Düzenli İçerik Üretmek Size Ne Kazandırır?
Aramıza her gün yeni içerik yazarları katılıyor. Bugün yaklaşık 2400 uzanan yazarımız ve 50+ editörümüzle kocaman bir aile olduk. İçerik üretimini, ek iş olarak yapan yazarlarımız da var, bütün vaktini ve enerjisini bu işe ayıran da… Konuştuğumuz yazarlarımızın hemen hepsinin hemfikir olduğu konu, düzenli içerik üretmenin müthiş bir entelektüel zenginlik sağlıyor olması.
Aramıza yeni katılan veya katılmayı düşünen ya da hali hazırda uzun zamandır bizimle birlikte çalışan İçerik Bulutu yazarlarına ışık tutabilir düşüncesiyle düzenli içerik üretiminin size neler kazandırdığını ve kazandıracağını paylaşıyoruz.
Yaratıcı Düşünmeyi Sağlar
İçerik üretmek hem aşina olduğunuz konularda yazmanızı hem de bazen en ufak fikir sahibi bile olmadığınız konularda araştırmanızı, fikir yürütmenizi gerektirir. Düzenli bir içerik üreticisi iseniz sadece bildiğiniz konularla kendinizi sınırlamanız mümkün değildir. İlla ki, o bilmediğiniz alanlara da bir şekilde el atmanız gerekir. Dolayısıyla içerik üretmek yaratıcı düşünmenin önünü açar. İlgi duymadığınız konular hakkında da yazmak, bilmediğiniz konular hakkında küçük araştırmalar yapmak sizi daha yaratıcı yapar. Asıl önemli olan da, içerik üretimini belli limitler dahilinde yapıyor olmanızdır. Gerek zaman limiti gerek yayıncının koyduğu limitler sınırlarınızı oldukça daraltır. SEO da bu limitlerden biridir. Bütün bu limitler çerçevesinde içerik üretmek yaratıcılığınızı harekete geçirir.
Sistematik, Tutarlı ve Somut Olmanızı Sağlar: Yazacağınız konuyla ilgili verebileceğiniz çok fazla bilgi, aktarabileceğiniz düşünce vardır. Ancak içerik ürettikçe bütün bu bilgileri aklınıza estiği gibi veremeyeceğinizi farketmeye başlarsınız. Hem kelime limiti hem de düşünce ve bilgi akışınının tutarlı olması gerekliliği otomatik olarak sizi buna zorlar. Daha somut olmak ve düşüncelerinizi okuyucunun anlayabileceği bir sistematik içinde sunabilmek için uzun cümlelerden, gereksiz ifadelerden kurtulmayı öğrenirsiniz. Daha fazla içerik ürettikçe de bunu daha hızlı ve kolay şekilde yapmaya başlarsınız.
Daha İyi Yazma Yeteneğine Kavuşursunuz
Yazmak, doğuştan gelen değil; öğrenilebilen bir yetenektir. Eğer normal şartlarda yazmayı seven biriyseniz genellikle yazma eylemi sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz alanlarla sınırlı olur. Çünkü, insan genelde zorunluluk olmadıkça sadece sevdiği ve hoşlandığı şeyleri, hoşlandığı biçimde yapma eğilimindedir. Oysa içerik üretmek, para kazanmak için bir zorunluluk olduğu için sizi ilgi duymadığınız ve hatta sevmediğiniz alanlarda da yazmaya zorlar. Her alanda, her konuda yazmak da size daha iyi bir yazma yeteneği kazandırır.
Düzenli Yazma Alışkanlığına Sahip Olursunuz
Büyük yazarların kendilerine oluşturdukları yazma rutinleri vardır. Her gün mutlaka 1000 kelime veya 5 sayfa ya da 3 saat yazmak gibi. Bu rutin, onları hedeflerine ulaştırır. Öte yandan, tıpkı egzersiz yapmak gibi yazmak da bir disiplin gerektirir. Yani yazmayı da egzersiz gibi düzenli ve sürekli yaptığınız zaman hedefinize ulaşabilirsiniz; kafanıza estiği zaman yaptığınızda değil. Düzenli içerik üretmek her gün en az 500 ilâ 1000 kelime arasında veya 2–3 saat yazmaya sizi mecbur kılar. “Her gün yazmanın avantajı nedir?” diye sorarsanız da, her gün yazmak daha hızlı yaratmanızı, hemen her şeyden daha kolay ilham almanızı ve daha kaliteli iş çıkarmanızı sağlar.
Vizyonunuzu, Bakış Açınızı Geliştirir. Sıradan bir konuda bile içerik üretirken mutlaka araştırma yapmanız gerekir. İster bir cep telefonu modeli tanıtıyor olun, ister Hamburg’da gezilecek yerleri yazıyor olun; yazdığınız her konu, öncesinde okumanızı ve bilgi edinmenizi gerektirir. Yaptığınız araştırma sayesinde öğrendikleriniz vizyonuzu geliştirir. Belki araştırma yaparken öğrendiklerinizin hepsini o içerikte kullanmayacak olabilirsiniz. Ancak, öğrendikleriniz bilgi dağarcığınıza kalıcı olarak eklenir. Farklı fikirler okudukça vizyonunuz gelişir.
Kelimeleri Daha Dikkatli Seçmenizi Sağlar
Kelime seçimi içerik üretiminin en stratejik unsurudur. Çünkü bir içeriğin kalitesini belirleyen yazım kalitesidir. İyi kelime seçmek, sofistike kelimeler kullanmak anlamına gelmemeli. Gerçekten cümleye anlamını veren, güçlü, etkili kelimeler seçmek demektir. Örneğin, aşırıya kaçan sıfat kullanımı nasıl bir içeriği değersizleştirirse, yerli yerinde kullanılmış bir sıfat da içeriği bir anda cazip hale getirebilir.
Freelance Koşullarda Kendi Disiplininizi Oluşturmayı Öğrenirsiniz
Freelance çalışırken disiplin oluşturmak kolay değildir. Dış koşullar dikkatinizi dağıtmaya hazır ve nazır şekilde bekliyordur. Bu bazen lavabo içinde bekleyen kirli bulaşıklar, arkadaşınızdan gelen cazip bir yemek daveti veya sizden ilgi bekleyen çocuğunuz olabilir. Zaman kısıtlamasına tabi olarak iş yapmak hem de bunu tamamen konforunuzdan ve zamanınızdan ödün vererek gerçekleştirmek durumunda olmak size kendi disiplininizi oluşturmayı öğretir.
-Şu anda hangi sıklıkla ve hangi motivasyonla içerik üretiyorsanız üretmeye devam edin. Gözle görülür meyvelerini mutlaka alacaksınız. Ne kadar düzenli ve fazla üretirseniz de, meyvelerini alacağınız zaman diliminin kısaldığını aklınızdan çıkarmayın.
-Motivasyonlarınız; yazmayı sevmek, para kazanmak, farklı konularda bilgi edinmek olabilir. Belki günün birinde iyi bir romancı olmayı hayal ediyorsunuz da şimdilik yazma isteğinizi bu şekilde tatmin ediyorsunuz. O hep hayal ettiğiniz kitabınızı yayınlatana kadar bildiklerinizi ve araştırmalarınızı içerik yoluyla paylaşmaktan nasıl bir zarar görebilirsiniz ki?
-Edindiğiniz her yeni bilgi, yazma yeteneğinizin günden güne gelişmesi ve her ay düzenli olarak hesabınıza yatan para hedeflerinize ulaşmanız için sağlam bir alt yapı sağlayacaktır.
İçerik üretmek size neler kazandırdı? Ya da içerik üretmekten beklentileriniz neler? Paylaşmak ister misiniz?
Hâlen İçerik Bulutu yazarı değilseniz ve aramıza katılmak isterseniz:
http://www.icerikbulutu.com/yazarlarimiz
Ayrılmadan önce:
-İçerik Okuyucusunun Kalbine Giden Yolu Bulmak
-Dijital Nomad Olmanın Dayanılmaz Hafifliği
-İçerik Yazarının Pratik Yazım Kılavuzu