Freelancerlar için zaman yönetimi

Yapılacaklar Listenizdeki Her Maddeyi Tamamlamanın 10 Yolu

Freelance çalışanlar için bazen koca bir gün tüm işleri bitirmeye yetmez. Haliyle yapılacaklar listenizde 20 tane şey varsa bu sizi huzursuz eder. Böylesine stresli zamanlar motivasyonunuzu kaybetmenize sebep olur. Gerçek şu ki iş yapılacaklar listesi olduğunda bunu yapmanın bir doğru bir de yanlış yolu var.

Bu konuda yapılan en büyük yanlış, yapılacaklar listeniz konusunda gerçekçi davranmamanızdır. Bir diğer yanlış ise listenizi aklınıza gelen her şeyle doldurup uzatmaktır. Bunun yerine daha az ama daha etkili projelere odaklanmalı, sizin için önceliği olan maddeleri listenizde ön sıralara çekmeli ve aklınıza gelen her şeye “evet” demeyi bırakmalısınız.

İşte zamanınızı daha efektif kullanıp daha uygulanabilir bir yapılacaklar listesi düzenlemeniz için 10 ipucu!

1. “Hayır” demeyi öğrenin

“Hayır” demek bazen zordur. “Evet” diyerek başkalarına iyilik yapmak isteriz ama arada sırada kendimizi de ön plana almayı unutmamalıyız çünkü aslında her şeye “evet” diyerek yapılacaklar listemize bir madde daha eklemiş oluyoruz. Dolayısıyla biri sizden yardım istediğinde önce kendi planlamanızı yapıp sonra onun için bunu yapıp yapamayacağınız konusunda gerçekçi olmalısınız.

2. Gerçekçi olun

Aklınıza gelen her şeyi yazmak yerine yapılacaklar listenize sadece belli şeyleri dahil etmelisiniz. Kendinize şu soruları sormalısınız: “Bugün yapmam gereken en önemli şey ne?”, “Bu maddeler gerçekten ne kadar zamanımı alacak?”, “Hangileri yarını bekleyebilir?”,

O gün yapmanız gerekenleri yazıp önceliklendirmek ve bunları yapmak için yeterli vakit ayırmak sizi daha az strese sokacak ve daha iyi hissettirecek.

3. Sayıya değil kaliteye odaklanın

Bir yapılacaklar listesi oluşturmak, odaklanmanıza ve işlerinizi planlı bir şekilde yapmanıza yardımcı olur ancak bu milyon tane işi aynı gün yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Önemli olan yapılacaklar listesindeki tüm maddelerin üzerini çizdiğinizde ortaya kaliteli bir iş çıkardığınızı görmek. Bu yüzden ilkenizi “sayıya değil kaliteye odaklan” olarak belirleyin. Yapılacaklar listenizdeki maddelerin üzerini çizdikçe bir şeyleri başardığınızı hissedebilirsiniz. Ama aslında olay, efektif bir şekilde çalışıp çalışmadığınızı anlamanız.

4. Listenizi kısa tutun

Bunun doğru olmadığını düşünebilirsiniz ama yapılacaklar listenizi başarıyla tamamlamak istiyorsanız listeyi çok ama çok kısa tutmalısınız.
Listenizde her gün en fazla 3 maddenin olması önerilir. En başarılı insanların yapılacaklar listesinde genellikle sadece 1 madde vardır. Bu noktada kendinize şunu sorun: “Bugün işimi ya da beni ileriye taşıyacak hangi şeyi yapmalıyım?”

5. Yapacaklarınızı bir gece önceden yazın

Yapacaklarınızı bir gece önceden belirlemeye çalışın. Bu, gününüzün nasıl geçeceği hakkında size ufak da olsa bilgi verir. Bu sayede uyandığınız andan itibaren zaman kaybetmeden güne başlayabilirsiniz. 1 numaralı görevinizi yerine getirmek için hazırsınız!

6. Birden fazla şeyi aynı anda yapmayın

Araştırmalar aynı anda birden fazla şey yapmanın insanları daha az üretken yaptığını gösteriyor. Bir sürü şeyi aynı anda yapmak için uğraştığınızda asıl yapmanız gereken şeye odaklanamazsınız. Bu yüzden çoklu görevler stres ve anksiyeteye neden olarak iş ya da sosyal yaşantınızda ilerleme kaydetmenize engel olur.

7. “Eğer” planlaması yapın

“Eğer” planlaması, hedefinize ulaşmanız için size yardımcı olmayı amaçlayan bir stratejidir. Bu strateji, hem yapılacaklar listenizi önceden planlamanızı sağlar hem de listenizdeki maddeleri ne zaman ve nerede yapacağınızı gösterir. Psikologlar tarafından da desteklenen ve hedefe ulaşma şansını yüzde 200/300 oranında artırdığı söylenen bu stratejinin şöyle kurgulanmalı: “Eğer …….. olursa (ya da olduğunda), ….. yapacağım.”

Örneğin; “Saat 3 olduğunda, yaptığım her şeyi bırakıp bu proje üstünde çalışacağım.” Ya da “Eğer günlerden pazartesi ya da salıysa, işten sonra spora gideceğim.”

8. Gelen kutunuzu sürekli olarak kontrol etmeyin

Bazen sadece sayfayı yenilemek; saatlerce süren mail yanıtlama, silme ya da mail atma operasyonuna dönüşebilir. E-mail deliğinde boğulmak yerine gün içerisinde e-maillerinizi kontrol edeceğiniz biri sabah biri öğlen biri de akşam olmak üzere 3 zaman aralığı seçin.
Burada bir diğer önemli nokta ise uyanır uyanmaz maillerinizi kontrol etmemeniz. Bu sizi asıl yapacağınız işlerden alıkoyabilir ve tüm yapılacaklar listenizin aksamasına sebep olabilir.

9. Kendinize önem verin

Tüm işlerimizi bir an önce bitirebilmek için uğraşırken kendimize zaman ayırmayı unutabiliriz. Yapılacaklar listenizdeki maddeleri takıntı haline getirip sağlığınızı riske atmayın. Egzersiz, sağlıklı beslenme, sosyalleşme gibi size keyif veren aktiviteleri hayatınızdan çıkarmak yerine tüm bunları dengeli bir şekilde uyguladığınızdan emin olun.

Kendinize şunları sorun: “Arkadaşlarım ve ailemle olan ilişkim nasıl gidiyor?”, “Bu hafta yeterince dışarı çıktım mı?”, “Bu hafta spora gittim mi?”. vb.

10. Nefes alın

Nefes alın, ara verin, yürüyüşe çıkın, birkaç sayfa kitap okuyun ya da müzik dinleyin.

Yapılacaklar listenizdeki maddeler yüzünden başınızın dönmesine izin vermeyin. Stresli hissettiğiniz an nefes almak ve kafanızı dağıtmak için birkaç dakika ara verin. Böylelikle daha açık bir zihin ile listenizdeki maddelerin üzerini çizmeye daha hazır olduğunuzu göreceksiniz.

Kaynak: https://www.upwork.com/blog/2018/03/10-quick-tips-help-check-off-everything-list/

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat