İçerik Bulutu’nda Stajyerler Ne Yapıyor?
Herkese merhabalar, ben İçerik Bulutu dijital pazarlama stajyeri Ender Özdemir. Staj deneyimimin 3.ayı biterken sizlere İçerik Bulutu’ndan ve bu süre zarfında dijital pazarlama ekibinde neler yaptığımdan bahsetmek istiyorum.
Üniversite okurken aynı zamanda kendimi dijital pazarlama alanında geliştirmek istiyordum. Şüphesiz bunun için en uygun ortam staj programlarıydı. İçerik Bulutu staj ilanında ise: ‘’Öğrenmeyi seven, eğer öğrenmeye hevesliyse çok şey öğrenebileceği insiyatif alabileceği bir ortam yaratıyoruz.’’ ibaresi yer alıyordu. Hiç beklemeden başvurdum çünkü kendim hakkında bildiğim en iyi şey öğrenme isteğimdi.
İçerik Bulutu Nasıl Bir Yer?
İçerik Bulutu verimli ve huzurlu aynı zamanda kreatif bir çalışma ortamına sahip. Burada her gün öğrenerek geçiyor. Gün içerisinde diğer departmanlar ile dirsek temasında bulunduğunuzdan dolayı sadece dijital pazarlama değil, topluluk yönetimini de en iyi şekilde tecrübe ediyorsunuz.
İçerik Bulutu ekibine de bir parantez açmadan geçmek istemiyorum. Yüksek enerjileri ve yardımseverlikleri sizi olumlu yönde etkiliyor. İnsiyatif alma imkanı da sağladıkları için ürettiğim fikirleri rahatlıkla ifade edebildim.
Dijital Pazarlama Ekibinde Neler Yaptım?
Katkıda bulunduğum İçerik Bulutu YouTube kanalı optimizasyonu, İçerik Bulutu blog içerik optimizasyonları ve e-posta pazarlama çalışmalarından sırasıyla bahsetmek istiyorum.
YouTube
Öncelikle hedeflediğimiz keywordleri belirledik ve bunlara göre başlık, meta açıklaması ve etiketleri düzenledik.
Ayrıca uzun videolarımıza kullanıcıların hangi konuyu hangi zaman diliminde bulabileceklerini ekleyerek ortalama izlenme sürelerimizi arttırdık.
Blog
Hedef kitlemize fayda sağlayarak ulaşacak bir kanal olarak İçerik Bulutu Akademi bizim için çok önemli. İçeriği üretmekle iş bitmiyor daha sonra bu içeriklerinizi sürekli olarak takip etmek ve duruma göre optimize etmek gerekiyor.
-Bu noktada Google Analytics üzerinden içeriklerin dönüşüme katkılarına nasıl bakıldığını ve Search Console yardımıyla yeni içerik fikirleri üretimi ve mevcut içerikler için ne tür güncellemeler yapacağımıza nasıl karar vereceğimizi öğrendim.
Hatta Search Console’da yaptığımız çalışmaları blog içeriğine de dönüştürdük:
Organik Trafiği Artırmak İçin Search Console’u Kullanmanın 5 Yolu
-Keyword, title ve meta açıklaması girilmemiş içeriklere Yoast SEO yardımıyla bu bilgileri girdim.
-Google Analytics’ten düşük performans gösteren içeriklerimizi tespiti ve bu içeriklere yine kendi güçlü içeriklerimizden link vermeyi hangi kriterlere göre vereceğimizi öğrendim.
-Search Console’da içeriklerimizin Google’da hangi aramalarla görüntülendiğini kontrol edip, her içerik için dahil edilmesini önerdiğim anahtar kelimeler çıkardım.
-İçerik Bulutu YouTube kanalımızdan bahsetmiştik, videolarımızı blogda uygun içeriklere ekleyerek kullanıcının sayfada kalma süresini artırdık ve bloga gelen trafikten YouTube kanalımız da yararlanmaya başladı.
Tüm bu çalışmalar neticesinde stajıma başlamadan önceki 3 aya oranla hemen çıkma oranını %1,3 düşürürken, ortalama oturum süresini %7,5 artırdık.
E-Posta Pazarlama
2 farklı mail çalışmasında görev aldım.
1-İçerik Bulutu yeni yayıncılarına mail otomasyon çalışması ile onboarding süreci yürüttük. Önce hoşgeldin mailleriyle sisteme kayıt olan yayıncıyla hemen iletişime geçtik. Bu sayede yayıncı, İçerik Bulutu’na adım attığı anda kendine bir muhatap buldu.
2- Webinar, e-kitap gibi kanallarla ulaştığımız hedef kitlemize belirli plan dahilinde farklı zaman dilimlerine yayılan mailingler yaparak, bu leadlerin satışa dönüşmesini sağladık.
Ayrıca müşteri onboarding süreçlerine eleştirel gözle bakıp pazarlama otomasyonunu kullanarak kendi akışlarımı ve önerilerimi oluşturdum.
Son olarak bu 3 ayda beni her türlü çalışmanın içinde tutan İçerik Bulutu ekibine ve her konuda insiyatif almamı sağlayan Ahmet Durmuşoğlu ve Enes Akgül’e teşekkür ederim.