site içi seo

Site İçi SEO (On-Page SEO) Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO olarak da adlandırılan arama motoru optimizasyonu dijital dünyada en çok duyduğumuz kavramlardan biri. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak ve daha fazla kullanıcıya erişmek için gerçekleştirilen SEO çalışmaları, web sitelerinin vazgeçilmez bir parçası.

Site İçi SEO (On-Page SEO) Nedir?

Site içi SEO web sitelerinin tasarım, içerik, meta düzenlemeler ve benzeri teknik konularda arama motorları için optimize edilmesini içeren çalışmaları ifade eder. Her yönüyle geliştirilmiş bir kullanıcı deneyimi ve zengin bilgi aktarımını hedefleyen site içi SEO, arama motorlarının kriterlerine uygun bir yapı oluşturmaya yardım ederek web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını kolaylaştırır.

Başta Google olmak üzere dünya genelindeki arama motorları, kullanıcılara sundukları arama sonuçlarında yer alan sayfaların performans, deneyim ve güvenilirlik gibi kriterleri karşılamasını bekler. Bu sebeple SEO çalışmalarında E-A-T olarak adlandırılan derecelendirme de son derece önemlidir. Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu kavram, web sitelerini uzmanlık, yetkinlik ve güvenirlik performanslarına göre derecelendirir. E-A-T, kullanıcılara en iyi arama sonuçlarını sunmak için uygun web sitelerinin belirlenmesinde oldukça faydalıdır. Google’ın 2018 yılında yayınladığı Medic güncellemesiyle birlikte önem kazanan E-A-T ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Site İçi SEO Neden Önemlidir?

On-Page SEO, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak ve daha fazla trafik elde etmek isteyen web siteleri için vazgeçilmez bir uygulamadır. Web sitelerinin kullanıcı ve arama motorları için daha işlevsel hale getirildiği iç SEO çalışmaları, arama motorlarının güncellemelerine ve kriterlerine uygun şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu kriterler her geçen yıl değişmekle birlikte kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi için site sahiplerinin dikkat etmesi gereken değişiklikleri içerir.

Site içi SEO çalışmalarını önemli kılan diğer bir özellik, siteye organik trafik sağlanmasına yardımcı olmasıdır. Arama motorlarında ilk sıralarda yer alan siteler ürün ve hizmetlerini çok daha efektif bir şekilde hedef kitlelerine aktarabilir. Bu sayede sürdürülebilir bir site yönetimi gerçekleştirilebilir. SEO açısından başarılı web siteleri güncelliğini koruduğu takdirde arama sonuçlarında üst sıralarda kalmayı başararak ziyaretçi trafiğini düzenli olarak artırabilir. Profesyonel bir şekilde gerçekleştirilen site içi SEO çalışmaları, pazarlama ve marka bilinirliği kampanyaları için de etkili ve sürdürülebilir bir stratejidir. 

Başarılı Bir Site İçi SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Başarılı bir site içi SEO çalışması yazılım, tasarım ve içerik gibi farklı alanları içinde barındırır. Web sitesinde yapılan iyileştirmeler, arama motoru botlarının ve kullanıcıların sitedeki verileri daha iyi anlamasına katkı sağlar. Kaliteli ve özgün içeriklerin teknik düzenlemelerle bir araya getirilmesi, web sitelerinin arama sonuçlarında daha fazla görünmesi için yapılması gereken temel çalışmalardır. Başarılı bir iç SEO çalışmasında dikkat edilmesi gereken başlıca kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • Özgün ve kaliteli içerik
  • Site açılma hızı
  • Meta başlık ve açıklamaları
  • İç linkleme çalışmaları
  • Mobil uyumluluk
  • Başarılı bir kullanıcı deneyimi (UX) ve kullanıcı arayüzü (UI) 
  • Anahtar kelime planlamaları

Özgün ve Kaliteli İçerik

Kullanıcılar, arama motorlarını bilgiye ulaşmak için kullanır. Bu sebeple özgün ve kaliteli içerikler, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanın anahtarıdır. Web sitesinde yer alan içeriklerin SEO uyumlu, kaliteli ve özgün olması gerekir. Bu özelliklere sahip olmayan içerikler, arama motorları tarafından faydalı görülmeyeceği için kullanıcılara da gösterilmez. 

Web siteleri için içerik üretirken içeriklerin keyword adı verilen anahtar kelimelere, uygun başlık hiyerarşilerine ve LSI (semantik) kelimelere sahip olması oldukça önemlidir. Kullanıcılara bilgi vermek amacıyla oluşturulan içerikleri bu detaylara uygun şekilde üretmek, arama motorlarının ilgili web sitelerini faydalı olarak belirlemesine yardımcı olur. 

Farklı dillerde içerik üretimi ve çeviri/lokalizasyon hizmetimiz hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın: teklif@icerikbulutu.com

Site Açılma Hızı ve Yükleme Süreleri

Geç açılan web siteleri, arama motorlarının dikkat ettiği kriterler arasında yer alır. Performans açısından optimize edilmeyen ve yüksek yükleme sürelerine sahip siteler, kullanıcıların verilere ulaşımını zor hale getirir. Bu sebeple sıralama sonuçlarında yer almaları son derece zordur. 

Barındırma yapılandırmaları ve sitede yer alan içeriklerin optimize edilmesi, açılış sürelerinin kısaltılması ve performansın artırılması konusunda site sahiplerine destek sağlar. Ayrıca site hızının artırılması için eklenti ve araçlar da kullanılabilir. Bu araçlar genel bir optimizasyon sayesinde açılış sürelerini ideal düzeylere getirir.

Meta Verilerin Düzenlenmesi

Meta başlıklar ve açıklamalar arama motorlarının kullanıcıları ilk karşılayan içerikleridir. Bu verilerin SEO uyumlu bir şekilde düzenlenmesi arama motorları ve kullanıcılar için son derece önemlidir. Meta başlık ve açıklamalarınızda ilgili sayfadaki içerik hakkında ön bilgi vererek ziyaretçilerin sayfayı ziyaret etmesini sağlayabileceğiniz gibi anahtar kelimelerinize başlık ve açıklamada yer vererek arama motorlarının da ilgisini çekebilirsiniz.

Ayrıca ilgili web sayfasının URL bölümünde de anahtar kelimeye yer vererek SEO performansınıza katkı sağlayabilirsiniz. Ancak URL bölümünde İngilizce karakterler kullanmayı unutmayın.

Site Haritası ve İç Linkleme

Arama motoru botları web sitesini başarılı bir şekilde taramak için site haritalarını kullanır. Site haritaları, adından da anlaşılacağı üzere web sitelerinin hiyerarşik yapılarını tarama botlarına aktarır. Bu sayede botlar kategori ve sayfaları daha etkili bir şekilde analiz edebilir. Site içindeki diğer sayfalara yönlendirilen iç linklemeler de SEO performansını olumlu yönde etkiler. Bu linklemeler botların sayfalar arasındaki ilişkiyi tanımlamasına yardımcı olur. 

Mobil Uyumluluk

Site içi SEO optimizasyonu, yalnızca masaüstü sitelerini değil, mobil siteleri de içermelidir. Web site tasarımlarının mobil kullanıcılar için de tasarımsal olarak düzenlenmesi oldukça önemlidir. Arama motorları web sitelerinin her iki versiyonunu da analiz ederek sıralama faktörünü buna göre belirler. 

Günümüzde kullanıcıların büyük bir bölümü web sitelerine mobil cihazlardan giriş yaptığından, SEO düzenlemesinin önemi de artmaktadır. Mobil web sitelerinin tasarımsal ve teknik özelliklerini ideal şekilde gerçekleştirdiğinizden emin olun. 

UX ve UI

Kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü, web tasarımında olduğu kadar arama motoru optimizasyonunda da oldukça önemlidir. Arama sonuçlarında kullanıcı deneyimi ön planda tutan arama motorları, başarılı bir kullanıcı deneyimi sunan siteleri önceliklendirir. İdeal bir kullanıcı deneyimi, kullanıcıların tüm site özelliklerine hızlı, basit ve işlevsel bir şekilde ulaşmasıyla mümkündür.

Kullanıcı arayüzü tasarımlarının karmaşık bir yapıdan uzak olması önerilir. Sitede yer alan bölümlerin estetik ve kullanıcı dostu bir yapıya sahip olması ziyaretçileriniz kadar arama motorlarının da beğenisini kazanır.

Sayfa ve Kategori Alaka Düzeyi

Arama motorları ilgili sayfaların arama terimleriyle ilgili olup olmadığını tespit etme konusunda son derece başarılıdır. Sitenizdeki sayfaların ve kategorilerin içeriklerinizle alakalı olması gerekir. Alakasız olduğu tespit edilen sayfalar, arama motorları tarafından kullanıcılara gösterilmez.

Anahtar Kelime Planlaması

Anahtar kelimeler, arama motorlarının alakalı içerikleri belirlemek için başvurduğu en yaygın yöntemlerden biridir. Uygun şekilde gerçekleştirilen bir anahtar kelime planlaması, içeriklerinizin arama motorları tarafından fark edilmesini ve arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını destekler. Ancak anahtar kelime kullanımının olması gerekenden yüksek tutulması, içeriklerinizin spam olarak algılanmasına sebep olabilir.

Bu durum web sitenizin arama motorları tarafından kara listeye alınarak kullanıcılara gösterilmemesine neden olabilir. Ayrıca içeriklerinizde cannibalism olarak adlandırılan aynı anahtar kelimelerin farklı içeriklerde kullanıldığı senaryolardaki durumu yaşamamak için anahtar kelime planlamanızı dikkatli bir şekilde yapmanız önemlidir.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat