İçerik Bulutu Yazarları Sistemi Anlatıyor! - 2

İçerik Bulutu Yazarları Sistemi Anlatıyor! – 2

Merhaba! “İçerik Bulutu Yazarları Sistemi Anlatıyor!” serimizin ikinci içeriği ile karşınızdayız. Bu içeriğimizde misterkus kalemadlı yazarımızdan İçerik Bulutu sisteminin işleyişi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz!

Keyifli okumalar!

Dünyaca ünlü kahve dükkânı zincirlerinin şubelerinde, bir tatil köyünde havuz kenarında ya da sessiz sakin bir parkta önündeki dizüstü bilgisayarın tuşlarına çılgınlar gibi basan birini görürseniz o kişi; tam o an içtiği kahvenin parasını kazanan, gittiği tatilin ödemelerini karşılayan ya da birikimini her bir tuş vuruşunda artıran bir içerik yazarı olabilir.

Mesai kavramının sınırlayıcı yapısı kimi insanlara göre değildir. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yalnızca hayatta kalmaya çalışmak bile yeterince çaba gerektiriyorken, hayattaki üretiminizi belirli saatlere ve mekâna bağlamak, yaşamdan aldığınız keyfi giderek azaltır. Tam bu noktada ise modern çalışma yaşamının bu kişilere, yani bizlere teselli armağanı olarak verdiği freelance çalışma sistemi ortaya çıkar. Tabi bu ekosisteme girebilmek ve burada hayatta kalabilmek için de bazı becerilere ve birazcık da disipline ihtiyacınız vardır.

İçerik Bulutu, gördüğüm kadarıyla İnternet dünyasında bu freelance çalışma ekosistemini neredeyse sorunsuz bir şekilde sürdürebilen platformların başında geliyor. Bir önceki paragrafta bahsettiğim şekilde bir “mesaifobik” olarak da çok talihli bir tesadüf sayesinde, henüz kuruluş aşamasındayken bu sistemden haberim oldu. Editör ve yazar bir aileden gelmem sebebiyle midir bilinmez, çocukluğumdan beri hikayeler, senaryolar, bloglar yazardım. Yazarak para kazanmanın Türkiye gibi kelimelerin değersiz olduğu bir ülkede çok zor olduğunu, yine ailem sayesinde biliyordum. İçerik Bulutu bu konuda ezberimi bozmayı başardı diyebilirim.

Sistemle tanıştım ve ilk olarak basit blog yazısı talepleri karşıma çıktı. Kısa zamanda az çok aşina olduğum SEO kuralları ve anahtar kelime kavramıyla iyice haşır neşir oldum. Özellikle ilk dönemlerde sistemin “içerik talepleri” ekranını sık sık yenilerken buldum kendimi. İlk günlerde açılan tek bir talebe “ekmek çıktıııı!” sahnesindeki koşan halk gibi saldırdığımızı hatırladıkça, şu an açık olan binden fazla içerik talebinin kıymetini daha iyi anlayabiliyorum.

Tek bir blog içeriği için sayfayı yenilememiz üzerinden çok fazla zaman geçmemişti ki, beklediğimden çok daha kısa bir süre içerisinde İçerik Bulutu bu doğum sancılarını aştı ve gerçekten kurumsal ve aktif olarak işleyen bir ekosistem halini aldı. Buna paralel olarak ben de İçerik Bulutu için ayırdığım zamanı “ek gelir” seviyesinden “ana gelir” seviyesine taşımış oldum. Sonuç olarak yaklaşık 2 senedir; “ee sen ne iş yapıyorsun” diyen kişilere cevap olarak “içerik yazarıyım” diyebiliyorum. Sormasalar da, mutlaka “istediğim yerden, istediğim zaman yazıyorum ya, aşırı rahat” cümlesini de ekliyorum.

En azından İçerik Bulutu sistemi özelinde tecrübeli bir İçerik Yazarı olarak sistemle ve işleyişle ilgili bu süreçte birçok farklı kişiden çok sayıda soru aldım. İnternet dünyasının sahteliğini yakından bilen biri olarak insanların kafasında onlarca soru işareti olmasını anlayabiliyorum. İnsanlar “evinden veya istediğin yerden freelance olarak içerik yazarak ayda ciddi bir miktar kazanabilirsin” cümlesini görünce, doğal olarak “Sitemize giren 1 milyonuncu kişisin! Al bakalım Green Card!” mesajının bir türeviyle mi karşılaştım diye düşünüyorlar. Bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak ve aynı soruları tekrar cevaplamamak için kısa bir “İçerik Bulutu yazarlığı nedir?” rehberi hazırlamanın faydalı olabileceğini düşündüm. Başlayalım…

İçerik Bulutu Yazarları

İçerik Bulutu ekosistemi 4 ana unsurdan oluşuyor. Yazarlar, editörler, yayıncılar ve sistemin kendisi. Bu sistemin işleyişinin en kalabalık ve en aktif grubu tabi ki yazarlar. Şu an sistemde binlerce aktif yazar bulunuyor ve bunların birçoğu belirli alanlarda uzmanlaşmış kişiler.

Nasıl Yazar Olurum? Yazar Davetiyesi Nasıl İstenir?

En çok karşılaştığım soruların başında bu geliyor. Bunun için çok gizli bir formül mevcut. Başvurmak! Yazar davetiyesi talep etmek için icerikbulutu.com’daki “Davetiye İste” butonuyla başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu bölümde, çalışma ve eğitim bilgilerinizden, içerik yazarlığı alanındaki tecrübelerinizden ve bir de birazcık İçerik Bulutu hakkındaki bilgilerinizden bahsetmen yeterli.

İçerik Bulutu Yazar Ücretleri

Yine doğal olarak en çok merak edilen konulardan bir tanesi de içerik ücretleri. Öncelikle belirtmek gerekir ki, bu konuyu belirleyen birkaç unsur var. Sistemde açılan taleplerin birim fiyatları, talepte istenilen özelliklere bağlı olarak değişiklikler gösteriyor. Bu değişikliği belirleyen ana unsur talep edilen kelime sayısı. İçeriğin uzunluğu, o içerikten kazanacağınız ücreti doğrudan etkiliyor. Ancak her 500 kelimelik içerik aynı birim ücret üzerinden sistemde açılmıyor. İstenilen metnin özellikleri ve açıkçası yazarı ne kadar zorlayacağı da bu konuyu netleştiren faktörler arasında bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, 200-250 kelimelik bir ürün açıklaması için 8-11 TL arası ücretler ödeniyorken, 500 kelime civarındaki kategori açıklaması içerikleri 14-20 TL civarında bir miktardan sistemde açılabiliyor. Genellikle daha fazla yaratıcılık ve beceri gerektiren blog içeriklerinde ise bu aralık, yazar için pozitif anlamda genişliyor.

İçerik Bulutu Yazarlarına Ne Zaman Ödeme Yapılır?

Yazarlar, sistemde birikmiş olan bakiyelerini her ayın 15’inde banka hesaplarında buluyorlar. Resmi tatil, bayram vs. gibi konular haricinde bu ödeme tarihi, kesin ve net. Tabi yazdığınız içeriğin sistemdeki cüzdanınıza yatması için önce editör onayından geçmesi ve daha sonra yayıncı onayı alması gerekiyor.

İçerik Bulutu Sisteminin İşleyişi

Editör ve yayıncı onayı demişken, sistemin işleyişini biraz daha açmakta fayda var. Sistem, yazarlar açısından belirli aşamalarla ilerliyor. X firması sistemde bir içerik talebi yaratıyor. Bu talepte, söz konusu içeriklerde istenilen kelime sayısı, metinde geçmesi gereken anahtar kelimeler, kullanılması istenen dil ve tüm diğer detaylar maddeler halinde detaylıca anlatılıyor. Bu içerik talebi sistem tarafından uygun görülen yazarlara atanıyor. İçerik talebine erişimi olan yazarlara bir bildirim maili gidiyor ve bu yazarların bu içerikleri üstlenmeleri bekleniyor.

Yazar içeriği üstleniyor ve talep detayları doğrultusunda belirlenen süre içerisinde (15 saat) metni üretmeye başlıyor. Metin tamamlandıktan sonra yazar tarafından editör kontrolüne gönderiliyor. Editör talep şartları doğrultusunda gerekli kontrolleri gerçekleştirdikten sonra önünde üç adet yol mevcut. Eğer üretilen metin talep şartlarına uygunsa onay veriyor, eksikler mevcutsa yazara revizyon talebi gönderiyor veya istenilen taleple yazılan metnin hiçbir ilgisi yoksa içerik direkt olarak reddedilebiliyor. Son madde çok sık karşılaşılan bir durum değil. Zaten sistemdeki yazarların bu konuda becerisi olan kişilerden seçildiği düşünülürse, yazının düzeltilemeyecek kadar kötü olması istisnai bir durum.

İçerik editör kontrolünden geçtikten sonra ise sıradaki aşama yayıncı kontrolü. Yayıncı üretilen metnin istediği şartları karşılayıp karşılamadığını kontrol ediyor ve bu kez onay ya da revizyon talebi verme sırası ona geliyor. İçeriğiniz onaylanırsa sistemdeki bakiyenizde hareketlenmeler başlıyor. Eğer yayıncı içerikte düzeltilmesi gereken yerler olduğuna karar verirse, revizyon notuyla size talep ettiği düzenlemeleri bildiriyor.

İyi Bir Gelir Elde Etmek İçin İçerik Yazarı Ne Kadar Çalışmalıdır?

Bu konu aslında biraz da sizin becerinize ve disiplininize bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin 500 kelimelik bir kategori açıklaması içeriği üretmek için standart bir içerik yazarının 1, 1 buçuk saat ayırması yeterli olabilir. Tabi İçerik Bulutu yazarları düşünüldüğünde “standart” kelimesini “iyi” olarak da algılayabiliriz. Bu hesaplama doğrultusunda günlük 4-5 saatlik çalışma süresiyle ay sonunda hatırı sayılır bir gelir elde edebilirsiniz. Zamanla tecrübe kazanarak, içerik başına ayırdığınız süreyi azaltabilir, ay sonu gelirinizi ise artırabilirsiniz.

Kısacası bu konuyu belirleyen 3 ana soru şunlar: Sizin için iyi gelirin tanımı nedir? Ne kadar iyi bir içerik yazarısınız? Ne kadar disiplinli bir çalışma yürütebilirsiniz?

Sonuç olarak İçerik Bulutu, gerçekten iyi içerik üreticisi kişilerin iyi paralar kazanabilecekleri başarılı bir sistem. SEO kurallarını biliyorum veya hızlıca öğrenebilirim diyorsan, özgün olmayan cümlelerle üretiyormuş gibi yapmak senin tarzın değilse, sen de benim 2 sene önce yaşadığım o çok talihli tesadüfle karşılaşmış olabilirsin.

Serideki Diğer İçeriklere Göz Atın:

İçerik Bulutu Yazarları Sistemi Anlatıyor! – 1

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat