yanlış yönlendirerek hem sağlık açısından hem de psikolojik açıdan olumsuz etkilere neden olabiliyor.
Ben bir diyetisyen olarak ürettiğim Guru içeriklerde bilimselliğe çok önem veriyorum ve ürettiğim içeriklerde her zaman doğru bilgiyi, okumaya teşvik edici bir şekilde aktarmaya özen gösteriyorum. Mesleki tecrübemin ve bilgi birikimimin de etkisiyle okuyucuya sağlık alanıyla ilgili bir konuyu nasıl en etkili şekilde aktarabileceğimin bilincindeyim. Bana göre bu beceri, bilimsel bilgi ile bir araya gelince kaliteli bir medikal içerik ortaya çıkıyor. Alanında uzman editörlerin de süzgecinden geçen içeriklerimiz böylelikle arama motoru optimizasyonu açısından en iyi performansı verirken doğru bilgi ve kaliteden de ödün vermemiş oluyor.
5. Kendi uzmanlık alanınızda nasıl çalışmalar yaptınız?
Üniversitenin son yılını yıl boyu 6 farklı kurumda tam zamanlı staj yaparak tamamladım. Bu süreçte hastalıklar, vaka sunumları ve bilimsel makale taramaları olmak üzere farklı türlerde çok sayıda çalışma ve sunum gerçekleştirdim. Lisans bitirme tezi olarak yetişkin bireylerde beslenme, beden algısı ve benlik saygısı üzerinde bir çalışma yaparak üniversite hayatımı tamamladım.
Diyetisyen olarak çalışmaya başladıktan sonra bir yandan hem mesleğimle ilişkili olan hem de kendimi geliştirmek istediğim bir diğer bilim dalı olan Biyoloji alanında yüksek lisans yaptım. Burada da bitirme projemi Bitki Alkaloidlerinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri konu başlığı ile tamamladım.
Tüm bunların yanında 4 yılı aşkın bir süredir Sağlık & Medikal alanında 900 civarında içerik ürettim ve bu içerikleri üretirken yaptığım araştırmalarla da kendime çok fazla şey katarak bilgi birikimimi epeyce genişletmiş oldum. Edindiğim bilgileri meslek hayatımda da sürekli olarak kullanıyorum.
6. Kendinizi hem kendi uzmanlık alanınızda hem de içerik üreticiliğinde geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
Sürekli okuyup araştırmayı çok seviyorum. Özellikle pandemi sürecinin başlayışından bu yana bilimsel yayınları daha yoğun olarak takip etmeye başladım. Ayrıca geceleri yatmadan önce az da olsa kitap okumayı ihmal etmiyorum. Tüm bunların hem genel anlamda içerik üreticiliğinde hem de sosyal ve mesleki açıdan kendimi geliştirmeme yardımcı olduğunu düşünüyorum.
7. Bir içeriği kaliteli yapan en önemli ögeler nelerdir sizce?
Bir içeriğin kaliteli olması bence özveri, doğru bilgi ve yazarlık yeteneğinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkıyor. Bir yazar olarak maddi kazanç amacından ziyade kaliteli bir iş ortaya çıkarmaya odaklanmak bence ilk şart. Bunu da ancak yazmayı, bilgi üretmeyi seven kişiler yapabilir. İçerik Bulutu ailesindeki tüm yazarların bu işi tıpkı tam zamanlı işlerinde olduğu gibi büyük bir ciddiyet ve profesyonellikle yaptığını tahmin ediyorum. SEO uyumlu olmasının yanında içeriğin okunabilir ve bilgilendirici olması da çok önemli ve birçok platformun aksine İçerik Bulutu bu konuda çok çok hassas.
8. Bir içerik üreticisi sizce hangi yeteneklere sahip olmalı? Herkes içerik üreticisi olabilir mi?
İçerik üreticisi olabilmek için öncelikle yazarlık yeteneği gerekiyor. Bazen kişiler çok derin bilgi ve tecrübeleri olsa da bunları karşı tarafa iyi bir anlatımla aktarabilme yeteneğine sahip olmayabiliyor. Şahsen ben okul yıllarımda dahi kompozisyon ödevlerini canla başla yapar, hem çok zevk alır hem de takdir toplardım. Özetle içerik üreticisi olabilmek için yazarlık yeteneği ve isteğinin kişide bulunması gerekiyor. Bu isteği bilgi ile birleştirip kaliteli bir içeriğe dönüştürmek içinse bir miktar da titiz çalışma anlayışına sahip olunması gerektiğine inanıyorum.
9. İçerik üretirken zorlandığınız herhangi bir şey var mı? Varsa bu zorlukları aşmak için neler yapıyorsunuz?
İçerik üretirken benim en fazla zorlandığım kısım giriş kısmı oluyor. Kendim de internet ortamında çok fazla içerik okuduğum için bir sayfada kalmaya, içeriği sonuna kadar okumaya karar vermek için giriş kısmının etkileyici ve profesyonel olması gerektiğinin bilincindeyim. Aslında içeriğin ne kadar bilgilendirici ve güven verici olduğu giriş paragrafından anlaşılıyor diyebilirim. Bu nedenle kendim bu konuda araştırma yapıyor olsam nasıl bir giriş paragrafı beni etkilerdi diye düşünüyor ve en çok da bu kısımda yaratıcı olmaya özen gösteriyorum.
10. İçerik üretirken nelere dikkat ediyorsunuz?
İçeriğimi üretirken öncelikle talebe ilişkin brief kısmını detaylı bir şekilde okuyorum. Markaların İçerik Bulutu’na başvurmasının önemli bir sebebi olan SEO çalışması açısından bana verilen anahtar kelime ve alt başlıkları tam olarak kullanmaya özen gösteriyorum. Bunları yaptıktan sonra geriye içeriğimi kaliteli ve bilimsel olacak şekilde üretmek kalıyor. İçeriğe giren kişinin aradığı soruların yanıtlarını alabilmesi, yeni şeyler öğrenebilecek olması, içeriği kafası karışmadan veya sıkılmadan okuyabilmesi için özen gösteriyorum. Tüm bunların sonunda en son aşama olarak içeriğimi bir ziyaretçi gözüyle baştan sona mutlaka bir kez okuyorum.
11. Bir uzmanlık alanına sahip olan ve içerik üretmek isteyen kişilere kendilerini geliştirmeleri için hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Yeni şeyler öğrenmek için içerik üretimi aslında bulunmaz bir fırsat. 4 yılı aşkın süredir artık yüzlerce içerik ürettim ve bunların çok büyük bir kısmı sağlık & medikal içerikleri. Bu süreçte genel anlamda sağlık konularının yanında çok fazla hastalık hakkında bilgi edindim. Mesleki hayatımda da bir diyetisyen olarak bana danışan kişilerin sağlık durumlarını değerlendirirken, hastalıklarını öğrenirken ve onlara öneriler verirken bu bilgilerden sıklıkla yararlanıyorum. Bu nedenle bir uzmanlık alanı olan ve içerik üretme hevesi, yeteneği olan kişilere yazarlık yapmayı kesinlikle öneriyorum.
Başlangıç aşamasında briefleri tam olarak anlamak ve buna uygun içerik üretmek zor ve çok zaman alıcı olabiliyor. Ancak üretime devam ettikçe her markanın kendi tarzını ve üslubunu öğreniyor, sonrasında genel anlamda uzmanlık alanımızda bir içerik üretirken nasıl bir yol izlememiz gerektiğini benimsemiş oluyorsunuz. Bunun yanında bol bol okumak ve yazmak, bana göre bir içerik yazarının kendisini geliştirmesi için yapabileceği en güzel çalışmalar olacaktır.
İnternet ortamındaki bilgi kirliliğini azaltabilmek için alanında uzman, eğitim almış kişilerce üretilmiş kaliteli içeriklerin artması gerekiyor. Bilgi edinmek kadar bu bilgiyi paylaşmanın da önemli ve faydalı olduğuna inandığımdan uzmanlık alanı olan ve yazarlık yapmak isteyen kişilere bu konuda bir adım atmalarını kesinlikle tavsiye ediyorum.