Fikirlerinizin Hakkını Verin: Brief Oluşturma Rehberi
Yeni bir projeye başladığımızda hepimiz o işin tam da hayalimizde canlandığı gibi olmasını, ekibimizin ya da freelancerların zihnimizden geçenleri en muazzam şekilde işine dökmesini bekliyoruz. Doğru brief vererek bu durumu bir hayal olmaktan öteye taşıyabilir, gün sonunda fikrinizin yansımasını keyifle inceleyebilirsiniz. Ancak önce içeriğimize bir göz atın!
İçeriğimizde, özellikle içerik pazarlaması projelerinde yazar ve markayı en iyi şekilde tanıştıran doğru brief’i hazırlamak için gerekli yöntemleri bulabilir, tüyolarımıza kulak verebilirsiniz.
Detaylı Brief Vermenin Önemi
Öncelikle bilinmesi gereken şeyleri söylüyoruz: Günlerce üzerine çalıştığınız projeniz çok değerli. Eğer siz de fikirlerinize değer veriyorsanız onları en iyi şekilde anlatmanın yollarını bulmalısınız. Projenizin; yeni bir reklam filmi, mikroblog ya da web sitesi olması hiç fark etmez. Tasarımcınıza, yazılımcınıza, yazarınıza en iyi şekilde brief vermeden parlak fikirleri kusursuz şekilde hayata geçiremezsiniz. Bu durumu küçük bir “Neden önemli?” listesi ile destekleyelim. Detaylı bir brief metni sayesinde çalışma arkaşlarınız:
-Markanızı daha iyi tanır.
-Fikirlerinizin çerçevesini bilir, yaratıcılığını sevimli bir çizginin üzerinde gösterir.
-Ortaya koyduğu işte kendisinden ziyade sizin, markanızın tarzını ortaya koyar.
-Revizyonlarla sizi yormaz. Belki de tek bir revizyon ile koca bir içerik projesini tamamladığınızı düşünün! (O revizyon da brief’te atladığınız minik bir durumdan kaynaklanır büyük ihtimalle.)
-Projenizi en hızlı, en sorunsuz şekilde nihayete erdirmeniz için en önemli yardımcınız olur.
Brief Metninin Temelini Oluşturan Ögeler
Projeniz hangi kategoride yer alırsa alsın brief metninde anlatmanız gereken noktalar genellikle ortaktır. Metinde:
-Projenin amacı,
-Markanın beklentileri,
-Hedef kitle,
-Teknik detaylar,
-Yasaklı ya da mutlaka kullanılması gereken durumlara mutlaka değinilmelidir. Bu ve buna benzer maddelerin tümü projenizin sınırlarını en iyi şekilde çizmenize yardımcı olacaktır. Böylece ana fikrinizin dışına taşmayacak, tam da beklentilerinizi karşılayan işlerle karşılaşabilirsiniz.
İçerik Projelerinizde Brief Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Gelelim işin bizi ve birlikte çalıştığımız; marka, ajans ve kobileri ilgilendiren kısmına! 🙂 Yukarıda da bahsettiğimiz üzere projenin türü ne olursa olsun brief metni her zaman büyük önem taşır. Ancak söz konusu:
-Arama motoru uyumluluğu dolayısıyla keskin ve kullanımı zorunlu ögelerin yer aldığı,
– “Ucuz” kelimesiyle bir markanın tüm itibarının yerle bir edebileceği,
-Kurgunun çoğu zaman proje sahibinin yönlendirmesiyle gerçekten en iyi halini bulacağı içerik projeleriyse brief metninin önemi biraz daha artabiliyor.
(“Biraz” diyerek alçakgönüllük ediyoruz. )
Peki, bu önemini anlatmakla bitiremeyeceğiz brief metnini hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Öncelikle brief metnini dört ana başlığa bölelim: Anlatımsal detaylar, teknik detaylar, içeriğe özel durumlar ve markaya özel durumlar.
1) Anlatımsal Detaylar
Burada odaklanmamız gereken sorular:
-İçeriğin amacı nedir?
-İçerik dili nasıl olmalıdır?
-Hitap dili nasıl olmalı?
Bu bilgilere ulaşan yazar artık amacınızı biliyor. Temel bilgilerini aldı ve projeyi özetle tanıdı. Kime ne yazacağını bildiğinden amacınıza ulaşmanız için hiçbir engel yok!
2) Teknik Detaylar
-Hangi zaman çekimleri kullanılmalı?
-Ara başlık kullanılmalı mı?
-Ara başlık kullanımı nasıl olmalı?
-Paragraflandırma konusunda özel bir talebiniz var mı?
-Giriş, gelişme, sonuç bölümlerinde özellikle belirtilmesi gereken ibareler bulunuyor mu?
İçeriklerinizin bir İnternet sitesi üzerinde yayınlanacağını düşünürseniz kurgunuzu en pratik şekilde okunacak hale getirmeniz kaçınılmaz. Elbette bu detayların bir kısmını yazara bırakabilirsiniz. Ama ihtiyatı elden bırakmamamak için en azından hayalinizdeki kurguyu yazara anlatmanız her şeyi bir doz daha kolaylaştıracaktır.
3) İçeriğe Özel Durumlar
-İçerik sonunda -call to action- kullanılmalı mı?
-Belli kelime ya da kelime gruplarına link verilmeli mi?
-Anahtar kelime yoğunluğu ve kullanımı (sayı ya da yüzde ile) ne kadar olmalı?
-Ek anahtar kelime kullanımı (sayı ya da yüzde ile) ne kadar olmalı?
-SEO araçları ile anahtar kelime varyasyonları bulunmalı mı?
-İçerikte belirlenen kelime gruplarına link verilmeli mi?
Geldik o sınırları keskin ve net yanıtlara. Yaptığınız SEO çalışmasının hakkını vermek için onu en net şekilde anlatmanız gerekiyor. “Call to action kullanılmasını istemiyorum, o halde yazmama gerek yok.” diye düşünmeyin. Yazar içeriğin akışına bağlı olarak belki de bu cümleyi ekleyebilir ve sizin bu projenize hiç de yakıştıramadığınız o cümleyi içeriğe kondurabilir.
4) Markaya Özel Durumlar
-Marka adınız içerikte yer almalı mı?
-Kullanmaktan kaçındığınız kelime ya da kelime grupları var mı?
-Mutlaka kullanılmasını istediğiniz kelime ya da kelime grupları var mı?
Bu bölümde bizim yazdığımız sorular bile ancak örnek olabilir. Bu nedenle markanızı, onun bakış açısını anlatacak her bir detay yazar için altın değerinde olacaktır.
Tüm bu detayları bir araya getirip düzenli olarak maddeler halinde sıraladığınızda oluşan brief metnine bakıp projenizin tüm detaylarını bir arada görebilirsiniz.
Tebrikler, fikrinizi en iyi şekilde karşı tarafa anlattınız ve bu projede uzun revizyon süreçleri yaşamayacaksınız!