Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri? - 2

Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri? – 2

İçerik Bulutu yazarlarını “Kim Bu İçerik Bulutu yazarları?”serisiyle tanıtmaya devam ediyoruz. Keyifli sohbetlerle yazarlarımızın ürettiği içerikleri denetleyen, düzenleyen, titiz ve deneyimli editörlerimizi de sizlerle tanıştırmak istiyoruz. İşte, İçerik Bulutu’nun profesyonel freelance editörlerinden Beyzae

1.Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ben İçerik Bulutu’ndaki kullanıcı adımla Beyzae. İstanbul doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan hemen sonra profesyonel iş hayatına atıldım. Şimdi ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde tezli yüksek lisans yapıyorum. Bir yandan da freelance içerik editörlüğüne devam ediyorum.

2.Yazar ve editör olarak ilk profesyonel deneyimleriniz ne zaman başladı?

Editörlük kariyerimdeki ilk adımı, üniversiteden mezun olduktan üç ay sonra attım. Ankara’da büyük bir yayınevinde 3 yıl dış yayınlar editörü olarak görev yaptım. Burada çocuk ve koleksiyon kitapları başta olmak üzere içerik ve çeviri üzerinde pek çok önemli yazar ve çevirmenle çalışma fırsatı buldum. İşimden arda kalan zamanlarda ise freelance çevirmenlik yaparak freelance çalışmaya da başladım. Tam zamanlı işimden ayrıldıktan sonra freelance editörlük kariyerimi sürdürdüm.

3.İçerik Bulutu ile nasıl tanıştınız?

İçerik Bulutu ile bir arkadaşım aracılığıyla tanıştım. Pazarlama yüksek lisansı yapan biri olarak trendleri yakından takip ettiğimden, içerik üretme meselesi hep ilgimi çekiyordu zaten. İçerik Bulutu’na editör olarak başvurduktan sonra bir tam gün süren, kapsamlı bir eğitime çağrıldım. Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonraki süreçte de sisteme freelance editör olarak dahil oldum.

4.Daha önce geleneksel yayıncılık üzerine çalışmış biri olarak İçerik Bulutu sistemini nasıl buldunuz?

Bana kalırsa içerik üretme ve düzenleme işinin mutfağı yayınevleridir. Yayınevinin işleyişi, bir kitabın oluşumu, yazarın dili ve karakterlerin ruhunu anlayarak o kitaba son halini vermek, önünüze gelen içerik ne olursa olsun, istenen ve yapılacak olanla empati kurmak çok farklı bir deneyim. Geleneksel yayıncılık -adı üzerinde geleneksel- yöntemleri hızla akan günümüz dünyasında maalesef yavaş kalıyor. Ofis ortamında masa başı bir iş olması bana kalırsa mesleğin doğasına da pek uymuyor.

İçerik Bulutu sistemi ise bu engelleri ortadan kaldırarak özgürlük sağlıyor. İstediğiniz her yerde, her an mesleğinizi icra edebiliyorsunuz, internete bağlanan bir cihazınızın olması yeterli. Freelance algısı ülkemizde sadece rahatlığıyla anılıyor ancak İçerik Bulutu sistemi oldukça kurallı çalışıyor ve disiplin gerektiriyor. Gerek içeriği aldığınız ve teslim ettiğiniz zaman olsun, gerek işi yapış biçiminiz olsun, her anlamda bir denetleme altındasınız ki bu da freelance işler için oldukça önemli bir unsur.

5.Bilmeyenler için sizden dinleyelim: İçerik Bulutu editörü ne iş yapar?

İçerik Bulutu editörü aslında bildiğimiz editörlüğün dijital halini online bir platform üzerinden yapar. Sisteme girdikten sonra editöre uzmanlık alanlarına göre içerik talepleri atanır. Editör, atanan içerikleri yayıncı tarafından verilen talep açıklaması çerçevesinde değerlendirir; yazım, noktalama ve imla hataları, yanlış kelime kullanımı ve biçimsel unsurları gözden geçirip düzenler.

6.İçerik Bulutu editörü olmak size neler kazandırdı?

İçerik Bulutu editörü olmak bana özgürlük ve freelance çalışma alanında disiplin kazandırdı. İçerik denetlemek için bir ofiste masa başında oturmak zorunda olmadan, çayım ve dizüstü bilgisayarımla istediğim her yerde işimi halledebiliyor, para kazanabiliyorum. Ayrıca pek çok büyük firma ile pek çok farklı alan hakkında çalıştığım için içerik üretimi konusunda da ufkum genişledi.

7.Son olarak İçerik Bulutu editör ve yazar adaylarına tavsiyelerinizi öğrenebilir miyiz? Sizce iyi bir yazar ve editör olmak için neler yapılmalı?

İçerik Bulutu editör ve yazarlarına öncelikli tavsiyem yayıncı tarafından verilen talep açıklamalarını dikkatle okumalarıdır. Özele indirgeyecek olursak editörler içeriği anlamadan biçimsel olarak metne yaklaşmamalı, metni anlayarak okumalı ve talep açıklamasına uygunluğunu dikkatlice değerlendirmeli. Yazarlar da talep açıklamalarına uygun içerik üretebilmeli, TDK’yı kullanmayı bilmeli ve tekrara düşmemeye özen göstermeli. Kelimeler emrinize amade, yaratıcılığınızı kullanın!

MİNİ ANKET

Kağıt mı, klavye mi?
Her ne kadar klavyeyle yazıyor olsam da kağıt. Sayfaların ve yazının somutlaşması beni mutlu ediyor.

Kurşun kalem mi, tükenmez kalem mi?
Tükenmez kalem. Çünkü simli kurşun kalem yok.

Yazmak mı, düzenlemek mi?
Düzenlemek. Var olanı ince detaylarla şekillendirmeyi seviyorum.

Gündüz mü, gece mi?
Gündüz. Günün karmaşası ve aydınlığı bana iyi geliyor.

Yaz mı, kış mı?
Yaz. Çünkü kum, güneş, deniz…

Çay mı, kahve mi?
Çay. Bir sebebim yok, sadece çay.

Beyzae’ye bize ayırdığı zaman ve İçerik Bulutu’na sağladığı katkı için teşekkür ediyoruz.

“Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri” serimizin ilk röportajına da buradan ulaşabilirsiniz.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat