İçerik Bulutu Yazarları Sistemi Anlatıyor! – 1
Merhaba! Blogumuzda artık İçerik Bulutu yazarlarının bizim hakkımızda neler düşündüklerini anlatabilecekleri yepyeni bir seri var: İçerik Bulutu Yazarları Sistemi Anlatıyor. Bu seride okuyacağınız tüm içerikler İçerik Bulutu yazarları tarafından üretilecek.
Serimizin ilk içeriğinde “kiraz” kalemadıyla içerik üreten yazarımızın içeriğine yer veriyoruz. Bu içerik, sistemimizi merak eden pek çok yazar adayına fikir verecek gibi görünüyor.
Keyifli okumalar!
“Sabah erken kalkmak bana göre değil.”, “Keşke istediğim zaman çalışabilsem.”, “Sıcak yaz günlerinde ofiste değil de balkonumda oturabilsem.” demeyen yoktur. Bunlar bana da bir süre önceye kadar hayal gibi geliyordu. Ama sonra İçerik Bulutu ile tanıştım. Şu an hayatımda çalışmak için zaman ve mekan kavramı yok. Üstelik çok çalıştım ama aldığım para buna kıyasla çok az da demiyorum. Çünkü yaklaşık 2 senedir tam olarak çalışmamın karşılığını alıyorum.
“Ne yapıyorsun?” sorularına karşılık insanlara İçerik Bulutu’ndan bahsedince birçok soruya maruz kaldım. Aslında oldukça basit ve sistematik işleyen bir platform olmasına rağmen freelance metin yazarı olmak insanlar tarafından çok da anlaşılamıyor. İçerik Bulutu yazarlığı hakkında karşılaştığım bazı soru ve cevapları burada yazarak akla takılan noktalara açıklık getirmeye çalışacağım.
İçerik Bulutu’nda Nasıl Yazarım?
İçerik Bulutu’nda yazar olmak için öncelikle bir davetiye edinmen gerekiyor. Siteye girdiğinde kayıt bölümünden İçerik Bulutu davetiye ekranına ulaşabilir ve buradan bir kod talep edebilirsin. Buraya; kişisel bilgilerin, deneyimlerin varsa Linkedin sayfan ve İçerik Bulutu hakkında bildiklerini anlattığın kısa bir metni yazdıktan sonra gerekli incelemeler yapılıyor ve eğer uygun görülürsen sana bir davetiye kodu gönderiliyor. Burada önemli olan husus bilgileri tamamen doğru ve eksiksiz girmen. Kendini ve deneyimlerini anlattığın yazı değerlendirme ve yazar olarak kabul edilmen konusunda önemli bir unsur olduğu için kısa tutmamanı tavsiye ediyorum. Son olarak İçerik Bulutu yazar başvuru sürecinde geri dönüşlerin sadece olumlu değerlendirmelere yapıldığını da hatırlatayım.
Yazar Oldum Şimdi Ne Olacak?
İlk olarak yapman gereken profil sayfana girerek buradaki bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurman. Çünkü bu bilgileri doldurmadan herhangi bir içerik talebine ulaşamayacaksın.
Bilgileri dolduktan kısa bir süre ekranında içerik taleplerini göreceksin. Farklı firmalar tarafından açılan, farklı mecralar için istenen ve farklı uzunluktaki bu içeriklerden istediğin bir tanesini hemen yazmaya başlayabilirsin.
İçerik Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Her içerik talebi birbirinden farklıdır. Bu nedenle sana yardımcı olacak ilk şey; “talep açıklamaları”. Yayıncı tarafından verilen ve detaylandırılmış bu açıklamaları çok dikkatli okumalısın. Zira istenilen şekilde bir içerik üretemezsen onay alamazsın ve para kazanamazsın. Her talepte istenilen şeyler farklılık gösterdiği için talep açıklamalarına çok ama çok dikkat etmelisin.
Daha sonra sana yardımcı olacak ikinci şey ise “örnek metin”. Eğer açıklamalar kafanı karıştırdıysa örnek metni dikkatli bir şekilde inceleyerek üreteceğin metin için kafanda bir şablon oluşturabilirsin. Ayrıca kelime sayısı, hitap dili ve içeriğin yayınlanacağı alan ile ilgili bilgilere de buradan ulaşabilirsin. Bundan sonrası tamamen sana kalıyor. Yalnız unutma, üstlendiğin içeriği üretmek için 15 saat vaktin var ve aynı anda sadece 1 içerik üstlenebilirsin.
İçerik üretiminde en önemli konulardan biri de özgünlük. Yazdığın içeriğin kopyala-yapıştır olmaması gerekiyor. “Aman canım nereden anlayacaklar” deme çünkü anlaşılıyor ve ne kadar güzel yazmış olursan ol, eğer kendi cümlelerinle anlatmamışsan içeriğin kesinlikle onay almıyor.
İçerik Bulutu Sisteminin İşleyişi
Sistemdeki ilk evre, yayıncı tarafından açılan taleplerle başlıyor. Bu taleplerde sana ne yapman gerektiği ve nasıl yapacağın zaten anlatılıyor.
İkinci evre yazarın, yani senin bölümün. İstediğin an istediğin içeriği üretebilirsin. İçerikleri uzman olduğun konularda üretirsen daha hızlı ve daha doğru metinler yazabilirsin.
Üçünü evre, İçerik Bulutu Editör kontrolü. Yazdığın ve gönderdiğin içerik sistem bünyesinde yer alan editörlere gönderiliyor. Bu editörler, içeriğin talep ile uyumu, dilinin uygunluğu, imla hataları, akıcılık, özgünlük, tekrarların olup olmadığı gibi birçok kriteri göz önünde bulundurarak kontrolleri gerçekleştiriyor. Eğer tüm bu kriterlerden geçersen içeriğin “ön onay” alıyor. Bu da yolu yarıladın anlamına geliyor.
İçeriğin istenildiği gibi olmadıysa emeklerin boşa mı gidecek? Tabi ki hayır. Editörün sana hangi konuda hata yaptığını veya gözden kaçırdığın bölümleri iletecek. Sana gelen revizyon notlarını da çok dikkatli okumalı ve uygulamalısın. Ayrıca bu hataları diğer içeriklerde yapmaman da çok önemli. Bunun nedenine biraz sonra değineceğim.
Dördündü evre ise “Yayıncı Kontrolü”. Editör tarafından onaylanan tüm içerikler yayıncı tarafından da kontrol ediliyor. Eğer yayına hazır olduğu düşünülürse yayıncı onayı alıyor ve içerikten kazandığın para cüzdanına yansıyor.
Sorunsuz İçerik Üretmek Neden Önemli?
Ürettiğin her içerik bir değerlendirmeye tabi tutuluyor ve bu değerlendirme sonucu bir puan alıyorsun. “Bu puan benim ne işime yarayacak ki” deme. Puanın arttıkça ekranında yer alan içeriklerin sayısı da artacak. Sisteme girdiğinde sağ üst bölümde “Performans Analizi” bölümünü göreceksin. Buradan kendi etkinliklerini, puan ortalamanı ve statünü görebilirsin. Başarılı içerikler üreterek “Guru” yazar olabilir ve daha fazla para kazanabilirsin.
İçerik Bulutu Yazar Ücretleri
Bu konu hakkında bilgi vermeden önce kendi fikrimi yazmak istiyorum. İçerik Bulutu şu ana kadar gördüğüm “online içerik” açısından en iyi ücreti veren yer. Alışılagelmiş komik rakamlar yerine, kaliteli içerik üretimi ve bu içeriklerin hakkını veren bir platform.
Bu ücretlerin hesaplanması ise içeriğin yayınlanacağı mecra, uzunluğu ve uzmanlık alanına göre değişkenlik gösteriyor. Yani donanımın ve harcadığın emek ne kadar kazanacağın konusunda önemli bir kriter.
Eğer ortalama bir fikir edinmek istersen her içerikten 13-20 TL civarı kazanacağını söyleyebilirim. Fakat yazar ekranında 30-40 liralık içerikler de görebilirsin. Ne kadar kazanacağın tamamen sana kalmış.
İçerik Bulutu Yazarları Ne Zaman Ödeme Alır?
İçerik Bulutu’nda ödeme zamanı her ayın 15’idir. Ödeme alabilmek tek kriter cüzdandaki yani bakiyendeki miktarın 100 lirayı geçmiş olması. Tabi bir de ödeme talebi oluşturman. Her ayın 14’ünde saat 18:00’a kadar ödeme talebi oluşturabilir ve hesabına yatmasını istediğin miktarı seçebilirsin.
Bir diğer önemli husus, sisteme girdiğin hesap bilgileri ile kişisel bilgilerinin uyuşması. Başka birinin hesabına para yatırılamıyor. Bu da aslında yazarın güvenliği için düşünülmüş. Bence güzel bir uygulama.
İyi Bir Gelir Elde Etmek İçin Ne Kadar Çalışmalıyım?
Bu tamamen senin “iyi gelir” kriterine göre değişir. Fakat şunu söyleyebilirim ki günde 4-5 içerik üreterek asgari ücretin üzerinde bir gelir elde edebilirsin. Yazdığın sürece gelişeceğini ve hızlanacağını düşünürsen, bu sayıyı daha yukarıya taşıyarak çok daha fazla kazanç elde edebilirsin.
Eğer en fazla ne kadar kazanabilirim diye aklında hala soru varsa sana küçük bir ipucu verecek şu videoyu izleyebilirsin. Ayrıca değerlendirme notun yükseldikçe üreteceğin içerik seçenekleri de artacak.
Yeni Açılan İçeriklerden Nasıl Haberdar Olacağım?
Sisteme her giriş yaptığında içerikleri ana sayfanda göreceksin. Fakat tabi ki sürekli sistemi kontrol etmek zorunda değilsin. Mobil uygulamayı indirerek ve profil sayfasında yer alan mail bildirim tercihlerini işaretleyerek yeni içerikler açıldığında, içeriklerin onay aldığında veya revizyon istediğinde mail gönderilmesini sağlayabilirsin. Aynı üstlendiğin içerikte olduğu gibi, revizyon talep edilen içerik için de belirli bir süren var. Bu nedenle bildirimler aslında senin için oldukça önemli.