pazarlama araçları

Sekmenizde Hep Açık Kalacak Ücretsiz Dijital Pazarlama Araçları

Dijital pazarlama araçları, bir pazarlama ekibinin ürün veya hizmet satmak için etkili bir strateji yürütmesine olanak tanıyan çevrim içi uygulamalardır. Bu araçlar genellikle şirketlerin e-posta pazarlaması, sosyal medya ve web sitesi yönetimi, anahtar kelime analizi konularına yardımcı olur. Web sitesine gelen ziyaretçilerin sayısını artırmak, kullanıcı verilerini analiz etmek, müşteri tabanını korumak için bu araçlar üst düzey bir içgörü sağlar. Ayrıca proje yönetimi, sosyal medya kampanyaları için de çeşitli dijital pazarlama araçları kullanılır. Sektörünüze ve şirketinizin ürünleriyle hizmetlerine göre seçebileceğiniz birçok araç yer alır.

Dijital Pazarlama Aracı Nedir?

Dijital pazarlama aracı, markalar için uygun pazarlama stratejilerini belirlemeye yardımcı olan uygulamaların genel adıdır. Bu araçlar, işleri dijital pazarlamacıların yerine yapmaz, ancak uzmanların faydalanabileceği verileri, grafikleri ve analizleri sunar. Bu şekilde rakipler ve pazar hakkında bilgiler verir.

Dijital Pazarlama Araçlarının Sunduğu Avantajlar

Dijital pazarlama araçları, pazarlama stratejilerinizi en doğru şekilde belirlemenize yardımcı olur. Örneğin Google Analytics, markanız için doğru hedef kitleyi belirlemenize destek olacak veri ve grafikleri sizlere sunar. Bu sayede web sitesi, sosyal medya, içerik, e-posta pazarlama kampanyalarını hedef kitlenize uygun şekilde hazırlamanız kolaylaşır. Ayrıca dijital pazarlama araçları aşağıdaki avantajlarıyla da pazarlama stratejilerinize katkı sağlar:

  • Dijital Pazarlama Araçları Ölçülebilir Sonuçlar Sağlar: Hangi kampanyanızın ne kadar başarılı olduğunu takip etmenize destek verir. Bu sayede yatırım getirisini (ROI) planlamanız daha kolay hale gelir.
  • Hedeflerinize Uygun Olan Analizler için Farklı Araçlar Bulunur: İşletmenizi hangi alanda öne çıkarmak istediğinize karar verdikten sonra o alana özel çalışmalar yapabileceğiniz birçok farklı araç bulunur. Örneğin SERP’te başarıyı hedefliyorsanız Semrush gibi SEO araçları, size yardımcı olacaktır.
  • Etkileşimi Kolay Hale Getirir: Hedef kitlenizi belirledikten sonra müşterilerinizin neye ihtiyacı olduğunu anlamanıza katkı sağlayacak araçlar mevcuttur. Bu araçlarla, müşterilerinize özel pazarlama stratejileri geliştirmeniz mümkün hale gelir.
  • Daha İyi Dönüşüm Oranları Sağlar: Dijital pazarlama stratejilerinizi daha etkili hale getirdiğinizde sonuçlar pazarlama hedefleriyle uyumlu hale gelir. Böylece dönüşüm oranları da yükselir. Dijital pazarlama analiz araçları, pazarlama kampanyalarının gerçek zamanlı performansının izlenmesine yardımcı olur. Bu da optimum dönüşüm oranına ve satış rakamlarında artışa katkı sağlar.
  • İçerik Pazarlamasını Etkili Hale Getirir: İçerik pazarlamasında kullanacağınız stratejileri belirlerken yararlanacağınız araçlar, aranma hacmi yüksek anahtar kelimeleri belirlemenize, rakip analizine ve web sitenizde öne çıkarmanız gereken alanların belirlenmesine katkı sağlar.
  • Sosyal Medyada Paylaşım Takvimi Belirlemenize Katkıda Bulunur: Sosyal medya platformlarında yayınlayacağınız gönderileri önceden planlayabileceğiniz ve tüm hesaplarınızı tek yerden yönetebileceğiniz araçlar bulunur.

Dijital Pazarlama Aracı Çeşitleri

Dijital pazarlama aracı çeşitleri, farklı pazarlama stratejilerine göre kategorilere ayrılır. Bu sebeple hedefinize yönelik pazarlama aracını seçmeniz gerekir. Örneğin arama motorlarında başarı için SEO, e-posta pazarlama için ise tasarım araçlarından destek alabilirsiniz.

Kategorilere Göre Dijital Pazarlama Araçları

Kategorilere göre dijital pazarlama araçları 7 farklı gruba ayrılabilir. Ancak etkili bir dijital pazarlama stratejisi geliştirmek adına markanız için bu araçların her birinde etkin olmanız gerekir. Yararlanabileceğiniz pazarlama araçları şöyle sıralanabilir:

Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya, günümüzde işletmeler için öncelikli bir pazarlama kanalına dönüşmüştür. Potansiyel müşterilerle etkileşime geçmek, müşterilerinizin isteklerini analiz etmek, marka değerinizi artırmakla birlikte daha iyi dönüşüm için dijital pazarlama kanalları üzerine çalışmanız gerekir. Sosyal medya pazarlaması için kullanacağınız araçlar, Facebook, Twitter, LinkedIn, TikTok, YouTube ve İnstagram da dahil olmak haftalık gönderilerinizi planlamanıza izin verir. Aynı zamanda bazı araçlar, ağlarınızda oluşturduğunuz gönderilerin performanslarını, görüntüleme ve tıklama sayılarını size sunar. Kullanabileceğiniz en iyi 5 sosyal medya pazarlama aracı şu şekildedir:

Sekmenizde Hep Açık Kalacak Ücretsiz Dijital Pazarlama Araçları
  1. Hootsuite

Hootsuite içerik yayınlamanıza, sosyal medya takvimlerinizi planlamanıza, özel akışlar oluşturmanıza ve birçok farklı sosyal medya hesabınızı tek yerden yönetmenize izin verir. Ayrıca Hootsuite Analytics özelliği ile hedef kitleniz için paylaşımlar yapabileceğiniz en iyi zamanı size önerir. İçeriklerinizi bu araç üzerinden planlayabilir, istediğiniz tarih ve saatte sosyal medya hesaplarınızdan yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede sosyal medya hesaplarınıza girerek tek tek paylaşım yapmanıza gerek kalmaz.

  1. Sprout Social

Bir sosyal medya yönetim platformu olan Sprout Social, işletmeniz için içerik takvimi oluşturmanıza ve hesaplarınızı tek yerde düzenlemenize destek verir. Ayrıca, planladığınız içeriği birden fazla platformda yayınlamanızı da mümkün hale getirir.

  1. Buffer

Alternatifleriyle benzer şekilde sosyal medya platformlarını tek yerden yönetmenizi sağlayan Buffer, yayınlayacağınız içerikleri otomatik hale getirmenize ve sonuçlarını izlemenize destek verir.

  1. Brand24

İnsanların markanız hakkında neler söylediğini öğrenmenize yardımcı olan Brand24, yapay zeka destekli bir sosyal medya dinleme aracıdır. İçgörü toplamak, rakipleri analiz etmek, kitle duyarlılığını gözlemlemek, web genelinde markalar hakkında konuşulanları takip etmek için kullanılır.

  1. BuzzSumo

BuzzSumo, sosyal medya gönderileriniz için yeni konular bulmanıza yardımcı olabilecek en iyi sosyal medya pazarlama araçları arasından yer alır. İçerik fikirleri oluşturucu, SEO öngörüleri ve trend içerik fikirleri ile ilgili önerilerde bulunur. Ayrıca BuzzSumo, içerik araştırması özelliğiyle etkileşim verilerine erişmenize destek veren sosyal medya analitik araçları arasında yer alır.

Anahtar Kelime ve SEO

Anahtar kelime ve SEO araçları, web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayacak stratejileri geliştirmenize katkı sağlar. Arama trendlerini izlemenize, güçlü içerikler oluşturmanıza, arama motoru sonuç sayfalarındaki görünürlüğünüzü optimize etmenize destek verir. En iyi 5 anahtar kelime ve SEO aracı şöyledir:

Sekmenizde Hep Açık Kalacak Ücretsiz Dijital Pazarlama Araçları
  1. SEMrush

Dijital pazarlamacılar ve SEO uzmanları arasında en popüler anahtar kelime SEO araçlarının başında gelen SEMrush, doğru verilerle etkili bir strateji geliştirmenize katkı sağlar. Çevrimiçi trafikte, dönüşümlerde önemli iyileşmeler gösterebilecek long tail keywordleri ve yüksek hedefli anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olur. SEO kampanyalarının yanı sıra içerik oluşturma için ideal olan anahtar kelimeleri belirlerken güçlü bir arayüz de sunar. Ayrıca sosyal medya analizleri için de SEMrush’tan faydalanabilirsiniz.

  1. Ahrefs

Dünya genelinde en popüler SEO araçlarından biridir. Web sitenizi denetlemenize ve optimize etmenize olanak sağlayan Ahrefs, “SEO Tool-set” özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra rakiplerinizi denetlemenize ve organik trafiklerini izlemenize olanak sağlayabilir. Ahrefs üzerinden rakip analizi yaparak, ön plana çıkmanız gereken anahtar kelimeleri keşfetmeniz mümkün olur.

  1. Google Keyword Planner

Reklamlarınızı daha iyi hale getirmek, anahtar kelime performansını optimize etmek, etkili bir SEO stratejisi yürütmek için kullanabileceğiniz Google Keyword Planner, ücretsiz kullanılabildiği için oldukça avantajlıdır. Ancak otoriter anahtar kelime ve SEO araçlarıyla karşılaştırıldığında bazı sınırlamaları vardır. Anahtar kelime araştırmasında oldukça başarılı olsa da backlink ile rakip analizi gibi konularda çalışmak için otoriter olan premium araçları kullanmanız gerekir.

  1. Keywordtool.io

Hızlı sonuç almak ve etkili bir anahtar kelime analizi yapmak için tercih edebileceğiniz keywordtool.io, en popüler araçlardan biridir. En büyük avantajı, Google’ın yanı sıra YouTube, Bing gibi platformlarda da başarılı olabileceğiniz anahtar kelimeleri tespit edebilmenizi sağlamasıdır.

  1. Screaming Frog

Yaygın SEO sorunlarını denetleyerek site içi SEO’yu geliştirmenize yardımcı olur. Hem küçük hem de çok büyük verilerin olduğu web sitelerini verimli bir şekilde tarayabilen Screaming Frog, ve sonuçları gerçek zamanlı olarak analiz etmeye destek verir.

Tasarım ve Video Pazarlama

İlgi çekici içerikler oluştururken, grafik tasarım ve video pazarlama araçlarını kullanmanız gerekir. Bu araçlar e-mail pazarlamada, sosyal medya gönderilerinde, içeriklerinizde kullanabileceğiniz görsel ve videolarda size destek verir. Estetik açıdan güzel grafikler ve videolar, web sitenizi takip edenlerin ilgisini çekmenize, bounce rate’i artırmanıza da katkı sağlayabilir. Maliyet ile çabayı en aza indirirken kaliteli içerikler oluşturmanıza katkı sağlayacak tasarım ve video pazarlama araçları şu şöyle sıralanabilir:

  1. Canva

Ücretsiz şablon açısından oldukça zengin olan Canva, kolay bir arayüze sahip olan en iyi tasarım araçlarının başında gelir. Önceden hazırlanmış olan şablonlardan ve görsellerden oluşan ilgi çekici bir kütüphaneye sahiptir. Bu kütüphane, birkaç dakika içinde çarpıcı grafiklere sahip olan video ile görselleri oluşturmanıza olanak sağlar.

  1. Visme

Sezgisel tasarım aracı olan Visme, infografikler ve sunumlar için iyi bir seçenektir. Kendinize uygun olanı seçebileceğiniz onlarca profesyonel şablona sahiptir. Bu şablonların arasında iş odaklı olanlar çoğunluktadır. Bu da kurumsal olan açıklayıcı videolar çekmenizi kolaylaştırır.

  1. Movavi Video Editor

Farklı türlerdeki videoları düzenlemek için kapsamlı özellikler sunan güçlü bir video düzenleme aracıdır. Sürükle bırak özellikli Movavi Video Editor, oldukça kolay şekilde kullanılabilir. Hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey kullanıcılar için uygundur.

  1. Powtoon

Yüksek kaliteli animasyonlu videolar üretme ve düzenleme konusunda en iyi video pazarlama araçlarından biridir. Powtoon, işletmenizi tanıtmak için profesyonel videolar oluşturmanıza yardımcı olacak çeşitli karakterler, animasyonlar ve görsel efektler sunar.

Analytics

Veri analizi araçları, dijital pazarlama stratejilerinizi ölçümlemenize olanak sağlar. Satışlarınızı artırma, müşteri deneyimini iyileştirme gibi hedeflerinize hizmet eden araçlar mevcuttur. En popüler 2 analiz aracı şu şekilde:

  1. Google Analytics

Google Analytics sayesinde verilerinizi takip etmek için büyük bir bütçeye ihtiyacınız olmaz. Ziyaretçilerinizin web sitenizle nasıl etkileşim kurduğuna dair bilgiler edinmenize, pazarlama kampanyalarını izlemenize, müşterilerinizin demografik özellikler hakkında veriler edinmenize destek verir. Kullanımı tamamen ücretsiz olduğu için de oldukça avantajlıdır.

  1. Hotjar

En popüler dönüşüm optimizasyonu ve analiz aracı olan Hotjar, kullanıcıların web sitesindeki davranışları izlemenizi sağlar. Uygulamalarınızla nasıl etkileşim kurduklarına dair size fikir verir. Isı haritaları ve kayıtlar sayesinde kullanıcıların izlediği yolu, duraklama noktalarını izlemenize olanak sunar. Hotjar’ı kullanarak, kullanıcıların sitedeki yolculuklarının bir haritasını çıkarmak mümkün olur.

E-mail Pazarlama

E-mail pazarlama yeni gelişmeleri ve kampanyaları, müşterilerinize duyurmanın en kolay yoludur. Böylece etkileşim ve dönüşümü artırmanız da daha rahat hale gelir. E-mail pazarlama araçları da müşteri iletişim listelerini yönetmeyi, kampanyaları otomatikleştirip tasarlamayı ve sonuçları izlemeyi sağlar. Açılma oranları, tıklamalar ve daha fazlasını izleme olanağı sunan en popüler e-mail pazarlama araçları şunlardır:

Sekmenizde Hep Açık Kalacak Ücretsiz Dijital Pazarlama Araçları
  1. Mailchimp

Otomasyon yetenekleri, içerik oluşturmaya yönelik şablonları ve çok kanallı entegre kampanya araçlarını sunar. Sürükle bırak şeklinde çalışan arayüzüyle, profesyonel e-postalar oluşturmayı kolaylaştırır. Bunların yanı sıra Mailchimp Hootsuite ile de entegre şekilde çalışabilir.

  1. HubSpot

Kullanışlı bir sürükle bırak ekrana ve görsel düzenleyicisine sahip olan HubSpot, e-postalarınızı abonelere göre uyarlamaya destek verir. Tıklama oranları ile ilgili sunduğu analizler sayesinde dönüşüm oranının da artmasına katkı sağlar. Yapay zeka destekli çalışan araç, kısa sürede ilgi çekici e-mailler oluşturmanıza yardımcı olur.

  1. Marketo

Mailchimp’ten daha farklı olan ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı hedefleyen Marketo, özel e-posta şablonlarıyla donatılmış olan, kişiselleştirilebilir bir sistem vadeder. Müşterilerinizin geçmişteki satın alma işlemlerine ve ilgi alanlarına göre özelleştirebileceğiniz e-postalar hazırlamanızı hedefler.

Lead Generation

Web sitenizdeki dönüşümleri artırmak ve potansiyel müşterileri kazanmak için Lead Generation araçlarına ihtiyacınız olur. Bu araçlar, dönüşüm sağlamak için özel olarak tasarlanmış ilgi çekici sayfalar oluşturmanızı sağlar. En popüler Lead Generation araçları şu şekildedir:

  1. Woorise

Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için açılış sayfaları, formlar, anketler, testler ve yarışmalar gibi kampanyalar oluşturmanıza, ödemeleri kabul etmenize olanak tanıyan lead generation platformudur. Woorise Hubspot, Facebook, Google Analytics gibi pek çok pazarlama platformuyla da entegre çalışabilir.

  1. Unbounce

Açılış sayfalarını oluşturmayı, optimize etmeyi ve başlatmayı kolay hale getiren Unbounce, yerleşik A/B testleri sayesinde de dönüşümü takip etmenizi sağlar. Kütüphanesinde yer alan şablonları hedeflerinize göre kolayca planlamanız mümkün olur. Her sayfayı özel bir görünümle hazırlayıp yayınladıktan sonra Unbounce tarafından hazırlanan analizler devreye girer. Böylece hangi öğelerin ziyaretçiler tarafından daha çok tercih edildiğini görmeniz mümkün olur.

Üretkenlik ve İş Birliği Araçları

İş birliği ve üretkenlik araçları, iş yerindeki iletişimi önemli ölçüde geliştirmeye yarar. Sohbet, video konferans, bulut tabanlı belge toplama gibi bir dizi özelliğe sahip pek çok araç hem ekip arkadaşlarınızla hem de tek başınıza çalışırken işinizi kolaylaştırır. En popüler üretkenlik ve iş birliği araçları şöyle sıralanır:

Sekmenizde Hep Açık Kalacak Ücretsiz Dijital Pazarlama Araçları
  1. Slack

Uygulamanın içinde önemli mesajları sabitleyebileceğiniz, dosya paylaşımında bulunabileceğiniz genel ve özel kanallar yer alır. Ayrıca Slack; Zoom, Google Drive gibi diğer iletişim ve ortak çalışma araçlarıyla da entegre çalışır. Bu aracın en önemli avantajlarından biri telefonda, tablette, dizüstü bilgisayarınızda kullanmanıza olanak vermesidir.

  1. Jira

Ekiplerin sorunları takip etmesine, projeleri yönetmesine ve iş akışını otomatikleştirmesine destek veren araçtır. Jira; İssue, Project, Board, Workflow olmak üzere 4 farklı seçenekle işinizi kolaylaştırmaya katkı sağlar.

  1. Trello

Trello, işe hazır düzeyde olan proje ve görev takibine destek verir. Aynı zamanda kişiselleştirilebilir proje kartları, takvim, harita gibi ek özellikleri de bulunur. Trello; ekiplerin birlikte çalışması, projelerin takibi için güçlü bir arayüz sunar.

  1. Google Sheets

Google Sheets, erişim izni olan herkesin bir arada çalışabileceği bir araçtır. Bu aracı kullanarak e-tablolar oluşturmanız, ekip veya müşterilerinizle paylaşmanız mümkündür. Aynı zamanda tablo üzerindeki hücrelere yorumlar bırakarak tüm erişim izni olanlarla sheet üzerinden iletişim kurmanıza izin verir.

  1. ClickUp

Bulut tabanlı işbirliği ve proje yönetim aracı olan ClickUp, işlerinizi daha verimli bir şekilde planlamanıza katkı sağlar. Bu araç ile ekip üyelerine görevler atayabilir, ilerlemeleri takip edebilirsiniz. Ayrıca ClickUp görevler, son tarihler ve yorumlar gibi görev yönetimini kolaylaştıran çeşitli ek özellikler de sunar.

  1. Airtable

Bulut tabanlı iş birliği platformu olan Airtable, tüm kayıtları toplayabileceğiniz, veritabanı-elektronik tablo merkezidir. Projeler üzerinde iş birliği yapmak, takvimleri, zaman çizelgelerini planlamak için oldukça kolay bir arayüz sunar. İçerik takvimlerinden pazarlama kampanyası takipçilerine ve ürün lansmanlarına kadar planlama yapabileceğiniz pek çok şablona sahiptir.

  1. Basecamp

Basecamp ekiplerin görevleri takip etmesi, belgeler üzerinde birlikte çalışması, proje planlamaları yapması, birbirlerine görevler atamasını sağlayan bir proje yönetimi aracıdır. Ekiplerin sürekli iletişim halinde kalmasını sağlayan Basecamp ile gerektiğinde özel sohbetler başlatabilir, projeleriniz için bir takvim oluşturabilirsiniz.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat