b2b sosyal medya kullanımı

B2B Şirketler Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı?

Şirketlerin sosyal medya platformlarını etkili bir şekilde kullanması gerektiği yadsınamaz bir gerçek. Ürün ve hizmetlerin etkili bir şekilde tanıtılması, satış rakamlarının artırılması ve marka bilinirliği oluşturmak gibi hedeflerde sosyal medyanın rolü oldukça büyük. Üstelik bu durumun yalnızca direkt olarak tüketicileri hedefleyen B2C şirketler için olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

B2B sosyal medya kullanımı da en az diğer iş modellerinde olduğu kadar önemli. Dijital çağda ürün talebini, marka imajını ve güvenini artırmak gibi ihtiyaçlar için sosyal medya platformları B2B şirketler için de harika bir tercih. Peki işletmeden işletmeye iş modelini benimseyen B2B şirketler sosyal medyayı kullanırken nelere dikkat etmeli?

Doğru Sosyal Medya Platformlarına Yönelmek

Sosyal medya artık hayatımızın büyük bir parçası. Nitekim dünya genelinde pek çok farklı sosyal medya platformu olması, bu kavramın ne denli büyük olduğunun bir göstergesi. Farklı alanlara yönelik onlarca platform, kullanıcıların günlük yaşamlarından kariyer hedeflerine kadar pek çok farklı konsept sunuyor. Ancak söz konusu B2B şirketler olduğunda, araştırmalar en gözde sosyal medya platformlarının LinkedIn ve Twitter olduğunu gösteriyor. Marketing Profs tarafından 2020 yılında yapılan anket çalışmasında B2B alanında hizmet veren markaların %96’ya yakını LinkedIn kullanırken, Twitter ve Facebook %82’lik bir kullanım oranıyla ikinci sırayı paylaşmıştı. Listenin üçüncü sırasında ise video paylaşım platformu YouTube yer almıştı.

b2b sosyal medya

Pandemi ile birlikte hızla değişen dinamikler, etkisini B2B şirketlerin pazarlama ve marka çalışmalarında da göstermişti. Bu sebeple geleneksel pazarlama ve tanıtım stratejilerinde değişime giden şirketler sosyal medya platformlarını daha aktif kullanmaya başladı. İlerleyen yıllarda da bu tablonun büyük oranda değişmesi beklenmediğinden, şirketlerin neden bu platformları tercih ettiğinin cevabını aramaya başlayabiliriz.

Okuma Önerisi: B2B Pazarlama Rehberi

B2B Şirketler İçin LinkedIn

İş dünyasındaki insanları bir araya getiren LinkedIn, şirketlerin ve çalışanların platform üzerinde bilgi alışverişi yapmalarına imkan tanır. Bu yönüyle LinkedIn, B2B şirketlerin potansiyel iş ortaklıkları ve tanıtım faaliyetleri için ideal bir ortam sunar. Organik ve sponsorlu kullanımlarda başı çeken LinkedIn, küçük ve büyük ölçekli şirketlere ulaşmayı hiç olmadığı kadar kolay hale getirir. B2B şirketler LinkedIn’i uygun şekilde kullanarak markalarını çok daha iyi tanıtabilir ve iş ortaklıkları kurabilir.

Markayı Doğru Bir Şekilde İfade Etmek

Şirketler için sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken kriterlerden bir diğeri de markayı doğru bir şekilde ifade etmektir. Markanın tüketicilere ve diğer şirketlere nasıl tanıtılacağı konusunda yapılan çalışmalar, sosyal medya platformlarının performansını olumlu yönde etkiler. B2B şirketlerin ürün ve hizmetlerinin genelde niş kategorilere ait oldukları göz önüne alındığında marka için doğru bir ifade biçimi tercih etmek zor olabilir. 

Bu konuda profesyonelliği ve kurumsallığı geri plana atmadan dünya çapındaki dev B2B şirketleri örnek alınabilir. Sosyal medya platformları ve web sitesinde marka hakkında olabildiğince detaylı bilgiye yer vermek ve ürünler hakkında ayrıntılı bilgiler veren içerikler üretmek başarılı bir sosyal medya kullanımının ilk aşamalarıdır. 

sosyal medyada hizmet tanıtımı

Günümüzde kullanıcılar sektörü ve yapısı fark etmeksizin tüm markaların bir hikayeyi temsil etmesini tercih eder. Bir hikayeye ve karakteristik özelliklere sahip olan markalar bilinirlik ve performans konusunda çok daha başarılıdır. Bu veriler doğrultusunda B2B şirketlerin kurumsal kimliklerini geliştirmeleri ve sosyal medya platformlarında bu kimliği kullanıcılarla bağ kuracak şekilde kullanması etkili bir sosyal medya kullanımı örneği olarak gösterilebilir. 

Hedeflerin Belirlenmesi ve İçerik Stratejisinin Planlanması

Tüketiciyi hedefleyen B2C şirketler, sosyal medya stratejilerinde de tüketicileri ön planda tutar. Bu kriter B2B şirketler için bir öncelik olmasa da geri plana da atılmamalıdır. Tüketiciyi hedefleyen bilgilendirici ve talep oluşturan içerikler, B2B şirketlerin daha fazla iş anlaşması yapmalarına yardımcı olabilir. Ancak B2B şirketlerin ilk olarak hedeflerini belirleyerek stratejilerini planlamaları gerekir. İşletmeden işletmeye hizmet veren markaların sosyal medya platformlarını tercih etmesinin başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Marka bilinirliğini artırmak
  • Marka güveni oluşturmak
  • Kullanıcıların ürüne olan talebini artırmak
  • Kullanıcı geri dönüşlerini ölçümlemek

Hedef ve stratejiler bu nedenlerden biri özelinde belirlenebileceği gibi, kapsamlı bir şekilde tüm hedefleri içeren stratejiler de oluşturulabilir. İlgili hedeflerin belirlenmesinin ardından şirketler, içerik stratejilerini belirleyebilir. Markaların içerik planlamalarını önceden gerçekleştirmeleri ve düzenli bir şekilde içeriklerini paylaşmaları organik etkileşimi olumlu yönde etkiler. 

Farklı İçerik Türlerini Kullanmak

Sosyal medya ve pazarlama trendlerinin hızla değişimi, şirketlerin de bu konuda dinamik bir yaklaşım benimsemelerini gerekli kılar. Sosyal medya platformlarının konseptlerinin de farklılığı göz önüne alındığında B2B şirketlerin platformlara özel içerik oluşturması oldukça önemlidir. Özellikle son yıllarda kullanıcılar tarafından daha fazla ilgi gören video formatındaki içerikler, B2B şirketlerin daha yüksek etkileşim ve işlevsellik avantajlarını bir arada elde etmesine yardımcı olur.

b2b sosyal medya video içerik

Ürünleri hakkında bilgilendirici dokümanlara ve diğer fiziksel öğelere yüksek bütçeler ayıran B2B şirketleri, bu ihtiyaçları tanıtıcı ve eğitici video içerikleriyle karşılayabilir. Bu sayede daha düşük bütçeyle tasarruf sağlarken, trendlere de uyum sağlamış olurlar. Ürün ve marka tanıtım videoları, röportajlar ve bilgilendirici klipler B2B markaların sosyal medya platformlarında paylaşabilecekleri ideal video içeriklerinden yalnızca birkaçıdır. Bunun yanında görsel tasarımların da sosyal medyada önemli bir yere sahip olduğunu unutmamak gerek. Ancak görsel içeriklerde kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilecek karmaşık düzenlerden uzak durulmalı ve iletilmek istenen mesaj, etkileyici ve minimal bir şekilde markayı yansıtan bir dille aktarılmalıdır. B2B alanında faaliyet gösteren markalar, bu püf noktaları sayesinde sosyal medya platformlarını etkili bir şekilde kullanarak markalarını güçlendirebilir ve daha fazla potansiyel iş ortağına erişebilir. 

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat