AI İçerikleri Tespit Edebileceğiniz 9 AI Detection Aracı
Yapay zeka tarafından üretilen içerikler, son dönemin gündemden düşmeyen popüler konularından biri. Teknolojinin şaşırtıcı gelişmelerinden biri olan yapay zeka, artık görsellerden yazılımlara ve insan yeteneğine yakın edebi metinlere kadar pek çok içeriği saniyeler içinde oluşturabiliyor. Tüm bunlar etkileyici olsa da yapay zeka tarafından üretilen içerikler etik kullanım ve performans endişelerini de beraberinde getiriyor. Neyse ki AI Detection araçları, gerçek kullanıcıların yapay zeka tarafından üretilen içerikleri hızlı bir şekilde tespit etmesine yardımcı oluyor. Yapay zeka içeriği tespit araçlarını, nasıl çalıştıklarını ve kullanım avantajlarını birlikte keşfedelim.
AI Content ve SEO Üzerindeki Etkisi
Yapay zekanın içerik üretiminde yaygınlaşması, son yıllarda pek çok kullanıcının saniyeler içinde etkileyici çalışmalara imza atmasına yardımcı oldu. Açık kaynak kodlu ve ücretsiz platformlar sayesinde AI Content araçlarının hızla yaygınlaşması, bu araçların etkileyici özelliklerinin gölgede bıraktı. Yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin kontrolsüz bir şekilde kullanımı, teknoloji dünyasının en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Google ve diğer büyük arama motorları AI içeriklerin atıfta bulunmaksızın paylaşılması, yanıltıcı bilgiler içerebilmesi ve içerik kalite kriterlerini karşılayamaması gibi sorunları artık daha sık dile getirmeye başladı.
Google, yapay zeka tarafından üretilen içeriklere arama sonuçlarında yer vermeye pek de sıcak bakmıyor. Bu tür içerikleri tespit etme konusunda son derece başarılı olan Google, özgünlükten ve nitelikten uzak bu tür içeriklerin kullanıcılara yeterli bilgiyi doğru şekilde sağlayabileceğini düşünmediğinden, bu tür içeriklere sahip web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını zorlaştırıyor. Kısacası web sitelerinin içeriklerini yapay zeka araçlarına ürettiren kullanıcıların bu konuya daha hassas yaklaşmasında fayda var.
Her yeni güncelleme ile bu konudaki kontrollerini sıkılaştıran Google, yapay zeka ve NLP üzerine yaptığı çalışmalarla daha ayrıntılı bilgiye ve yapay zekanın gelecekteki etik kullanımını sağlayacak verilere ulaşıyor. Ancak yapay zeka içeriklerinin bir düşman olmadığını hatırlatmayı unutmayalım. AI içerikler, insan kullanıcıların yaratıcılıklarını ve becerilerini destekleme amacıyla kullanıldığı takdirde harika içeriklerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu tür içerikler, üreticiler tarafından Google ve diğer arama motorları tarafından da sevilebilir.
ChatGPT’ye ürettirilmiş içerikleri “AI Detector” araçlarını kullanmadan da ayırt edebileceğinizi biliyor muydunuz?
Peki nasıl? İçerik Kalite ekibimizden Tuna Özkurt örneklerle açıkladı. 👇
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7054097789282115584
En Çok Tercih Edilen AI Detection Araçları
AI içeriklerin kullanımı konusundaki endişeler, bu tür içerikleri tespit eden ve kısaca AI Detector olarak da adlandırılan araçların ortaya çıkmasını sağladı. Yapay zeka yardımıyla yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin tespit edilmesi kulağa trajikomik gelse de bu durum yapay zekanın hayatımızın her alanında faydalı kullanım senaryoları oluşturduğunun da açık bir kanıtı. Dijital dünyada yer alan ücretli ve ücretsiz AI Detection araçları, farklı kullanım özelliklerine sahip. Yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri tespit edebileceğiniz bu araçlara birlikte göz atalım.
Content At Scale
En çok tercih edilen AI content tespit araçları arasında ilk sıralarda yer alan Content At Scale, ücretsiz bir şekilde kullanılabilmesi, yüksek doğruluk oranı ve içerik iyileştirme gibi çok yönlü özellikler sunmasıyla öne çıkar. 2500 karaktere kadar sorgulama yapılabilen platformda GPT 3 ve diğer AI türleri tespit edilebilir. Çoklu NLP modelleri kullanarak tespit doğruluğunu artıran Content At Scale, dijital pazarlama uzmanları ve içerik üreticileri için ideal bir tespit aracıdır.
Originality.AI
Ücretli bir tespit platformu olan Originality.AI, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin tespit edilmesi konusunda en başarılı performans gösteren platformların başında yer alır. Ücretsiz deneme süresi gibi avantajlı teklifler sunmasa da kullanıcılara çok düşük ücretler karşılığında içeriklerin AI tarafından üretilip üretilmediğini inceleme fırsatı sunar. Platformun öne çıkan özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- GPT 3.5 dahil olmak üzere en gelişmiş AI modellerini tespit edebilme
- Çoklu kullanıcı desteği
- API ve entegrasyon destekleri
- %95’e varan doğruluk oranı
- AI detector özelliğinin yanında intihal kontrol aracı
- Tüm NLP modellerini destekleme
- Ardışık düzenli tam site tarama özelliği
GLTR
Yalnızca GPT 2 içeriklerinin kontrolünü sağlaması ve karmaşık bir arayüze sahip olmasına rağmen GLTR, özellikle metin kontrolü konusunda yüksek doğruluk ve performans özellikleri sunar. MIT-IBM Watson AI laboratuvarı Harvard NLP ekiplerinin bir araya gelerek oluşturdukları Gigantic Language Test Room (GLTR), profesyonellerin tercih edebileceği AI detector seçenekleri arasında üst sıralarda yer alır. Platformun öne çıkan özellikleri şunlardır:
- Bilimsel makaleler gibi karmaşık metinlerde yüksek doğruluk
- GRE metinlerini karmaşık kelimelerle birlikte detaylı tarama
- GPT 2 tarafından oluşturulan metinlerin tespit edilmesi için yüksek doğruluk
Writer AI Content Detector
Özellikle ajanslar ve içerik üreticileri için faydalı pek çok araç sunan Writer, AI content tespit aracı ile yüksek doğruluklu sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. Platform, dil ve yazım kılavuzu gibi araçların yanı sıra Figma ve Google gibi platformlarla entegrasyon desteği de sunar. Writer, içerik üretiminde yapay zekadan destek almak için CoWrite adlı bir araca da sahip.
- Çok yönlü ve kullanışlı araç seçenekleri
- Yüksek doğruluk oranı
- Popüler platformlar ile entegrasyon desteği
- İçerik planlama araçları
Hugging Face
OpenAI tarafından kullanıma sunulan ücretsiz bir kontrol aracı olan Hugging Face, profesyoneller için yeterli bir araç olmasa da açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak kullanılabilmesi büyük bir avantajdır. GLTR’ye benzer şekilde yalnızca GPT 2 içeriklerinin tespitinde kullanışlı olan araç, yeni nesil AI araçları tarafından oluşturulan içeriklerin tespit edilmesi için ne yazık ki yeterli değildir.
Kazan SEO
Adından da anlaşılacağı üzere özellikle SEO konulu içeriklerin kontrol ve düzenlemesinde harika araçlar sunan Kazan SEO, arama motoru optimizasyonu için ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok araca erişme fırsatı sunar. Diğer kontrol araçlarına kıyasla biraz karmaşık bir arayüze sahip olsa da, Kazan SEO’nun sahip olduğu bu araçlar içeriğinizi kontrol etmenin yanı sıra onun SEO performansını ölçmek ve optimize etmek için idealdir. Kazan SEO’nun öne çıkan başlıca özellikleri şunlardır:
- GPT 3 gibi gelişmiş yapay zeka modellerini tespit edebilme
- SERP çakışması, metin çıkarıcı ve anahtar kelime kümeleme gibi kullanışlı araçlar
- Çoklu URL tarama
- SEO optimizasyon araçları
- İşlevsel arayüz
Crossplag
Basit ve kullanışlı bir AI tespit aracı olan Crossplag, dikkat dağıtıcı eklentiler ve araçlar olmadan metinlerinizi hızlı bir şekilde kontrol etmenize imkan tanır. 100 dilde sorgulama yapılabilen ve eğitim, SEO ve benzeri alanları destekleyen araç, bireysel ve profesyonel kullanıcıların tercih edebileceği etkili bir seçenek olarak öne çıkar.
Copyleaks
Asıl kullanım amacı intihalleri kontrol etmek olan Copyleaks, AI içerik tespiti için de yüksek performanslı sonuçlar sunar. Üstelik GPT 3 gibi gelişmiş AI modellerini de tespit edebilen Copyleaks, %92 doğruluk oranıyla tercih edebileceğiniz en etkili tespit araçları arasında ilk sıralarda yer alır. Chrome uzantısı ile birlikte içeriklerin yalnızca AI tespitini değil, intihal durumunu da denetleyebileceğiniz Copyleaks ideal bir AI detection aracıdır.
Sapling.AI
Ajanslar ve içerik üreticileri için harika kullanım imkanları sunan Sapling.AI Chrome, Google Docs, Word ve Outlook gibi platformlarla entegre bir şekilde çalışabilir. Ayrıca GPT 3 ve diğer gelişmiş modelleri tespit edebilme yeteneğine de sahip olan araç, büyük ölçekli şirketler ve profesyonel tespit ihtiyaçları için oldukça kullanışlıdır. Platformun basit bir kopyala-yapıştır arayüzüne sahip olduğunu ve kontrol için kelime sınırı sunmadığını belirtmekte de fayda var.
AI Detection Araçları Nasıl Çalışır?
AI içerik tespit araçlarının çalışma prensibi, yapay zekaların içerik oluşturma süreçlerine büyük oranda benzer. Doğal Dil İşleme (NLP) teknolojisi sayesinde insan dilini kavrayan ve bu konuda gelişen yapay zekalar, özellikle metin ve konuşma senaryolarında etkileyici sonuçlar gösterebilir. ChatGPT gibi popüler AI platformlarının da kullandığı bu teknoloji, her geçen gün gelişse de henüz gerçek insanların anlatım ve yazım becerilerini tam anlamıyla taklit etmekte zorlanır. AI detection araçları da bu eksikliği kullanarak metinleri tararken şüpheli bölümleri inceler ve olası bir anlatım ve dil bozukluğunda bu bölümün yapay zeka tarafından üretildiğini saptayabilirler. Yapay zekanın gelişimiyle doğru orantıda gelişen bu tespit araçlarının %95’e varan oranlarda doğru tespitler yaptığını unutmamak gerek.
Ayrıca doğal dil kalıplarının kullanılması da içeriklerin tespiti konusunda belirleyici bir kriterdir. İnsan yazarlar dili doğal bir şekilde rahatlıkla kullanabilirken, yapay zekanın duygusal açıdan donuk ve yetersiz bir üretim gerçekleştirmesi onu ele veren önemli bir ayrıntıdır. Ancak GPT 3 gibi gelişmiş modellerle birlikte gelişen yapay zeka, bu tür metinlerdeki başarısı artırmayı başardı. Bu başarının devam etmesi halinde ilerleyen yıllarda yapay zekanın insanlar kadar duygusal ve etkileyici metinler oluşturması son derece muhtemel. Elbette bu durum, kontrol araçlarının da gelişmesini veya yeni kontrol yöntemlerinin ortaya çıkmasını gerektirecek.
Daha fazla faydalı dijital pazarlama ipucundan anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin:
https://www.youtube.com/@icerikbulutucom