içerik başlığı

Başlık Atma Sanatı: Çarpıcı İçerik Başlığı Nasıl Yazılır?

İş sadece içerik hazırlamakla bitmiyor. İçerik kadar önemli bir şey varsa, o da içeriğinize en uygun başlığı bulmak.

İnternet’te gezinirken veya bir ürün / hizmet almak için araştırma yaparken hangi içerikleri tıkladığınızı gözden geçirin. Muhtemelen sizin de herkes gibi etkileyici, ilginç, dikkat çekici başlıkların kullanıldığı içeriklere tıklama eğiliminiz daha yüksek. Çünkü başlık; içerik hangi türde olursa olsun onun konusu hakkında size ilk bilgiyi veren ve sizin tıklama kararınızı etkileyen öncelikli unsur.

Başlığınız içerik hakkında ne kadar iyi bilgi verebiliyorsa ve ne kadar özgün ise içeriklerinizin okunması ve paylaşılmasında o oranda etkili olacaktır. Dolayısıyla, önemli olan içeriğe en uygun, içerik için en ideal olan başlığı bulmaktır.

Hangi Başlıklar Daha Çok “Tık” Alıyor?

The Guardian’da yayımlanan bir araştırmaya göre başlıklarınızın tıklanma oranını artıran unsurlar şunlardır:

-8 kelimeden oluşan başlıklar diğerlerine göre %21 daha fazla tık alır.

-Tire veya iki noktanın kullanıldığı başlıkların, içeriğin tıklanma oranına katkısı yaklaşık %9’dur.

-Başlıkla beraber görsel kullanılması içeriğin tıklanma oranını %22 artırır. O yüzden mümkün olduğunca her içerikte görsele yer vermek önemlidir.

-Liste içeriklerin tıklanma oranı daha yüksektir. Eğer liste içeriğin başlığı tekil sayı ise bu başlığın tıklanma oranı çift sayı içeren bir başlığa göre %20 daha fazladır. Bunun tek istisnası “10” rakamıdır.

-Soru işareti ile biten başlıklar daha fazla tıklanırlar.

-Eğer soru cümlesi içeren başlık “misiniz, mısınız?” veya benzeri şekilde okuyucuya da hitap ederse daha çok tıklanır.

-Üç ünlemle biten başlıkların diğer noktalama işaretlerinin kullanıldığı başlıklara kıyasla tıklanma oranı 2 kat fazladır. Ancak bu tür başlıkların sık kullanılması kredibiliteyi azaltır.

baslik

Okuma Önerisi: Dikkat Çekici Başlık Örnekleri 

İdeal İçerik Başlığı Nasıl Olur?

Dijital pazarlama ve içerik uzmanı, yazar Ann Handley Everybody Writes: Your Go-To Guide to Creating Ridiculously Good Content adlı kitabında, içeriğinize en uygun başlığı bulmanın temel sırrının içerik üretimine harcadığınız zaman kadar güzel başlık bulmaya da zaman ayırmanız olduğunu belirtiyor. Çünkü başlık, okuyucunuza ne sunacağınız ve nasıl sunacağınız hakkında fikir veren ve okuyucunuzun neden okumaya devam etmesi gerektiğini gösteren içeriğin temel unsurlarından biridir.

Başlığınız:

İlgi çekici, çarpıcı olmalı; okuyucuda merak uyandırmalıdır. Eğer başlığınız merak uyandırıcı bir nitelikte değilse benzer konudaki içeriklerden sıyrılmanız güçleşir. Ancak o merak uyandırma dozu da ölçülü olmalıdır.

Tam olarak içeriği anlatmalıdır. Sırf merak uyandırsın veya çarpıcı olsun diye atılan ama içeriğin konusunu karşılamayan başlıklar okuyucuda güvensizlik yaratacaktır. Dolayısıyla atılan başlık, içeriğin vermediği bilgileri veriyor gibi görünmemelidir.

Uzunluk olarak 50–70 karakter olmalıdır. İdeal uzunluktaki bir içerik başlığının boşluk dahil 70 karakteri geçmemesi gerektiği söylenir. Ancak tarzınıza göre daha uzun bir başlık da seçebilirsiniz.
Anahtar kelimeyi en başında içermelidir. En çok önem verdiğiniz anahtar kelimeyi başlığın en başında, daha az öneme sahip anahtar kelimeleri de başlığın sonuna doğru kullanabilirsiniz. Böylelikle anahtar kelime işlevini SEO bakımından yerine getirmiş olacaktır.

Ara başlıklardan farklı olmalıdır. Metin içerisinde kullandığınız ara başlıkları ana başlıktan farklı tutmaya dikkat edebilir; ara başlıkların baş kısmına da diğer anahtar kelimeleri yerleştirebilirsiniz.

Okuyucuya ne sunduğu konusunda net olmalıdır. Bilgi almak veya eğlenmek amacıyla içeriğinize tıklayan okuyucu, bu içerikten nasıl bir fayda sağlayacağını net olarak anlamalıdır. Bu içerik okuyucuyu hangi konuda bilgilendirecek? Nasıl eğlendirecek? Okuyucunun hayatını nasıl daha kolaylaştıracak?

Eğer mümkünse okuyucuyu da anlatıma dahil etmelidir. Örneğin, “15 Köpek Cinsi” şeklinde genel bir başlık yerine “Apartmanda Besleyebileceğiniz 15 Köpek Cinsi” gibi okuyucuya hitap eden ve spesifik bir başlık daha ilgi çekici olacaktır.

Rakamlar içerebilir. Bildiğiniz üzere, başlıkta rakam kullanımı son dönemde oldukça sık rastlanan bir uygulamadır. “Kış Tatilinizi Geçirebileceğiniz Yakın Mesafedeki 10 Yurt Dışı Rotası” gibi rakam içeren bir başlık okuyucuya öngörülebilirlik sunar. Okuyucu başlığı tıkladığında nasıl bir içerikle karşılaşacağını, içeriğin okunabilirlik sunan alt bölümlere ayrılmış olacağını ve isterse sadece aradan birkaç bölümü okuyabileceğini bilir. Dolayısıya bu tür başlıkların tıklanma oranı daha yüksektir. Asal sayı kullanımının da tıklanma oranını daha çok artırdığı öngörülmektedir.

Ayrıca:

-İlgi çekici, tıklanma oranı yüksek ve okuyucunuza “iyi ki tıkladım” dedirtecek başlıklar yaratmak istiyorsanız deneme-yanılma yapmaktan kaçınmayın. İstatistikleri inceleyin. En yüksek okunma oranına sahip olan içerikleriniz ne tür başlıklara sahip?

-Başlığınızda okuyucunun zihninde resim oluşturan canlı ve betimleyici ifadelere (büyüleyici, şaşırtıcı, vb) mümkünse yer verin. Ancak bu betimlemeleri yaparken doğru olmasına dikkat edin. Anlattığınız konu gerçekten “şaşırtıcı” ise şaşırtıcı ifadesini kullanın.

-Unutmayın ki, başlığınızın kalitesi içeriğinizin kalitesinin temel göstergesidir. O yüzden başlığı atmadan önce mutlaka üstünde düşünün, kafa yorun.

topiko

Başlık Nasıl Bulunur: Topiko

Topiko, İçerik Bulutu’nun yenilikçi bir projesidir. Topiko’nun amacı markalara, girişimlere ve ajanslara yaratıcı, okunma ve paylaşma oranını artıran içerik başlıkları bulma konusunda yardımcı olmaktır.

İçerikleriniz için en ideal başlıklar, sizin belirlediğiniz anahtar kelimeler, benzer arama sorguları ve trendler dikkate alınarak, blogunuzun diline ve kimliğine uygun olarak uzman yazarlar tarafından üretilmektedir.

Yüzlerce yazarın kolektif aklının kullanılmasını sağlayan İçerik Bulutu’nun Topiko uygulaması, böylelikle içerik projelerinizin ilgi çekici ve sürdürülebilir olmasını sağlar.

Topiko hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat