Kim Bu İçerik Bulutu İçerik Yazarları? - 2

Kim Bu İçerik Bulutu İçerik Yazarları? – 2

“Kim bu İçerik Bulutu İçerik yazarları?” sorusuna yanıt bulacağınız röportaj serimizin ikinci bölümünü; freelance ruhunu sonuna kadar yaşayan, okumalara doyamayan, on parmağında on marifet Scubagirl ile gerçekleştirdik. Uzman yazarımız hakkında bilgi sahibi olmak ve freelance içerik yazarlığına dair küçük tüyolar almak için röportajımızı çok seveceksiniz.

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
İktisat mezunu, eski tiyatrocu, freelance halkla ilişkiler uzmanı, doktora öğrencisi, amatör pastacı, dalış profesyoneli, yazar, çizmez.

Eğitim hayatınıza ve akademik kariyerinize baktığımızda okumaya ve öğrenmeye epey meraklı olduğunuzu görüyoruz. Hangi okullarda ve bölümlerde eğitim aldınız?
Çok okuyan bir aileden olunca mecburen okuyorsunuz. 🙂 Bizim ailede kişi başına en az üç üniversite mezuniyeti düşünüyor. Annem akademisyen. İki kardeşimin lisans ve yüksek lisans mezuniyetleri var. Ben İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat mezunuyum. Galatasaray Üniversitesinde Avrupa Birliği yüksek lisansı ve İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler yüksek lisansı yaptım. Halen Halkla İlişkiler alanında tez aşamasında olan bir doktora öğrencisiyim.

Eşim de benden aldığı motivasyonla şu anda üçüncü üniversitesini okuyor. Diploma seviyoruz biz 🙂

İçerik Bulutu’nda istediğiniz zaman, istediğiniz kadar üretme ayrıcalığına sahipsiniz.

Profesyonel içerik üretmeye ne zaman ve nasıl başladınız? Bunu bir meslek olarak devam ettirmeye karar vermenizde etkili olan faktörler neler?
Üniversiteden mezun olduktan sonra uzunca bir süre ne yapmak istediğime, hangi yöne gideceğime karar veremedim. Yüz binlerce üniversite mezununa iş dünyası da fazla bir seçenek sunmuyor ne yazık ki. Ayrıca Türkiye’deki hem ilköğretim ve lise hem de üniversitedeki eğitim sistemi, kişinin yeteneklerini ve kişiliğine uygun meslekleri seçmesine yönelik değil. Ben de İktisat okuma hatasına düşerek bir ‘meslek’ sahibi olamadım.

Tesadüfen bir gazetede muhabir olarak çalışmaya başladım. Bir içeriği ya da haberi yazabileceğimin farkında değildim. Ancak asıl yazarlığa başlangıç dönemim bu olmadı. Kısa gazetecilik deneyiminden sonra kendimi halkla ilişkiler sektöründe buldum. Kariyerimin dönüm noktası bu oldu. Metin yazarı olarak başladığım halkla ilişkiler sektöründe çeşitli pozisyonlarda çalıştım. Yetmedi, akademik alanda kendimi geliştirdim. Yazma, araştırma ve içerik üretme yeteneğim, bu işte devamlılığımı sağladı. Elbette halkla ilişkiler sektöründeki meslektaşlarımdan çok şey öğrendim.

Uzman olduğunuz ve profesyonel olarak içerik ürettiğiniz alanlar nelerdir? Uzman olduğunuz bir konuda içerik üretmenin avantajları nelerdir?
Yıllarca halkla ilişkiler sektöründe çalışmış olmanın ve bu alanda uzman olmanın avantajına sahibim. Hızlı tüketimden otomotive, bilgi teknolojilerinden perakendeye birçok sektörden müşteriyle çalıştım. Her konuda uzman olduğumu söyleyemem ancak her konuda profesyonel olarak içerik üretebilirim.

Basın bülteni, konuşma metni, mektup, makale, soru&cevap, hikaye, kitap, aklınıza gelen her şeyi yazabilirim. En çok sivil toplum sektörü ve seyahat ile ilgili içerik üretmeyi seviyorum.

Uzman olduğunuz bir alanda içerik üretmek, bence sevdiğiniz bir alanda yazmak demek. Yarattığınız şeyin sizi mutlu etmesi demek. Bazen yaptığınız işten o kadar tatmin oluyorsunuz ki kendiniz de ikna oluyorsunuz. Yemek takımlarınızı ya da dekorasyonu değiştirmek istiyorsunuz, o seyahate siz de gitmek, o eğitimi siz de almak istiyorsunuz, bir fikrin savunucusu, sözcüsü oluyorsunuz.

Sizi icerikbulutu.com’da içerik üretmeye teşvik eden en önemli etken neydi? Süreli değil sürekli kazanç sağlamak, İçerik Bulutu’nu tercih etmenizde rol oynadı mı?
İçerik Bulutu’nda istediğiniz zaman, istediğiniz kadar üretme ayrıcalığına sahipsiniz. Bence bu en önemli etken. Çalıştığınız kadar kazanıyorsunuz. Beni de bu teşvik etti. Ancak kazanç önemli bir etken değil benim için. Yeni bir şeyler yazmak, bir ekibin parçası olmak ve bunun bana yeni kapılar açacak olması beni daha çok mutlu ediyor.

Kurumların yanı sıra ajansların da, özellikle yeni özelliklerin hayata geçmesiyle birlikte İçerik Bulutu’nu keşfedeceğini düşünüyorum.

İçerik Bulutu’nun, içerik üretme sürecini sadece markalar için değil uzman içerik yazarları için de profesyonel hale getirdiğini düşünüyoruz. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? — Kim Bu İçerik Yazarları
İçerik Bulutu’nu görünce “aaa benim de aklıma gelmişti” dedim. Çünkü halkla ilişkiler, pazarlama ve reklamcılık sektörlerinin içerik üretimi anlamında böyle bir platforma ihtiyacı olabileceğini düşünmüştüm.

Bence İçerik Bulutu’nun sektöre bu anlamda önemli bir katkısı var. Kurumların yanı sıra ajansların da, özellikle yeni özelliklerin hayata geçmesiyle birlikte İçerik Bulutu’nu keşfedeceğini düşünüyorum. Böylelikle daha fazla uzman yazar için iş imkanı da yaratılmış olur.

Farklı dilleri biliyor olmanız araştırma sürecinde size katkı sağlıyor mu? En çok hangi dilde araştırma yapıyorsunuz? — Kim Bu İçerik Yazarları
İngilizce yeterli geliyor. Her türlü kaynağı bulmak mümkün. Bir yazarın sahip olması gereken en önemli özellik araştırma yeteneği ve İngilizce bence.

Freelance çalışmak göründüğünden çok daha zor ve disiplin gerektiren bir iş. İş planınızı oluştururken en çok nelere dikkat ediyorsunuz? Örneğin günlük bir hedefiniz var mı, kendinize belirli bir süre mi ayırıyorsunuz yoksa belirli bir sayıda içerik üretmeyi mi amaçlıyorsunuz?
İş hayatından ayrılırken freelance çalışmanın bu kadar disiplin gerektireceğini düşünmemiştim. Herkes “mutlaka bir odayı çalışma odası yapmalısın ve oraya sadece iş için girmelisin” diyor. Aslında evde olunca bu o kadar basit bir şey değil. En azından benim için olmadı.

Kendimi kısıtlamayı ve kısıtlanmayı sevmediğim için kendimi bir odaya kapatıp, “bugün şu kadar saat çalışacağım, 18.00’de mesaim bitecek ve odadan çıkacağım” diyemiyorum.

Bazen çalışırken istediğiniz verimi yakalayamıyorsunuz. O zaman o odada durmanın hiçbir anlamı yok. Bazen çalışma odasının dışına çıkmak, salonda ya da koltukta çalışmak istiyorum. Bazen sabah bazen akşam çalışıyorum. Özellikle akşam saatlerinde ve gece daha verimli oluyorum.

Ev, farklı bir disiplin gerektiriyor ve size bir takım başka sorumluluklar da yüklüyor. Örneğin sürekli bulunduğunuz çalışma ortamınızın temiz olması gerekiyor. Evde size ticket verip, git yemek ye diyen bir patron yok. Çay getiren bir Gülay Abla yok. Temizlik yapmak, karnınızı doyurmak için vakit ayırmanız gerekiyor.

Tüm bu etkenler sebebiyle günlük iş planım da o güne özel değişiyor. Bazen hoşuma giden bir içerik oluyor, üzerime alıyorum ve bütün gün o konu hakkında yazıyorum. Bazı günler hiçbir şey yazmıyorum. Doktora tezi yazıyor olmamın da bu planın değişken olmasında etkisi var elbette.

Diğer yandan bazı içerikleri üretmem zaman aldığı için belirli bir plan dahilinde ilerleyemiyorum. Bazen bir, bazen üç, bazen altı içerik üretiyorum. Araştırma süreci uzun sürebiliyor. Ya da ilk cümleye başlamam uzun sürüyor. İlk cümle önemli benim için. Yazının ruhunu oradan yakalıyorum. Önemli olan doğru içeriği üretmek. O yüzden harcadığım zamanın pek önemi yok.

Freelance çalışmak hobilerinize daha fazla zaman ayırmanızı sağlıyor mu? —  Kim Bu İçerik Yazarları
Freelance çalışmanın en güzel yanı bu bence. En sevdiğim şey seyahat etmek ve dalış yapmak. Bir işte çalışırken ise izin almak hiç kolay değil. Belirli bir süre izniniz var. Özellikle halkla ilişkiler sektöründe bu izni istediğiniz zaman kullanamıyorsunuz. Kış ortasında tatile çıkamıyorsunuz.

Müşterinin iş planına, ajansın iş planına ve ekibin durumuna göre plan yapmak zorundasınız. Tatile çıkıyorsunuz ancak aklınız işte kalıyor. Ama freelance çalışırken istediğiniz zaman tatile çıkabilirsiniz. Önümüzdeki iki ay boyunca iki uzun seyahatim var örneğin. Ocak’ta Berlin’de, Şubat’ta ise çekiç köpekbalıklarına dalış yapmak için Bimine’de olacağım. 🙂

Freelance çalışmanın tek dezavantajı yalnız olmak. Ofisteyken diğer insanlarla, müşterilerle iletişimde oluyorsunuz. Bu yüzden ofis hayatını özlüyorum. Diğer yandan her gün 3 saati de trafikte harcamıyorum. Bu vakti sevdiğim şeylere zaman ayırarak değerlendirebiliyorum.

Bildiğiniz gibi bu ay içinde İçerik Bulutu ürün sayısını 4’ten 10’a çıkardı. Uzmanlık alanlarınızla örtüştüğü takdirde yeni içerik tiplerinde üretim yapmayı planlıyor musunuz?
Basın bülteni konusunda oldukça fazla deneyimim var. Hatta basın bülteni yazmayı diğer üretim alanlarına göre daha çok seviyorum. Bence ürün sayısının çeşitlenmesi çok önemli bir gelişme.

Freelancer olmayı nasıl tanımlarsınız? Freelancer olmak sizin için ne ifade ediyor?
Freelancer olmak demek özgürlük demek. Zamanına, ihtiyacına göre istediğin kadar çalışabilmek demek. Ancak bu iş de bir disiplin gerektiriyor. Belirli bir süre zarfında o işi bitirmek zorundasınız.

Özellikle İçerik Bulutu bu anlamda sizi disipline ediyor. Zaman dolmadan içeriği teslim etmelisiniz ya da revizeyi tamamlamalısınız. Müşahit olduğum seçim günü sandığa gitmeden önce gelen revize talebini sabahın 6’sında yapmıştım mesela. 🙂

Son olarak İçerik Bulutu uzman içerik yazarları arasına katılmak isteyen adaylarımıza ve freelance çalışmak isteyen metin ya da içerik yazarlarına ne önerirsiniz?
Hangi alanlarda güçlü olduklarını, uzmanlık alanlarını tespit etmelerini öneririm. Yazmaktan hoşlandıkları alanlarda kendilerini güçlendirebilirler. Bu aynı zamanda kendinizi de keşfettiğiniz bir iş. Yazarlığınızı ve yeteneklerinizi daha iyi tanıyorsunuz. Sınırlarınızı ve hangi alanlarda güçlü olduğunuzu görüyorsunuz.

Mini Anket
Kağıt mı, klavye mi?
Not alacaksam kağıt, bir yazı yazacaksam klavye.
Gündüz mü, gece mi?
Ne yaptığınıza göre değişir.
Çay mı, kahve mi?
İkisini de ayrım yapmayacak kadar çok seviyorum.
Yalnızlık mı, kalabalık mı?
Genellikle yalnızlık, bazen kalabalık.
Günlük mü, blog mu?
Eskiden günlüktü, artık blog.
E-kitap mı normal kitap mı?
e-kitap asla. Kitap dolusu kütüphane seviyorum.
Sessizlik mi? Müzik mi?
Çalışırken sessizlik, mutfakta müzik.

Siz de İçerik Bulutu’nun geniş freelance topluluğu arasında yerinizi almak, kariyerinize geleceğin mesleği ile yön vermek istiyorsanız Dijital İçerik Üreticiliği 101 eğitimini hemen satın alın. 

Kim Bu İçerik Bulutu İçerik Yazarları? - 2

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat