İlham Verici Pazarlama Teknikleri: IBM Örneği

İlham Verici Pazarlama Teknikleri: IBM Örneği

İçerik pazarlamasına ilişkin ilham verici örnekleri belli aralıklarla inceleyeceğimizden bahsetmiştik. Hatta ilk incelemeyi de HubSpot ile yapmıştık. Bu seferki örneğimiz ise IBM. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan IBM, içerik pazarlaması teknikleri konusunda da son derece yaratıcı bir yol izliyor.

Eğer sağlıklı yaşam, eğlence, moda, dekorasyon, güzellik, spor gibi bir sektörde faaliyet göstermiyorsanız, herkesin ilgisini çekebilecek içerikler üretmek konusunda işiniz doğal olarak zorlaşıyor. İşte, IBM bu açıdan iyi bir örnek. Sektörü itibariyle, içerikleri daha çok teknik olabilecekken ve bu çerçevede de sadece teknolojiyle ilgilenen bir kitleye hitap edebilecekken herkese hitap edebilmeyi başarıyor.

IBM’in içerik pazarlaması yöntemlerinden neler öğrenebiliriz?

Önce, markanın gerçekleştirdiği içerik kampanyalarına göz atalım:

pazarlama-teknikleri-ibm

“Made with IBM” İçerik Kampanyası:

Nisan 2014. IBM firması dünya çapında “Made with IBM” kampanyası başlatıyor. Kampanya çerçevesinde 3 kamera ekibi, 3 gazeteci; 3 kıta, 17 ülkeyi dolaşarak 50 tane kısa belgesel çekiyor. “Made with IBM” kampanyasının amacı ise dünyadaki kişi veya işletmelerin teknolojiyi nasıl kullandıklarını belgelemek. Gazeteciler, 20’den fazla IBM çalışanı, küçük ve büyük ölçekli 40 IBM müşterisi işletme ile söyleşi gerçekleştiriyorlar. IBM’in onların hayatlarına ve çalışmalarına nasıl katkı yaptığı değil de, her kişinin/işletmenin sektöründe nasıl lider konuma geldiği inceleniyor. Kişilerin ve işletmelerin çalışma şekillerini teknoloji sayesinde nasıl değiştirdiklerini anlatmaları ilham verici hikayelere dönüşüyor. Bu esasen bir reklam kampanyası değil özgün içerik üretme kampanyası olduğu için hikayelerin hiçbirinde IBM’in reklamı açık şekilde yapılmıyor. Bununla birlikte, bu başarının arkasında IBM’in olduğu vurgusu ustaca veriliyor.

ibm-think-pazarlama-teknikleri

“THINK” Kampanyası:

IBM’in 2012 yılında başlattığı THINK kampanyası ise insanları “düşünmeye” davet eden, “düşünmeyi” teşvik eden bir kampanya. Şirketin bu süreçteki esas başarısı ise kampanya içeriklerini sosyal medyada çok etkin şekilde kullanabilmesi. YouTube, Twitter ve Vine üzerindeki hesaplarını yaratıcı, eğlenceli içeriklerle destekleyen IBM, özellikle o kampanya döneminde de Instagram hesabını etkin şekilde değerlendiriyor.

chef-watson-ibm

“Chef Watson” Kampanyası:

IBM şirketi, Mutfak Eğitim Enstitüsü ile iş birliği yaparak “Chef Watson” adlı bilişsel bir aşçılık platformu oluşturuyor. İnsanların yiyecekleri algılayış şekli göz önünde tutularak bilimsel veriler yemek içerikleri, tariflerle birleştiriliyor. Tüketiciler kendilerine en uygun tarifleri dilerlerse IBM Watson adlı uygulamadan yükleyebiliyor, dilerlerse de tarif kitabını satın alabiliyorlar.

IBM’in İçerik Pazarlamasındaki Başarısının Sırrı Ne?

Gerek şirketin bu pazarlama kampanyalarını göz önüne alarak gerek halihazırda kullandığı içerik pazarlama tekniklerine bakarak şu çıkarımları yapabiliriz:

– Personalar Oluşturmak ve Kişiselleştirilmiş İçerik

IBM’in içerik pazarlama stratejisinde kullanmak üzere oluşturduğu 130 farklı persona var. Ne kadar farklı persona oluşturabilirseniz, o kadar fazla kişiye ulaşma şansınız olur. Müşterilerinizin ilgi alanları neler? Satın alma yöntemleri nasıl? Müşterileriniz bir ürün satın alırken özellikle hangi yolları takip ediyorlar?

– Akıllı ve İnteraktif İçerik Oluşturmak:

İnteraktif ve kişiselleştirilmiş içerikler size daha fazla müşteri bilgisi elde etme şansı tanır. Ayrıca “ağızdan ağıza pazarlama”yı destekleyerek, marka repütasyonunuzu da güçlendirir. Müşteri bilgilerine eriştikçe kişiselleştirilmiş içerik oluşturma olanağınız da artar.

– “Metadata”yı Doğru ve Etkin Kullanmak:

İçeriklerinizin metadatasını gerektiği şekilde doldurursanız hem arzuladığınız hedef kitleye ulaşmış olur hem de Google’da doğru konumlanırsınız. Bu çerçevede, içeriğiniz hakkındaki bütün bilgilerin metadatada yer alması son derece önemli: İçeriğin ne hakkında olduğu, ne tür bir içerik olduğu, hedef kitlenin kim olduğu, insanların bu içeriğine neden ihtiyaç duyduğu, kim tarafından oluşturulduğu gibi. Metadatanızı doğru şekilde oluşturduğunuzda bütün bu süreci yöneten yapay beyinlerin içeriği hedef kitlenize ulaştırmaktaki başarısı daha yüksek olacaktır.

– Müşteri Deneyimi Oluşturmak:

Satış ve pazarlamada eskiden müşterilerle yüz yüze ilişki kurmak önemliyken, artık yüz yüze müşteri ilişkisi yerini içeriğe bıraktı. İçeriğiniz ne kadar ikna ediciyse müşterinizi o oranda ikna etmiş oluyorsunuz. IBM’in bu alandaki başarısı ise ortalama bir teknoloji kullanıcısının/tüketicisinin ne istediğini, ne beklediğini ve onu satışa yönlendirecek motivasyonları biliyor olması. Şirket, sadece bununla da kalmayarak, satış sonrasında müşteri deneyimini kayıt altına alıyor. Satış sonrası müşteri deneyimi takibini ise elektronik posta ile gerçekleştiriyor. Hatırlatmak isteriz ki; müşteri deneyimlerini hem Google seviyor hem de diğer potansiyel müşteriler.

– İçerik Oluşturmada Koordinasyon:

İçerik pazarlaması bir ekip işidir. İçeriğin hazırlanması, kimlere ulaştırılacağının belirlenmesi, hedef kitleye ulaşıp ulaşmadığının takibi önem taşır. Ayrıca içerikler ve kullanılan bütün sosyal medya araçları yoluyla markaya ait tutarlı bir mesajın oluşturulması da önemlidir. İçerik pazarlama sürecinizde ne kadar fazla uzmanlık desteği alırsanız başarı şansınız o kadar artar.

Sizin markanızın neden bir hikayesi olmasın? İçerik yaratırken ihtiyaç duyduğunuz araçları, uzmanlığı biz size sağlıyoruz. Hedef kitlenizin seveceği hikayeleri gelin birlikte anlatalım.

Bizi Takip Edin!

http://www.icerikbulutu.com

https://medium.com/@icerikbulutu

https://twitter.com/icerikbulutu

https://www.facebook.com/icerikbulutu

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat