içerikte ideal uzunluk

Bir İçerikte İdeal Uzunluk Nedir?

Blog içeriklerinin, YouTube videolarının, Facebook gönderilerinin, Twitter mesajlarının sahip olması gereken ideal uzunluk nedir? Alan adınız kaç karakterden oluşuyor ve akılda kolay kalması için kaç karakter olmalı? Web sitesi tasarımınız içeriklerinizin kolay okunmasına imkan tanıyor mu?

Bu yazımızda “içerikte uzunluk” konusunu ele alıyoruz. Araştırmalara göre, bir içeriğin popüler hâle gelememesinin nedenlerinden biri de uzunlukta ideal olanı yakalayamamış olması. Örneğin, 3 dakikayı aşan YouTube içerikleri izlenme şansını kaybederken, Facebook ve Twitter’da da kısa içerik her zaman kazanan içerik oluyor. Blog içerikleri için ise aynısını söylemek zor. Blog içeriğini ne kadar uzun tutar ve görsel açıdan okunabilirlik katarsanız, bu içeriklerin popüler olma olasılığı o kadar artıyor.

“İçerikte ideal uzunluk nedir?”sorusunun yanıtını, içerik türlerine göre sırayla inceleyelim.

icerikte-ideal-uzunluk

Blog İçerikleri

Bir blog içeriğinin uzunluğu elbette konusuna göre değişir. Ancak Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) odaklı bir içerik için ideal uzunluk 1500-1600 kelime olarak belirlenmiş. Bu da yaklaşık 7 dakikalık bir okuma süresine karşılılık geliyor. Yani içerik ne kadar uzunsa Google onu “arama sorgusuna daha iyi yanıt veriyor” olarak algılıyor.

MOZ firması tarafından 3800 blog içeriği üzerinde yapılan bir araştırma, uzun blog yazılarının daha fazla link aldığını, dolayısıyla bu linklerin de içeriğin okunma oranını artırdığını tespit etmiş.

Kategori Sayfası Açıklamaları

Kategori sayfası açıklamaları doğru şekilde optimize edilirlerse, yüksek hacimli anahtar kelimeler için iyi trafik çekebilir. Dünyanın en büyük 50 e-ticaret sitesi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kategori sayfası açıklamaları için ideal uzunluk 241 kelime olarak belirlenmiş.

Ürün Açıklamaları

350 ila 400 kelime civarında bir uzunluk, bir ürünün temel özelliklerini ve faydalarını tüketicilere anlatmak için yeterlidir. Tüketici elektroniği ürünleri genellikle daha uzun ürün açıklaması içeriklerine ihtiyaç duysa da okunabilirlik açısından kelime sayısının 600’ün altında kalması çok daha uygun olacaktır.

YouTube Videoları

YouTube videolarının süresi de kişiye ve konuya göre değişiyor. Saatler süren YouTube videoları olduğu gibi gayet kısa video içerikleri de mevcut. Ancak en popüler YouTube içerikleri süresi oldukça kısa olanlar.

Neden kısa videolar daha popüler?

-YouTube dünyadaki en popüler 2. arama motoru.

-Videonun tamamını izleyen kişilerin yüzdesi o videonun sıralamasını belirliyor.

Dolayısıyla bir video ne kadar kısa ise tamamının izlenme oranı daha yüksek oluyor ve tamamı izlenen videolar da hem sıralamada üste çıkıyor hem de arama sonuçlarında popüler hale geliyor.

Bir YouTube videosunun ideal süresi 2 dakika 54 saniye olarak belirlenmiş. Yani, hazırladığınız videoların izlenmesini ve popüler olmasını istiyorsanız video içeriklerinizin uzunluğunu 2 buçuk ilâ 3 dakika arasında tutmanız gerekiyor.

Facebook Gönderileri

Tıpkı YouTube videoları gibi Facebook gönderileri de ne kadar kısaysa o kadar beğeni alıyor. Bununla birlikte, Facebook söz konusu olduğunda içeriklerin okunma oranını etkileyen bir husus daha var: O da gönderilerin görsel içeriyor olması. Görsel içeren bir Facebook post’unun tıklanma oranı içermeyene göre 4 kat fazla.

Facebook’ta paylaşılan gönderilerde 40 karakter olanlar en fazla tıklanma oranına sahip oluyor.

twitter-icerikte-ideal-uzunluk

Twitter İçerikleri

Bildiğiniz üzere, Twitter’da zaten karakter sınırlaması var. İçerikleriniz 140 karakter ile sınırlı oluyor. Ancak, bu karakter sınırını sonuna kadar kullanmak gönderilerinizin okunurluğunu artırmıyor.

100 ilâ 120 karakter olan Twitter içeriklerinin okunma oranının daha fazla olduğu belirlenmiş.

Bir İçerikte Paragraf Uzunluğu Ne Olmalı?

Bir kitabı açıp okumaya başladığınızda sadece kelimelerle karşılaşacağınızı, yeri geldiğinde uzun uzun paragraflar olacağını bilirsiniz. Ancak bu sizin okuma kararınızı büyük ölçüde etkileyen bir unsur olmaz. Oysa konu web sitesi üzerinde yayınlanan içeriklere geldiğinde durum değişiyor. Paragrafların uzunluğu içeriğin okunma oranını doğrudan etkiliyor.

Web sitesi ve blog içeriklerinde paragrafların uzun, satırların geniş olması yazının yoğun görünmesine neden oluyor. Yoğun bir içerik de okuyucuyu sıkıyor ve yoruyor.

Web sitesi ve blog okuyucularının atlayarak okuduğu ve bu nedenle ana fikrin daha kolay alınmasını sağlayan kısa paragrafların okunurluğu artırdığı unutulmamalı.

Jason Fried bu konuya ilişkin olarak:

Kısa paragraflar okunur,

Uzun paragraflara göz atılır,

Çok uzun paragraflar ise atlanır.” der.

Dolayısıyla, bir web sitesi / blog içeriğinde beyaz alanlar yaratmaya özen gösterin. Uygun sayıda ve konuyla ilgili görsellerle desteklenmiş içerikler okunurluğu özellikle artıracaktır.

Bir paragraf için ideal uzunluk ise 3-4 satır olarak belirlenmiş.

İdeal Satır Uzunluğu Nedir?

Bir web sitesi / blog içeriğinde paragraf uzunluğu kadar satır uzunluğu da önem taşıyor. Şöyle ki, satır uzunluğu söz konusu olduğunda insan gözünün biyolojisi devreye giriyor. Eğer bir yazının satır uzunluğu çok fazlaysa okuyucunun hem gözünde hem boynunda daha fazla kası kullanması gerekiyor. Bu da satırın baştan sona okunmasını zorlaştırarak, okuyucunun okuma hızını ve anlama hızını yavaşlatıyor.

Satır uzunluğunu belirleyen unsur web sitenizin tasarımı. Bir satırın ideal uzunluğu 12 kelime olarak belirlenmiş. Okuyucuyu yormamak için dilerseniz tasarımı maksimum 12 kelime olacak şekilde düzenleyebilirsiniz.baslik-icerikte-ideal-uzunluk

İçerik Başlık Uzunluğu Ne Olmalı?

Başlık Atma Sanatı: Çarpıcı İçerik Başlığı Nasıl Yazılır?” yazımızda da bu konuyu incelemiştik. Başlık; okuyucuya neyi nasıl sunacağınız hakkında bilgi vermesi bakımından büyük önem taşıyor.

8 kelimeden oluşan başlıklar, soru işareti ile biten başlıklar ve okuyucuya doğrudan hitap eden başlıklar daha çok tıklanma oranına sahip.

Başlık uzunluğunun 6 ilâ 8 kelimeden oluşması, 50-70 karakter aralığında olması ideal.

Site Başlığı Uzunluğu Ne Olmalı?

Site başlığı (title tag), Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)nu etkileyen en önemli unsur. Belirlediğiniz site başlığı, aynı zamanda Google sıralamasında da link haline geliyor.

Örneğin, Google’da “İçerik Bulutu” araması yaptığınızda karşınıza çıkan “İçerik Bulutu – Türkiye’nin Online İçerik Servisi” İçerik Bulutu’nun site başlığıdır. Site başlık metninin hedef anahtar kelimeyi içerecek şekilde kısa tutulması öneriliyor.

Site başlığının ideal uzunluğu 55 karakter olarak belirlenmiş.

İdeal Meta Tanımı Uzunluğu Nedir?

Meta tanımı Google’ın sıralama algoritmasına etki etmiyor. Ancak arama sonuçlarında çıkan meta tanımı ne kadar dikkat çekici, açıklayıcı ise tıklanma oranını o kadar artırıyor.

Meta tanımı için tercihen sade, tek bir cümleden oluşan, kısa ve anahtar kelimeyi bir kez içeren bir tanımın tercih edilmesi öneriliyor.

Meta tanımı için ise ideal uzunluk 155 karakter olarak belirlenmiş.

Alan Adı Uzunluğu

Alan adı seçerken de mümkün olduğunca kısa bir alan adı bulmanız gerekiyor. İncelenen 250 popüler web sitesinin alan adında kullanılan karakter sayısı 7.15.

“.com” uzantılı alan isimleri daha çok akılda kalıyor. İdeal uzunluk ise 8 karakter olarak belirlenmiş.

İstatistiklerinizi inceleyerek sizin için ideal uzunluğu tespit etmek elbette en doğrusu. Sizin içeriklerinizde en çok hangi uzunluklar işe yarıyor? Bizimle de paylaşırsanız seviniriz!

Youtube kanalımızdaki bu video da ilginizi çekebilir.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat