Push Bildirimi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Dijital pazarlama profesyonelleri, kullanıcı deneyimini zenginleştirmek ve dönüşüm oranlarını artırmak için pek çok farklı stratejiyi benimser. Özel pazarlama kampanyaları, web geliştirmeleri ve çok daha fazlası dünya çapında markaların potansiyel müşterilere ulaşmasını kolaylaştırır. Bunlardan biri olan push bildirimleri, farklı platformlara ve kullanım senaryolarına entegre edilebilmeleri ve çok yönlü stratejilerde kullanılabilmeleri sayesinde markalar tarafından rağbet görüyor. Peki push bildirimi nedir ve ideal şekilde nasıl kullanılır? Bu soruların cevaplarını yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.
Push Bildirimi Nedir?
Push Notification olarak da adlandırılan push bildirimleri, platform ve tarayıcılardan bağımsız şekilde kullanıcılara istenilen bilgi, kampanya ve benzeri içeriklerin anlık olarak sunulabildiği açılabilir mesajlardır. Push bildirimleri markaların pazarlama kampanyalarında ve kullanıcı deneyimini zenginleştirme konularında oldukça başarılıdır. Bu bildirimlerin görsel ve işlevsel olarak özelleştirilebilmesi, farklı sektör kollarının da bu iletişim aracını etkili bir şekilde kullanmasını kolaylaştırır.
Push Bildirimi Türleri
Push bildirimleri, kullanım amaçlarına uygun olarak özelleştirilebilen farklı türlere ayrılır. En çok kullanılan dört ana push bildirimi türü şu şekilde sıralanabilir:
- Web push bildirimleri
- Masaüstü push bildirimleri
- Mobil uygulama push bildirimleri
- Giyilebilir teknoloji push bildirimleri
Web Push Bildirimleri
Push bildirimlerinin kullanıldığı en yaygın türlerden biri olan web push bildirimleri, masaüstü ve mobil web platformlarındaki kullanıcılar için anlık iletiler sunar. Kullanıcıların ekranlarında sağ üst veya alt bölümlerde beliren bu push bildirimleri, pazarlamacılar ve site yöneticileri tarafından genellikle web sitelerinin trafiğini artırmak ve kullanıcıların geri dönüş yapmasını sağlamak için kullanılır.
Özelleştirilebilen web push bildirimleri ile farklı pazarlama kampanyaları, abonelik özellikleri ve çok daha fazlası da hedeflenebilir. Diğer push bildirim türlerine kıyasla çok daha basit bir şekilde hazırlanabilen web push bildirimleri, yüksek yazılım becerisi gerektirmediğinden temel düzeydeki kullanıcılar tarafından da tasarlanarak kullanıcılara sunulabilir.
Masaüstü Push Bildirimleri
Masaüstü push bildirimleri web push bildirimlerinden farklı olarak yanızca kullanıcıların masaüstlerinde görüntülenir. Genellikle yükleme tabanlı çalışan masaüstü push bildirimleri, ziyaretçi trafiğinin artırılmasında oldukça etkili bir strateji olarak öne çıkar.
Ancak masaüstü push bildirimlerinin oluşturulması, yazılım açısından web push bildirimlerine kıyasla çok daha zorludur. Bu sebeple masaüstü push bildirimlerini kullanmak isteyen markaların yazılım konusunda profesyonel destek almaları gerekebilir.
Mobil Uygulama Push Bildirimleri
Masaüstü push bildirimlerine benzerlik gösteren mobil uygulama push bildirimleri, kullanıcıların uygulama marketlerinden cihazlarına indirdikleri uygulamalar aracılığıyla çalışır. Kullanıcıların anlık bildirimleri izin vermesi halinde uygulama yayıncısının belirlediği anlık bildirimler, mobil cihazların kilit ekranlarında ve bildirim panellerinde görüntülenebilir.
Android ve iOS platformları, anlık bildirimler için farklı izin politikalarına sahiptir. Android platformunda anlık bildirimlere varsayılan olarak izin verilirken, iOS kullanıcılarının manuel olarak bu bildirimleri almayı tercih etmesi gerekir. Ancak işletim sistemlerinin güncellenmesi ile birlikte bu politikalarda küçük ve büyük değişimler gözlemlenebilmektedir.
Giyilebilir Teknoloji Push Bildirimleri
Gelişen teknolojinin hayatımıza kazandırdığı giyilebilir teknolojiler de push bildirimlerinin aktif bir şekilde kullanılmasını destekler. Akıllı saatler, buna harika bir örnektir. Daha çok işlevselliği ve uygulama içi özellikleri ön plana alan bu push bildirimi pazarlama kampanyaları için ilk seçenekler arasında yer almaz. Bunun yerine kullanıcılara hatırlatma ve bilgilendirmelerin yapılması için oldukça işlevsel özelliklerle öne çıkar.
Push Bildirimlerini Neden Kullanmalısınız?
Push bildirimleri, markaların kampanya ve hizmetlerini aktif tutmak için başvurdukları etkileyici bir araçtır. İletilerin farklı kullanım senaryoları için özelleştirilebilmesi ve kullanıcıya anlık olarak gönderilmeleri, push bildirimlerini pazarlama araçları arasında önemli bir yere koyar. Kullanıcı alışkanlıklarını ve hareketlerini analiz ederek onlara özel bir push bildirimi belirlemek, özel günler ve dönemler için kampanya bildirimlerini özelleştirmek ve çok daha fazlası, push bildirimlerinin vazgeçilmez bir araç olmasının altında yatan sebeplerdendir.
Push bildirimlerinin dinamik yapıları ve hedef mesajı kullanıcılara daha işlevsel bir şekilde sunma becerileri de pazarlama sektörü için önemli kriterlerden biridir. Markaların farklı platformlarda push bildirimlerini de içine alan stratejileri uygulamaları, pazarlama çalışmalarının ve ziyaretçi trafiğinin desteklenmesinde oldukça etkilidir.
Push Bildirimi Kullanım Senaryoları
Günümüzde push bildirimlerinin kullanım alanı oldukça çeşitlidir. Platformların ve cihazların giderek çeşitlenmesi, bu bildirimlerin de ilgili alanlara özel bir şekilde değişmesini sağladı.
Çok Yönlü Zengin Push Bildirimleri
Kullanıcılara daha fazla içerik ve kampanya sunmak için ideal bir tercih olan zengin push bildirimleri, bildirim alanında başlıkla birlikte çoklu CTA ve tıklanabilir bağlantı desteği de sunar. Ayrıca resimler ve emojilerle birlikte de desteklenebilir. Birden fazla kampanyanın söz konusu olduğu stratejilerde yöneticiler, zengin push bildirimleri sayesinde farklı fırsatları kullanıcılara sunabilir.
Ayrıca CTA ve bağlantıların özelleştirilebilmesi, müşteri geri dönüşlerinin ölçülerek hangi kreatiflerin daha başarılı olduğunu anlama konusunda da oldukça faydalıdır. Pazarlama yöneticileri zengin push bildirimlerinden elde edilen geri dönüşler doğrultusunda kampanyalarını revize ederek daha başarılı bir performans gösterebilir.
FYI Bildirimleri
Bilginize bildirimleri olarak da adlandırılan FYI bildirimleri, kullanıcıların farklı konular hakkında haberdar edilmesine yönelik bir push bildirimi olarak ele alınabilir. FYI bildirimleri seyahat sırasında sunulan anlık bildirimler, hava durumu, stok bilgisi ve yaklaşmakta olan etkinlikleri içerebilir.
Terk Edilmiş Alışveriş Sepeti Bildirimleri
Kullanıcılar tarafından sepete eklenen ancak satın alma işlemi tamamlanmayan alışveriş senaryolarında oldukça etkili olan bu push bildirimi türü, ziyaretçilerinizi satın alma işlemini tamamlamak için teşvik etmenin harika bir yoludur. Müşterilere sepetlerinde yer alan ürünleri hatırlatmak, satın alma işlemini tamamlamayı destekleyecek kampanyalar sunmak veya ilgili ürünün stok bilgilerini iletmek, terk edilmiş alışveriş sepeti bildirimlerinin başlıca kullanım amaçlarıdır.
Ayrıca sepetinde ürün bulunan kullanıcılarınızın bilgileri doğrultusunda satın alma sürecinde karşılaşılan zorlukları ve iyileştirilmesi gereken noktaları da çok daha efektif bir şekilde belirleyebilirsiniz.
Tetiklenen Push Bildirimleri
Tetiklenen push bildirimleri satış hunisine giriş yapan kullanıcılara süreç boyunca otomatik olarak anlık bildirimler göndermek için ideal bir tercihtir. Bu bildirimler farklı davranış ve özelliklere bağlanarak çok daha proaktif bir hale getirilebilir.
İlgi Alanına Dayalı Coğrafi Konum Bildirimleri
İlgi alanına dayalı coğrafi konum bildirimleri, dev markaların en çok tercih ettiği ve en etkili push bildirimi türlerinin başında gelir. Kullanıcılarınızın anlık konumlarına ve hareket alışkanlıklarına göre onlara en yakındaki restoranları, mağazaları ve önemli yerleri anlık olarak bildirebilirsiniz. Bu bildirimleri onların ilgi alanlarına uygun bir stratejiyle desteklemek, satış stratejilerinizi de büyük ölçüde destekleyen kapsamlı bir kampanya oluşturmak için etkilidir.
Mobil Uyumlu Anlık Bildirimler
Mobil uyumlu anlık bildirimler, kullanıcılarınızın daha çok mobil platformları kullandığı senaryolarda oldukça kullanışlıdır. Mobil platformlara özel olarak tasarlanan push bildirimleri, hareket halindeki mobil kullanıcılara anlık iletilerin gönderilmesini destekler.
Zamana Bağlı Bildirimler
Zamana bağlı bildirimler, kısa süreli pazarlama kampanyaları için idealdir. Bu push bildirimi türünde kullanıcılarınıza belirlenen tarih aralıklarında veya geri sayımlı bir kampanya sunarak onları satın almaya teşvik edebilirsiniz. Black Friday gibi kampanyalarda sıkça tercih edilen bu push bildirimi türü, satış hacminin kısa sürede artırılmasını hedefleyen markaların da tercih ettiği en büyük pazarlama araçlarının başında yer alır.
İşlemsel Push Bildirimleri
İşlemsel anlık bildirimler, kullanıcıların aktif olarak yaptığı abonelik, satın alma, kargo ve benzeri hizmetlerde bilgilendirilmesini hedefler. Pazarlama kampanyalarından çok kullanıcıları bilgilendirmeye ve deneyimlerini zenginleştirmeye odaklanan bu push bildirimi türleri, hizmet sürecinin çok daha efektif bir şekilde sürdürülmesini destekler.
Kullanıcı Tabanlı Push Bildirimleri
Kullanıcı tabanlı push bildirimleri, kullanıcıların açık bir şekilde bildirimleri almak istediklerini beyan ettikleri bir anlık bildirim türüdür. Bu sebeple push bildirimleri arasında en efektif ve en iyi geri dönüş oranına sahip tür olarak kabul edilir. E-posta ve diğer pazarlama araçlarına kıyasla çok daha başarılı olan kullanıcı tabanlı push bildirimleri, pazarlama sektöründe önemli bir yere sahiptir.
Hatırlatma Bildirimleri
Kullanım ve satın alma gibi senaryolarda kullanıcıların yarım bıraktıkları görevlerin tamamlanması için küçük hatırlatmalar oldukça faydalı olabilir. Hatırlatma bildirimleri, bu konuda kullanıcıları harekete geçmeye teşvik edecek anlık hatırlatma bildirimlerinin oluşturulmasını sağlar. Profil bilgilerinin girilmesinde unutulmuş bir alan, beyan edilmesi gereken bir bilgi veya sepette unutulan ürünler için hatırlatma bildirimleri efektif bir şekilde kullanılabilir.
Markalara zamandan tasarruf etme fırsatı sunan ve hizmetlerini çok daha verimli hale getiren push bildirimleri, pazarlama sektörünün en önemli parçalarından biridir. Trendlere ve kullanıcı alışkanlıklarına uygun bir şekilde oluşturulan push bildirimleri, satış rakamlarının ve ziyaretçi geri dönüşümlerinin artırılmasında oldukça önemli bir araç.