kim bu içerik bulutu editörleri 5

Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri? – 5

İçerik Bulutu’nun deneyimli editörlerini sizlerle tanıştırdığımız “Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri?” serisi devam ediyor. Serimizin beşinci röportajında Palyaço ile İçerik Bulutu’nda editörlük üzerine konuştuk.

1. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz? 

İstanbul doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum. Ardından Boğaziçi’nde Yeni Türk Edebiyatı alanında yüksek lisansa başladım. İçerik Bulutu’nda editör olarak çalışıyorum.  

2. Editör olarak ilk profesyonel deneyiminiz ne zaman başladı?

Editör olmaya lisede karar vermiştim, edebiyat okumamdaki ana sebep de bu oldu aslında. Daha önce farklı mecralarda deneyimim olsa da ilk profesyonel deneyimim İçerik Bulutu ile başladı diyebilirim. 

3. İçerik Bulutu ile nasıl tanıştınız?

Üniversiteden mezun olduktan sonra İçerik Bulutu’nda içerik üreticiliği yaptım bir süre, fakat amacım hep editörlük olduğundan editörlük için İçerik Bulutu’na başvuru yaptım. Uzun süredir de İçerik Bulutu ile çalışmaya ve güzel işler yapmaya devam ediyoruz. 

4. Daha önce geleneksel yayıncılık üzerine çalıştınız mı? Sizce geleneksel ve dijital yayıncılık arasındaki farklar nelerdir?

Üniversite dönemimde okulun yayımladığı birkaç dergide düzenleme ve redaksiyon işleriyle uğraştım. Fakat geleneksel yayıncılık konusunda dijitalde olduğum kadar deneyimliyim diyemem. Dijital yayıncılığın daha güncel, yenilenebilir, gelişen ve aktif bir alan olduğunu düşünüyorum, çok farklı yayıncılarla/markalarla çalışıp bakış açınızı geliştirebiliyorsunuz. Tabii dinamikleri de geleneksel yayıncılıktan çok daha farklı. 

5. İçerik Bulutu sistemini nasıl buldunuz?

İçerik Bulutu, oldukça pratik, kullanışlı ve geliştirilebilir bir sisteme sahip. Bu sisteme biz editörlerin de katkıları oluyor elbette. Sürekli kendini yenileyen ve geliştiren oldukça güncel bir sistem üzerinde çalışıyoruz, bu da işimize çok büyük oranda katkı sağlıyor.

6. Daha önce içerik üretimi deneyiminiz oldu mu?

Yüksek lisans dönemim boyunca 1 yıl farklı platformlarda içerik üreticiliği yaptım. Halen zaman zaman içerik üretmekteyim. 

7. Bilmeyenler için sizden dinleyelim: İçerik Bulutu editörü ne iş yapar?

İçerik Bulutu editörünün aslında temel amacı yayıncı tarafından iletilen brief’e uygun, dil ve anlatım bakımından başarılı, kaliteli ve özenli metinlerin ortaya çıkmasına destek olmaktır. İşin yayıncıya gitmeden önceki son aşamasında bulunduğu için de içerikler konusunda editörün ekstra bir özen göstermesi gerekir, bu anlamda gerekli olan özeni tabii ki profesyonel içerik üreticilerinden de bekler. Her zaman daha iyi bir iş çıkarılabileceği düşüncesiyle gerekli revizyonları verir, bazı durumlarda kendi düzenlemeler yapar. Metni geliştirmek için İçerik Bulutu editörleri aslında içerik üreticileriyle ortak çalışır. Ne kadar editör olarak içerik üzerinde bireysel çalışsak da hem yazar hem editör bir içeriğin oluşmasında ve yayıncıya sunulmasında ortak bir çalışma gerçekleştiriyor. Bu kolektif çalışma da yayıncılara her zaman kaliteli bir içerik sunabilmemize çok yardımcı oluyor.

8. Peki, İçerik Bulutu editörü nasıl çalışır? İçerik üzerinde en çok dikkat ettiği unsurlar nelerdir?

Öncelik her zaman marka tarafından verilen brief’tir. Bu anlamda da editörün metne bakışı şekillenir. Her talep özelinde farklı beklentiler olabilir. Bunun yanı sıra özgünlük, dil ve anlatım yetkinliği tüm içeriklerde beklenir. Bir içeriğin denetimine başlandığında ilk olarak özgünlük ve yapısal bütünlük incelenir, ardından brief özelinde gerekli kontroller yapılır. Yazım yanlışları, anlatım bozuklukları ve noktalama gibi unsurlara da ekstra özen gösterilir. İçerikteki sorunlar, editörün kendi düzenleyebileceği boyutta ise kendisi düzenler, değilse revizyona gönderir. Ardından yazar dönüşüne göre kontroller tekrar sağlanır ve gerekli şartları karşılıyorsa içerik onaylanır. Her içeriğe “içerik özelinde” yaklaşılır, bu anlamda markanın duruşu, kullandığı dil, beklentileri, brief’te talep ettikleri önceliklidir. 

9. İçerik Bulutu editörü olmak size neler kazandırdı?

Metinlere bakış açımın gelişmesi öncelikli kazanımlardan biri. Bunun yanı sıra farklı talepler incelemek, farklı yayıncılarla çalışmak demek aslında pek çok konu hakkında da bilgi sahibi olmak demek benim için. Genel kültür, bilgi açısından İçerik Bulutu editörü olmanın bana çok şey kattığını düşünüyorum.

10. Son olarak İçerik Bulutu editör ve yazar adaylarına tavsiyelerinizi öğrenebilir miyiz? Sizce iyi bir yazar ve editör olmak için neler yapılmalı?

Her anlamda insanların her zaman bir şeyler öğrenebileceklerini, kendilerine farklı yetiler katabileceklerini bilmeleri gerekir bence. Bir metne, konuya alternatif yönlerden bakabilmeye açık olmalılar, bu alanda kendilerini daha da geliştirebilmek için önerileri hem dikkate alabilmeli hem de sorgulayabilmeliler. Daha iyisi olabilmek için sorgulamayı ve merak etmeyi bırakmamaları gerekir. 

MİNİ ANKET

Kağıt mı, klavye mi?

Kağıt. Yanımda defter taşımayı ve bir şeyler karalamayı seviyorum.  

Kurşun kalem mi, tükenmez kalem mi?

Sevimli tükenmez kalemler! 

Yazmak mı, düzenlemek mi?

İçerik dünyası içerisinden bu soruyu cevaplayacak olursam düzenlemeyi daha çok seviyorum. Fakat daha bireysel anlamda her zaman yazmayı, üretmeyi tercih ederim. 

Gündüz mü, gece mi?

Kendimi bildim bileli geceyi daha çok seven biri oldum. Geceleri daha verimli oluyorum sanırım, gecenin sakinliğini de daha çok seviyorum.

Yaz mı, kış mı?

Bir yaz çocuğu olarak elbette yaz! 

Çay mı, kahve mi?

Kahve her zaman favorimdir. Farklı kahveler denemeyi de çok severim. Kahveyle uzun zamandır ayrı bir ilişkimiz var, edebiyatçı olmanın bir getirisi diyelim. 🙂 

Kedi mi, köpek mi?

Ev arkadaşım Mabel sanırım bu soruya köpek olarak yanıt vermeme izin vermez. 🙂 Tüm hayvanları çok çok severim ama kedilerle ayrı bir ilişkimiz var.

Film mi, dizi mi?

Uzun süre bir şeyleri takip etmeyi, karakterleriyle kaynaşmayı severim. Bu sebeple dizi. 

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat