Freelance Çalışanların Geliştirmesi Gereken Sosyal Beceriler
Kendi seçtiğiniz bir alanın uzmanıysanız bu alanla ilgili bir işin tamamlanması için gerekli olan becerilere mutlaka sahip olursunuz. Freelance endüstrinin tanıdığı en büyük imkân işte bu: İyi olduğunuz bir alanda para kazanmanızı sağlamak. Peki, freelance dünyasında başarı elde etmek için gerekli olan sosyal becerilere sahip misiniz?
Diğer bütün alanlardaki çalışanlar gibi freelance çalışanların da bazı sosyal becerilere ihtiyacı vardır. Freelancerların her şeyden önce piyasadaki konumları için mücadele vermeleri gerekir. Yeni müşteri arayışında olan ve sahip oldukları müşterilerle bağlantılarını güçlendirmek için alan uzmanlığına ek, başka beceriler de gerekir. İste sosyal beceriler de tam olarak bu noktada devreye giriyor.
Alanları ne olursa olsun bütün freelancerların sahip olması gereken sosyal becerileri sizin için derledik.
1. İletişim Becerileri
Yeni müşteriler arıyorsanız iletişim becerisi, sahip olmanız gereken özelliklerin başında geliyor. Skype görüşmelerinde pek iyi değil misiniz? Bu, gerçek iş fırsatlarını kaçırdığınız anlamına gelebilir ama endişelenmeyin. Zaman ayırarak ve pratik yaparak video görüşmelerinde daha iyi olabilirsiniz.
İletişim becerileri bununla da sınırlı değil; yazılı iletişim de en önemli becerilerden. Yazar Ben Rogers, bu becerinin önemini şu şekilde dile getiriyor: “Önemli bir iş alacaksanız eğer, müşterilerle iyi iletişim kurmak zorundasınız. Müşterilerin bazılarının ana dili sizinkiyle aynı olmayabilir. O yüzden müşterinin ne istediğini iyi anlamalısınız. Bazı müşteriler ihtiyaçlarını anlatmakta çok iyi olmayabilir. Böyle durumlarda bir freelancer olarak üstün yazma becerilerine sahip olmanız gerekebilir. Müşterinin ihtiyacının ne olduğunu anlamak için karşı taraftan uygun bir dille ne istediğini daha açık bir şekilde anlatmasını istemelisiniz.”
İletişimi sağlıklı bir seviyede tutmaya da özen göstermelisiniz. Müşterilerinizle arkadaş olmanızı gerektiren durumlar iş dünyasında pek sık görülmez. Yapmanız gereken tek şey pozitif bir yaklaşım sergilemek ve yanlış anlaşılmaların mümkün olduğunca önüne geçmeye çalışmak.
2. Stres Yönetimi Becerileri
Freelance endüstri büyük bir rekabet alanı. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızda bile sahip olduğunuz müşterileri, aynı işi daha uygun fiyata yapacak olan diğer freelancerlara kaptırabilirsiniz. Böyle bir durumda yaptığınız işin ücretini düşürür müsünüz, yoksa fiyatı yaptığınız işin kalitesi ile doğru orantılı olarak belirlemeye devam mı edersiniz? Bir müşteri ile çok iyi anlaştığınızda artık değiştirmeniz gereken bir iş sözleşmesini nasıl iptal edersiniz?
Freelancerlar için stres çok büyük bir problemdir. Piyasadaki en iyi müşterilerle çalışmak istiyorsanız yaptığınız işin en iyisi olmalısınız. Yalnızca yaptığınız işte değil aynı zamanda uyguladığınız fiyatta da rekabetçi olmanız gerekir. Freelancer olarak çalıştığınızda hayatınız bir rutine dönüşecek. Özellikle de teslim tarihi yakın olan önemli olan işleri yetiştirmeye çalışırken bütün günü tek bir odada masa başında geçirebilirsiniz.
Gerekli olan stres yönetimi becerilerine sahip değilseniz baskı altında iyi işler çıkaramayabilir ya da işi yetiştiremeyebilirsiniz. Yoga yapın. Rahatlatıcı müzikler dinleyin. Meditasyon uygulamalarına da bir şans verebilirsiniz. Arkadaşlarınızı ihmal etmeyin. Unutmayın, bu işin dışında da bir hayatınız var!
3. Ekip Becerileri
Bir freelancer olarak dâhil olduğunuz bütün işler aslında ekip işi. Birisi grafik tasarımdan, başka birisi de web tasarım sürecinden sorumlu olabilir. Başka bir freelancer ise işin içerik kısmını halleder. Bir pazarlama uzmanı işin reklam kısmından sorumludur. Bir takım lideri ise bir projenin bütün yönleri ile ilgilenmek zorundadır. Unutmayın, her başarılı bir projenin ardında yakın bir iletişim ve iş birliği vardır.
Eğer siz de böyle bir projenin bir parçasıysanız insanlarla işbirliği yapmanın yollarını öğrenmelisiniz. Kendi rolünüzün ne olduğunu bilmeli ve herkesin katkısı ile uyumlu olan bir yöntem bulmak için elinizden geleni yapmalısınız.
4. Planlama Becerileri
Çoğu insan, ne zaman isterse o zaman çalışabileceğini düşündüğü için freelancer olmaya karar verir ancak bir freelancer olarak yaptığınız işte başarılı olmak ve bu işten iyi para kazanmak istiyorsanız zamanınızı düzenli bir şekilde planlamalı ve bu plana uymalısınız. Ne kadar planlı olursanız bir gün içinde o kadar fazla ve verimli iş yaparsınız. Ne kadar fazla iş yaparsanız da o kadar fazla para kazanırsınız. Aslında başarının formülü bu kadar basit.
Eğer size zamanınızı nasıl ayarlamanız konusunda direktifler veren biri yoksa ve zamanınızı planlamak tamamen size kalmışsa planlı olma sorumluluğu daha da artar ve iş daha zor bir hale gelebilir. Unutmayın: Zamanı kendiniz belirleseniz de hâlâ uymanız gereken bir teslim tarihi var.
Planlama becerilerinizi geliştirmek için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:
- Google Takvim: Teslim tarihlerinize uymanız için vazgeçilmez bir yardımcı;
- Remember The Milk: Basit bir yapılacaklar listesi ve görev yönetimi uygulaması;
- Focus Booster: İnternette geçirdiğiniz zamanının takibini yapan, ayrıntılı raporlar sunan ve aynı zamanda Promodoro zamanlayıcı özelliği ile üretken kalmanızı sağlayan bir uygulama.
5. Problem Çözme Becerileri
Siz de problem çözme becerisini CV’sine ekleyenlerdensiniz değil mi? Eklemekte haklısınız çünkü bu, her işverenin çalışanında aradığı bir özellik. Peki, bu becerinin önemini gerçekten kavradınız mı? Ya da bu beceriye gerçekten sahip misiniz?
Problem çözme becerisinin üç ana özelliği vardır: problemin ne olduğunu anlamak, problemi analiz etmek ve problem için uygulanabilir bir çözüm sunmak. Bir freelancer olarak karşınıza farklı birçok sorun çıkabilir. Projeyi anlamayabilir, teslim tarihini geciktirebilir, müşteriniz size ücretinizi ödeyemebilir ya da yaptığınız işi yeniden yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Zorlukların farkına varmalı ve ciddi boyutlara ulaşmadan önce problemi belirleyebilmelisiniz. Çözüm ararken ne kadar esnek davranırsanız problemlerle baş etme şekillerinizi o derece artırmış ve böylelikle daha farklı sorunlara sağlıklı çözümler getirmiş olursunuz.
Sosyal becerilerde ne kadar iyi olursanız olun, şunu unutmayın: Büyümenin sınırı yoktur. Freelancer olarak bir kariyer yapmak, kendinizi sürekli geliştirmenizi gerektiren zorlu bir süreçtir. Eğer siz de bu becerileri geliştirmek için zaman ayırırsanız mutlaka sonuçları görürsünüz.
Kaynak: https://www.tr.freelancer.com/community/articles/the-most-important-soft-skills-freelancers-need-to-develop