İçerik Üretiminde Verimlilik İçin İçerik Takvimi Hazırlamak
Yemeksepeti’nin içerik projesi Yemek.com’un Eski Ürün Müdürü Batuhan Apaydın tarafından yazılmıştır.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de içerik pazarlaması ve internet yayıncılığı (içerik siteleri) ile uğraşanların sayısı artıyor. Geçtiğimiz yıllarda “sosyal medya” nasıl trend olduysa 2015’ten itibaren de en azından birkaç yıl boyunca “içerik pazarlaması” yeni trend olacak.
Markalar için içerik pazarlaması kavramı nasıl bu topraklara “hızla” transfer olduysa, Dünya’daki yeni “magazinel/çerez içerik siteleri” furyası da Türkiye’ye aynı hızla (ve maalesef yavanlıkla) geldi. Sosyal medyada hızlı yayılması amaçlanan ve kolay tüketilen eğlenceli içeriklerin yayınlandığı bu sitelerin iki ana problemi var: Birincisi, neredeyse hiçbirinin yerelleşememesi (ve dolayısıyla orijinal olamaması) ve ikincisi yine neredeyse hiçbirinin planlı ve bir amaca yönelik hareket edememesi.
Planlı olmamasından kastımız nedir peki?
Bütün bu içerik üretimi ve yayılımının (distribution) bir amaç, hedef uğruna, bir strateji dahilinde yapılmaması. Yani aslında genellikle “içerik üretimi cazibesi ve fetişi” uğruna içerik üretilmesi.
Bu “bir başlayalım bakalım, neler olacak” tandanslı yanlış içerik stratejisi, birbirinden hiçbir farkı olmayan ve patır patır açılıp kapanan içerik siteleri tarafından da, içeriğe yatırım yapmaya başlayan ancak şu an için içerik üretirken ana KPI’ı yalnızca “like toplamak” olan markalar tarafından da yapılıyor.
Bu noktada içerik takvimi ile çalışmak, “zararın neresinden dönülse kardır” düsturuna inananların yüreğine su serpebilir, maharetli parmakları ve parlak zihinleri daha verimli bir çalışma temposuna, daha etkili bir pazarlama faaliyetine yönlendirebilir. Çünkü basit bir içerik takvimi ile bile günlük, haftalık ve aylık olarak içerik stratejinizi görebilir ve revize edebilir, hedeflerinizi belirleyebilir, üretim öncesi, sırası ve sonrasında daha verimli bir çalışma düzeni yaratabilirsiniz.
“İçerik takvimi” lafı korkutmasın sizi; basit bir Google Docs sheet’i ya da Excel dökümanı ile başlayın, sonra zaten kendi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirirsiniz takviminizi.
O zaman buyrun, içerik siteleri ve içerik üreten markalar için yardımcı olacak bir içerik takviminde yer alması gereken sütunları ve faydalarını tek tek düşünelim beraber.
İçerik konusu (kategorisi): Hangi konuda içerik üreteceğinizi planlamanıza yarar. Haftalık ya da aylık plan yaparken farklı konularda denge tutturarak içerik üretimi yapabilirsiniz böylece.
İçeriğin formatı: Blog yazısı, infografik, video, sosyal medya görseli… Hangi tip içerik olacak sıradaki eseriniz?
Hedef kitle: Sıradaki içeriğiniz ile ulaşacağınız hedef kitleniz kısaca kim oluyor? Yaşı, cinsiyeti, eğitimi, işi, hobileri, nerede yaşadığı… Kısa ve net olun.
Hedef keywordler: Eğer içeriğiniz bir blog yazısı ise hangi keywordlere odaklanarak üreteceksiniz bu içeriği? KW belirleyerek içeriğinizi daha spesifik hale getirir, odağınızı bozmamış olursunuz.
İçeriğin yaratacağı duygu: İçerik okuyucuda/tüketicide nasıl bir duygu oluşturacak? Eğlendirecek mi, fayda mı yaratacak, ilham mı verecek?
Amaç: Pazarlama-satış eğrisinde, içerik hangi noktada markanın işine yarayacak? İçerik ile marka farkındalığı mı yaratılacak, ilgi/dikkat mi çekilecek, marka ya da ürün hakkında bilgi mi verilecek, tüketici direkt satışa mı yönlendirilecek, yoksa zaten markadan daha önce satın alma yapmış ve ürünü tanıyan birine yönelik mi düşünülecek?
Kimin yazacağı: Sorumlulukları belirlemek ve daha planlı verimli çalışmak için içeriği kimin üreteceği önceden belli olmalı.
Ne zaman yayınlanacağı: Yine aynı şekilde yayına giriş günü ve saatinin de önceden belirlenmiş olması daha verimli ve etkili bir çalışma için gerekli.
Hangi kanallardan yayılacağı: Her içerik her sosyal medya kanalı için uygun olmayabilir. Bodoslama yayın yapmak yerine, düşünerek içeriğinizi yayınlayın.
Farklı içerik siteleri, markalar ve hedefler için yukarıdaki satırlar/sütunlar farklılaşabilir, yenileri gelebilir, gereksiz olanları çıkabilir. Örneğin sayıca günlük daha fazla içerik girenler daha optimize bir görünüm için satır ve sütunların yerini değiştirebilir. Ya da örneğin takvimde ağırlık sosyal medya içeriği ise düzen tümden değişebilir (görsel hazırlanması, metnin direkt takvime eklenmesi vs).
Örneğin bu takvime içeriğin KPI’ları eklenebilir, ne kadar okunduğu ve paylaşıldığı not olarak düşülebilir. İçerik için ne kadar reklam harcaması yapılacağı (Facebook, Twitter vb) not edilebilir. Ayrıca örneğin takvimin ilerleyen haftaları ve ayları için bayramlar, kutlamalar ya da ölüm/doğum yıldönümü anmaları eklenebilir.
Gördüğünüz gibi basit sayılabilecek bir içerik takvim ile aslında içerik stratejinizin dökümantasyonu için dev bir adım atmış oluyorsunuz. Günlük, haftalık hatta aylık olarak neler yapacağınız ve neler yaptığınız son derece planlı, hedefli ve bilinçli bir şekilde not edilmiş durumda.
Bu da aslında yanlışlarınızı ve başarılarınızı da not etmeniz demek. Aynı zamanda dökümante edilmiş bir takvim ile kimin, neyi, nasıl, ne zaman yapacağı da belli olduğu için daha verimli bir içerik üretimi gerçekleşmiş oluyor.
Aşağıdaki görselde yer alan içerik takvimi bizim ekip olarak Yemek.com‘da kullandığımız takvimin çok çok ilkel bir örneği. Günde 10 içerik giren bizim gibi içerik siteleri için farklı ihtiyaçlara göre (saatlik takvim gibi, farklı renklendirmeler ve notların eklenmesi gibi) değişimler yapılabilir. Ancak genel olarak yukarıdaki takvim görselinin, içerik takvimi oluşturmada bir fikir vereceğini düşünüyorum.