Başarılı İçerik Oluşturmak İçin Küçük Ama Etkili İpuçları
Web site içeriklerinizi oluştururken ve düzenlerken yazımızda bulunan küçük ipuçlarını göz önünde bulundurduğunuz takdirde, ziyaretçilerinize iyi bir deneyim yaşatabilir ve hem internet kullanıcılarının hem de arama motorlarının gözdesi haline gelebilirsiniz.
İçerik optimizasyonu nasıl yapılır?
Web siteniz için kolay okunabilir, anlaşılır, iyi yazılmış içerikler oluşturun. Kullanıcılar onları yormayacak, iyi yazılmış metinler okumak isterler. Yazım ve imla hatalarından oluşan metinler kullanıcıları yorar ve metinden uzaklaştırır. Dolayısıyla vermek istediğiniz mesajı, satmak istediğiniz hizmet ya da ürününüzü satın almadan siteden ayrılırlar. Dönüşüm oranlarınızı etkileyen en önemli faktörlerden biriside budur.
Unutmayın ‘’Call to Action’’ bir buton değildir. Çoğu zaman iyi bir metnin içerisinde gizlenmiş gerçek, anlamlı bir çağrıdır.
Konu başlıklarına göre bir düzen sağlayın
İçeriğinize mantıksal bölümler, ilgi çekici ve işe yarar başlıklar oluşturun. Okuma alışkanlıkları, liste sitelerinden ve Twitter’dan sonra çok değişti. Artık kullanıcılar web içeriklerini ‘’hap’’ olarak almak istiyorlar. İşlerini kolaylaştırmak için alt başlıklar, ilgi çekici yanlar, ilk 10, en 10’lar vb. içerikler oluşturun ve içeriğinizin sağlıklı tüketilmesini sağlayın. Ürün açıklamalarınızı bu yeni alışkanlıklara uyarlamaya dikkat edin.
Yeni ve özgün içerikler oluşturun
Oluşturdunuz içeriklerin dikkat çekici ve kolay okunabilir olması kadar yeni ve özgün olması da çok önemli. İçeriklerinizin başka sitelerde yayınlanmamış olmaması kadar sitenizde de tekrara düşmemesi gerekiyor. Arama motorları site içi yinelenen içerikleri sevmiyor.
Bkz: https://support.google.com/webmasters/answer/66359?hl=tr
Pogo Sticking nedir? Arama motorları üzerindeki etkisi ne kadar önemlidir?
Yapmazsınız ama “Hadi oldu.” diyelim ve e-ticaret sitenize ürün ya da hizmetinizle ilgili arama motorlarını kandırmaya yönelik, yetersiz ya da zayıf içerik girdiğinizi varsayalım.
Potansiyel müşteriniz de Google’da ürününüzle ilgili bir arama yaptı ve yukarıda bahsi geçen içerikler sayesinde sitenize geldi. Siz arama motorlarını kandırmaya yönelik içerik ürettiğiniz için almak istediği ürünle ilgili geldiği sayfada yeterli bilgiyi bulamadı ve arama motoruna geri döndü. Yani pogo-sticking adı verilen durum gerçekleşmiş oldu.
Bu davranış başka kullanıcılar tarafından da tekrarlandığında Google, kullanıcıların aradığı sorguyla sizin siteniz arasında sağlam bir ilişki olmadığını anlıyor ve arama yapılan bu sorguda sitenizin sıralamasını düşürüyor.
Arama motorları arama sorgularının sadece sitenizde olmasına değil, gerçek kullanıcıların davranışlarıyla da ilgileniyor.