Yandex SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Yandex SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Dünyanın önde gelen arama motorlarından biri olan Yandex, milyonlarca kullanıcı tarafından tercih ediliyor. 2022 yılında dünyanın en popüler 4. arama motoru olmayı başaran marka, Rusya ve Türkiye’de ise 2. sırada yer alıyor. Yandex’in bu başarısı, onu özellikle Rusya pazarına açılmak isteyen marka ve girişimciler için çok daha cazip bir hale getiriyor. Ancak tüm arama motorlarında olduğu gibi Yandex’te de kullanıcılara en doğru ve yararlı bilgiyi vermek için başarılı SEO çalışmalarını gerekli kılıyor. Peki Yandex SEO çalışması neden önemlidir ve nasıl yapılır?

Yandex SEO Çalışması Markalar İçin Neden Önemli?

Kullanıcılarına doğru ve faydalı bilgi sunmak adına web sitelerini hassas bir şekilde analiz eden Yandex’te SEO kriterlerine dikkat ederek üst sıralarda yer almak mümkün. Bu kriterleri karşılamayan web siteleri ise aksi şekilde daha az trafik alma ve hatta “Blacklist” adı verilen yasaklama listesine girme sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Bu sebeple Yandex SEO optimizasyonu platformda öne çıkmak isteyen kullanıcılar için oldukça önemli.

Rusya Federal Anti-Monopoly Servisi’nin açıklamasına göre Amerikan arama motoru Google’ın Rusya’da mobil cihazlarda kullanımı son derece kısıtlaması, ilerleyen süreçte Yandex’in ülkede popülaritesini artırabileceği sinyalini de veriyor. Ayrıca pazar araştırmaları da Rusya konusunda oldukça olumlu. Ülke vatandaşlarının %81’inin en az bir kez online alışveriş yaptığı belirtilirken, bu sayının önümüzdeki yıllarda giderek artması bekleniyor. Bu durum, markaların ve girişimcilerin Rusya, Kazakistan, Beyaz Rusya ve Kırgızistan gibi pazarlara rağbet göstereceğinin sinyalini veriyor.

Bu tabloya küresel çapta yaşanan ambargo ve kısıtlamalar da dahil edildiğinde Rus kullanıcılara ulaşmak isteyenlerin Yandex arama motoru konusunda daha radikal adımlar atması ve SEO çalışmalarıyla web sitelerini güçlendirmesi gerekiyor. Peki Yandex ve Google SEO çalışmaları arasında kullanıcıların dikkat etmesi gereken hangi farklar var?

Yandex ve Google SEO Stratejileri Arasındaki Farklar

Tüm arama motorlarının temelde aynı hedef ve çalışma prensibine sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Google, Yahoo! ve Yandex gibi arama motorları web sitelerini yazılımlar yardımıyla inceleyerek derecelendirir. Bu derecelendirmede dikkat edilen kriterleri başlıca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Web sitesinin domain otoritesi
  • Sahip olduğu içerik miktarı
  • İçeriklerin doğru ve özgün olması
  • Kullanıcılara olumlu bir deneyim sunan UX ve UI özellikleri
  • Sayfa açılış hızı
  • Kaliteli ve alakalı linkler
  • Mobil uyumluluk
  • Sayfanın alaka düzeyi

Bu kriterler, arama motorları açısından web sitelerinin güvenilir ve faydalı içeriklere sahip olduğunu anlamak için oldukça önemlidir. Ancak Yandex, diğer arama motorları optimizasyonlarından biraz daha farklıdır.

Yandex Arama Motorunda Domain Yaşı

Sıralama faktöründe web sitelerinin alan adı yaşını da göz önünde bulunduran Yandex, arama sonuçlarında eski domain adreslerine sahip web sitelerini önceliklendiriyor. Bu, web siteniz için doğrudan müdahale edebileceğiniz bir kriter olmasa da bu durum sizin için bir dezavantaj teşkil ediyorsa Yandex’in sitenizi endekslemesi için geçecek sürede içeriklerinizi ve sayfanızın yapısını iyileştirmeye vakit ayırabilirsiniz.

Backlink Kullanımında Nicelikten Çok Nitelik

Google ve Yandex arasındaki en büyük farklardan biri de giden bağlantılar. Google sıralama faktöründe backlink sayısını da bir kriter olarak ele alırken, Yandex backlink sayısından çok verilen bağlantıların tıklanma sayısına ve kalitesine odaklanıyor. Bu durumun kullanıcılar için daha sağlıklı bilgi sunacağını düşünen Yandex, web sitelerindeki backlinklerin konuyla alakalı, zengin bilgiye sahip ve kullanıcılar tarafından ziyaret edilmiş olmasını son derece önemsiyor.

Ticari Alaka Düzeyi

Ticari alaka düzeyi Google için doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da Yandex bu durumu da oldukça ciddiye alıyor. E-ticaret siteleri için kritik öneme sahip olan bu durum, platformlardaki sıralamalarda son derece belirleyici. Web sitesinde satışı yapılan ürünleri, geri iade politikalarını, nakliye işlemlerini ve fiyatları inceleyen Yandex, bu bilgilerden herhangi biri eksik veya optimize edilmemiş olduğunda kullanıcıların üst sıralarda yer almasına pek de sıcak bakmıyor.

Ürün Sayfaları Yerine Kategori Sayfaları

Arama sonuçlarında ürün yerine kategori sayfalarına odaklanan Yandex’te ilk sıralarda yer alan hemen her web sayfası kategorileri ile öne çıkıyor. Bu sebeple Yandex SEO çalışmalarında kategori sayfalarına ve açıklamalarına daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerekiyor.

Yerel SEO’nun Önemi

Coğrafi bağımlı arama sistemini benimseyen Yandex, yerel SEO’ya daha fazla önem vermektedir. Bu sebeple web sitesi yöneticilerinin de içerik ve arama motoru optimizasyonu planlamalarında bu duruma önem vermesi sıralama sonuçlarında ve yerel trafikte bariz bir avantaj sağlıyor.

Rus İnternet Kısıtlama Yasası

Rus internet kısıtlama yasası, ülke çapındaki internet kullanımlarını sıkı bir şekilde takip etmektedir. Haber sitelerinden blog ve e-ticaret sitelerine kadar tüm oluşumlar, devletin koyduğu kısıtlamalara ve kurallara uymak zorundadır. 18 yaş altındaki kullanıcıları da kapsayan yasalar hakkında bilgi sahibi olmak ve web sitesini kurallara uygun şekilde yönetmek kritik bir önem taşıyor.

Yandex SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Yukarıda yer alan önemli noktaları da dikkate alarak Yandex platformunda başarılı bir SEO çalışması yapmak mümkün. Bu özel kriterlerin dışında diğer arama motorlarına benzer bir strateji belirlemek, Yandex arama sonuçlarında üst sıralarda yer almayı kolaylaştırır. Kullanıcıların teknik açıdan optimize edilmiş bir web sitesine sahip olmaları, özgün ve kaliteli içerikler üretmeleri ve içerik üretimini düzenli hale getirmeleri, Yandex SEO çalışmalarının ana noktalarını oluşturuyor.

Kaliteli İçerik Üretimi

Tüm SEO çalışmalarında olduğu gibi Yandex’te de kullanıcıların önceliklerinde ilk sıraya koymaları gereken konu kaliteli içerik üretimi. Yandex, güncellemelerle birlikte Google ve diğer arama motorlarında olduğu gibi özgün ve kaliteli içeriğe daha fazla önem veriyor. Kullanıcılara bilgi sağlayan özgün içerikler, Yandex ve arama motorunu kullanan insanlar tarafından daha fazla seviliyor. Bu sayede kaliteli içerik üreten web siteleri arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almayı başarıyor. 

Kısa Sayfa Açılış Süreleri

Dijital dünyada hemen hepimiz uzun sürede açılan web sayfalarını sinir bozucu buluyoruz. Bilgiye kısa sürede ulaşmak, bizim olduğu kadar Yandex’in de öncelikleri arasında yer alıyor. Teknik açıdan optimize edilmemiş, uzun sürede açılan web sayfaları kullanıcıların karşısına çıkma konusunda oldukça şanssız. Bu sebeple sayfa açılış sürelerinin masaüstü ve mobil platformlarda optimize edilmesi oldukça önemli. 

İyileştirilmiş Kullanıcı Deneyimi

UX (Kullanıcı deneyimi) ve UI (Kullanıcı arayüzü), SEO çalışmalarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Arama motorlarının kullanıcıları en doğru bilgiye ulaştırma hedefinden bahsetmiştik. Arama motorları bunu yaparken sayfa hızı ve içerik kalitesinin yanı sıra kullanıcıların sayfayı nasıl deneyimlediği ile de ilgilenir. Yazı puntolarının çok büyük veya küçük olması, metin ve görsellerin yerleşim düzeni gibi görsel kriterler kullanıcı deneyimini geliştirecek şekilde düzenlenmelidir. Faydalı bir bilgi olarak Yandex’in Pop-up olarak adlandırılan açılır pencereleri olumsuz yönde ele aldığını da belirtelim.

Anahtar Kelime ve İçerik Planlaması

Web sitesinde yer alan anahtar kelimelerin ve içeriklerin alaka düzeyini ve özgünlüğünü kontrol etmek de SEO planlaması için kritik bir konu. Kullanıcıya bilgi sağlayan organik içerikler arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak ve ziyaretçi trafiği elde etmek için oldukça faydalı.

Doğru Çevirilerin Oluşturulması

Rusça ve kiril alfabesi yabancı web sitesi yöneticileri için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Kullanıcı deneyimini ve SEO çalışmalarını en verimli şekilde yürütmek için bu konuda uzman kişilerle çalışmak son derece faydalı olabilir. Nitekim yanlış çeviriler kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyeceğinden SEO performansına zarar verebiliyor. 

İçerik Bulutu’nun Rusça dahil 30 farklı dilde çeviri ve içerik üretimi hizmeti sayesinde kaliteli ve özgün içeriklere sahip olarak arama motoru sonuçlarında sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşın: teklif@icerikbulutu.com

Meta ve HTML Düzenlemeleri

Web sitesinin temel HTML kodlarının, meta başlıklarının ve açıklamalarının SEO uyumlu şekilde düzenlenmesi önemlidir. Kullanıcılar bu konuda daha kapsamlı düzenleme ve kontroller gerçekleştirmek için Yandex Web Yöneticisi’nden faydalanabilir. 

Mobil Uyumluluk

Son olarak web sitesi sahiplerinin sitelerini mobil uyumlu hale getirmesi, kullanıcı deneyimini ve teknik SEO kriterlerini iyileştirme konusunda önemlidir. Dünya çapında internet kullanımının büyük çoğunluğunun mobil platformlarla gerçekleştirildiği göz önüne alındığında yöneticilerin bu kriteri göz ardı etmemesi gerekir. 

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat