​Dijital Nomad Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

​Dijital Nomad Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

Çalışma şekillerinin esneklik kazanmasıyla beraber ortaya çıkan yeni kavramlardan biri de “dijital nomad”lık. Kim bu dijital nomadlar? Nasıl çalışırlar? Bir gün dijital nomad olmaya karar verirseniz, bu yaşam şeklinin güzel yanları ve zorlukları nelerdir, bilmek ister misiniz? O halde okumaya devam edin.

Dijital nomad; ister Barcelona’dan ister Bali’den isterse Belize’den, yani internet bağlantısının olduğu dünya üzerindeki hemen her yerden çalışma özgürlüğüne sahip olan kişidir. Dijital nomadlık, uzaktan ve freelance çalışma özgürlüğü içinde olan herkesin; yazarların, tasarımcıların, danışmanların ev veya kafelerin izole ortamlarında sıkışıp kalmayarak, hem gezerek hem çalışarak sürdürebilecekleri bir yaşam şeklidir.

Dijital Nomad Kime Nedir?

Nomad kelimesi Yunanca’dan gelir. Kelime anlamı olarak da, mer’alarda dolaşan kişidir. Nomadın sabit bir yaşam yeri yoktur, kendine başta yiyecek ve su bulmak, bir geçim sağlamak için oradan oraya gezer. Dijital nomadlık da tercihen doğanın cömert olduğu topraklarda yaşarken ve yer değiştirirken, uzaktan veya freelance çalışarak hayatını kazanmaktır. Dolayısıyla, bir dijital nomadın ihtiyaç duyduğu en temel iki şey, iyi bir internet bağlantısı ve işini yapmasını sağlayacak dizüstü bilgisayarıdır.

Bu çalışma ve yaşam şekli kişiye sadece seyahat, yeni kültürlerle tanışma imkanı değil; aynı zamanda güçlü bir özgürlük hissi sunar.

kimler-dijital-nomad-olabilir

Kimler Dijital Nomad Olabilir?

Dijital nomad olmak için gereken karakter özelliklerine geçmeden önce, fiziksel olarak gereken şartlara yakından bakalım. Dijital nomadın çalışma şeklinde “esneklik” ön planda olacağı için, yapılan işin de her şeyden önce bu esneklik ve özgürlüğe izin verir nitelikte olması gerekir.

Bir Şirkete Bağlı Uzaktan Çalışanlar: Şirkete bağlı çalışan ama ofiste fiziken bulunma zorunluluğu olmayan kişiler bu yaşam tarzına uygundur. Elbette çalışma temposunun aksamayacak olması ön koşuldur. Rutin bir ofis işini evden ya da evin yakınındaki kafeden yapmak yerine, dünyanın diğer ucundaki egzotik bir kafeden yapmaya kim “hayır” diyebilir?

Freelance Çalışanlar: Kod yazanları, grafik tasarımcıları, yazarları, içerik üretenleri freelance çalışan kapsamında sayabiliriz. Eğer yüz yüze iş görüşmeleri yapmak gerekmiyorsa, nomad yaşam tarzı freelance çalışanlar için de idealdir.

Girişimciler, Start-Up Kuranlar: Bunun örnekleri az olsa da, dijital nomadlar arasında yeni iş kuran girişimciler de vardır. Ancak girişimcilik istikrarı da zorunlu kıldığı için nomad yaşam tarzıyla çelişir. Girişimci nomadlar ya kurdukları işletmeyi sonradan bir başkasına devrederler ya da işletmenin dışardan, fiziken sabit kişiler tarafından yürütülmesini sağlarlar. Dijital nomad yaşam tarzına en çok uyan girişim türü seyahat odaklı olanlardır.

dijital-nomadlarin-yasam-tarzi

Dijital Nomadların Yaşam Tarzı

Dijital nomadlar sürekli yer değiştirirler. Bu yerler de genellikle daha önce hiç bulunmadıkları bölgeler, şehirler olur. Burada sabit bir yaşam kurmaksızın uzun süre kalırlar. Dijital nomad yaşam tarzının genel karakteristik özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Seyahat Tarzı: Bu tarz “Slow Travel” / Yavaş Seyahat olarak ifade edilebilir. Seyahat etmek dijital nomad yaşam tarzının olmazsa olmaz bir unsurudur. Ancak, bir dijital nomad hayatını idame ettirmesini sağlayan bir işe sahiptir ve bu işi gerçekleştirmek için de belli bir teknolojik alt yapıya ihtiyaç duyacaktır. Dolayısıyla, sık aralıklarla yer değiştirmek yerine en az birkaç ayın aynı yerde geçirilmesi söz konusu olur.

Tercih Edilen Yer: Güçlü bir internet bağlantısına duyulan ihtiyaçtan dolayı tercih edilen yer büyük şehirler veya başkentler olacaktır. Kimi dijital nomadlar kaldıkları hostellerde veya civardaki kafelerde çalışırken, kimileri de kollektif çalışma alanlarının varlığına ihtiyaç duyarlar. Kollektif çalışma alanları ise günümüzde sadece büyük şehirlerde vardır. Hayat pahalılığının düşük olduğu ama bir yandan da iyi iş networkleri oluşturulabilecek bölgeler ve şehirler dijital nomadların başlıca tercih alanlarıdır. Dijital nomadların son dönemde tercih ettiği şehirler Berlin, Austin, Chiang Mai, Bali ve Medellin’dir

Rutin: Bu yaşam tarzı her ne kadar esnek ve özgür dursa da, taahhüt edilen işin zamanında tamamlanması için bir rutini ve konsantrasyonu da gerekli kılar. Dolayısıyla, aslında dijital nomadların bütün ofis çalışanları gibi normal bir çalışma haftaları ve rutinleri vardır. Seyahatlerini genellikle hafta sonları gerçekleştirirler. Önemli olan, yeni yere bir an önce adaptasyon sağlayıp, aynı rutini orada da kurabilmektir.
Sosyal Çevre: Dijital nomadın sosyal çevresi turistler veya seyahat edenlerden çok yerel halktan oluşur. Aynı yerde başka dijital nomadların olması da özellikle akşamları ve hafta sonları sosyalleşmek açısından önem taşır.

dijital-nomad-arti-eksi

Dijital Nomadlığın Artıları, Eksileri

Dijital nomad deyince gözünüzün önüne bronz tenli, çıplak ayaklı, sahilde şapkasını takmış ve dizüstü bilgisayarı başında çalışan kişiler geldiği kuşkusuz. Ancak, işin perde arkası her zaman göründüğü kadar cazip olmayabilir. 6 ayda bu yaşam ve çalışma stilini bırakıp, tekrar yerleşik düzene geri dönmüş kişiler de var; 10 yıl sürdürenler de. Ancak, genel olarak bakıldığında bu yaşam tarzını er ya da geç, bir noktada bırakıp her nomadın kendine yerleşik bir düzen kurduğu görülmektedir.

Bu yaşam tarzını deneyimlemiş ve sabit yaşama geri dönmüş dijital nomadlar, 1 yıl işten ayrılarak sırt çantasıyla dünyayı dolaşmanın da aynı keyfi vereceğini ve üstelik daha az maliyetli olacağını belirtmektedirler.
Öte yandan, günümüzdeki teknolojik ve finansal olanaklar dijital nomad olarak bir yaşam sürdürmeyi kolaylaştırmakta ve cazip hale getirmektedir. Belgelere, müzik dosyalarına, kitaplara, arşivdeki filmlere ve yeni filmlere kolaylıkla ve hemen her yerden ulaşabiliyor olmak artık sabit yaşamı bir gereklilik olmaktan çıkarmaktadır. Özellikle genç kuşak Airbnb, Zipcar, Spotify gibi ürün ve hizmetlere yönelik fazlasıyla talep göstermektedir. Bu da,“mülkiyet”ten çok “erişim”e dönük bir yaşam stilinin giderek daha çok tercih edildiğine ilişkin önemli bir emaredir.

Taşınabilir, hafif hayatların artık daha çok ilgimizi çektiğini söylemek yanlış olmaz. Bir de tabii ki sık seyahat etmenin, yeni kültürler keşfetmenin en değerli ilham kaynaklarından biri olduğu kuşkusuz. Bu nedenle, dijital nomadlık sunduğu olanaklarla cazip bir yaşam stili olarak ortaya çıkar.

Şimdi siz karar verin… Dijital nomadlık size göre mi, değil mi?

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat