call to aciton

Call to Action Nedir? Etkili Bir CTA Mesajı Nasıl Oluşturulur?

Eminiz ki internette işiniz için bir araştırma yaparken, online alışverişiniz sırasında veya herhangi bir web sitesini incelerken karşınıza şöyle bir yazı veya buton çıkmıştır: Size o an bulunduğunuz sitenin amacına uygun olarak harekete geçmeye çağıran kısa bir mesaj. Literatürde Call to Action olarak geçen bu mesaj size bir şeyi indirmenizi, abone olmanızı, hemen satın almanızı veya daha fazla bilgi almanız için önünüze çıkan butona tıklamanızı söyler.

İşte internette sık sık karşılaştığımız bu mesajlar, aslında markaların pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası. Mesajın içeriğinden sayfadaki konumuna; görsel düzeninden kullanıcıların karşısına ne zaman çıktığına kadar birçok detayın birlikte düşünülerek oluşturulduğu bu çağrı mesajlarıyla ilgili detayları, ne işe yaradıklarını ve etkili örneklerini sizin için derledik.

Call to Action Nedir?

Türkçeye “Harekete/Eyleme Çağrı” olarak çevirebileceğimiz Call to Action’ı (CTA) web sitelerinde yer alan ve ziyaretçilere istenilen eylemi yapmaları için gösterilen mesajlar olarak tanımlayabiliriz. Dijital pek çok platformun bu mesajlara yer vermesi aslında önemli bir stratejik yaklaşımın arka planda yer aldığını gösteriyor. Kullanıcıların sıkça karşılaştıkları “Hemen Satın Al,” “Şimdi İndir,” “Daha Fazla Bilgi Al,” veya “Abone Ol” gibi çağrılar, aslında markaların o kişileri potansiyel müşteri olarak görmeleri ve bunun bir sonraki aşamaya taşınmasını istedikleri için kullandıkları araçlar.

Call to Action’ın Pazarlamadaki Yeri Nedir?

Call to Action’ın dijital dünyada bu kadar yaygın olması elbette bir tesadüf değil. Bir pazarlama yöntemi olarak sıkça başvurulan CTA, doğrudan verdiği mesajla amacı karşı tarafa geçirmesi ve hızlı sonuç verme potansiyeline sahip olması nedeniyle böyle bir ünü üzerinde taşıyor. Fakat CTA ifadeleri yalnızca kısa, düz mesajlardan ibaret değiller ve öyle olmamaları da gerekiyor. Bunun nedenlerinden biri CTA içeren yazılara, butonlara ve reklamlara pek çok platformda oldukça sık yer verilmesinde yatmakta. Bu durum, bu türden içeriklerin önemini silikleştirse de doğru hazırlanmış metinlerle amaca yönelik ve markanız için güzel sonuçlar getiren bir iş ortaya çıkarmak kaçınılmaz. Bu da web sitenizin tasarımını, verdiğiniz reklamı, amacınızı ve hedef kitlenizin kim olduğunu düşünmenizi gerektiren bütüncül bir çalışma ile mümkün. 

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları ürün ve hizmetlerinizle ilgilenen “lead”lere dönüştürmek bu bütüncül yaklaşımla beraber hazırlanan CTA içerikleriyle gerçekleştirilebilir. Zaten amacın doğrudan bu dönüşüm olması da Call to Action’ın pazarlama ve satış stratejileri açısından önemini gösteriyor. Ancak basit bir uygulama gibi görünse de bu taktiğin ters teperek ziyaretçilerinizi rahatsız etme olasılığını da dikkate almakta fayda var. Bu olumsuz durumdan kaçabilmek için ise güçlü bir CTA mesajının nasıl hazırlanması gerektiğini bilmek gerekiyor.

Etkili Call to Action Mesajı Nasıl Oluşturulur?

Call to Action mesajının istediğiniz etkiyi verebilmesi için birkaç faktörün rol oynadığını belirtmiştik. Bu etmenler sağlandığında doğru bir CTA modeli ortaya koymak ve sitenize gelen ziyaretçilerinizin daimi müşterileriniz olmasını sağlamak mümkün.

  1. Verdiğiniz Mesajın Açık ve Doğrudan Olması

CTA’in en önemli özelliklerinden birisi kısa ve öz olup ziyaretçilere doğrudan ne yapacaklarını söylemesi. Bu şekilde hazırlanan mesajlar hem kullanıcıların kolayca eylemi anlamalarına hem de söyleneni yaptıkları durumda neyle karşılacaklarını bilmelerine sebep oluyor.

call to action

Elbette söylenenle karşılaşılacak sonucun da tutarlı olması gerekmekte. Böylece ziyaretçiler eylemi gerçekleştirdiklerinde istedikleri sonuca ulaşmış ve potansiyel müşteri olma yolunda güvenli adımlarla ilerlemiş olurlar.

  1. Eyleme Geçirmek İçin İyi Bir Nedenin Sunulması

CTA mesajını kullanırken ziyaretçilerin bu eylemi gerçekleştirdikleri durumda onlara ne vaat edileceğini söylemeniz ve istediğiniz aksiyonu almaları için önlerine ikna edici bir neden sunmanız gerekmektedir. Bu etmen belki de CTA için en çok önem verilmesi gereken maddelerden birisi olabilir. Doğrudan markanızın Value Proposition’ı yani Değer Teklifi’ni CTA ifadenizde vererek kullanıcılara istenilen aksiyonu almaları için gereken sebebi verebilir; eylemlerinin sonucunda alacakları karşılığın varlığından haberdar edebilirsiniz.

  1. Kullanılan Sözcüklerin Önemi

CTA ifadesinin amaca uygun olabilmesi için verilen mesajı doğru bir dille oluşturmak da oldukça önemli. İletilen mesajın kısa ve öz olması, kullanılan sözcüklerin net ifadeler içermesi gerektiğini göstermekte. Ziyaretçileri eyleme davet eden sözcükleri düşündüğümüzde, CTA metinlerinin önemli bir kısmını kullanılan fiillerin oluşturduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla kullanıcıların yapmalarını istediğiniz eyleme işaret eden fiilleri doğrudan kullanmak gerekmektedir.

Elbette CTA mesajlarını yalnızca bununla düşünmek doğru olmaz. Hedefine ulaşabilecek güçlü bir CTA ifadesi için ziyaretçilerin karşılaştıkları sözcükleri neden önemsemesi gerektiğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Bunun için CTA içerisinde ziyaretçilerin yapacakları eylem yanında bu eylemin sonucunda neyle karşılaşacaklarını söylemek de faydalı olacaktır. 

Aynı zamanda kullanıcıların bu işlem için fazla efor harcamayacaklarını belirtmek ve hemen eyleme geçmeleri konusunda teşvik etmek için kullanılabilecek ekstra ifadeler de CTA mesajını zenginleştirir.

  1. Görselliğin Önemi

CTA’i nerede kullanıyorsanız olun, bu mesajı yalnızca sözden ibaret görmemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Mesajın dikkat çekmesi ama aynı zamanda bulunduğu sayfaya uyum sağlaması da oldukça önemli. CTA’i bir buton olarak kullanmak, landing page’inizde doğal bir şekilde yer vermek ya da pop-up gibi bir tasarımla sunmak gibi farklı seçeneklerle güven veren ve amacınıza uygun hazırlanmış mesajınızı karşı tarafa sunabilirsiniz. 

  1. Doğru Konum ve Zaman

CTA mesajınızda ne söylediğinizle nasıl göründüğünün yanı sıra bu ifadelerin web sitenizde nerede bulunduğunu ve ziyaretçilerin karşısına ne zaman çıkacağını da düşünerek hareket etmeniz gerekir. Mesela bir e-ticaret sitesinde, sık sık güncellenen kampanyalarla indirimleri ön plana çıkarmak ve insanları kampanyaların detaylarına yönlendirmek için ana sayfada birden fazla CTA ifadesine rastlamak mümkündür. Böylece ziyaretçilerin önüne doğrudan indirim fırsatlarını çıkararak ilgilerini çekebilir ve hızlı aksiyon almaları konusunda teşvik edebilirsiniz.

Bunun yanında abonelik sistemiyle işleyen bir web sitesinde ziyaretçileri siteye üye yapmak veya bir üst aşamaya geçirerek hizmetlerinizden daha fazla yararlanmalarını sağlamak da CTA mesajıyla sağlanabilir. Bunun gibi birçok uygulamayla kişilere istediğiniz aksiyonu aldırmak için doğru anda ve gözden kaçmayacağınız bir şekilde ulaşmanız oldukça önemli.

Doğru konum ve doğru zaman faktörü aynı zamanda internet sitelerinde birden fazla CTA kullanan markalar için ayrı bir öneme sahiptir. Ziyaretçilerinin önüne birden fazla CTA mesajı çıkarmak durumunda olan bu siteler, öncelik vermek istedikleri mesajları daha da ön plana çıkararak üst sıralarda veya çok daha göze çarpar şekilde verebilirler. 

  1. Yaratıcılık

CTA her ne kadar kısa, öz ve doğrudan yazılan bir ifade olmaya müsait olsa da okunduğunda şaşırtacak ve ilgi çekecek bir mesaj kullanmak hiç de yanlış olmaz. Hatta hazırlanan linke veya butona tıklanma ihtimalini artırabilecek bu faktör sayesinde hedef kitlenizi potansiyel müşterilerinize dönüştürmeniz büyük bir olasılığa sahip. Kullanıcıların istediğiniz eylemi gerçekleştirmeleri için öncelikle dikkatlerini çekmek ve merak duygularına hitap etmek doğru bir yoldan gidildiğine işaret eder.

Farklı Platformlardan CTA Örnekleri

Call to Action kavramını güncel örneklerle pekiştirerek hem bu ifadelerin genellikle ne şekilde kullanıldıklarını daha iyi anlayabilir hem de bir pazarlama stratejisi olarak ne derece önemli bir yere sahip olduğunu görebilirsiniz.

Aşağıdaki listede yer alan 10 farklı platformdan seçilmiş etkili Call to Action örneklerine göz atabilir ve bu pazarlama stratejisinin farklı uygulamalarıyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

  1. Search Engine Land:

Search Engine Land; SEO (Search Engine Optimization) ve SEM (Search Engine Marketing) özelinde güncel haberler ve makaleler paylaşan bir platform. Dolayısıyla yayınladığı içeriklere düzenli bir şekilde ulaşılmasını isteyen ve ziyaretçileri uzun süreli abonelere dönüştürmek isteyen Search Engine Land, bunu aşağıdaki CTA örneğiyle sağlamakta. İnternet sitesinin sol köşesinde ve üst sırada çıkan “Abone Ol” çağrısı, aynı zamanda ziyaretçilere ne için abone olacaklarını ve neden bu eylemi gerçekleştirecekleri bilgisini de veriyor. Aynı zamanda insanların iş maillerini girerek günlük hazırladıkları bültene abone olmalarını isteyen Search Engine Land, ziyaretçilerine ne yapmaları gerektiği konusunda açık bir yol göstererek onları kalıcı hale getirmeye çalışıyor.

call to action nedir
  1. Storytel:

Storytel, geniş kapsamlı sesli kitap ve e-kitap kütüphanesiyle bilinen bir platform. Bunu aylık ödenen belli bir ücret karşılığında sunan markanın ilk hedefi de insanların hizmetlerine abone olmalarını sağlamak. Storytel bunu kullandığı Call to Action örneklerinde açık bir şekilde yansıtıyor. Web sitesine girer girmez ziyaretçiyi karşılayan aşağıdaki CTA örneği, Storytel’in sunduğu value proposition ile birlikte hizmetin nasıl kullanıldığından bahsederken farklı abonelik seçeneklerini görmeye insanları davet ediyor.

cta

Storytel’in Call to Action örnekleri yalnızca bununla da sınırlı değil. İnternet sitesinin pek çok yerinde karşılaşabileceğimiz mesajlardan biri de aşağıdaki CTA butonu:

cta nedir

Burada Storytel sunduğu deneyimi detaylı bir şekilde ziyaretçiye anlatarak “İlk 14 Gün Ücretsiz” özelliğini CTA butonu olarak karşımıza çıkarmakta. Böylece Storytel’in ne olduğunu hem anlayabiliyor hem de butona tıklandığında sunulan fırsatı yakalama şansımız olduğunu da görebiliyoruz.

  1. Spotify:

Spotify ziyaretçilerini ücretsiz ve Premium olarak geliştirdiği platformuna aşağıdaki CTA butonlarıyla davet ediyor. 

call to action örnekleri

Web sitesinin girişinde öncelikli olarak “Spotify Free’yi Edin” butonu karşımıza çıksa da Premium için de farklı bir CTA alanı bulunmakta:

cta örnekleri

Spotify, “Kullanmaya Başla” butonunu Premium hesabına geçiş için bir adım olarak ziyaretçilere sunuyor. Oldukça kolay ve uygulanabilir bir işlem olduğu imajını çizen bu butona destek veren “Premium’u 1 ay boyunca ücretsiz kullan” ve “İstediğin zaman iptal et” gibi mesajlar da platformun potansiyel müşterilerini artırmak için kullandığı cümleleri oluşturuyor.

  1. Hepsiburada:

Hepsiburada da pek çok CTA butonu ve mesajına yer veren bir pazar yeri. İnsanlara milyonlarca ürün sunan bir online alışveriş platformu olarak sık sık güncellediği kampanyalara da örnekteki gibi butonlarla dikkat çekiyor. CTA’in en önemli özelliklerinden biri olan insanlara hızlı aksiyon aldırma faktörünü burada açıkça görebiliyoruz. Aşağıdaki butonda “Acele et, kaçırma” ifadesine yer veren Hepsiburada, kullandığı dille insanları hızlıca harekete geçmeye çağırıyor.
Call to Action Nedir? Etkili Bir CTA Mesajı Nasıl Oluşturulur?

  1. Amazon Prime:

Amazon Prime da Storytel örneğine benzer bir CTA butonu kullanmakta. Prime üyeliğiyle normal üyelikten daha farklı olarak birçok ayrıcalıktan yararlanma imkânı sunduğunu dile getiren Amazon, aşağıdaki görselde görüldüğü üzere hem Prime hakkında bir özet geçiyor hem de üyeliğin nasıl olacağından bahsediyor: 

cta butonu
  1.  Coursera:

Coursera, CTA ifadelerinin ne kadar geniş kapsamlı olabileceğini gösteren bir sosyal girişimcilik platformu. Pek çok alanda, insanların online eğitim kursları almasını sağlayan Coursera’nın ana sayfasında Call to Action özelliğine sahip birden fazla butona ve ifadeye rastlamak mümkün. Logonun yanındaki “Keşfet” butonundan “Ücretsiz Katıl” butonuna kadar kullanıcı dostu bir arayüze sahip olduğunu gösteren web sitesi, “Join” kalıbıyla potansiyel müşterilerin bir topluluğa dahil olacakları bilgisini vermekte. Bu da CTA için kullanılan sözcüklerin önemini gösteren örneklerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Call to Action Nedir? Etkili Bir CTA Mesajı Nasıl Oluşturulur?
  1. LinkedIn Premium:

LinkedIn, kullanımı ücretsiz olan ancak Premium özelliklerini abonelik sistemiyle ücretli sunan platformlardan birisi. LinkedIn Premium landing page’i de etkili CTA örnekleri içeriyor.

Call to Action Nedir? Etkili Bir CTA Mesajı Nasıl Oluşturulur?

Premium sayfası, ilk 1 aylık ücretsiz özelliğine odaklanmış bir tasarımla karşımıza çıkıyor. 2 CTA butonu ile kullanıcıları üye olmaya davet ederken yaratıcı bir CTA mesajı desteğiyle de potansiyel müşterilerin ilgisini çekme hedefleniyor.

  1. Shopify:

Kanada merkezli olan Shopify, e-ticaret mağazası açmak isteyenlere gereken yazılımı sunan bir sistem. Shopify’in web sitesiyse ziyaretçilerini birden çok Call to Action mesajıyla karşılıyor. Klasikleşmiş “Free Trial” mesajının yanında farklı hizmetleriyle ilgili CTA kullanımından çekinmemiş olan şirket, konuyla ilgili ilhama gereksinim duyanlara iyi bir örnek niteliğinde.

Call to Action Nedir? Etkili Bir CTA Mesajı Nasıl Oluşturulur?
  1. Dropbox:

Dropbox’ın Call to Action butonu ve mesajları da gözden kaçırılmaması gerekecek özellikler barındırıyor.

Call to Action Nedir? Etkili Bir CTA Mesajı Nasıl Oluşturulur?

Bir dosya barındırma ve paylaşım yapma ağı olan Dropbox, kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına özel farklı planlar sunduğunu dile getiriyor. Böylece siteye gelen ziyaretçilerin kendilerine göre bir şey bulabilecekleri umudunu da yeşertmiş oluyor.

10. YouTube Premium

Bir başka Premium örneğiyle birlikte listeyi sonlandırıyoruz. YouTube’un Premium hesap özelliği, ücretsiz kullanılan ve milyonlarca insanın faydalandığı platformdan çok daha farklı. En önemli özelliklerinden biri de reklamsız, çevrimdışı ve arka planda kullanılabilir olması. YouTube Premium’un karşılama sayfası da bu özellikleri doğrudan ziyaretçiye söylüyor:

Call to Action Nedir? Etkili Bir CTA Mesajı Nasıl Oluşturulur?

“Ücretsiz Deneyin” CTA butonu yanında, bu denemenin süresi, ardından gelen fiyatlandırma politikası ve farklı planlardan da yararlanabilme seçenekleri gibi açıklamalar kısa ve öz bir şekilde sitede yer alıyor.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat