Freelance Çalışanlar için Ulaşılabilir Olmak Neden Önemlidir?

Freelance Çalışanlar için Ulaşılabilir Olmak Neden Önemlidir?

Son yılların özenilen çalışma biçimi freelance, sözlük anlamı nedeniyle yanlış anlaşılabiliyor. “Serbest çalışma” anlamına gelen freelance çalışma biçimi, içerdiği “serbest” sıfatıyla freelancer olmak isteyen herkesi, dilediği kadar ve dilediği zaman çalışabileceği yanılgısına düşürüyor. Ancak sıkıcı ofis masanızdan kurtulup size ilham veren freelancerların hayatına sahip olabilmek için bir çalışma düzeni kurmanız gerektiği kesin. Bu çalışma düzenini oluşturmaya, günlerinizi önceden planlayarak başlayabilirsiniz.

Bir freelancer olarak işi bulmanın, takip etmenin ve teslim tarihine yetiştirmenin tüm sorumluluğunun üzerinizde olacağını unutmayın. Bu sorumluluğu tam anlamıyla yerine getirebilmek, işlerinizi düzene sokmak ve belki de daha fazla iş alabilmek için bir iş planı dahilinde çalışmanın yanı sıra ulaşılabilir bir freelancer olmalısınız. Size ulaşmak isteyen potansiyel müşteri zili çaldığında sizi evde bulamazsa geri dönecek ve daha kolay iletişim kurabileceği, ona kapıyı açacağını bildiği kişilere yönelecektir.

Bu içeriğimizde ulaşılabilir olmanız için gerekli 4 maddeyi sizin için kaleme aldık. Hadi başlayalım!

E-mail kutunuzu kontrol edin

Çok basit bir madde gibi görünebilir ancak e-mail kontrol etmenin yanı sıra aldığınız maillere zamanında geri dönüş yapmanızın meyvelerini kısa sürede toplayacağınızdan emin olabilirsiniz. Nasıl mı?

Diyelim ki freelance çalışmayı hayal ettiğiniz bir markaya alanınızdaki deneyimlerinizi anlattığınız, onlarla çalışabileceğinizi gösterdiğiniz bir proje sunduğunuz mailinizi hazırladınız. Zar zor bulduğunuz marka yetkilisine mailinizi gönderdiniz, ama gelen kutunuzu kontrol etmek 3 gün sonra aklınıza geldi. Size zamanında geri dönüş yapan markaya geç yanıt vermek, sizi freelance çalışma hayatına 1-0 geriden başlatır.

Farklı bir senaryo hayal edelim. Bir süredir freelance çalışan bir yazarsınız. Birlikte çalıştığınız marka ya da müşteriler yavaş yavaş belli olmaya başladı. Bu marka ya da müşterilerden biri size o hafta yetişmesi gereken bir iş için günler öncesinden mail attı, ama siz kontrol etmediniz. Bu noktada hem işi hem de markayı kaybedebilirsiniz.

E-mailleri kontrol etmenin yanı sıra onları akıllı telefonlarınızdan takip etmeniz de önemli. Aklımıza gelebilecek her şey için mobil uygulama kullanabildiğimiz bir dönemde kullandığınız e-mail altyapısının mobil uygulamasını indirip bildirimlerine izin vermeden freelance işlerinizi düzenlemeniz maalesef çok zor.

Aramalarınızı kontrol edin

Telefonunuza gelen aramaları kontrol etmek, yine basit görünen ancak Türkiye’de birçok freelance çalışanın çoğu zaman önemsiz gördüğü bir durum. E-mail senaryolarında olduğu gibi aylarca ulaşmaya çalıştığınız potansiyel bir müşterinizi size telefonla ulaşamadığı için kaybetmek istemezsiniz.

Günün neredeyse her anında yanınızda taşıdığınız telefonlarınızı kontrol etmeyi, sizi arayan yabancı numaralara geri dönüş yapmayı unutmayın. Telefon aramalarına yaptığınız geri dönüşler arasında uzun süre olmamasına dikkat edin. Yoksa karşı taraf sizi aradığını çoktan unutmuş olabilir.

Kişisel bilgilerinizi güncel tutun

E-mail ve telefonunuzu sürekli olarak kontrol ediyorsunuz. Ama mail attığınız ya da telefon ettiğiniz onca yerden hiçbir geri dönüş alamıyorsunuz.

Bu noktada şunu sorgulayın: Verdiğim bilgiler güncel ve tam mı?

Örneğin; bir marka ile kişisel mailiniz üzerinden iletişime geçtiniz ama onlara ilettiğiniz CV’nizde güncel telefon numaranız yoksa sizinle iletişime geçmekte zorlanabilirler. Bu yüzden iletişime geçtiğiniz herkese hangi yollarla size ulaşabilecekleri konusunda net mesajlar vermelisiniz.

İletişim kanallarınız sizin için de net değilse iş için özel bir mail adresi ve ayrı bir telefon almayı deneyebilir, tüm işlerinizi sadece bu kanallardan takip edebilirsiniz.

Platformu takip edin

Online bir platformda freelance çalışıyorsanız ulaşılabilir olmak için yapmanız gereken en önemli şey platformun takipçisi olmak. Bu da platformdan gelen sistem içi mesajları ya da atılan mobil bildirim ve mailleri takip etmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Örneğin; İçerik Bulutu’ndaki binlerce içerik üreticisinden biriyseniz içerik taleplerini görüntüleyebilmek, ürettiğiniz içeriklerin revizyon ve onay süreçlerini takip edebilmek ya da platformda yapılan yeniliklerden haberdar olabilmek için İçerik Bulutu mobil uygulamasını indirmeli, sisteme kayıtlı olduğunuz mail adresini sık sık kontrol etmelisiniz.

Ulaşılabilir ve çalışma düzeni oturmuş bir freelancer olduğunuzda size açılan kapıların kısa sürede ne kadar artacağına inanamayacak ve bir freelancer olarak zamandan ve mekandan bağımsız çalışmanın tadını çıkaracaksınız.

Aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir :

Freelance Çalışırken Rutin Oluşturmanın Önemi

Freelance Çalışanların En Çok Kullandığı Online Araçlar

Öznur Doğan’ın sunumuyla Dijital İçerik Üreticiliği 101 eğitimini satın almak için hemen tıklayın. 
Freelance Çalışanlar için Ulaşılabilir Olmak Neden Önemlidir?

Öznur Doğan

Dijital iletişim ve içerik pazarlama stratejisti, içerik üreticisi. banabirak.com'un annesi

İlk Yorumu Başlat