İyi fikrin babası ihtiyaçtır : İçerik Pazarlaması ve icerikbulutu.com yolculuğu

İçerik Bulutu kurucu ortağı Ahmet Durmuşoğlu tarafından yazılmıştır.

Birlikte çalıştığımız markalar, dostlarımız ve ailelerimizin şahit olduğu bir gerçek var. Tüm ekip son 1,5 yıldır gece gündüz yeni girişimimiz “İçerik Bulutu” için çalışıyoruz. Aslında bu gecikmiş yazıyı; bizi, yol haritamızı ve neler yaptığımızı merak eden müşterilerimiz ve bu yolculukta birlikte içerik pazarlaması konusunda harika işler çıkardığımız Türkiye’nin en büyük uzman içerik yazarı ekosistemi icerikbulutu.com yazarları için yazıyorum.

Bu kısa süre zarfında birlikte oluşturduğumuz işlere baktığımda sadece ticari bir girişim hayata geçirmediğimizi, süreçlerini yeniden tanımladığımız bir pazar yaratmaya başladığımızı düşünüyorum.
Bu pazarın en önemli ve öncelikli parçalarını da iyi eğitimli, alanında uzman ve en önemlisi içerik üreterek para kazanmak, 9–6 prangasına mahkum olmak istemeyen içerik profesyonelleri oluşturuyor. Son 1,5 yıldır onların birbirinden ilginç hikayelerine şahit oluyoruz.

Bu özel topluluğun bakış açısına, yaşam biçimine uygun bir model geliştirdiğimizi düşünüyor, onlara her fırsatta; “Size uzun süreli bir hayat vaadimiz var. Bu vaat, size doğal reflekslerinizden gelen yaratıcılık ve üretkenliği duvarlar arasına sıkıştırmamayı sağlayacak. Tek yapmanız gereken; ‘uzmanlık alanlarınıza’ göre iyi içerik üretmek.’’ diyoruz.

Ama bu uzun ve tek başına ele alınması gereken bir yazı konusu. En yakın zamanda bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı yazacağım. Şimdilik İçerik Bulutu başlangıç hikayesinden devam edelim.

Nasıl Başladık? – İçerik Pazarlaması Projemiz

İçerik Bulutu fikri, bir önceki girişimimiz Erospirlanta.com’da yaşadığımız bir problem sayesinde ortaya çıktı. Bu probleme çözüm arayışımız sürecinde; kobi, marka ya da ajans tarafında sürdürülebilir içerik ihtiyacının ne kadar önemli olduğunu ve bu probleme çözüm yaratabilecek, ölçeklenebilir bir yapının olmadığını fark ettik.

Yine yeniden: İyi fikrin babası ihtiyaçtır!
Erospirlanta.com’da yaşadığımız bu problem ve probleme aradığımız çözüm aynı zamanda Türkiye’nin en başarılı içerik(le) pazarlama projelerinden evlilik.erospirlanta.com’un doğmasına sebep oldu. Bu süreçte içerikle pazarlama, içerik üretimi vb. birçok detayı öğrenirken bu probleme özgü detayları anlamaya başladık. Fitili ateşleyen ise ‘’içerik üretmenin’’ sadece bizim problemimiz olmadığını keşfetmekti. Çevremizdeki ajanslar da, markalar da bizim gibi e-ticaret şirketleri de bu ihtiyaçtan ve sıkıntılı süreçten şikayetçiydi. Bu ihtiyaç, fikrin kendisini doğurdu ve biz de aksiyon alıp girişim fikri üzerinde çalışmaya karar verdik.

“İyi bir rakipten çok daha zorlayıcı eşik varsa o da kurallarını ve dinamiklerini oluşturmaya çalıştığınız pazardır.”

Bu 1,5 senelik süre zarfında pazarda ilk olmanın tüm zorluklarını bire birer yaşadık. Aynı süreç içerisinde, benzer ölçekte, hatta benzer ölçekte olmasa bile makul seviyelerde dahi, içerik pazar yeri modelini uygulayan gerçek bir örnek karşımıza çıkmadı. Dolayısıyla bu modeli ve yarattığı faydayı sadece biz anlatabildik. Markada çalışan profesyonellerin geleneksel ve tutucu olduğunu ve yeni bir model karşısında çoğunlukla bir referans noktası aradıklarını hatırlatmama gerek yok herhalde. 🙂

‘’Yenilik çoğu zaman fırsat getirse de aslında beraberinde ciddi bir risk de barındırıyor.’’

Bilmeyenler İçin: İçerik Bulutu Nedir, Nasıl Çalışır?

En basit anlatımıyla işletmelerinizin, ajanssanız müşterilerinizin içerik ihtiyaçlarını tanımlayıp, farklı içerik türlerini talep edebileceğiniz ve tüm bu süreci akıllı ekranlarınızdan yönetebileceğiniz akıllı bir servistir. Siz içerikleri talep ettikten sonra yazar eşleştirme teknolojimiz, talep ettiğiniz içeriğin türüne göre uzman yazarlara ya da yazar takımlarına içeriklerinizi atar ve içeriklerinizi alanında uzman kişiler üretir.

Bu içerik üretme aşamasında, uzman yazarlarımızın üretim yaptığı ekranlar bir dizi otomatik kontrol yapar, içerikler özgünlük testlerinden geçer ve sıra bir sonraki aşama olan editör kontrolüne gelir. Editörlerimiz, sizin içerik talebinize özel atanmış “profesyonellerden” oluşur. Bu kişiler sizin içeriklerinizi bir dizi kontrolden daha geçirir. (Editörlerimiz de freelancer.)

Yani bir içeriği bir kişi üretir ancak içerik, onayınıza sunulmadan önce sistem ve editörler tarafından kontrol edilir. Tüm bu süreçlerden geçen içerikler sizin onayınıza sunulur. Siz bu içerikleri kontrol edip revizyon ya da onay verebilir ya da farklı formatlarda indirebilirsiniz.

Talep ve üretim arasında geçen süreçte İçerik Bulutu teknolojileri, işinizi ve operasyonunuzu minimuma indirmenizi sağlar. Akıllı ekranlarınızdan tüm bu süreci Facebook kullanır gibi kolayca yönetebilirsiniz.

1.0 > 2.0 > Yükleniyor…

Projelendirme, yazılım geliştirme, iş planları, tasarım gibi zorlu süreçlerin sonucunda ilk versiyonumuzu 2014 Ekim ayında yayına aldık.

Eksiklerimizin, zayıf yönlerimizin farkındaydık. Dolayısıyla ilk versiyonu yayına aldığımız günün ertesi haftası V2 için çalışmaya başladık.

İlk versiyon ile ikinci versiyon arasındaki süreçte birlikte çalıştığımız tüm işletmeler ve içerik profesyonellerinden aldığımız geri bildirimlerle eksiklerimizi tamamlamakla kalmayıp mevcut ihtiyaçlara daha iyi çözümler yaratacak yeni ürün ve servisler geliştirip 2. versiyonu 2015 Temmuz’da yayına aldık. İçerik Bulutu artık tüm paydaşlarımız için daha akıllı ve işlevsel. 🙂

Bu uzun ve yorucu geliştirme süreci içerisinde ne kadar çay, kahve tükettiğimizi yazmayacağım. 🙂 Ama binlerce satır kod, binlerce saat mesai, bir sürü test, bolca deneyim ve geri bildirim sonucunda zorlu geçen bir süreç olduğunu söyleyebilirim.

İçerikleri Kim Üretiyor?

İçerik Bulutu’nda içerikleri bot, yazılım ya da bir algoritma değil gerçek insanlar üretir. İçerik Bulutu, son 1 yıl içerisinde 45 bine yakın başvuru aldı. Bunların sadece 1800+ içerde içerik üretmeye hak kazanabildi. İçerik yazarlarını uzmanlıklarına göre ve ürettikleri içeriklerin kalitesine göre içeriye kabul ediyoruz. Kabul etmemiz, onların markalar için içerik üretebilecekleri anlama gelmiyor tabii. Yazarlarımız arasına katılan kişiler, sonrasında farklı süreçlere tabi tutuluyor ve yeniden değerlendiriliyor. (kategorilendirme, puanlandırma ve bir dizi kalite süreci)

Şu anda 45 ayrı kategoride içerik üretiyoruz. ( sürekli gelişiyor ) Örneğin; hepimizin yakından bildiği B2B blogu olan bir markanın mimari teknolojiler içeriğini mimarlık eğitimi almış bir içerik yazarı üretebiliyor. Ya da performans-oyun bilgisayarı konusunda müşterimiz olan markanın içeriklerini 10 yıl üzerinde Türkiye’nin önde gelen oyun dergilerinde içerik üretmiş yazarlar üretebiliyor. Bunun gibi birçok kategoride birlikte çalıştığımız markalara, ajanslara ve kobilere benzeri olmayan çözümler sunuyoruz.

Hangi Tür İçerikler Üretiyoruz?
İlk versiyonda 4 ürünle başlamıştık. Şu an 10 içerik ürünümüz ve 2 görsel ürünümüz var. Bunlar ; Blog içeriği, Uzun Blog içeriği, Kategori ve Ürün Açıklaması içeriği, Twitter içeriği, Facebook içeriği, Basın Bülteni, Liste içeriği, Meta Açıklaması içeriği ve Web Site içeriği.
Bunun dışında İçerik Bulutu yayıncıları, kolaylıkla içeriklerine uygun görsel ve videoları sistem arayüzlerinden arama yaparak lisanslı bir şekilde satın alabiliyorlar. Yeni ürünler ve çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Yakında güzel sürprizlerimiz olacak.

Katma Değerli Servisler

Yazar, yayıncı ve editörler için geliştirdiğimiz farklı bir çok servis var. Bu servis ve teknolojiler yolda öğrendiklerimizden ve gerçek ihtiyaçlardan ortaya çıkan geliştirmeler. Bu geliştirmelerin bir çoğu marka tarafındaki operasyonu minimize etmek üzerine kurgulanıyor.

Örnek? Hemen vereyim;

İçeriğe ihtiyacı olan markaların en büyük ve ortak problemleri üretilen farklı formatlardaki içeriklerin yayınlanacağı yere aktarılmasıdır. Özellikle hatasız, sorunsuz bir şekilde aktarılması. Hele binlerce içerik üretildiyse bu başlı başına bir sorun, operasyon ve maliyettir. Biz bu sorun için farklı servisler geliştirdik. Bunlardan en çok kullanılanı; İçerik Bulutu WordPress eklentisi, markaların, İçerik Bulutu’ndan talep ettiği içerikleri içerik bulutuna entegre ettikleri WordPress sitelerine otomatik olarak aktarıyor. Bunun için tek yapmanız gereken şey, talep ettiğiniz içeriklere İçerik Bulutu yayıncı ekranınızdan onay vermek.

Başka bir arzunuz? 🙂

Amacımız ?

İçerik Bulutu yolcuğunda yola çıktığımız ilk günden beri amacımız; bulut tabanlı, akıllı bir servis /ürün geliştirmekti. Bunun için attığımız ilk adım, bu sistemin en önemli iki paydaşı olan içerik üreticileri ve içerik ihtiyacı olan işletmeleri bir araya getirebilecek, akıllı yapıyı kurmak oldu.

Bu yapıyı kurarken önceliğimiz İçerik Bulutu’nu basit bir pazar yeri mantığının ötesinde iş modeliyle, ürettiği teknoloji ve ürünleriyle markalar için öncelikli ve tercih edilir bir noktaya taşımak ve işletmelerin içerik ihtiyaçlarına geniş bir çerçeveden cevap verebilmekti.

Kısa süre içerisinde bunu başardığımızı ve bu çıtayı birkaç adım yukarı taşıdığımızı düşünüyorum.

Marka, ajans, ya da girişimcisiyseniz sizinle de tanışmak isterim. Eğer uzman bir içerik yazarıysanız lütfen geleceğe katılın 🙂

Ahmet.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat