içerik editörü

İçerik Editörü Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Merhaba! Bu yazımda içerik editörlüğünün ne olduğunu anlatacağım; çünkü buna ihtiyacınız olduğunu biliyorum!

İçerik editörü olarak işe girdiğimi sektör dışındaki insanlara söylediğimde, pek çok insanın içerik editörünün ne olduğunu bilmediğini fark ettim.“Sen şimdi yazı mı yazıyorsun?”, “İnternette olunca mı adı içerik editörü oluyor yani?” “O ne ki tam olarak?” gibi sorular duyduktan sonra internette yaptığım araştırma sonucunda da bu konuda kapsamlı bir yazıya ulaşamadım. Hadi şimdi itiraf edin, siz de tam bilmiyorsunuz “İçerik editörleri ne iş yapar?” sorusunun cevabını. Hadi gelin, konuşalım, öğrenelim kimmiş bu içerik editörü…

İçerik Nedir? (“Dünya Bir Toz Bulutuydu”ya Geri Dönüyoruz)

Hayali Dünya İçerik Editörleri Federasyonu’ndan edindiğim bilgilere göre, “İçerik Editörlüğü nedir?” konulu yazıya kutsalımızdan bahsetmeden giremiyormuşuz. Bizim kutsalımız nedir? Tabii ki içerik!

İçerik, bizim tanımlamakta zorlandığımız ama özellikle kalitelisini görünce anladığımız bir şey. Bu hissi aslında her gün defalarca deneyimliyoruz. Nasıl mı? Uyanıyorsunuz, elinize telefonu alıyorsunuz. Bir banka mesaj atıp doğum gününüzü kutlamış, mesajı okuyorsunuz, belki metni beğenmeyip burun kıvırıyorsunuz. Instagram’ı açıyorsunuz, sevdiğiniz markalar yine ana sayfanızı doldurmuş. Fotoğrafların hepsine bakıp hashtaglerine kadar anında okuyorsunuz. Facebook’ta dolanırken baktınız birisi “bilmemneleri gıcık eden 12 durum” başlıklı bir yazı paylaşmış, siz de o “bilmemne”lerdensiniz üstelik, ya da tam karşıtısınız, tıklayıp okuyorsunuz. Hazırlandınız çıktınız artık, metronun altına kadar giden yolda, uykulu gözlerinizi karşılayan afişlerin üzerindeki pazarlama kampanyası cümleleri, bilgisayarınızı açtığınızda gazetelerdeki ilan metni veya başlıklarla devam ediyor. Öğle arasında sıkıntıdan baktığınız alışveriş sitesindeki kategori açıklamaları sizi cezbedebilecek mi acaba? Peki, eve dönerken okuyacağınız en sevdiğiniz blogger bugün ne yazmış? Bu tarif ettiğim gün hele ki internette bolca vakit geçirebildiğiniz bir gününüzse, hikaye çok daha uzar gider.

İşte gördüğünüz gibi, sağınız, solunuz, önünüz, arkanız içerik aslında. Bu bir süredir böyleydi üstelik. Sadece günden güne önemi arttı içeriğin; ondan çok duyuyorsunuz artık, içerik, içerik yazarı, içerik üreticisi, içerik editörü, içerik pazarlaması gibi terimleri… Markalar artık içeriklere koalaların bambularına sarıldığı gibi sarılıyor ama tabii bunun için öncelikle içerik editörlerinin kalemlerine sarılması gerekiyor.

İçerik Editörlüğü Neden Önemlidir? (İçerik Editörlerini Neden Pamuklara Sarmalıyız?)

Günümüzde içerikler, önceki yıllara göre çok daha fazla yazılıyor, editleniyor, paylaşılıyor, değiştiriliyor ve tüketiliyor. İyi içerik size bir şey öğretirken sıkmıyor ve hatta bazen bir konu hakkındaki fikrinizi tamamen değiştirebiliyor. Bir de özellikle hikaye anlatıcılığı ile birleşince sizi başka bir dünyaya taşıyor. İlham verip harekete geçiriyor ve okuduktan sonra onunla ilgili bir şey yaparken buluyorsunuz kendinizi. Başarılı olduysa o içeriği görmeden önceki halinizde değilsiniz artık, etkilendiniz. Peki, buna en çok kimin ihtiyacı var? Markaların, şirketlerin, ajansların….

Dijital dünyada online içeriklerle birlikte sürüklenip gidiyoruz. Markaların internet sitelerinin, bloglarının, sosyal medyalarının rakiplerinden daha çok ilgi çekmek için ihtiyaç duyduğu şey kaliteli içerik editörleri. Bu süreçte öncelikle içerik yazarları hedef kitleye uyumlu bir içerik üretmeye çalışır. Online içerik editörleri ise bu içerikleri inceleyerek çeşitli kriterlere göre uygunluklarını değerlendirir ve gerekirse revizeler aracılığıyla ideal hale gelmelerini sağlar. Bu faktörlere örnek olarak özgünlük, yayıncının o içerikle ulaşmak istediği hedef, içeriğin tümünün belirlenen konuya uygunluğu, dilbilgisi ve imla hataları açısından içeriğin hatasız olması verilebilir. İçerik yazarları ile editörleri hedef kitleye uyumlu, faydalı içerikler üreterek markaların veya şirketlerin kullandığı tüm platformlara ziyaretçi çeker. Ziyaretçi yoksa marka kimliği yok, itibarı yok, satış yok; o marka da aslında yok zaten. İşte, bu yüzden içerik editörlerinin varlığı çok önemli.

İçerik Editörü Ne İş Yapar? (İçerik Editörünün İbretlik Sözlük Tanımı)

İçerik Editörü Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Buraya kadar bir tanım yapmadan gelmeyi başardım, ama aslında hepiniz hem içerik editörünün ne olduğunu hem de daha önemlisi neden önemli olduğunu anladınız. Yine de verdiğim sözü de tutarak size sıkıcı bir tanımlama yapacağım.

İçerik editörü,bir konu başlığı altında yazılan içerikleri editleyen veya revize verip denetleyen, onları belirlenen hedeflere en uygun ve yazım dilleri en düzgün hale getirerek teslim eden kişidir.

İçerik Editörleri Hangi Özelliklere Sahip Olmalı? (Bunları Yapmayan Bizden Değildir)

İçerik Editörü Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

En dolu zamanlarında bile bir şeyler okumak istemeli

Editörlerin çoğu hayatlarında önce okumayı, sonra yazmayı deneyimleyip çok sever ve bir de bakarlar ki editör olmuşlardır. İçerik editörleri “Hobi olarak kitap okuyorum.” değil, “Yine gittim bir sürü kitap aldım.” tarzı repliklerle etrafta dolaşır.

Ana dilini bilmeli

İçeriklerde Türkçenin doğru kullanılmaması ve dile dair basit hatalar yapılması, içerik editörlerini mutsuz eden sorunların başında gelir. Zira içerik editörlerinin evi ise kelimelerdir. Yazım hataları onlar için evin adresini bilmemek gibidir. İnsan kendi evini, evine giden yolu bilmez mi?

Dil bilgisi ve imla hataları yapanlar hakkında sinsi hayaller kurmalı

Bir yazım hatası gördüğünüzde kalbiniz mi acıyor? Dehşete mi kapılıyorsunuz? Şu an kelimesini bitişik yazanların neden bu kadar çok olduğunu düşünürken uykularınız mı kaçıyor? Hatasını gördüğünüzde gözlerinizi kısıp sert bakışlar mı atıyorsunuz o kişiye? İçerik editörü teşhisi için işte bu semptomlara bakabilirsiniz.

Hızlı olmalı

Hiçbir markanın da, okurun da vaktinin olmadığı bir zamandayız. Hepimizin çok ama çok acelesi var. İçerik editörleri, kendilerinden istenen ve her birinin acillik seviyesi pek tabii ki arşa değen içerik talepleri konusunda hızlı olmalıdır. Hızlı araştırmalı, hızlı yazmalı, hızlı okumalı, hızlı editlemeli, gerekirse bir kez daha hızlı editlemeli; hızlı, hızlı, hızlı olmalıdır!

Bilgiye aç olmalı

Asansörlerin tamirinde kullanılan ekipmanları sağlayan bir markanın neden diğerlerinden daha iyi olduğu hakkında mı yazacaksınız? Organik yaşam sevdalısı biri, düzenlediği sabun yapma atölyesine katılımcı çekmeye çalıştığı blogunda organik olmayan sabunları kibarca kötüleyecek içeriğe mi ihtiyaç duyuyor? Yazları masalara konan minik vantilatörleri üreten bir markanın ürünleri olmazsa hayatımızın neden zehir olacağına dair 10 yazılı maddeye mi ihtiyaç var? İçerik editörleri her gün biraz daha tuhaf bir konu hakkında içeriğe maruz kalabilir. Bu nedenle bilgiye, araştırmaya, öğrenmeye her daim aç olmalıdır. Onların bir konuyu hafife alma ya da ilgi alanları arasında değil diye öteleme şansı yoktur. Çünkü dünyadaki en önemli içerik, o an üretimiyle ilgilendikleri içeriktir; konusu ne olursa olsun…

Hazırcevap olmalı

İçerik editörü, kelimelerle oynayan bir kelime jonglörüdür. Sizi etkileyip çeşitli duygularınızı harekete geçirmek için çalışırken kelimeleri eğip büker. Sadece ana içeriğin içinde değil, yorumlarda da bu oyunu ustaca sürdürmesi gerekir. Topları düşürmemeli, taşı gediğine koymalıdır.

İçerik Editörleri Nelerle Uğraşır? (“Hepsi Çocuklarım Gibi”)

Brief: İçerik editörleri, içeriğin verilen briefe uygun hazırlandığından emin olmak durumundadır. Kendisi istediği kadar ne kadar harika yazdığını düşünürse düşünsün, briefe uymayan içerik, maalesef çöp kıymetindedir. Editörlerin bu brieflere dair çeşitli şikayetleri sık sık olur. Briefin net olmadığı, eksik olduğu ya da briefin zaten bir brief olamadığı şeklinde konuşmalar duyup kafanızı o yöne çevirirseniz bir içerik editörüyle karşılaşabilirsiniz. Onları üzmeyelim, marka tarafındakileri ideal briefler üretebilmeleri adına şuraya alalım….

SEO: Web içeriklerinde, arama motorlarında üst sıraya çıkmak; daha iyi bir trafiği ilgili siteye çekmek başarı için olmazsa olmaz, ajans dilinde “must”tır. Dolayısıyla, arama motoru optimizasyonunun kısaltması olan SEO’yu bilmeyen bir online içerik editörü, “yıl olmuş 2019”, hayatta kalamaz.

Anahtar Kelimeler: Hani ev demiştik ya, işte o evin anahtarı da anahtar kelimeler diyebiliriz. Bir içeriğin daha çok okunması ve taraflar için faydalı bir deneyim yaratması için içerik editörü içeriğin konusuna en uygun anahtar kelimeleri belirlemeli ve içerikte bu kelimeleri ara ara geçirmelidir. Örneğin oyuncak ayı çeşitleri bol bir oyuncak mağazası, internet sitesi üzerinden satışlarını artırmak amacıyla istediği içerikte anahtar kelime olarak “oyuncak ayı”yı görmek isteyecektir.

İçerik Editörü Nelerden Anlasa Daha İyi Olur?

İçerik Editörü Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

İçerik yazarları ile editörleri, PR’dan, pazarlama tekniklerinden ve hikaye anlatıcılığından faydalandıklarında çok daha başarılı içerikler ortaya çıkar. Markaların itibarını içeriklerle daha iyi yönetebilir, şirketin kimliği hakkındaki algıyı daha doğru yaratabilir, okuyanı satış gibi aksiyonlara daha hızlı yönlendirebilir ya da içerik aslında kişisel bir şey olduğundan okurlara kendilerini bir hikayenin kahramanı gibi hissettirerek onları daha çok çekebilir. Bir de içeriklere görseller eşlik ettiğinden, az buçuk tasarımdan da anlasalar, ne kadar iyi olur, güzel olur…

İçerik Editörü Kim Değildir?

İçerik editörlüğü ile ilgili bir kavram karışıklığı olduğunu hepimiz biliyoruz. Metin yazarı, içerik yazarı, makale yazarı, redaktör, copywriter, content writer, content editor… İçerik editörü kavramı genelde bu kavramların eşliğinde adeta havada süzülür ve kafa karıştırır. Örneğin; bir içerik editörü aynı zamanda bir metin yazarı da olabilir ancak ikisi kesinlikle aynı şey değildir. Bu konu biraz uzun; başka bir yazıda anlatmamızı istiyorsanız lütfen yorum bırakın!

Freelance İçerik Editörlüğü

İçerik editörleri şirketlerde, markalarda, KOBİ’lerde, ajanslarda, gazete ve dergilerde vs. çalışabilir. Ancak bu alanda son yıllarda freelancerların sayısı da artıyor. Editörlere genelde bir kalem, defter ya da bilgisayar ekranı ile internet yettiğinden; Starbucks’taki köşesinde içerik üreten, ortak çalışma mekanlarındaki masasına yerleştirdiği klavyesine tak tak hızlı vuruşlarla yazı yetiştirmeye çalışan, evinde gecenin ikisinde huzurla editing yapan freelance içerik editörlerinin sayısı her geçen gün çoğalıyor. Editlemek, yazmak,okumak kişinin kendisiyle kalarak yaptığı eylemler olduğundan, içerik editörlüğü freelancerlığa gönül vermiş insanlar için oldukça uygun gözüküyor. Siz de freelance içerik editörü ya da freelance içerik yazarı mı olmak istiyorsunuz? Doğru yerdesiniz, İçerik Bulutu olarak size hoş geldin demek için hazırız!

İçerik Editörü Nasıl Olunur?

Üniversitelerde başlı başına içerik editörü yetiştiren bir bölüm maalesef yok ama iletişim, gazetecilik, edebiyat, medya, felsefe gibi pek çok fakülte ya da bölümde alacağınız yazı yazma temelli dersler, oldukça işinize yarayacaktır. Yeni medya yüksek lisans programları gibi programlarda da alana en azından temas eden dersler alabilirsiniz. Bunun dışında içerik editörlüğü ile ilgili etkinliklere katılıp birbirinden değerli konuşmacıların tecrübelerinden faydalanmak da sizi geliştirecektir. “İyi ki dinlemişim.” diyeceğiniz etkinlikler için şöyle buyurun!

Evet, “içerik editörlüğü 101” dersimizin sonuna geldik. Umarım verimli olmuştur. Neler eksik kalmış yazıda, var mı bir yanlış; nesini sevdiniz en çok bu içeriğin mesela? Hadi bana anlatın!

Bir sonraki içerikte görüşmek üzere!

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat