İçerik Bulutu İçerik Üreticisi Olmak ve İçerik Üreticisi Davetiyesi Alabilmek için Altın Tavsiyeler
İçerik Bulutu, yayına başladığı günden beri serbest zamanlı profesyonel içerik üreticilerinin ve tabii ki dev markaların tartışmasız en çok tercih ettiği ve dolayısıyla on binlerce içerik üreticisi adayının başvurduğu bir platform oldu.
İnternet üzerinde İçerik Bulutu ile ilgili aramaları incelediğimizde, en çok yapılan aramaların genellikle içerik üreticisi adaylarının başvuruları, davetiye ve tabii ki davetiye süreçlerinin nasıl işlediği hakkında olduğunu görüyoruz. Bu noktada en doğru bilgiyi yine açıklayıcı, ayrıntılı bir içerik ile bize başvurmuş veya başvurmayı düşünen profesyonel içerik üreticisi adaylarına bizim iletmemizin en doğrusu olduğunu biliyoruz. Bu sebeple İçerik Bulutu İçerik Üreticisi Topluluk Yönetimi Ekibi olarak bu içeriği kaleme almamız gerektiğini düşündük. Bu içeriği okumuş olan adaylarımızın değerlendirme sonrası davetiye alma şanslarının artacağı da mutlak bir gerçek. Öyleyse İçerik Bulutu’nda içerik üreticisi olmak ve içerik üreticisi davetiyesi alabilmek için altın tavsiyelere başlıyoruz.
Umarız başvuru öncesi bu yazıyı okuyan adaylarımızın sayısı tahminimizden fazla olur.
Bu içerikte başvuruları nasıl değerlendirdiğimiz ile ilgili olarak çok açık ve anlaşılır bilgiler bulacaksınız. Öncelikle biz nasıl içerik üreticileri arıyoruz buradan başlayalım. İçerik Bulutu’nda üç farklı tip içerik üreticimiz olduğu için bizim de 3 farklı tipte içerik üreticisi arayışımız bulunmakta. Ancak bunlardan biri olan Non-Turkish içerik üreticilerimiz hakkında bu içerikte çok ayrıntılı bilgi vermeyeceğiz.
1-Nasıl İçerik Üreticileri Arıyoruz? – Uzman İçerik Üreticisi Tanımı
Aslında defalarca yayımlamış olduğumuz Profesyonel İçerik Üreticisi ilanlarımızda vurguladığımız gibi talep üzerine ve ücret karşılığı içerik üretimi deneyimi bulunan, içerik üretimi ile ilgili bir bölümden mezun olan (İletişim, Reklamcılık, Güzel Sanatlar, Dil Bilimleri, Gazetecilik vb.), Türkçe dil bigisi, yazım ve imla kurallarına hakim, anlatım yeteneği kuvvetli, dijital pazarlama ve içerik pazarlaması hakkında bilgi sahibi ve bu alanın terimlerine yabancı olmayan içerik üreticileri arıyoruz. Ancak bu bilgi ve becerilerin yanı sıra günümüz dijital dünyasının gereksinim duyduğu kategorilerden bir veya birkaç tanesinde birikimleri olması önemli tercih nedenlerimizden. Bunlar aradığımız temel kriterler. Bu kriterleri sağlayan bir içerik üreticisi sisteme kabul edildiğinde dahi bir süre için aslında aslen içerik üreticimiz olmuyor. Sisteme yeni dahil olmuş içerik üreticilerimizin diğer içerik üreticilerimizin arasına katılarak önemli markaların çok çeşitli içerik taleplerini görebilmesi için editörlerimizin, o içerik üreticilerinin içeriklerine verdiği notların olumlu yönde olması gerekiyor. Yani aslında “Ainesi iştir kişinin.” prensibinin en net uygulandığı bir freelance sistemine sahibiz. Nadiren, aradığımız temel becerilerin bazıları çok net bir biçimde baskın olduğunda, aradığımız diğer kriterlerden küçük fedakarlıklar edebiliyoruz. Örneğin; bir profesyonelimizin köklü bir içerik üretme deneyimini gördüğümüzde mezun olduğu bölüm önemini yitirebilir.
Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki kabul ettiğimiz içerik üreticilerinin sayısal anlamda büyük çoğunluğu bu kategoride bulunan profesyonellerdir. Bu içerik üreticilerimiz arasında, sistem içerisinde gösterdikleri uzmanlık ve editör değerlendirmeleri performansları ile GURU olmaya hak kazanan çok sayıda göz bebeği içerik üreticimiz bulunduğunu da iletelim.
2-Nasıl İçerik Üreticileri Arıyoruz? – Guru İçerik Üreticisi Tanımı
Guru içerik üreticisi kategorisinde kendi işi ile ilgili yetkinliği bulunan, kalitesi ve düzeyi ispatlanmış, herkesçe kabul gören, önemli eğitim ve süreçlerden geçmiş, alanı ile ilgili fiilen üst düzey tecrübeler edinmiş, yüksek profiller aramaktayız. Guru içerik üreticilerimiz arasında doktorlar, spesifik uzmanlığı olan mühendisler, diyetisyenler, ünlü gezginler, ünlü mizah yazarları, tecrübeli reklam ve sosyal medya yazarları, mimarlar, mikrobiyoloji uzmanları, diş hekimleri, teknoloji konularında otorite sayılan tematik dergilerin editörleri, ulusal gazetelerin tematik köşelerinin baş editörleri gibi üst düzey profesyonelleri sayabiliriz. Bu adaylarımızda içerik üretme deneyimleri çok değerli olmakla beraber, bazen öyle uzmanlar başvuruyor ki konularındaki uzmanlıkları, tüm redaksiyon süreçlerine değer diyebiliyoruz.
3-Nasıl İçerik Üreticileri Arıyoruz? – Non-Turkish Content Creators
İçerik Bulutu, Türkçe haricinde 80 dilde daha içerik üretmeye başladı. Dolayısıyla bu dillerde içerik üretebilecek profesyoneller de aramaya başladık. Ancak diğer içerik üreticisi arayışlarımıza göre sayıları daha az olduğundan, bu bölümdeki içerik üreticisi adayı tiplerini ve süreçlerini içerik dışı tutacağız. (daha sonra ele alacağız)
İçerik Üreticisi Davetiye Formunda Neleri Soruyoruz? Başvuruları Nasıl Değerlendiriyoruz?
Başvuru formunda aslında çok şey sormuyoruz. Çok sade yalın ve içerik üreticisi adayının inisiyatifine bıraktığımız bazı alanlar tespit ettik. Daha önceleri örnek içerik üretimi gibi süreçler uyguladık. Ancak şimdilik bizim için en doğru form yapısını bulduğumuzu sanıyoruz.
Kişisel Bilgiler haricinde aşağıdaki alanlar bulunuyor:
İçerik Üretim Deneyimleriniz: Daha Önce Ücretli İçerik Ürettiniz mi?
Bu soru ve cevabı bizce çok kritik. Bu soruya “Hayır” cevabı veren adaylarımızın diğer tüm özellikleri mükemmel olmalı. Ancak öyle olursa denenmek için bir davetiye alabilmeleri mümkün olabilir. Guru içerik üreticilerimizi, bu deneyim gereksiniminden muaf tuttuğumuzu ayrıca belirtelim.
Bu soruya olumlu yanıt veren adaylarımızın diğer tüm alanlarda bu “Evet” cevabını destekleyecek bilgileri de vermesi gerekir. Örneğin; “evet” işaretleyen bir adayın şu anda hiç bulunmayan 4 blog için içerik ürettiğini, birçok marka için içerik ürettiğini belirtmesi ancak LinkedIn profilinde veya CV’de bunlara dair en ufak bir esamenin bile bulunmaması durumları tarafımızca olumlu yönde değerlendirilmeyebilir. 🙂
Daha Önceki Profesyonel İçerik Üretim Süreçlerinizi Anlatınız:
Bir önceki soruya “Evet” cevabı veren bir aday bu alanda o “Evet”in içini çok net olarak doldurmalıdır. Bunu yaparken kullandığı ifadeler, cümleler, imla kurallarına uyması tam olarak nasıl bir profil ile karşı karşıya olduğumuzu bize bildiren önemli işaretlerdir. Burada bir sözlük ya da forumda yazarmış gibi profesyonel olmayan bir dil kullanmak ve yazar olmanın verdiği ifade gücünden uzak bir kurgu ile başvurmak maalesef davetiyeye veda etmek demek anlamına gelir.
Bir de MAKALE konusu var. Birçok kez ifade etmiş olmamıza rağmen yaptığımız işin “makale” üretmek olmadığını sanırız yeterince duyuramadık. Başvuru formlarında makale jargonu çokça karşımıza çıkıyor. Artık biz de belirtmekten bıktık herhalde 🙂
TDK’ya göre makale bknz.:
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=MAKALE
Özgeçmiş ve LinkedIn Profili Bölümü
CV veya LinkedIn profili -protest bir kişi ile karşı karşıya değilsek eğer- başvuran adayın dijital dünya ile yakınlığı hakkında fikir vermekte. Profilde verilen bilgiler, aslında eğitim durumu, deneyimleri açısından büyük ve küçük tüm ayrıntıları gördüğümüz alanlar. Değerlendirme ekibi olarak bizler “Ayrıntılar Çeşni Yaratır” sözünü ve gerçekliğini benimsemiş durumdayız. CV ve /veya LinkedIn profilinden en az biri olmayan veya olup da deneyimlerini desteklemeyen adaylarımızın da şansları oldukça düşük kalıyor. Bu alana 2-3 satırlık bir metin bulunan bir Cv iliştiren veya LinkedIn profilinde sadece adı yazılı olan yüzlerce başvuru gördüğümüzden emin olabilirsiniz. 🙂
İçerik Bulutu Hakkında Neler Biliyorsunuz?
Bu soruda “Çalışma Durumu” bölümü İçerik Bulutu sistemine ayıracağınız vakit konusunda veri tabanımıza bilgi vermektedir. Bu alan davetiye karar süreçlerini değil karar sonrası iş yoğunluğunun nasıl olacağı sorusuna cevap niteliğindedir.
İçerik Bulutu Hakkında Ne biliyorsunuz? sorusu ise gerçekten kritik. Burada adayımızın bizimle ilgili ne bildiği, bilmeye çalışıp çalışmadığı, bizi ne kadar araştırdığı, bizi nasıl gördüğü, hangi yönümüz ile ilgilendiği gibi konularda çok net izlenimler edinebiliyoruz. Burada mühim olan sahip olduğu bilgi değil o uğurda harcadığı ya da harcamadığı enerji. Tabii bir de bunu nasıl ifade ettiği… 🙂
Mesela bu soruyu “Hiçbir şey bilmiyorum.” diye yanıtlayan bir aday hakkında bizim de hiçbir şey bilmek istememiz sürecin doğal bir getirisi olacaktır. 🙂
Kısacık bir araştırma gerektiren bir sorunun cevabını araştırmadan “bilmiyorum” seçeneği ile ileten bir profil yakın gelecekte vereceğimiz bir içerik talebi ile ilgili araştırma yapar mı diye düşündüğümüzde yanıtımız maalesef olumsuz… Bu durumda araştırma yapmadan üreteceği içerikten editörlerimizce ret alacağı da aşikar.
Bu bir alışkanlık. Ezbercilik alışkanlığını kırmak ise İçerik Bulutu’nun işi değil.
Bu soruya İçerik Bulutu ile ilgili daha önce bir yerlerde çıkmış veya üretilmiş bir metni kopyalayıp yapıştıran yüzlerce başvuru gördük desek inanır mısınız? 🙂
İçerik Bulutu, ülkede özgün ve kopya olmayan içerik konusunda titiz davranmakla, bu alanda çok yaratıcı, faydalı ve kaliteli içerik üretimi yapmakla övünen bir kuruluş değil mi? Böylesine bir başvurudan olumlu bir sonuç çıkmasını beklemek çok gerçekçi olmuyor. Sizce de öyle değil mi?
Başvuru Formunda Peşinen Ret Alacak Bazı İfadeler
(Aynen aktarılmıştır)
-Boş zamanlarımı değerlendirmek için yazmak istiyorum
-Ek gelir ve harçlık elde etmek istiyorum
-Hayallerimi yazabileceğim bir platform arıyordum siz karşıma çıktınız
-Duygu ve düşüncelerimin bazı sitelerde yayınlanması çok ilgimi çekiyor
-Arkadaş bahsetti çok para kazanılıyormuş diye başvurdum
-Davet ederseniz görüşmede ayrıntıları anlatırım
-Parasızım işe girmem lazım
-Sosyal medyada çok acayip ilgi görüyor yazdıklarım
-Bilmem kaç tane takipçime şiirler yazıyorum çok beğeniyorlar
-İlkokulda kompozisyon yarışmasında il birinciliğim var
-2 tane romanım var
-Aşk konusunda yazmayı çok iyi bildiğimi iddia ediyorum
-Sizi hiç tanımıyorum yeni rastladım
-Sadece ilanınızı gördüm o kadar
-Ücretleriniz ne kadar?
-Hakkınızda hiç bilgim yok anlatırsanız öğrenicem
-Bilgim yok kabul edilirsem öğrenirim
-Hiç yazmadım ama kendime güveniyorum hallederim
-Yazı yazmayı çok seviyorum
SONUÇ
Duygu, düşünce, şiir, hayal veya edebi metinler üretenlere saygı duymakla birlikte İçerik Bulutu’nun böyle bir mecra olmadığını ve yakın bir gelecekte de olmayacağını belirtmeliyiz. Aksine birçok kurala bağlı ve talep edenin hayalindeki işleri üretiyoruz ve içerik pazarlaması sektöründe profesyonel hizmet veriyoruz.
Çoğu zaman yazı yazmayı sevmek, kaliteli içerik üretebilmek veya o konuda iş yapabilmek anlamına maalesef gelmiyor. Bu biraz mahallede top oynamayı çok seven birilerinin profesyonel bir futbol takımına katılmak için başvurmasına benziyor. 🙂
Bunun dışında İçerik Bulutu, içerik üreticisi adayları ile yüz yüze görüşme yapmaz/yapamaz (100 binden fazla aday başvurdu).
İçerik Bulutu profesyonelleri boş zamanlarını değerlendirmek için bu işi yapmak istemezler. Bu, bir yeni nesil kariyer seçimidir. Bu alanda gelişmek, derinleşmek ve tabii bunu yaparken de para kazanmak hedeflenmelidir. Freelance çalışarak yaşamak öz disiplin, araştırmacı kimlik ve düzenli çalışma metotları geliştirmeyi gerektirir.
Bütün bu ifadeler zararsız gibi gelse de bize İçerik Bulutu’nun ne iş yapmak ve yaptırmak istediğinin anlaşılmadığını gösteriyor.
İçerik Bulutu talep üzerine içerik pazarlaması metinlerinin üretildiği freelance bir platformdur.
Bizler:
-İçerik üretme konusunda temel bilgi, yetkinlik ve becerilere sahip,
-Kendisini ifade ederken bir profesyonel olarak elindeki enstrümanları ustaca kullanabilen,
-Özgür olarak dilediği mekanda içerik üreterek para kazanabilecek öz disipline sahip,
-Aldığı her revizyonu kendisini geliştirmek için pozitif bir fırsat olarak gören,
-Bu ülkede asgari ücretli bir çalışanın saat ücretinin 15-16 TL olduğunun farkında olan (2021 verilerine göre düzenlenmiştir),
-Bir içerikten büyük kazançlar elde etmenin yegane şartının o içeriği herkesin üretemeyeceği bir iş olması gerektiği gerçeğinin farkında,
-Freelance bile olsa bir işe başvurduğunun bilincinde ve en azından başvurduğu yer ve sistemi ile ilgili araştırma yapacak kadar bir çaba ile bizimle olmak isteyen her adayın başvurularını heyecanla bekliyoruz!
Yüzlerce başvuru olmasına rağmen Topluluk Yönetimi ekibimiz başvuru değerlendirmelerini her ayın 16’sında yapıyor ve en geç 3 iş günü içerisinde adaylara olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılıyor. Unutmadan belirtelim başvuru sonrası davetiye kodu gönderdiğimiz bazı adaylar, junk filtresi nedeniyle maili göremiyor. Junk kutunuzu kontrol etmeyi unutmayın lütfen.
Umarız İçerik Bulutu ailesine katılmaya aday her profesyonel, burada bulunan bilgileri okuduktan ve anladıktan sonra başvuru yapar. Biz de Türkiye’nin en büyük ve heyecan verici “İçerik Üreticileri Topluluğu” olarak daha hızlı ve sağlıklı büyümeye devam ederiz.
Hep birlikte üretken ve kazançlı yarınlarda özgürce çalışmak ve mutlu olmak dileğiyle,
İçerik Bulutu İçerik Üreticisi Topluluğu Ekibi
Dijital içerik üreticiliği alanında bir kariyer mi planlıyorsunuz? Kariyerinize geleceğin mesleği ile yön vermek istiyorsanız Dijital İçerik Üreticiliği 101 eğitimini hemen satın alın.
6 yorum var
Gerçekten yukarıdaki yazıyı okuyunca İçerik Bulut’unun ne kadar kaliteli bir çalışma metodunun olduğunu anlamamak mümkün değil. Yazı yazmak çok değerli bir iş. Böyle düşünen bir yazarın emek konusunda da bilgi sahibi olduğu kesin. Bu bilgiye vakıf olan bir kişinin İster içerik yazarı olsun isterse roman yazarı, yazdığının farkında olmaması ya da yazarken dikkatli olmaması elbette mümkün olmaz. Böyle düşünüldüğünde İçerik Bulut’unun gerçekten alanında en iyi yazar ve editörlere sahip olduğunu daha başvuru aşamasında anlamak mümkün. Yazar olmak isteyenlere tavsiyeler içeren yazıyı okumak bu konuda çalışmak isteyenlere bir rehber niteliğinde ve hemen sonrasında site üzerinden alacağınız dijital içerik üretimi ile ilgili bir eğitim, başvuru için yardımcı durumda. Ben yazıyı okuyup eğitimi de alanlardanım. Herkese tavsiye ederim.
Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederiz 😇
Eğitimi aldım. Öznur Hanıma teşekkür ediyorum. Yalnız verilecek olan ödeve nasıl ulaşabileceğimi anlamadım. Konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba,
Tuğçe Hanım’a mail atarsanız size yardımcı olacaktır: tugce@icerikbulutu.com
Merhaba,
Yazar topluluğunuza katılmak için ‘davetiye iste’ formunu doldurmaya çalışıyorum. Tüm formu eksiksiz doldurduğum halde ‘boş alanları doldurunuz’ şeklinde hata veriyor ve formu gönderemiyorum. Yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Teşekkür ederim.
Merhaba,
Tuğçe Hanım’a mail atarsanız size yardımcı olacaktır: tugce@icerikbulutu.com