Röportaj: E-ticaret Girişimlerine İlham Verecek Bir Proje: Kravatistan
E-ticaret girişimleri arasında kendine yepyeni bir alan yaratan, ismiyle müsemma Kravatistan’ın kurucusu Onur Özistek ile Türkiye’de girişim yapmak ve e-ticarette ilerleme kaydetmek üzerine konuştuk. Girişimcilere ilham verecek keyifli röportajımızı keyifle okuyacaksınız.
Hızlı bir başlangıç yapalım. Kendinizden, girişiminizi planlama ve hayata geçirme sürecinizden bahsedebilir misiniz?
2000 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldum, eski bir deniz subayıyım. 🙂
2002 yılında Deniz Kuvvetleri’nden ayrıldım. Sırasıyla Energie & Miss Sixty, Beymen, Mudo ve Koton’da Marka Yöneticiliği yaptım.
E-ticaret’in yükselişe geçmesiyle beraber bazı fırsatlar ortaya çıktı. Sadece erkeklere özel bir proje olmaması da bence böyle bir fırsattı. Site altyapısını hazırladım, az adette ürün tedarik ettim ve sonrasında resmi işlemleri hallederek ilerledim.
Bir reklam ya da pazarlama çalışması yapıyorsunuz sonrasında bu çalışma sonsuza dek sitenizde, internette ve Google’da kalıyor ve her seferinde üstüne ekleyerek gidiyorsunuz. Bu yüzden farklı aramalarda, farklı ihtiyaçlarda müşterinin karşısına çıkabilmek için ‘İçerik Üretimi ve Kullanımı’ en sürdürülebilir yöntem bence.
Türkiye’de e-ticaret zorluklarına rağmen, yeni fırsatlar yaratarak her geçen gün büyüyor. Sektördeki yüzlerce girişimden nasıl farklılaşmayı planlıyorsunuz?
Ülkemizde e-ticaret bildiğim kadarıyla toplam perakendenin sadece %1,3 ‘ünü alıyor. Amerika, İngiltere, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerin ile karşılaştırdğımızda gidecek daha çok yolumuz var gibi görünüyor. Bizim fark yaratmaya çalıştığımız nokta sadece erkeklere özel ürünler, iletişim ve tasarım çalışmaları. Ayrıca geleneksel perakende tarafında edindiğim tecrübelerle koleksiyon oluşturma, satın alma adımlarını farklı bir mantıkla yürütüyoruz. Offline bir marka gibi çalışıp online’da satış yapmaya çalışıyoruz. Karlılık ve verimlilik tarafında offline’dan öğrenilecek çok detay var bence.
Kendi kategorinizde ve dikeyinizde pek çok rakibiniz var. Büyük markalar da bu rakiplere dahil. Siz kendinizi bu rekabet ortamının neresinde konumlandırıyorsunuz?
Aslında Private Shopping ve Full Price Özel Alışveriş siteleri direk olarak bize rakip değil hatta onlar iş ortaklarımız bazılarında bizim ürünlerimiz de satılıyor. 🙂
Erkek dikeyinde konumlanan ve sadece online da karşımıza çıkan başka bir proje yok gibi. Büyük markalarla da şu noktada ayrılıyoruz. Bizim mağaza yatırımlarımız, kiralarımız, mağaza personellerimiz olmadığı için satış fiyatlarımız daha makul seviyelerde kalıyor. Tabii büyük markaların yıllara dayanan geçmişleri ve onlarca & yüzlerce mağazaları var. Biz ise daha yolun başında sayılırız.
Size göre e-ticaret kavramını tanımlayacak üç kelime nedir?
Verimlilik, farklılık, karlılık.
E-ticaret sektöründe doğru ve sağlıklı büyüme için neler yapıyorsunuz?
Çok fazla deneme yapıyoruz. Farklı reklam modelleri, reklam mecraları, farklı pazarlama yöntemleri, offline aktiviteler vs. derken doğru yolu bulmaya çalışıyoruz.
Ürün karması anlamında seçici davranıyoruz. Karlılık , koleksiyon oluşturma ve satın alma adımlarında ise geleneksel (offline) perakende de kullandığımız iş süreçlerini uygulamaya çalışıyoruz.
İçeriğe sadece organik trafik için ihtiyaç duyulduğu yanılgısı var. Fakat e-ticarette içerik marka bilinirliği ve sürdürülebilirliği açısından da büyük önem taşıyor. Siz içeriğe ihtiyaç duyduğunuzu hangi aşamada fark ettiniz?
İçerik konusuna en baştan beri ilgiliyiz. İlk zamanlarda kendimiz içerik üretmeye çalışıyorduk. Fakat start-up’larda ‘az kişi & çok iş’ durumu olduğu için bu konuya gerekli enerjiyi ayıramıyorduk. Bu konuda İçerik Bulutu önemli bir açığı dolduruyor. Aslında şöyle düşünülebilir; bir reklam ya da pazarlama çalışması yapıyorsunuz sonrasında bu çalışma sonsuza dek sitenizde, internette ve Google’da kalıyor ve her seferinde üstüne ekleyerek gidiyorsunuz. Bu yüzden farklı aramalarda, farklı ihtiyaçlarda müşterinin karşısına çıkabilmek için ‘İçerik Üretimi ve Kullanımı’ en sürdürülebilir yöntem bence.
Ağırlıklı olarak hangi içerik türlerine ihtiyaç duyuyorsunuz? Bunların faydasını nasıl ölçümlüyorsunuz?
Özellikle ön plana çıkarmak istediğimiz kategori ve ürünlerimizle ilgili içerikler oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sayede ilgili kategorilerde aramalarda ön plana çıkıyoruz. Bir start-up olarak daha önce bahsettiğimiz ‘ünlü markaları’ arama sonuçlarında geride bırakmak bizim için önemli bir nokta.
İçerik Bulutu sayesinde tek bir toplantı yapmadan, ofisinizden, farklı ödeme tercihlerinden yararlanma imkanıyla içerik talep edebiliyorsunuz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir start-up’ın içindeyken reklam, satın alma, pazarlama, lojistik, operasyon, finans gibi bir çok konu ile ilgilenmek durumundasınız. Bu koşullarda hızlı ve pratik çözümler sunan partnerler arıyorsunuz. Bu yüzden İçerik Bulutu ile çalışmak bizim için önemli bir avantaj. Bazen içerikler bizden hızlı hazırlanıyor biz sisteme yükleyip yayına açmak da yavaş kalıyoruz diyebilirim.
İçerik Bulutu ile çalışmak girişiminiz üzerinde ne gibi olumlu etkiler yarattı?
İçerik konusuna aslında ‘kalıcı reklam’ diyebiliriz. Arama ve araştırmalarda hep sizi işaret eden, bütçesi bitmeyen bir online reklam kampanyası gibi… Bu sayede farklı kanallardan trafik çekmeye başladık.
Kravatistan’ı daha ileri taşımak için gelecekte ne gibi planlarınız olduğunu öğrenebilir miyiz?
Kravatistan’da şu an mevcut ürün kategorilerini arttırmaya çalışıyoruz. Bir yandan offline’da uygun olduğunu düşündüğümüz butiklerle çalışıyoruz bu sayede müşterimize temas etme şansı yaratıyoruz. Erkeklerin alışveriş yapmak istediklerinde ilk akıllarına gelen sitelerden, markalardan biri olmak hedefimiz. 🙂
icerikbulutu.com e-Ticaret girişimlerini destekliyor! e-Ticaret girişimleri için farklı indirim ve içerik paketi tekliflerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.