Freelance Çalışırken Rutin Oluşturmanın Önemi
Freelancer olmak; pijamalarla, çıplak ayaklarla çalışabilmek, arkadaşlarınızla günün istediğiniz saatinde kahve içebilmek, uzun zamandır gösterime girmesini beklediğiniz filme hafta sonunu beklemeden gidebilmek, çocuklarınızı okuldan eve döndüklerinde karşılayabilmek, belki de onlara kek pişirebilmektir.
Hepsi kulağa çok hoş gelse de, kolay iş değildir freelancer olmak. Kendi kuralları, kendi olmazsa olmazları vardır.
Bir rutin oluşturmak freelancer’ı başarıya ulaştıran sırlardan biridir. Ofis hayatı kişiye kendiliğinden bir rutin sağlarken, freelance çalışma hayatında kişinin kendi kendine bir rutin oluşturması zorunlu hale gelir.
Nedir bu rutin denen şey? Her bünyeye iyi gelir mi? Yan etkileri var mıdır? Gelin, yakından bakalım.
Rutin Nedir?
Rutin oluşturmakla genellikle kendini güvenli bir alana hapsetmek ve sıkıcılık ilişkilendirilir. Oysa, rutin oluşturmak kendinizdeki en iyiyi ortaya çıkarmak için ihtiyaç duyduğunuz bir şeydir. Rutinler; hedeflerinizi gerçekleştirmek, yapmak istediklerinizi hayata geçirmek için gereksinim duyulan ritüellerdir.
Rutin Ne İşe Yarar?
Rutin alışılagelmiş bir düzen içinde yapılan, birbirini her gün tekrar eden hareketlerdir. Planlı olmakla rutin oluşturmak ayrı şeylerdir. Örneğin, bir sonraki gününüzü sabah 6’da kalkmak, uyanır uyanmaz 15 dakika süreyle meditasyon yapmak, ardından kahve içip kahvaltı etmek ve bilgisayar başına oturmak şeklinde planlayabilirsiniz. Ancak bunu aynı şekilde her gün hatta haftalarca uygulamak bir rutin oluşturmaktır.
Rutin, günlük yaşamda fayda sağlayan hareketleri otomatik hâle getirmenizi sağlar. Böylelikle her anınızı planlamak durumunda kalmaz, planlamadığınız anları da verimsiz geçirme olasılığından kurtulursunuz.
Uzmanlar, hayatında pozitif değişiklikler yapma arzusunda olan kişilere rutin oluşturmalarını tavsiye etmektedir. Rutin oluşturarak:
-Enerjinize daha çok odaklanabilir,
-Vaktinizi belirsizlikle harcamamış olur,
-Olumsuz dış etkenlerden kendinizi soyutlayabilirsiniz.
Nasıl Rutin Oluşturulur?
Rutinin amacı kendinizdeki en iyiyi ortaya çıkarmak olduğu için herkesin kendisi için oluşturacağı rutin de farklıdır. Rutin deneme yanıma yoluyla oluşturulur. Örneğin,
Sabah saatlerinde mi daha verimli çalışıyorsunuz? Gece herkes uyuyunca mı?
Çalışma molalarınızda biraz esneme hareketi yapmak, müzik dinlemek mi sizi daha çok dinlendiriyor yoksa sosyal medya hesaplarınızı kontrol edip, kafanızı dağıtmak mı?
Rutin oluştururken önemli olan, en verimli olduğunuz saatleri çalışmaya, dinlenme saatlerinizi de sizi en iyi hissettiren ritüellere ayırabilmek. Bunu da en iyi deneyip yanılarak, kendinizi test ederek keşfedebilirsiniz. Belli bir süreyle rutin oluşturup, ardından o rutinin işlemeyen noktaları neler ise onları yeniden gözden geçirmeniz gerekir.
Bir İçerik Yazarının Rutininde Neler Vardır?
Herkesin rutininin farklı olacağı hatta farklı olması gerektiği kuşkusuz. Bununla birlikte, bir içerik yazarı iseniz günlük rutininize ekleyeceğiniz birkaç unsur daha üretken olmanızı ve daha yaratıcı düşünmenizi sağlayabilir.
Gününüze adrenalin katın. Adrenalin yaratıcılığı harekete geçirir. Dolayısıyla fiziksel egzersiz günlük rutininizin mutlaka bir noktasında yer almalıdır. Sabah saatlerinde veya çalışma molalarınızda ya da akşamları egzersiz yapabilirsiniz. İçerik üretmek daha çok oturarak ve bilgisayar başında yapıldığı için, rutin bir egzersiz sizi hem fiziksel olarak formda tutacak hem de beyin gücünüzü harekete geçirecektir.
Meditasyona başlamak için asla geç değil. Hayatını yazarak kazanan kişilerin rutinlerinde meditasyon mutlaka yer alır. Meditasyon yaptığınız işe daha çok odaklanabilmenizi ve berrak bir zihne kavuşabilmenizi sağlar. Güne başlarken yapacağınız kısa bir meditasyon da berrak bir zihinle çalışmaya başlamanızı sağlayacaktır.
Verimli olduğunuz saatleri verimli kullanın. İçerik üretirken daha verimli olduğunuz saatler vardır. Test ederek bunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer bu saatler sabah-öğle arasındaki zaman dilimiyse mutlaka o zaman dilimine bir rutin yerleştirin. Örneğin, sabah 7.30’da kalkmak, duş almak, 15 dakika meditasyon yapmak, kahvaltı etmek ve kahvenizi alıp çalışmaya başlamak gibi. Eğer herkesin uyuduğu zamanlarda daha verimli çalışıyorsanız, kendinize her akşam aksatmadan uygulayabileceğiniz bir rutin oluşturabilirsiniz.
Vücudun ihtiyacına göre uykuyu ihmal etmeyin. Günü etkin ve verimli kullanmak için uykunuzu almış olmalısınız. Her gün en az 7 ilâ 9 saat uyumak daha berrak bir zihinle güne başlamanızı sağlar. Freelance çalışmak da uykunuzu almanız açısından iyi bir imkandır. Günün geri kalan saatlerini efektif değerlendirdiğiniz takdirde, 7–9 saatinizi rahatlıkla zihninizi ve vücudunuzu dinlendirmeye ayırabilirsiniz.
İçerik Bulutu olarak tüm yazarlarımıza keyifli ve verimli çalışmalar diliyoruz. Eğer hâlâ İçerik Bulutu yazarı değilseniz aramıza katılmaya ne dersiniz?
İçerik Bulutu Yazarı Olmak İstiyorum!
Bizi Takip Edin!
http://www.icerikbulutu.com
https://medium.com/@icerikbulutu